0 Läs mer >>
 
 
 
Semitorkade Tomater
 
  • kg cocktailtomater
  • kvistar timjan, färsk
  • msk vitlök, tunt skivad
  • st lagerblad
  • kvistar rosmarin, färsk
  • msk Bong Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond
  • salt och peppar
  • rapsolja, kallpressad eller olivolja, extra virgin så att det täcker

GÖR SÅ HÄR

  1. Skölj och dela tomaterna på mitten.
  2. Lägg dem i en ugnsfast form och torka dem 1-2 timmar på 90 grader varmluft. Tomaterna skall skrumpna ihop och torka. Kör dem inte för länge för då bränns de vid.
  3. Låt tomaterna stå 1 timme i rumstemperatur så att eventuell kondens försvinner.
  4. Smaksätt tomaterna med timjan, vitlök, rosmarin, salt, svartpeppar, lagerblad och fond.
  5. Lägg dem i en burk och slå på rapsolja eller olivolja så att det täcker tomaterna.
  6. Förvaras i kyl.  Hållbarhet ca 2 veckor.
Kram//Erica

Semitorkade Tomater

0 Läs mer >>
 
RATATOUILLE
 
1 squash
1 aubergin
paprika
gul lök
3 potatisar
mozzarella med basilika
paprikapulver
vitpeppar
grillkrydda
olivolja
vitlökspulver
 
köttfärsbiffar:
400 g köttfärs
1 msk kalvfond 
1 riven vitlöksklyfta
salt peppar
 
tomatsås:
1 burk krossade tomater
riven gullök
chiliflakes
1/2 dl matlagnings vin
1 vilöksklyfta
 
Rör ihop smeten till köttfärsbiffarna.
Skala lite på squashen och auberginen så de blir randiga
Skala potatisen och den gula löken.
Skar grönsakerna och mozzarellan i ca 0,5 cm tjocka skivor.
Olja en pajform på botten.
Gör runda biffar, ställ dom i pajformen, varva biffarna med grönsakerna , potatis Och mozzarellan.
Ställ allt runt kanten.
Pensla allt med olja.
Krydda med paprikapulver, vitpeppar, grillkryddan och vitlökspulver.
In i ugn på 200 grader i ca 30 min.
 
Koka såsen medans.
Finhacka löken och fräs i en kastrull i lite olja.
Häll i krossade tomater , chiliflakes och vinet.
Koka upp. 
Pressa ner vitlök.
 
Häll tomatsåsen i ugnsformen, in i ugn 15 min till.
Servera med ris.
 
 
 
Kram//Erica

Ratatouille

0 Läs mer >>
 
  • INKOKT LAX MED DILLSÅS
  • 4 bit(ar) laxfilé(er), ca 150 gr/st, portionsbitar

Lag

Dillsås

 

Tillagning

  • 1. Skala och skär morot och lök i bitar, bunta ihop dillstjälkarna med ett snöre.
  • 2. Blanda övriga ingredienser till lagen och lägg ner allt i en gryta eller kastrull.
  • 3. Koka under lock i 10 min.
  • 4. Lägg i laxen som bör täckas av lag och låt sjuda ca 3-5 minuter.
  • 5. Ta av grytan och låt fisken svalna i lagen. När lagen och laxen har svalnat ställer du in allt i ett kallt kylskåp – helst några timmar eller över natten.
  • 6. Riv av några dillvippor och spara som garnering till serveringen.

Dillsås

  • 1. Finhacka dillknippet och rör ihop ingredienserna till dillsåsen och smaka av med salt och peppar.
  •  
  • Kram//Erica

Inkokt Lax med kall d...

0 Läs mer >>
 
Morotsrullårta
 
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 dl morot, finriven
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk mald kardemumma
  • ½ tsk mald kanel
  • 2 msk neutral olja

Fyllning

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl florsocker 
    2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • skal o lite saft från en lime
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och strösocker ljust och luftigt. Vänd ner morötterna.
  2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten, tillsätt oljan och rör till en jämn smet.
  3. Bred ut smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 5 min.
  4. Strö lite strösocker över kakan och vänd upp den på ett bakplåtspapper. Låt kakan kallna.
  5. Fyllning:  Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Rör ner äggulan limesaft och skal i smörblandningen.
  6. Bred fyllningen över kakan och rulla ihop den från långsidan. Låt rulltårtan ligga svalt en stund med skarven nedåt. Sikta gärna florsocker över rulltårtan ch lite limeskal innan servering.
  7.  
  8. Går bra att frysa in.
  9.  
  10. Kram//Erica

Morotsrulltårta

0 Läs mer >>
Rostbiff är en favorit som är lika god varm som kall
1,5 kg rostbiff (2-2,5 kg funkar också)
0,5 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad basilika
Värm ugnen till 125°. Putsa köttet om den har senor. Gnid in köttet med olivolja, pressad vitlök och alla kryddor. Bind sedan köttet så det blir jämn och fin bit, då fördelas värmen jämnt i köttet vid tillagning. Stick in termometern i den tjockaste delen av köttet och välj önskad tillagningstemperatur:
55°C för rött och blodigt kött, ca 1 timmes tillagningstid.
60°C för rosa kött, ca 1,5 timmars tillagningstid.
65°C för genomstekt kött, ca 2 timmars tillagningstid.
Potatissallad

8 mellanstora potatisar – skala och skär i tärningar
2,5 dl crémefraiche 

1 äpple- skala och skär i småa tärningar
1 dl majonnäs
1/2 rödlök eller en bunte gräslök – finhackad
1 msk senap (du kan ta mindre eller utesluta)
1 msk örtsalt / salt
Svartpeppar

Koka upp potatisen, koka inte sönder dem. Sila av och låt svalna.
Blanda alla ingredienser förutom potatisen. Rör sedan i potatisen. Låt stå och gotta sig i kylen en stund. 

 
 
 
Kram//Erica

Rostbiff m potatissal...

0 Läs mer >>
 
 
Igår var det sopptisdag hos oss.
Gjorde en enkel morotssoppa och bakade Hönökakor till det.
 

Ca 20 st

50 g jäst
8 dl mjölk, fingervarm
2 msk rapsolja
2 tsk salt
9 dl vetemjöl
ca 9 dl rågsikt 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en kladdig deg och kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min. Det går att knåda degen för hand, i ca 10 min, men det är väldigt kladdigt. Tillsätt inte extra mjöl. Det är viktigt att knåda den länge så glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

2. Dela degen i 20 bitar.

3. Forma avlånga frallor, ca 13 x 8 cm, på ett mjölat bakbord. Strö mjöl på ytan och platta till dem ordentligt.

4. Kör med en naggare över degen eller nagga ordentligt med en gaffel (så det inte bildas luftbubblor under gräddningen).

5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.

 
Kram//Erica

Hönökaka

2 Läs mer >>
 
 
 


Lövbiffspett på grillen

4 pers.

400 g lövbiff
2 msk japansk soja
2 msk sweet chilisås
1 msk olja
½ tsk sesamolja 
1 tsk sesamfrön
salt och nymald svartpeppar

1. Skär varje lövbiff i långa strimlor på längden, ca 3 strimlor/lövbiff.

2. Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg i köttet och rör om. Låt marinera minst 30 minuter.

3. Trä upp lövbiffremsorna som ett dragspel på grillspett. Grilla spetten på grillen 2-3 minuter på var sida.
Servera direkt med valfria tillbehör.
Jag hade gjort ett vitlökssmör, potatismosbakelser och morotssallad
 
 
Receptet kommer från min bloggande vän Smaskelismaskens 
 
 
Kram//Erica

Grillade Lövbiffspett

0 Läs mer >>
 
PAJALAGRÖT
Den serveras på sjukhus här i norr iaf,jag tycker den är väldigt god. Sen att den är nyttig är ju bara ett stort +.
Den kanske inte ser då god ut med all den mörka torkade frukten i,men man ska inte dömma gröten efter utseendet!!!
Perfekt rensa skafferiet på lite torkad frukt.
 
1/2 dl linfrön
1/2 dl russin
1/2 dl katrinplommon
1/2 dl torkade aprikoser
1/2 tsk salt
7 dl vatten
 
1 dl havrekli
2 dl fiberhavregryn
 
Dag 1:
Lägg linfröna i grytan tillsammans med vattnet, saltet, russinen, katrinplommonen (klippta i småa bitar och aprikoserna (klippta i småa bitar)
Dag 2:
Blanda ner havrekli och fiberhavregrynen och koka på morgonen 3-5 min
Tillsätt ev mer vatten
Gröten kan man förvara i kylen flera dagar
Värm den portion du ska äta i micron
Jag tycker den är god kall Också.
 
Kram//Erica

Pajalagröt

0 Läs mer >>
 
 
Jag skar en kyckling filé i små bitar, hittade inge kycklingfärs i affären.
Recept från kronfågel.
 
Kram//Erica

Kycklinggulasch

0 Läs mer >>
 
 
 
Flamberad ananas
Skala, skiva och dela en färsk ananas i småa bitar.
Stek ananasbitarna i smör.
Strö över lite grovmald svartpeppar.
När ananasen är varm och börjar ta färg, häll på ca 1/2 dl Capten Morgan, el annan rom.
 
Ta stekpannan direkt från plattan och ställ den på bordet, men inte under lampan.
(Lågorna blir ju höga)
Tänd på spriten.
Servera genast tillsammans med hackad Coco och vaniljglass när lågorna slocknat.
 
Kram//Erica
 

Flamberad Ananas

0 Läs mer >>
 
Att göra eget kebabkött är väldigt enkelt.
Jag har gjort mitt av älgfärs men annan färs funkar också.
 
4-500 g färs
kebabkrydda
salt
ev 1 ägg
 
Blanda färsen med kebabkrydda, salt o ev ägg.
(Man kan även strö kryddorna på den utplattade färsen)
Tryck ut färsen tunt, på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 200 grader varm ugn i ca 10 min.
När färsplattan kallnat , klipp el skär i bitar.
 
Bitarna kan nu  frysas och tillagas senare.
 
 
 
Kebabbåtar
2 port
 
2 smördegsplattor
grovt riven smakrik ost
kebabkött
majs
uppvispat ägg
 
sallad 
tomat
majs
röd lök
gurka
peperoni
kebabsåser
 
Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek.
Lägg på lite ost i botten.
På med lite majs och kebabkött,
Strö över lite mer ost.
Vik in smördegskanterna.
Pensla smördegskanterna med uppvispat ägg.
Grädda båtarna i 200 grader i ca 15-20 min.
Servera med grönsaker och såser.
Röd kebabsås
 
500 g krossade tomater
1 gul lök, finhackad
2 msk tomatpure
1 köttbuljongtärning 
1/2 dl vatten
0,5 tsk svartpeppar 
1 nypa socker
chilipeppar
 
Koka allt, Utom chilin i ca 20 min på svag värme.
Avsluta att krydda med chilipeppar till önskad hetta.
Kan serveras ljummen el kall.
 
 
 
 
Rosa kebabsås
 

3 creme fraiche
1/2 dl Fanta el apelsinjuice
1 tsk tomatpure
1 riven vitlöksklyfta 
1 krm cayennepeppar 
salt & peppar
Rör ihop allt och 'låt stå till sig' någon timme i kylen.
Vispas upp strax innan servering till lite rinnigare konsistens.
 
 
 
 
Vit kebabsås
 
1 dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1/2 msk aromat
1/2-1 msk citronpeppar
 
Rör ihop allt. Smaka av och tillsätt mer om det behövs av något .
Denna sås är god till allt, nästan.
Vill man kan man mosa ner fetaost.
 
 
Kram//Erica

Kebabbåt/Kebabplanka

1 Läs mer >>
 
Fralla i långpanna
 

100g smör
3 dl standardmjölk
2 dl kallt vatten
50g färsk jäst
2 tsk salt
2 ägg

(1 msk malda brödkryddor)
3 msk socker el sirap

ca 13 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och vatten, vätskan ska bli max 37 grader varm men gärna lite ljummen. Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt,(brödkryddor) ägg och socker (sirap)och blanda runt. Tillsätt sedan vetemjöl under knådning. Måttet är ett ungefär, jag mäter nästan aldrig mjöl utan känner mig fram. Degen ska bli smidig och inte klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl för då blir brödet lätt torrt. Kör degen i maskin ca 7-10 minuter. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Platta ut degen till en rektangel  i en smord plåt. Skär rutor ner till botten av plåten och låt jäsa övertäckt 30 minuter. Sätt in i ugnen ca 20 minuter, brödet ska få fin färg och låta lite ihåligt när du knackar på det.

 

Kram//Erica

Fralla i långpanna

0 Läs mer >>
 
Någon som missat årets semmelnyhet?
Nä förstod väl det!
Så nu har även jag testat
NACHOSEMLAN

Nachobröd:
25 g jäst
2.5 dl ljummet vatten eller mjölk
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk stött kardemummakärnor
1 nypa salt
Ca 8 dl vetemjöl

 Mandelmassa:
200 g sötmandel ( jag kör m skal, gillar lite grövre massa)
2.5 dl florsocker
1 äggvita

Gör så här:
Nachobröd: Börja med att smula jästen i en bunke. Tillsätt resterande ingredienser – vetemjöl lite i taget. Arbeta degen smidig.
Låt jäsa under bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 225°.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela degen i 2 bitar. Kavla ut varje del så att den blir i samma storlek som din ugnsplåt. Lägg över den utkavlade degen på bakpappersklädd plåt och rulla med kruskavel. Låt sedan jäsa i ytterligare 15 minuter.Sporra lätt ut trianglar, (man kan skära snibbar efter gräddning när Bullen svalnat också) grädda sedan i mitten av ugnen i ca. 5-6 minuter. Tag ut och låt svalna. Servera med mandelmassa och vispgrädde.
Mandelmassa: Mixa mandeln fint i din matberedare. Tillsätt florsocker och äggvita och arbeta samman till en slät massa. Tillsätt eventuellt lite vatten om massa blivit för kompakt – den ska vara krämig.

 
 
 

Nachosemla

0 Läs mer >>
 
 
Kladdkaka i glasstrut
 
6 st våffelstrutar
 
100 g mörk choklad
50 g smör
1 dl florsocker
2 ägg
1/2-3/4 dl mjöl
1 liten nypa salt
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta fram en kransformig för sockerkaka.
Fyll den med ris el ärtor el som jag forma stöd till strutarna med aluminiumfolie.
Testa dig fram så strutarna kan stå säkert under gräddning.
 
Hacka chokladen i mindre bitar.
Smält den tillsammans med smöret, värm på låg värme.
Rör tills chokladen smält.
Ta kastrullen från plattan och rör ner de övriga ingredienserna till en slät smet.
Fördela smeten i strutarna och ställ dom i kransformen, lutandes mot kanten, så de står stadigt.
Grädda strutarna i nedre delen av ugnen, ca 12-14 min.
Pröva med en sticka, de ska vara gräddade  på ytan men kladdiga i mitten när de tas ut från ugnen.
Om strutarna får för mycke färg i slutet så lägg över ett bakplåtspapper.
Servera strutarna nygräddade men lätt avsvalnade tillsammans med lättvispad grädde.
 
Jag doppade kanten i smält choklad och strössel innan servering.
 
 
 
 
Kram//Erica

Kladdkaka i glasstrut...

2 Läs mer >>
Kom i kontakt med detta Munkjärn för ca 25 år sen i Kalix.
Min kompis Lillemors mamma gjorde Munkbullar i ugnen i dessa järn.
Och dom smakade gudomligt, och det var något nytt för mig.
Ibland lånade jag värmen av henne och fyllde frysen med ett gäng.
Nu har jag två järn i min ägo, köpt billigt på loppis.
Har nu hittat fler recept som jag testat, och idag har jag testat ett eget recept:
 
BANANMUNKBOLLAR MED NUTELLAGÖMMA
dessa gräddas på en platta
 
250 g mjöl
2 ägg
4 dl mjölk
1 msk socker
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 övermogen mosad banan
nutella
smör
munkjärn
 
Separera äggen, vispa vitorna till ett hårt skum.
Blanda de torra ingredienserna i en skål, vispa ner äggulornamjölk och den mosade bananen.
Vänd ner vitorna.
Värm järnet på spisen, i med lite smör.
Fyll hålorna till hälften med smet, i med en klick nutella  varje munk.
Fyll på med smet upp till kanten.
När munken fått fin färg ska ben vändas, använd en grillpinne ( smal engångs i trä) snurra på munken.
Den ska ju bli rund, som en boll.
Krävs övning och massa smet😂
Fortsätt tills smeten är slut.
Pudra över florsocker.
 
Vill man kan man utesluta banan e smeten och Nutellan.
Då kan man fylla med sylt om man vill.
Går ju även göra utan sylt och rulla bollarna varma i socker( som kan smaksättas med kanel el kardemumma)
 
 
 
Har även hittat ett recept på Danska AEbleskivor.
Gräddas också med järnet på spisen.
 
AEbleskivor
5 dl mjöl
2-2 1/2 dl ljummen mjölk
2 ägg
40 g jäst
1 msk socker
salt
smör till järnet
 
Rör ihop alla ingredienser till en slät smet.
Låt jäsa 30 min.
Värm järnet på  spisen.
I med smör i järnet och fyll med smet.
 
Dessa görs i ugnen, behövs inte vändas.
Blir många av detta recept, går ju att halvera receptet.
 
Munkbullar
ca 25-28 st
 
3 ägg
1 1/2 dl grädde
2 dl socker
2 dl smält avsvalnat smör
4 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
 
Vispa ägg och socker.
Rör ner smöret och grädden.
Rör ner mjöl och bakpulver till en slät smet.
Värm ugnen till 225 grader.
Låt järnet vara i ugnen och bli genomvarmt.
Smörj järnet med smält smör, lägg en klick smet i varje grop.
( man får testa sig fram hur mycke smet man fyller)
Grädda i ca 12-15 min, eller tills dom fått fin färg.
Ta ut järnet, tänk på att järnet är rejält varmt, stjälp ur bullarna.
Smörj järnet mellan varje gång!
Går fint att frysa bullarna.

 
 
Kram//Erica 

Munkbollar/Bananmunkb...

0 Läs mer >>
Färskostsmör m citronsmak
 
rivet skal av 1 citron+ 1 msk saft
1 stor sked lemoncurd
100 g färskost, typ philadelfiaost
100 g rumsvarmt smör
Vispa ihop allt till en slät smet.
Förvaras i kyl.
Tas fram en stund innan den ska ätas.
Gott till scones el rostat bröd.
 
Kram//Erica

Färskostsmör med citr...