0 Läs mer >>
Här kommer tips på en supergod enkel plockis. 
 
Stansa ut blommor, stjärnor mm av en tjockare skiva vattenmelon.
Jag hade en blomma.

Vispa 150 g fetaost till en slät massa, blanda ner 1/2 dl ( något mer) färskost.
Spritsa ut fetaostkrämen på melonbitarna.
Lite färsk timjan o en pencee . Servera

 
 

Vattenmelonblommor me...

0 Läs mer >>
 
 
MANDELMUSSLOR
 
  • 100 gram mandelmassa
  • 2,25 deciliter vetemjöl (ev lite mer)
  • 100 gram smör 
  • 1 helt ägg
  • 0,5 deciliter florsocker
  • 1/2 dl finhackad mandel
  • 2 - 3 matskedar smör att smälta för att ha att smörja formarna med
 
Sätt ugnen på 180 grader. INTE varmluft.

 
 Riv mandelmassa på det grövsta på rivjärnet.
Blanda i övriga ingredienser 
Knåda ihop allt till en deg. Lägg in degen i kylen
 
Smält smör och pensla formarna. Ställ formarna i frysen ca 10 minuter.
 
Klä de iskalla formarna med degen. Blir det kladdigt och svårt att få ut degen mot kanterna, kan Du ta lite kallt vatten på tummen så går det mycket enklare.
 
Gräddningstid ca 8 - 12 minuter eller tills de får en fin gyllenkant.
 
 
Kram//Erica

Mandelmusslor med man...

0 Läs mer >>
Äntligen har jag fått tummen ur och testat One pot pasta och det blev väldigt gott.
Och så blev det ju inte så mycke disk, win win liksom!
 
One pot pasta med kyckling och risoni 
4 port
 
2 kyckling filéer 
1/2 pkt bacon
1 gul lök finhackad
ca 10 cm purjolök, finhackad
3 skivade champinjoner 
1/2 paprika , finhackad
2 finhackade vitlöksklyftor
6 dl vatten, ev mer
1 dl grädde
1 1/2 msk balsamvinäger 
1 msk kalvfond
trokad rosmarin
4 dl risoni
2 tomater, tärnade
riven smakrik ost, typ Västerbottenost el parmesan

Skärkycklingen och baconet i strimlor och stek i smör i en djup stekpanna el i en stekgryta.
Tillsätt lök, purjo, svamp, paprikaoch vitlök.
Låt allt fräsa en stund.
Häll i hälften av vattnet, grädden, balsamvinäger, kalvfond och rosmarin.
Koka upp.
Rör ner risoni och låt sjuda på svag värme under omrörning.
Späd med resterande vattentunnor tidensom risoni kokar klart, ca 10 min.
Vänd ner tomaterna och smaka av med salt och peppar.
Servera och strö över den rivna osten.
 

Kram// Erica 

One pot pasta med kyc...

0 Läs mer >>
Hittade tortilla pockets , så klart åste nyheter testas och utvärderas.
Tyckte de var smidigt att fylla och att äta, kanske det var lite snålt med utrymme för allt gott man ville ha i.
Hur som helst smakade det bra.
Gjorde en variant på caesartemat.

Jag börjar med dressingen så den hinnergotta till sig i kylen en stund.
Ceasardressing
 
1.5 dl creme fraiche
3 msk majonäs
3 st sardellfiléer eller sardellpasta på tub
1-2 pressade vitlöksklyftor
saft från en halv citron
2 tsk olivolja
1 tsk dijonsenap
salt & peppar
 
Mixa alla ingredienser Utom creme fraichen till en slät smet.
Vänd i creme  fraichen och blanda ordentligt.
Späd med mera creme fraiche eller vatten om du tycker den är för tjock.
Ställ in i kylen en stund.
 
Caesarwraps
4 port
 
2 kycklingfiléer 
1 pkt bacon
smör
2-3 ägg
grillkrydda, peppar ev salt
sallad
tomat
hyvlad parmesan
dressing
 
Börja med att vändsteka äggen i smör, Lägg dom åt sidan.
Skär kycklingen i tunna skivor och stek i smör. Kolla att de är genomstekta, krydda med grillkrydda och lite peppar. Lägg kycklingen åt sidan.
Klipp baconet i små bitar och stek, när baconet är klart blandar du ner kycklingen. Smaka av kycklingen, salta om det behövs.
Skär ägget i strimlor.
Skär salladen i små bitar.
Hacka tomaterna.
Huvla lite parmesan med potatisskalaren.
Montering: smeta lite av dressingen i tortillapocketen el på tortillabrödet.
I med äggstrimlor, kyckling, bacon , sallad , parmesan, tomat och lite mer dressing.
Stoppa i munnen och njut.
 

 
Använder denna i min dressing.
 
 
Fick så fina blommor av min lunchgäst Anne.
 
Här är en bild från en annan Caesarbjudning, här var det caesarplanka.

Kram//Erica
 

Caesarwraps.

0 Läs mer >>
 
 
Enkla kalla såser gillar jag, har ofta creme fraiche el färskost/ el båda som bas.

Guacamole,mild
 
    •   1 st vitlöksklyfta
    • Mosa avacadpn med en gaffel, blanda i resten av ingredienser. 
    • Smaka av.
 
Vitlökssås ( denna är en favorit som funkar i alla lägen)
2 dl creme fraiche
2 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
aromat
citronpeppar
 
Ceasardressing
 
1.5 dl creme fraiche
3 msk majonäs
3 st sardellfiléer eller sardellpasta på tub
1-2 pressade vitlöksklyftor
saft från en halv citron
2 tsk olivolja
1 tsk dijonsenap
salt & peppar
 
Mixa alla ingredienser Utom creme fraichen till en slät smet.
Vänd i creme  fraichen och blanda ordentligt.
Späd med mera creme fraiche eller vatten om du tycker den är för tjock.
Ställ in i kyl så den får gotta till sig.

Att ha denna i kylen är ju en räddare om man inte vill öppna en burk sardeller och inte vad man ska göra av dom övriga 7 fileerna.
 
Kram//Erica

Enkel Guacamole / Vit...

0 Läs mer >>
Morotskaka i rund form
 
3 1/2 dl socker
2 ägg
2-3 fint rivna morötter
4 dl mjöl
1 tsk bikarbonat 
1/2 tsk salt
1 msk kanel 
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl neutral olja, typ raps el solrosolja
2 dl kokosflingor
1 dl krossad ananas
 
Frosting:
60 g rumsvarmt smör
100 g creme cheese
3-4 dl florsocker
rivet skai av 1 lime el 1/2 citron
 
Kakan: Smöra och bröa en springform, isf ströbröd använde jag kokos.
Ugn 175 grader.
Vispa ägg och socker.
Rör ner de andra ingredienser , ska bli en slät smet.
Häll smeten i formen och grädda i 30-40 min.
( Vill du göra morotsrutor gör man dubbel sats och gräddar i smord o bröad långpanna)
 
Låt kakan kallna.
Rör ihop frostingen med elvispen.
Bred ut över den kalla kakan.
 
( morötterna f Lagerhus)
 
Kram//Erica

Morotskaka/Morotsruto...

0 Läs mer >>
 
 Har ju fått en ny leksak till köket, en finfin fritös.
Så som testkörning blev det friterad kyckling, vårrullar och så dessa godingar " corn ribs". 
Har ju tipsat om dessa tidigare, men måste tipsa igen.
Jag använde förkokt majs, köpt i mataffären.
Skar majskolven på längden i 4-6 bitar.
Fritera.
Dom ska få lite färg och så börjar de knorra ihop sig.
När de fått fin färg, låt de rinna av på ett papper. 
Jag kryddade med grillkrydda, och riven parmesan. Lite finhackad paprika för färgens skull.
Testa och du kommer få en ny favorit.

Kram//Erica

Corn ribs/ Friterad m...

0 Läs mer >>
 
Oj vad veckorna och dagarna fuskar fram. 
Midsommar är strax här så nu får man ligga i som en rem för att fixa lite småplock , för vi ska vara i husvagnen och där är inte det så lätt att ordna och fixa.
Bakade dessa tjocka fröknäckesticks, har bloggat om dom tidigare. Men på grund av att dom är goda och relativt enkla/ snabba att göra så tipsar jag om dessa igen.
FRÖKNÄCKE/STICKS
 
1 plåt
 
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
1 tsk salt
2 msk psylliumfröskal
1 dl majsmjöl
0,5 dl olivolja
2,5 dl kokande vatten
 
flingsalt
 
Slå på ugnen, 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Koka upp vattnet, och häll vattnet och oljan  i bunken.
Rör ihop till en deg/smet.
Tryck /kavla ut mellan två bakplåtspapper.
Strö över flingsalt.
Grädda i 150 grader i 1 timme.
Slå av värmen  en låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärmen ca 30 min.
 
( jag skar sticks i smeten innan gräddning) 

Kram//Erica

Fröknäcke/Fröknäckest...

0 Läs mer >>
 
Små spett av kyckling är väl aldrig fel.
Kan serveras till ris, potatis el pastasallad eller som dom är som en plockis, varma eller kalla.
Att marinera, trä på spett, vacumförpacka, frysa in och man har snabbmat.
De går grilla, även steka både i stekpannan el i ugnen.
 
Pastasalladen som jag serverade till spetten mår bra att göras i förväg, gärna dagen innan.
 
Kycklingen får ligga i sin marinad ca 1 timme.
 

Krämig Pastasallad 
räcker typ till 6 port
 
400 g pasta valfri ( funkar även med glutenfri) kokt, som fått kallna
1 liten burk majs
2 st paprikor 
1 gurka
250 g cocktailtomater
1 liten bit purjolök eller 1 rödlök
2 dl majonäs
3 dl creme fraiche
aromat och svartpeppar
om du vill även ost i bitar

 
Koka pastan. Skölj pastan i kallt vatten och låt sedan rinna av ordentligt i en sil.
Hacka alla grönsaker i önskad storlek.
Lägg pastan och grönsakerna i en rymlig bunke, strö på aromat och blanda.
Blanda crème fraîche med majonäs.  Blanda sedan samman alla ingredienser utan att du mosar sönder grönsakerna. Smaka av med salt och peppar. Du kan eventuellt tillsätta lite gräddfil eller yoghurt i salladen om du vill ha den ännu krämigare. Ställ  sedan i kylen att mogna.
 
 
Kycklingsnurror på spett
 
3 kycklingfiléer
 
marinad: 1 dl mjöl
2 msk maizenamjöl
1/2 tsk svartpeppar 
1 tsk paprikapulver
lökpulver
salt
1 msk sweetchilisås
1 tsk soja
vatten el öl
persilja, hackad
blanda Ihop alla torra ingredienser och vispa ner vatten el öl, marinaden ska bli typ som en pannkakssmet.
dela först kycklingen på mitten/höjden, ska bli två delar
skär i strimlor
 
lägg i marinaden 
låt marinera i en timme

Gör snurror av kycklingsnurror och trä på spett.
( nu kan man ju vacumförpacka och frysa in om man vill)
Stek spetten i olja/smör, i ugnen eller på grillen.
 
Ketchupsåsen: 1 dl ketchup
1 msk worcestersås 
2 tsk sweetchlisås
1/2 msk brun farin
salt 
 

Kram//Erica

Kycklingsnurror på sm...

0 Läs mer >>
Vi är ju bara två i mitt hushåll, så ibland har man ju köpt på sig förmycke av vissa varor, typ mjölk.
Då brukar det bli att steka ett gäng plättar och ugnspannkaka.
För ett tag sen slog det mig att jag sett Jamie Oliver göra någon slags gratäng av plättar.
Så då blev det en norrländsk variant.
 
I denna gratäng är det plättar, en tomatröra/salsa, en löksås m senap , en god ost, jag have Västerbottenost och så rökt skinka . Jag hade köpt vindelrökt skinka.

Börja med att steka ett gäng plättar. 
Jag testade Tareqs recept.
4-6 plättar behövs.
 
Plättar/Pannkakor
  • 3 st ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 1 tsk salt
    • 2 msk smör till stekning
    • Stek o lägg åt sidan.
     

Tomatröra/Salsa
600 g plommontomater
ett stort knippe färsk basilika ( ca 15 g)
saft av en halv citron
röd balsamvinäger
färsk persilja
Gör ett kryss i tomaterna och doppa dom i kokande vatten ( eller kör med en brännare tills skinnet blir svart och lossnar)
Skala tomaterna och hacka dom i små bitar.
Finhacka basilikabladen o persiljan, blanda med tomat, citronsaft och balsam vinägern.
Ställ åt sidan och låt mogna en stund.
 
Löksås.
2 gula lökar
50 g smör
1/2 dl mjöl
3-5 dl grädd mjölk
salt
1-2 tsk senap
peppar.
Svetta den finhackade löken i en kastrull med smöret, löken ska bli genomskinlig utan att ta färg.
Rör ner mjölet och späd med gräddmjölken.
Det ska bli ett mellanting av sås och stuvning.
Rör ner senapen, smaka av och salta/ peppra

 
Nu till monteringen av gratängen.
Sök fram en lämplig form, som är ungefär lika stor som plättar/ pannkakan.
Smörj formen med lite smör och lägg i plättar.
Bred på löksåsen, tomatsalsan, riv bitar av skinkan och strö över ost.
Lägg på en plätta, tryck till och fortsätt bygga som förra lagret.
När du tycker att du inte vill ha den högre, brer du på ett lager av löksåsen och strör över ost

Grädda i 180 grader i 40 min, låt den stå sen och vila 10 min innan du börjar skära/servera den.


 

 
 
Kram//Erica

Norrländsk Gratäng// ...

0 Läs mer >>
 
 
 
Schackbrädet är lika stora bitar skurna av vattenmelon och fetaost. 
 
Salamiros
Vik salamikorven på middan och lägg över kanten på ett litet glas, jag tog ett snapsglas.
När du har lagt korvskivorna tätt, tryck till ordentligt. Jag plastade in glas o korven ett tag, drog gladpacken hårt runt om, och så in i kylen tills servering.
Vid servering, ta bort plasten och stjälp upp rosen på serveringsplankan.
Effektfullt eller va sägs?

Gurkrosor
Skiva 5 skivor gurka till varje ros.
Snitta ena gurkskivan i mitten.
Lägg 4 skivor omlott och rulla ihop och trä genom hålet på den femte gurkskivan.
Skär bort lite av den ihoprullade gurkorna så rosen står stadigt.

kram//Erica

Salami &gurkrosor och...