0 Läs mer >>
 
Mandelmusslor 
45 st småa i min silikonform, går ju att göra i andra formar också
 
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
80 g oskalad , hackad el drovmald mandel
några droppar bittermandelolja
ca 4 dl mjöl
Blanda allt till en deg.
Låt vila en stund i kylen.
Dela degen i 45 lika stora bitar, mina vägde 11 g till dessa småa.
Rulla till bollar och tryck ut i formarna.
Grädda i 200 grader i ca 8-10 min.
Vänta en stund innan du vänder på formen och försiktigt trycker ut kakorna.


 
Glöggsylt 
 
500g blåbär 
500 g hallon
3 dl glögg
6 dl syltsocker
Rör ihop allt i en hög kastrull.
Koka upp och låt puttra i 10-15 min.
Häll upp i väl rengjorda varma burkar.
På med locket och låt kallna upp och ner.
 
Kram//Erica

Mandelmusslor

0 Läs mer >>
Ligger och rensar bland alla bilder och hittar då bilder från i höst.
Var ju i Tärnabyfjällen, i min hemby, med mina barn och barnbarn.
Det är så mysigt när vi samlas alla, och min mamma blir så glad av att träffa barn, barnbarn och barnbarnsbarn.
Vi hittade ju en hel del kantareller.
Och vissa picklade vi.

Syltade/Picklade Kantareller 
 
1 liter småa kantareller 
1 rödlök
1 dl ättika, 12 %
2 dl socker
3 dl vatten 
2 lagerblad 
1 msk senapsfrön 
 
Rensa kantarellerna.
Skala och skär ner löken i klyftorna.
Koka upp ättikan, socker, vatten, lagerblad och senapsfrön.
Lägg i svamp och löken och koka i 4-5 min.
Häll upp i rena varma burkar.
På med locket, vänd burkarna upp o ner.
Låt kallna.

 
 
Kram//Erica

Syltade/Picklade Kant...

0 Läs mer >>

 
 
Häxfingrar och Trolltår av samma deg
 
200 g smör
4 1/2 dl mjöl
1 dl socker
1 msk vaniljsocker 
 
grön gelefärg och oskalade mandlar
 
kokoschips
 
Kakao
 
Arbete snabbt ihop smör, socker och mjöl till en deg, dela degen i två delar. 
Den ena delen blandar du grön färg i .
Plasta in båda degklumparna och låt vara i kylen 30 min.
 
Den gröna degen delar du i ca 20 delar och rullar ut till lillfingertjocka längder.
Lägg fingrarna på en bakplåtspapperklädd plåt.
Lägg / tryck fast en mandel i ena änden så det ser ut som  en nagel.
Gör veck med en matkniv.
 
Tårna gör du korta och tjocka tår, kokoschipsen trycker du fast som en nagel.
Veck gör du med en matkniv.
 
Pensla ev fingrar och tår med lite kakao så ser dom lite smutsiga ut.
 
Grädda kakorna i 175 grader i ca 10 min.
 
Kram//Erica

Häxfingrar & Trolltår

0 Läs mer >>
 
Sist vi grillade testade jag denna purjolökpaj.
Riktigt god.
Kommer definitivt göra denna fler gånger.
 

Portugisisk Purjolökspaj
 
Pajdeg:125 g rumsvarmt smör
1/2 dl grahamsmjöl 
2 dl vetemjöl 
3 msk kallt vatten
 
Fyllning: 2 stora purjolökar
25 g smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 tsk salt
1 krm nymalt svartpeppar 
1 krm muskotnöt 
2 dl riven ost
1 ägg
 
Gör en pajdeg och klä en pajform.
Låt stå i kylen minst 15 min.
 
Ansa och skölj purjolökarna och skär i tunna skivor som sedan fräses mjuka i smöret. Använd en stor kastrull.
Strö mjölet över purjon, rör om och späd med mjölk och grädden.
Låt stuvningen koka 3-5 min.
Salta och krydda stuvningen.
Ta kastrullen från spisen och rör ner ägg och osten.
 
Förgrädda pajskalet i 225 grader i ca 10-15 min.
 
Häll i fyllningen och grädda 15-20 min, pajen ska 'stanna' och få fin färg. 

Servera direkt.

Kram//Erica

Portugisisk Purjolöks...

0 Läs mer >>

Jag gillar verkligen denna grönsakssoppa, ramen, med kycklingdumpling.
Det är ju lite meck att göra dumplingsarna, men jag köper ju gyozaarken.
Denna gång fick min grabb som var på besök, en lektion i dumplingsvikning!
 
Vi vek typ 100 st dumplingsa, fryser ner dom på en plåt, styckfryser dom 'råa' och sen i en zippåse.
Då är det bara att Tina och tillaga när man blir sugen.
 
Kycklingdumplings 
wonton el gyozaark
                                                                   fyllning:  350 g kycklingfärs
1 riven vitlöksklyfta 
1 tsk finhackad chili 
1 msk fisksås 
3 st salladslök, den gröna delen 
flingsalt 
svartpeppar från kvarn
Lägg en klick fyllning på wonton el gyozaarkets mitt, stryk lite vatten på kanten av arket och dryck ihop dumplingsen. 
Lägg dom på en gladpacksklädd bricka.
 
 
Ramen, soppan, som jag serverade gjordes så här.
 
 
Jag började med buljongen.
2 liter vatten 
3 ekologiska hönsbuljongtärningar 
3 msk japansk soja 
1 msk misopasta 
1 msk fisksås 
1 bit färsk ingefära (i tumstorlek) 
saft av ½ lime
 
2 finstrimlade morötter
finstrimlad vitkål
finstrimlad röd paprika
ca 10 cm finstrimlad purjolök
karljohanssvamp 
Koka upp buljongen med alla grönsaker och koka tills de är al dente.
Plocka upp grönsakerna och lägg i en skål.
Koka upp buljongen, lägg i dumplingsarna, när de flytit upp, låt sjuda i ca 3 min.
Ta upp med en hålslev, lägg dom på en tallrik.
Dela varje pak choi i 6 bitar ( hade 2 st)
Böngroddar 
Sockerärter 
Nu ska alla grönsaker i buljongen.
Lägg några dumplingsar i skålen, på med grönsaker och buljong.
Ät och njut.
 
Kram//Erica
 

Kycklingdumplings

0 Läs mer >>
Jag har förmånen att få tag på renblod, utan mellanhänder och ev tillsatser. ( annat blod som finns i affärens frysdisk går ju givetvis att använda)
Blodplättar är en favorit men även blodkorv.
Så som avslutning av Halloween stekte jag blodplättar/pannkaka.
Mums.

 
Blodplättar/Blodpannkaka
 3 1/4 dl blod
liten burk (33 cl)
1 gul lök
1 ägg
kryddpeppar
vitpeppar
salt
3 dl mjöl ungefär
 
Riv löken i en bunke, vispa ner övriga ingredienser.
Mer mjöl om du tycker.
Låt stå en halvtimme och svälla.
Stek en provplätta och smaka av kryddningen.
Stek plättar , avnjutes med stekt bacon/stekfläsk, smör och lingon.
Och ett glas med kall mjölk ( fast de förespråkar apelsinjuice så kroppen bättre tar upp järnet )
 
Kram//Erica

Blodplättar//Blodpann...

0 Läs mer >>

En smörgåstårta i portionsformat.
Tyckte denna som Hilda Kirkhoff gjorde i Nyhetsmorgon för ett tag sen passade att testa i Halloween.
Brödet bakade jag själv, bakade dom i en muffinsplåt. 
Fyllningen är en tonfiskröra, men det går ju göra vilken röra som helst.
Denna bakelse är 'klädd' med hyvlad morot, men kan tänka mig att klä den med gurka el kanske gravad/rökta laxskivor.
 
Bröd till bakelserna
 
12-14st
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 0,5 dl rapsolja, naturell
  • 2 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 7-7,5 dl vetemjöl
    1. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till 37 grader.
    2. Lös upp jästen med vattnet och tillsätt rapsolja, honung och salt.
    3. Arbeta degen med en köksassistent och arbeta ner mjölet lite i taget. Arbeta degen i minst 10 minuter på medelhastighet.
    4. Plasta bunken och låt jäsa i 45 minuter.
    5. Smöra eller lägg bakplåtspapper/formar i önskad form du vill grädda ditt bröd i, springform passar 22-24 centimeter i diameter. Använd gärna en muffinsform om du gör bakelser.
    6. Lägg upp degen på lätt mjölat bakbord och forma degen efter önskad form. Arbeta degen så lite som möjligt.
    7. Låt degen jäsa i 45 minuter under bakduk.
    8. Sätt ungen på 200 grader varmluft.
    9. Bakelser i muffinsform: Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter.
    10. Ett stort bröd: Grädda näst längst ner i ugnen i cirka 25 minuter. Brödet ska ha 96 grader i innertemperatur.
    11. Ta ut brödet och låt det svalna helt på galler. Går utmärkt att frysa brödet.
    12. Jag valde att dela mina småa bröd i tre delar.
    13. ( recept från köket.se)
  • Gör fyllningen och och lägg mellan bröden.
  • Täck bröden med en blandning av färskost och creme fraiche.
  • Plasta in varje bakelse och låt dom gärna stå över natten i kylen innan du dekorerar dom.

  • Vid garnering kan lite mera av färskost och creme fraiche behövas på bakelserna.
    1. Skala morötterna och skär runna remsor med en potatisskalare. Lägg morotsremsorna på bakelserna (vertikalt) och lägg färsk timjan på toppen.
    2.  
      Kram//Erica 

Smörgåstårtsbakelse//...

0 Läs mer >>
 

Är nog ingen som undgått att det har varit Halloween.
Här har det plingat på dörren både fredagkväll och måndagkväl.
Jag hade pysslat till Pumpapåse, Skeletthänder och lite godis.

 
Jag hade en tjej på Halloweenfika på dagen och så hade vi Halloweenmiddag på kvällen.
Fika och godisplanka 


 
Till middag blev det Döskallepizza bla.
Min Ostpumpa till att dippa chips.
 
Ostpumpa 
färskost
riven ost
vitlök
salt, peppar 
 
Blanda färskosten med riven ost, jag hade västerbottenost och riven cheddarost/mozzarella ( färdigriven i påse)
Pressa ner vitlök, smaka av om salt behövs och peppra lite.
Blanda noga och forma till en boll.
Rulla bollen i en riktigt gul cheddarost, men när jag inte hittade det, så tog jag den färdigriven cheddarost/mozzarellan, man kan även krossa ostbågar och rulla bollen i.
Plasta in bollen i plastfilm, forma till en fin boll. 
Bind ett snöre runt bollen så det blir ränder, som en pumpa.
Låt den vila i kylen. Jag gjorde min dagen innan.
Vid servering ta bort plast/ snören och ta en 'kvist' från en paprika och dekorera pumpan med.
 
 


 
Kram//Erica

OstPumpa