6 st fint rivna morötter
Morotssallad
KANELBULLERULLTÅRTA
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk kardemumma
FYLLNING
150 g rumstempererat smör
1 msk kanel
2 msk vaniljsocker
1 dl florsocker
+ pärlsocker ev rosa gelefärg
GÖR SÅHÄR
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Vänd ner resterande ingredienser.
Ta fram en plåt och lägg i ett bakplåtspapper. Häll i smeten
Grädda ca. 5 min eller tills rulltårtan har fått färg.
Ta fram ytterligare ett bakplåtspapper och strö över lite socker.
Vänd över rulltårtan. Pensla vatten på bakplåtspappert som det inte vill lossna.
Låt kallna under en plåt.
Vispa fyllningen med elvis ca 2-4 min.
Jag gjorde mini rulltårta.
Bre fyllningen på kall kaka
Dela kakan i två, skär längst efter.
Rulla ihop från långsidan.
Skär i skivor, i med en glasspinne.
strö över lite rosa pärlsocker.
( Jag färgade pärlsockret rosa med lite gelefärg.)
Kanelbullerulltårta
- 25 g jäst
- 2 msk mjölk
- 1/2 g saffran
- 6 dl vetemjöl special
- 2 msk strösocker
- 1/2 tsk salt
- 150 g mjukt smör
- 4 ägg, medelstora
Till pensling
- 1 ägg
- Rör ut jästen i mjölken i en liten skål. Tillsätt smulad saffran i mjölkblandningen. Blanda vetemjöl, socker, salt i skålen till matberedaren med plastkniven monterad. Tillsätt mjölkblandningen och finfördela.
- Tillsätt smör i klickar och arbeta ihop degen, cirka 1 minut. Tillsätt ett ägg i taget och arbeta degen blank och smidig, cirka 2 minuter. Lägg över degen i en oljad bunke och låt degen jäsa under bakduk, 1 timme. Stöt ihop och sätt på lock och ställ i kylen över natten.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till två längder. Dela varje längd i 20 bitar. Rulla till små runda bollar och lägg i smorda tartletteplåtar eller småbrödsformar i papper.
- Låt briocherna jäsa under bakduk, cirka 45 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg blandat med en nypa salt.
- Grädda i nedre delen av ugnen 7-8 minuter. Låt svalna på galler. Servera briocherna ljumma, gärna med lite marmelad.
SaffransBriocher
- 10 potatisar, skivade
- 2 gula lökar, skivade
- 3 dl grädde
- 1,5-2 dl kaviar
- 1 knippa dill, hackad
- salt och peppar
- panko
Gör så här
- värm ugnen till 200°. Varva potatis och lök i en ugnsform. Krydda med salt och peppar.
- Vispa ihop grädde, kaviar och dill och slå över. Sikta över lite ströbröd.
- Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.