0 Läs mer >>
Ibland kommer jag ihåg att jag har dessa norska brödformar.
Fick dom av mamma och pappa för nästan 30 år sen.
Blir ett gott och annorlunda bröd.
 
SPIRALFRANSKA
1 st
 
350 g mjöl
20 g smör
3/4 dl mjölk
3/4 dl vatten
2 msk sirap
1/4 tsk salt
20 g jäst
1 ägg
 
Blanda mjöl,jäst salt i en bunke.
Värm mjölk till 37 grader.
Häll över mjölken över mjölblandningen.
I med sirap, det rumsvarma smöret och ägget.
Kör i assistenten med degkrok.
Kör i ca 5 min.
Låt jäsa i ca 45 min.
Smöra bägge formarna.
Forma degen till ett bröd som läggs i den ena formen.
Jäs i ca 15 min, lägg på den andra formen.
Jäs i ca 10 min till.
Grädda i ugnen i 220 grader i ca 35-45 min.
 
 
 
 
 
 
 
Ni vet väl att jag även finns på instagram @ericagh66
 
Kram//Erica

Franska/Spiralfran...

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 

 
 
MOROTSSALLAD

6 st fint rivna morötter
1 citron (skal & saft)
1/2 dl socker
1 dl neutral olja
salt & peppar (efter smak)
Blanda allt,låt stå några timmar i kylen
Häll av överflödig vätska vid servering
 
Kram//Erica
 
 

Morotssallad

0 Läs mer >>
 
 
 

KANELBULLERULLTÅRTA

3 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0,5 dl mjölk

1 msk vaniljsocker

1/2 tsk kardemumma

FYLLNING

150 g rumstempererat smör

1 msk kanel

2 msk vaniljsocker

1 dl florsocker

 + pärlsocker ev rosa gelefärg

GÖR SÅHÄR

Sätt ugnen på 250 grader.

Vispa ägg och socker riktigt pösigt.

Vänd ner resterande ingredienser.

Ta fram en plåt och lägg i ett bakplåtspapper. Häll i smeten

Grädda ca. 5 min eller tills rulltårtan har fått färg.

Ta fram ytterligare ett bakplåtspapper och strö över  lite socker.

Vänd över rulltårtan. Pensla vatten på bakplåtspappert som det inte vill lossna.

Låt kallna under en plåt.

Vispa fyllningen med elvis ca 2-4 min.

Jag gjorde mini rulltårta.

Bre fyllningen på kall kaka

Dela kakan i två, skär längst efter.

Rulla ihop från långsidan.

Skär i skivor, i med en glasspinne.

strö över lite rosa pärlsocker.

( Jag färgade pärlsockret rosa med lite gelefärg.)

 
 
Kram//Erica 

Kanelbullerulltårta

0 Läs mer >>
 
 
 
SaffransBriocher
 
 40 stycken 
  • 25 g jäst
  • 2 msk mjölk
  • 1/2 g saffran
  • 6 dl vetemjöl special
  • 2 msk strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 4 ägg, medelstora

Till pensling

  • 1 ägg
 
  1. Rör ut jästen i mjölken i en liten skål. Tillsätt smulad saffran i mjölkblandningen. Blanda vetemjöl, socker, salt i skålen till matberedaren med plastkniven monterad. Tillsätt mjölkblandningen och finfördela.
  2. Tillsätt smör i klickar och arbeta ihop degen, cirka 1 minut. Tillsätt ett ägg i taget och arbeta degen blank och smidig, cirka 2 minuter. Lägg över degen i en oljad bunke och låt degen jäsa under bakduk, 1 timme. Stöt ihop och sätt på lock och ställ i kylen över natten.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till två längder. Dela varje längd i 20 bitar. Rulla till små runda bollar och lägg i smorda tartletteplåtar eller småbrödsformar i papper.
  4. Låt briocherna jäsa under bakduk, cirka 45 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg blandat med en nypa salt.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen 7-8 minuter. Låt svalna på galler. Servera briocherna ljumma, gärna med lite   marmelad.
(Recept från mitt kök)
 
 
Enkelt göra egna bullformar om man har slut formar hemma.
Gör fyrkanter av bakplåtspapper.
Forma på en muggs undersida, tryck och forma.
  
 
 
Kram//Erica 

SaffransBriocher

0 Läs mer >>
 
 
KAVIARLÅDA 
 
4 port
 
  • 10 potatisar, skivade
  • gula lökar, skivade
  • 3 dl grädde
  • 1,5-2 dl kaviar
  • 1 knippa dill, hackad
  • salt och peppar
  • panko

Gör så här

  1. värm ugnen till 200°. Varva potatis och lök i en ugnsform. Krydda med salt och peppar.
  2. Vispa ihop grädde, kaviar och dill och slå över. Sikta över lite ströbröd.
  3. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
Kram//Erica

Kaviarlåda

0 Läs mer >>
Ja ni hörde rätt, ugnsbakad havregrynsgröt.
Och jaa, jag gillade det. Både varm och kall!
 
Ugnsbakad havregrynsgröt
4 port
 
4 dl havregryn
2 dl osötad äppelmos el mosad banan
2 dl valfri mjölk
1 tsk kanel
4 krm vaniljpulver
1/2 dl russin
ev 2 msk råsocker
smör till formen
Smöra en lagom ugnsform.
Blanda alla ingredienser och tryck ut i formen.
Grädda i 175-200 grader varm ugn i ca 15-20 min.
Vill man ha knaprigare yta, kör med grill 1-2 min.
Äts varm el kall.
 
 
Kram//Erica
 

Ugnsbakad havregry...