4 Läs mer >>
I afton, typ kl 20.20 är det exakt 9 år sedan mitt liv förändrades på ett ögonblick!
Jag var på fel plats vid fel tidpunkt!
Å hela min tillvaro blev annorlunda och inte sig likt.
 
Jag och en kompis var ute på en kvällspromenad som vi gjorde tillsammans flera kvällar i veckan.
Vi hade en runda på ca en mil.
Denna kväll hade vi även hans dotters häst med.
När vi hade ca 2 km kvar mötte vi en skoter som kom körandes emot oss på vägen i hög fart.
Minns att jag sa att han körde så nära att hade jag sträckt ut handen hade jag daskat föraren med hansken i ansiktet!
Efter en liten stund hör vi att han kommer tillbaka,i full fart.
Jag saktar på mina steg så jag går efter hästen,vänder mig om och det sista jag minns är skoterns lyse!
Minns lite från akuten att jag frågade om min granne jobbade och gav henne order om att få mina barn som var hemma själva till sin pappa och att hon skulle ta in posten och att se om huset.
Dom gav mig något att sova på och så blev det ilfart från Kalix till Sunderbyn.
 
Jag hade blivit påkörd bakifrån av skotern,landat på skoterhuven och flygit till andra sidan vägen.
Ådrog mig en svår underbensfraktur (läkarna hade diskuterat ampution men tyckte att jag var för ung och gjorde ett test), skoterskidan skar ett djupt jack i hälen så den fick sys fast och det som gör mitt liv till en kamp idag är wippen i nacken.
 
Fick genomgå 4 operationer under de 5 veckor jag bodde på lassarettet och fick testa två hoffmansställningar på benet.
Hade hoffmansställning som höll ihop benet pga att dom inte kunde gipsa mitt ben. 
Foten satt ju bara fast i några senor efter olyckan.
Hade ställningen i 5 månader, 1 månad hade jag en aircast. Typen sko som skulle stabilisera benet.
 
Min första benställning
 
Mina fina vänner fixade mitt 39årskalas på sjukhuset
 
Min andra ställning,ser ut som jag har fastnat i ett barnvagnshjul!!
Tio pinnar genom benet och fastborrat
 
 
 
 

Idag är det 9 år seda...

1 Läs mer >>
Handlade till nyårsmiddagen igår på Icamaxi i Happis, men efterrättns crunch bakade jag på förmiddagen.
Tänkte göra rånskålar men då hade jag inte lilla elplattankvar här.
Så då omgrupperade jag trupperna och gjorde mandelflarn.
Dom ska få bli botten i efterrättskålen.
 
Mandelflarn
 
100 g smör
2 msk sirap
1 dl socker
0,5 dl mjöl
2 msk grädde
100 g finhackad mandel 
 
finhacka mandeln (om man vill kan man skolla mandeln)
smält smöret i en kastrull med sockret och sirapen
rör hela tiden
tillsätt den hackade mandeln,
grädden och mjölet
låt sjuda några minuter
rör hela tiden
klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper,ca 1 rågad tsk
3 kakor per plåt,dom flyter ut
200 grader ca 5-6 min
jag gjorde större kakor,säkert en masked smet
 
La ner kakorna i skålar medans man ännu kunde forma dom.
 
Medans jag bakade åkte Tobbe och fiskade i Metträsket,två fina fiskar fick han.
Inte dåligt få äta färsk fisk,för färskare mat kan man nog inte få..
 
Fileeade ena fisken,den andra frös vi in till ett senare tillfälle.
Saltade fileerna och pepprade lite,sen smörstekte jag fisken.
Serverade kokt potatis och löksås till.
LÖKSÅS
1 finhackad gul lök som fräses i 
ca 50 g smör
blanda ner 0,5 dl mjöl
rör om och fräs mjöl/löken lite
tillsätt ca 1 dl grädde
och låt koka upp under omrörning
vispa ner mjölk till den konsistens du vill ha
salt,vitpeppar
 
 
Nu börjar julens mat vara uppäten,äntligen.
Men hade en burk med mimosasallad kvar.
Så då gjorde jag en brie och pepparsalamitårta som vi gillar
Men gjorde bara en halvmåne denna gång
Detta behövs
polarkaka
bredbar salamiost (tub el ask)
mimosasallad
pepparsalamikorv i skivor
brieost
vindruvor (hade mandarinklyftor i burk denna gång)
 
 
Bred salamiost på ett bröd
Bred sen på ett lager mimosasallad 
Hacka lite pepparsalamikorv och strössla över
Sen på med ett bröd till och gör samma som på lagret under
På med en skiva bröd till
Bred på salamimjukost,garnera med pepparsalamikorv,brieost och vindruvor (mandarinklyftor)
 
 
Ikväll vid 20.30 kommer ett till inlägg,har skrivit lite vad som hände mig för 9 år sen denna kväll före nyårsafton.
Inga bilder för den känslige.Men läs gärna nästa inlägg här på bloggen!!
 
 
Kram//Erica
 
 
 
 
 
 
 

Dagens fångst

1 Läs mer >>
Så har vi skickat iväg två av tre barn som varit hemma på julfirande.
Dom har nu 10 timmar i bussen framför sig.
En god middag ville dom ha innan avresan, kanske en mätt mage lindrar sittande i en buss.Vem vet.
Entrecot och älgstek stekte jag ,potatisgratäng,vitlökssås och champinjon/brieostpaj.
 
VITLÖKSSÅS
 
ca 20 skalade vitlöksklyftor
3 dl grädde
1 köttbuljongtärning
Koka allt i ca 20 min
Kör sen såsen i mixern så såsen blir slät
 
 
Champinjon/brieostpaj
pajdeg:
100 g smör
3 dl mjöl
ev 1 msk vatten
Tryck ut degen i en form
Förgrädda i 175 grader i ca 10 min
 
Skiva ca15 st färska champinjoner
stek dom i smör
salta 
smaka av med lökpulver
lägg champinjonerna i pajskalet
 
 
skiva brieost och lägg skivorna över champinjonerna
in i ugnen,175 grader ca 20 min
 
 
Potatisgratängen är en köpes,en 800grammare från Ica,bara lite riven ost på toppen och in i ugnen enl anvisningar.
När man ska ha flera saker i ugnen samtidigt kan det ibland vara för trångt,men att ställa in en avlång brödform så kan två ganska stora formar rymmas.
Idag fick ett fryst vitlöksbröd gräddas i brödformen.
Så tre saker blev klara i ugnen samtidigt!!
 
 
 
VITLÖKSSMÖR
 
rumsvarmt smör
salt
pressad vitlök
kryddor
vispa ihop med elvisp
rulla ihop i smörpapper
kan förvaras i fryser
Älgstek och entrecot stekte jag i smör,ca 3 min per sida!!
 
Nu funderar jag på nyårsmenyn,Har ni något smaskit förslag så ge mig tips!!!
 
Kram//Erica
 

Önskerätt innan avfär...

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
 
 

Julhelgen i bilder

0 Läs mer >>
 
God Jul till Er min läsare.
Idag blir en köksdag, vi blir 11 st som ska äta julbord hos oss.
Så det är bara att pallra sig ur sängen snart.
Hade julmys igår, barnen kom från södra Sverige , såg polar expressen och kvälls smörgås med den varma nygjorda skinkan som pålägg.
Sigge blev julbadad.
 
Kram och jag ska skiva bättre en lugnare dag!
God Jul till Er
 

Sigges julbad

0 Läs mer >>
 
Gjorde inlagda Strömmingsflundror i fredags.
Men då svärmor inte tål gluten och ska fira julen med oss så testade jag göra dessa med glutenfritt ströbröd som jag gjort själv.
Rostade först glutenfri fralla och lät dom ligga framme och bli lite hårda,sen rev jag dom.
 
Hade köpt färdigrensad strömming,så jag klippte bara bort ryggfenan
La fileerna på en skärbräda och saltade,lät dom ligga så en stund
 
Kokade lagen medans fileerna fick dra in saltet.
LAG till INLAGDA STRÖMMINGSFLUNDROR:
koka
6 dl vatten
1 dl ättiksprit
2 msk socker
10 kryddpeppar,hela
10 vitpeppar,hela
2 lagerblad
kokas upp och låt kallna
 
Blandade lite grädde och grov senap och rörde ner strömmingsfileerna
Sen vände jag strömmingsfileerna i ströbrödet jag gjort
och stekte dom i smör
Stekte tills dom fick fin gyllenbrun färg.
 
La dom att kallna på hushållspapper
Skivade en rödlök och en morot och la de i den kalla lagen tillsammans med de stekta strömmingsflundrorna
 
La ett kaffefat på så att flundrorna hålls nere i lagen!
Tog en testflundra idag,och det smakade gott!
Sen har jag förberett en LAX/RÄKMOUSSETÅRTA

Botten:200 g av de rivna glutenfria ströbrödet
blandat med 75g smält smör
Tryck ut brödmassan i en form med bakplåtspapper i botten
Ställ in formen i frysen att stelna lite medans du gör fyllningen
FYLLNING:
Lägg 3 gelatinblad i kallt vatten
 
Blanda i en bunke: 4 dl creme fraiche
2 msk majonäs
100 g gravad lax
2 dl hackade skalade räkor
1 burk röd stenbitsrom
1/2 finhackad rödlök
2 msk finhackad dill
citronpeppar
Ta upp gelatinbladen
Värm 1 msk vatten och 1 msk hummerfond.
Rör ner gelatinbladen i den varma hummerfonden
Rör tills gelatinbladen löst sig
Rör ner gelatinblandningen i lax/räk/creme fraiche blandningen
Bred fyllningen över brödmassan
Ställ kallt
Jag har min i frysen,tar fram den på julaftonsmorgon,tar ut rundlar med mina mått och ska göra fina bakelser,linda en laxskiva runt,lite räkor på el svart rom.
Bild kommer sen på mina Lax/räkmoussebakelser
 
Detta är mina mått
 
 
I fredags gjorde jag min favorit efterrätt
Flamberad ananas med coco och grädde till
 
Börja med att skala en färsk ananas och skär i småa bitar
 
Stek dom i smör,krydda med lite grovmald svartpeppar
Rör om,stek tills dom börjar få färg
Häll på rom,jag använde Capten Morgan
Ta stekpannan från spisen,ställ på ett bord. Låt ingenting finnas ovanför
Tänd på ananasen
Låt brinna klart
Serveras varm med hackad coco och vispad grädde
Jag som tomtemor
 
Har varit på Stigs och fikat i lördags
Idag söndag har vi varit till Jävre,fotat min favorit fyr
Sen hittade vi vars Tomten bor,i Kusmark...
 
 
 
 
 
 
Gjort sp snöstjärnor till tårtan som vi ska mumsa på efter julbordet på julafton
 
Bakat botten till tårtan av rismjöl,så den är ju också glutenfri
 
RISMJÖLSKAKA

4 ägg
3 dl socker
3 dl rismjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
 
Vispa ägg och socker
Sikta ner mjöl och bakpulver
Grädda i 175 grader i 25-30 min
 
 
Kram/Erica
 
 
 
 

Fjärde Advent...och n...

0 Läs mer >>
Skulle egentligen ge er lite recept på inlagda strömmingsflundror och en lax/räktårta men bilderna ville inte in.
Får göra det imorgon,även recept på middan och min favvo efterrätt.
Men fick in bilderna iaf på min favoritren,Rudolf!
Har ju bakat dessa av kokostoppar och horn av choklad
 
 
Dessa cakepops av bountysmet och doppade i choklad
 
 
Rudolf gjord i SP
 
 
Gjort Rein-Beer! Söta va?? :-)
 
Hade tänkt göra dessa
 
men hann aldrig få formen som jag beställt,som ser ut så här!
 
 
Denna skulle också vara kul att göra,får väl bli nästa jul kanske!
 
 
 
Kul va,en one-pice i Rudolfstil!!
Som jag sa...All-in
 
Har även gjort *varm-choklad-på-pinne*.
 
 
Choklad,marchmallows,engångs snapsglas,pinnar till cakepops och cellofanpåsar, röda band
 
Smält chokladen över vattenbad
(av en chokladkaka blev det 3 klubbor)
Häll lite choklad i glaset
Tryck ner marchmallowsen och fyll på med choklad
Tryck ner pinnen
Ställ kallt,låt stelna
Håll glaset en stund i handen och dra upp chokladen
Stoppa den i cellofanpåsen
Knyt en rosett
 
Värm mjölk och stoppa ner denna chokladklubba,så har du en lyxig varm choklad när klubban smält,toppa med vispad grädde
Fina gå-bort-presenter nu i jultider!!
 
 
Kram//Erica
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rudolf...All in på mi...

1 Läs mer >>
 
Att ge bort ätbara presenter är uppskattat, roligt att göra och ge bort något man gjort själv.
Dessa goda Saffransbiscotti är även lätta att baka!
Så igår när jag var och hälsade på min moster och hennes man hade jag bl.a med dessa.
Och dom blev väldigt glada,både av besöket och de hembakade godsakerna.
 
Saffransbiscotti
 
150 g grovhackade mandlar
75 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ägg
1 pkt saffran
7 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
 
Rör smör och socker pösigt
Tillsätt ett ägg i taget och rör noga
Tillsätt de övriga ingredienser
Gör 3 längder och lägg på bakplåtspappersklädd plåt
Grädda längderna i 200 grader i ca 30 min
Skär i sneda bitar
Lägg bitarna med snittytan upp
Torka i ugnen ca 20 min i 100 grader
Vänd den andra snittytan upp och torka i 20 min till
 
 
 
 
 
 
Gjort en hel plåt med småa julköttbullar av älgfärs.
Många kanske tycker att det är besvärligt att rulla bollar,men gör som jag;rulla 2 bollar åt gången!!
 
Julköttbullar
 
älgfärs och lite blandfärs
ägg
grädde
kalvfond
salt 
vitpeppar
riven liten gul lök
det är svårt att ange mängd,jag kryddar och smakar av av smeten
rullar bollar och steker dom i ugnen i 200 grader i ca 15-20 min
 
 
Hade ju tagit fram ganska mycke älgfärs så när långpannan var full med småa bollar så blandade jag ner
1 pkt bacon som jag strimlat fint och
1 fint hackad gul lök som jag
brynt  och låtit svalna
 
Så formade jag stora bollar som jag bryner runt om
Lägger bollarna i en ugnsform
 
Kokade upp lite grädde och kalvfond/soja och torkade trattkantareller i stekskyn
Hällde det över bollarna och så får dom stekas klart i ugnen
 
200 grader i 30 min
Så har vi fått ett gäng
VILDA ÄLGBOLLAR
 
Har även gjort en julbordsklassiker, LYXIG LAXRULLE
Den kan man göra i förväg och förvara i frysen.
Kom bara ihåg att ta fram den ut frysen dan innan
 
LYXIG LAXRULLE
 
peitischouxsmet: koka upp 50 g smör
och 2 dl vatten
vispa ner 1 3/4 dl mjöl i vattnet
(jag använde rismjöl pga att vi har en glutenallergiker i familjen)
vispa mjölet tills smeten släpper kanterna i kastrullen
Häll ner smeten i en skål
Vispa ner 4 ägg (ett i taget)
Vispa med elvisp,vispa kraftigt mellan varje ägg
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt
Bred ut smeten
Gräddas i 15 min i 200 grader
Låt kallna
 
 
Fyllning: 1-2 dl creme fraiche
1-2 msk senap
1 msk majonäs
1 dl dill
1/2 tsk grovmald svartpeppar
2 ägg, hårdkokta och finhackade
400 g finhackade räkor
100 g finhackad gravad lax
Rör ihop fyllningen
 
Bred fyllningen på avigan av  petitschouxen
 
Rulla ihop hårt till en rulltårta
 
Rira in i bakplåtspapperet och aluminiumfolie.
Låt vila i kylen i några timmar el i frysen tills du ska ha den
(Tina)
Skär i skivor
(Bild kommer sen)
 
Hade besök till lunch idag
Dukade i rött
 
 

 
 
 
 
 
 
 
Middan blev Vilda älgbollar med svampsås,potatis och lingonsylt
 
Kram//Erica
 

En dag med besök och ...

2 Läs mer >>
 
Så var det dax att ta itu med surdegen som gjordes iordning igår.
 
Få den på jäsning innan morgonprommisen med Sigge
 
.Hade ett mål för promenaden,gå till den fina tomten i släden.
 
 
 
 
Degen hade jäst fint medans vi var på promenad,så det var bara att börja baka!
 
JULGRISAR  2 st(jag gjorde 3 st)
Dag 1
Surdeg: 25 g jäst
3 dl vatten, 37 grader
3 dl rågsikt
 
Dag 2
7 dl vatten, 37 grader
1 msk salt
1/2 dl olja
8 dl rågsikt
ca 13 dl vetemjöl (2 dl mjöl till utbak)
1-2 msk sirap
ev brödkrydda
 
Dag 1: Gör surdegen.
Låt den stå i rumstemp m plastfolie över bunken till nästa dag
 
Dag 2:Blanda surdegen med de övriga ingredienserna.
Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt jäsa i 30 min
Dela degen i 2 (3) delar,och ta undan till tryne,öron och svans
Gör runda bröd som du lägger på en plåt
Dekorera dom.
Russin till ögon och näshål
Låt jäsa 30 min på plåt
Värm ugnen till 225 grader
Stoppa in plåten och sänk genast värmen till 200 grader
Grädda i ca 40-45 min
Börjar dom bli för mörka, lägg då över ett bakplåtspapper.
Pensla med sirapsvatten när du tar ut bröden.
 
 
 
 
 
 
 
 
Å så var det någon som ville veta hur jag hade vikt servettgranen till lördagens middag.
Här kommer en bildserie,hoppas ni förstår!!
 
 
 
 
 
 
 
Dekorerade 30 mini pepparkakscupcakes med jultomteskumfluff och sp-figurerna 05.30 imorse,
Tobbe tog dom till jobbet.
Hoppas att det smakade till förmiddagskaffet!
Skumtomtefluff
 
3 dl grädde
20-25 skumtomtar klippta i mindre bitar
Värm grädden och låt skumtomtarna smälta i grädden
Rör ofta
När alla tomtar smält och smeten är slät ska den kallna och stå i kylen över natten
Vispa grädden med elvisp
Spritsa ut grädden
 
 
Kram//Erica
 

Tre Surdegsgrisar!

0 Läs mer >>
Kom ihåg att när min mormor hade dött, hittade min moster denna lilla lapp under mormors bordsunderlägg 
 
Där stod;
Erica 
Tack för din omtanke stor,
den värmer mer än du tror!
 
Tog en egobild, varit till Salong Finess och janka uti stråna ( klippt håret)
 
Å du, snart kommer denna figur på besök!
 
Dök helt plötsligt upp i sovrummet i afton, Tobbe han ta kort!
 
kram//erica
 
 

En liten lapp med vär...

2 Läs mer >>
Igår, 3:dje advent var vi och körde innåt landet.
Passerade på vår road trip Fjällboheden,där bodde min mormor och morfar,min mamma och syskon växte upp där.
Och jag tillbringade alla sommrar och även annan tid,bl.a firade vi varannan jul där,iaf vad jag minns.
Sista sommaren jag tillbringade där var jag 16 år!
Mitt intresse för mat och bak har jag nog ärvt efter min mormor. Hon hade alltid något nybakat när vi kom på besök!
Hemtättat långfil stod ofta i den blåa tillbringaren på bänken över natten för att mogna! Kågekaka och smör fanns alltid i skåpet under kylen.
På julafton kom en tomte med häst och släde......snö var det alltid!
Ja jag saknar min söta lilla mormor,som hade sin födelsedag på min namnsdag,dagen innan min födelsedag,minns att när jag ringde och grattade henne så sa hon alltid grattis i förväg,jag ids int ringa imorgon utan grattulerar dig nu när vi lika pratar!
Min mormor hade stort hjärta och en varm famn,saknar Dig min kära lilla Mormor!
 
Stannade till i Österjörn och tände ett ljus för mormor och morfar.
 
Österjörns kyrka
 
Idag har jag bakat lite.
Först satte jag en enkel surdeg,ska baka julbröd imorgon.
Recept kommer imorgon.
 
Sen blev det en mjuk pepparkaka i långpanna
 
MJUK PEPPARKAKA i långpanna
 
175 g i 40 min
4 kkp socker
2 ägg  
1 1/2 msk pepparkakskrydda
10 kkp mjöl
5 tsk bikarbonat
1 l filmjölk
100 g smält smör
2 kkp sirap
2-3 kkp lingonsylt
 
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda alla torr ingredienser
Blanda ner fil,limgonsylt,sirap och de smälta smöret i äggvispet
Vispa ner de torra ingredienserna
Mycke smet blev det,rymmdes knappt i bunken
Smöra en långpanna,jag använder flytande margarin
 
Grädda i 40 min i 175 grader
 
 
 
Ett nytt recept testades också idag, DONUTS
 
25 g jäst
100 g smält smör
3 dl mjölk , 37 grader
2 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
10-11 dl mjöl
 
Gör som en vanlig bulldeg
Låt jäsa i 40 min
Kavla ut till ca 1 cm tjock platta
Ta ut munkar med en form
 
 
Låt jäsa i 30 min
 
Smält 2 pkt cocosfett i en gjutjärnsgryta,testa med en liten degbit att cocosfettet är lagom varm,vet ej hur många grader oljan ska vara.Äger ingen termometer ens
 
 
Fritera tills dom fått fin färg
 
Tyckte inte dom smakade något speciellt,nästa gång blandar jag i anis!!
Rullade dom i socker och kanel för att få lite smak iaf!!
 
 
Kokt julkorv med mos och senap blev dagens middag!!
 
Kram//Erica
 
 
 
 

Saknar dig min kära l...

1 Läs mer >>
Igår var det lucia,och är man en som går All in så måste man ju vara lucia!! Självklart!
 
Jag och Sigge
Vi klev upp 05.30 och gjorde fika åt han som skulle iväg och jobba.
Vet inte varför han skyndade sig iväg till jobbet,var det för att jag sjöng eller... ;-)
 
Blev att äta middag själv,för Tobbe var ut och åt julbord.
Men jag klagar inte,hade ju Pulled porkrester.
Gjorde en potatisrulltårta till.
Kavlade ut en tinad smördegsplatta,och bredde ut potatismoset som blivit över,rev lite ost över och rullade ihop som en rulltårta. Skar i bitar och ställde i muffinsformar,på med lite ost och gräddade i 200grader i 20 min.
 
 
 
 
Gjorde ett drinktilltugg av en smördegsplatta,kavlade ut plattan lite,bredde på lite pepparsalamimjukost,hackad 
pepparsalamikorv och brieost.Rulla ihop och skär i små bitar.
Grädda i 20 min i 200 grader
 
 
 
 
 
Mina sockerpastafigurer
 
Idag lördag var det hockey på tv hemma,svärmor och svärfar kom för och att titta och så bjöd vi på middag.
 
 
 
Kvällensdukning
 
 
 
 
 
 
 
Förrätt blev RÖDLÖKSPANNACOTTA m KALIXLÖJROM
4 snapsglas
 
Lägg 1 1/2 gelatinblad i kallt vatten
 
Koka upp 2 dl grädde
Lite cayennepeppar
Lire salt
Ta kastrullen från plattan
Rör ner gelatinbladen,rör tills de löst upp sig
Blanda ner hackad rödlök
Häll upp i snapsglasen
Låt stelna i kylen några timmar
Toppa med hackad rödlök och löjrom
 
 
 
 
Parmesanchips till garnering på G
 
 
 
Varmrätt blev LAX I KAVIARSÅS
 
lax i portionsbitar,salta lite och citronpeppar
Koka ihop 3 dl creme fraiche
3 dl grädde
2 fiskbuljongtärningar
Ta kastrullen från plattan
Blanda ner kaviar,ca 1/4 tub
Smaka av,blanda ner kaviar tills det smakar bra
Lägg på vitsparris bitar
In i ugnen 200 grader 20 min
 
Serverade pressad potatis till
 
Hade lite riven parmesan jag kasta över..
 
 
 
Kaffe och fika till efterrätt
 
 
 
 
Kram//Erica
 
 

Lucia och middagsbjud...

0 Läs mer >>
Idag tog jag en ledigdag från allt,tänkte redan igår afton att jag bara skulle leka med sockerpasta.
Men först åkte en fläskkarre in i ugnen,hade utlovat Pulled pork till middag.
Å så hade jag choklad kvar i smältburken. Så då gjorde jag trillingnötter.
Picklad rödlök och morotspagetti blev det också,pga att det är ett så gott tillbehör till pulled pork.
Sen kunde jag börja pyssla med SP.
 
 
PULLED PORK
 
1,3 kg fläskkarre
1 dl farinsocker
1 msk salt
1 tsk paprikapulver
1/2-1 tsk vitpeppar
 
Blanda ihop alla torra ingredienserna
Gnid in köttet med socker/kryddblandningen
 
Lägg 3 skalade vitlöksklyftor och en gul lök som är skuren i 4 bitar
Lägg lökarna i botten av gjutjärnsgrytan
Lägg i köttet på lökarna
Tillsätt 3-4 dl vatten
1 st köttbuljongstärning
2 msk kalvfond
2 msk grillolja orginal
125-150 grader i ugnen, 4 1/2- 6 timmar
 
Jag gillar inte den rökiga BBQsåsen,därför finns inte det med.
Men man kan ju servera sån sås som tillbehör till den som vill
 
 
 
Idag serverades pulled porken med potatismos (hemmalagad såklart) och den picklade rödlöken och morotsspagettin!
 
PICKLAD RÖDLÖK & MOROTSSPAGETTI
 
lag:1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 dl vatten
koka upp och låt kallna
Skiva löken tunt och lägg i en burk
Skala morötterna och hyvla moroten med potatisskalaren
Skär morotsskivorna i långa smala remsor,lägg i en burk
Häll den kalla lagen över löken/morötterna
Låt stå kallt i några timmar
 
 
TRILLINGNÖTTER
 
200 g hasselnötter
Rostar nötterna i en torr het stekpanna,det knäpper liksom i nötterna och skalet spricker
 
Lägg nötterna på en frottehandduk
 
Frottera nötterna så skalet lossnar,allt kanske inte lossnar men det gör inget!
 
Smält ljus choklad,ca 200 gram
Blanda ner nötterna
 
Klicka ut tre å tre nötter på ett bakplåtspapper.
Låt chokladen stelna lite,smält lite vit choklad om du vill och rippla lite!!
Förvaras i kylen i en burk
 
 
Gjorde ett till Rudolf idag,lite järnek som ska bli kakgarnering och snöstjärnor ska på jultårtan .
 
 
 
 
 
 
 
Ja jag vet,men jag går ALL IN även vid jul,Klart att även bajspåsarna ska va röda då!!
 
Kram//Erica
 
 
 
 
 
 

Pysseldag

1 Läs mer >>
Har lekt lite med sockerpasta idag.
Blev en Rudolf.
 
 
 
Sen blev det att göra mitt vuxengodis.
Mandelmassa och romrussinbollar
Hade ju haft russinen i rom över natten
 
Rev 250 g mandelmassa
Tillsatte 1 dl romsprängda russin
Rullade småa bollar
In i frysen ca 1 tim innan jag doppade dom i smält choklad
 
 
 
Två romrussinkulor fick en pinne i sig och blev cakepopsRudolf!!
 
Middag idag blev en klar favorit
Kyckling i julmustsås och klyftpotatis
Började med att skala potatis och morötter
Skar potatisen i klyftor och morötterna i stavar.
Kokade potatisklyftorna och morötterna i 5 min i saltat vatten
Häll bort vattnet och låt potatisen ånga sig torr i ett durkslag och sen på en handduk
 
 
Lägg sen potatisen på en plåt,en delad lök och fetaost i bitar,salta lite,lite timjan och lite olivolja.
In i ugnen på 175-200 grader 30-45 min
 
Kyckling i julmustsås
4 pers
 
4 st kyckling fileer
smör att steka i
2 dl creme fraich
2 dl julmust
1 hönsbuljongtärning
1 tsk malen ingefära
1 tsk timjan
1 tsk soja
 
Stek kycklingfileerna i smöret
 
Lägg fileerna åt sidan
Vispa ner creme fraichen i stekskyn,häll i julmusten,buljongtärning,kryddorna och sojan
Koka upp
Lägg i kycklingfileerna och låt småputtra i ca 10 min
 
Servera med potatisen
 
 
Måste bara säga att den gröna surabilarfudgen vart supergoood
 
 
 
Kram//Erica
 

Rudolf,min favorit re...

3 Läs mer >>
 
Idag var en tvättdag.
Tvättkorgen började svämma över så det var behövligt måste!
Jag till o med Manglade!
Husfrupoäng....
 
Har inte kunnat hålla mig från spisen...
Har lagt in russin i rom för att göra vuxengodis ev imorgon.
Pyttipanna till middag av rester som fanns i kylen.
 
Kokta potatisar i bitar
Hackad gul lök
Köttbullar
Korv
Bacon
Och ett stekt ägg
Rödbetssallad till pga att rödbetorna var slut
Men man tager vad man haver som Kajsa Warg
 
Blev hockyänka i afton,var så trött men efter att ha vilat en stund i soffan så ryckte det i baknerven
Först ut blev det en grön fudge
 
SURABILARFUDGE
 
50 g smör
1 dl grädde
1 1/2 dl socker
1 påse Ahlgrens sura bilar
grön hushållsfärg
 
Blanda allt i en kastrull och småputtra tills alla bilar smält
Ta då kastrullen från värmen och blanda ner 185 g hackad vitchoklad
Rör tills chokladen smält
Häll i en bakplåtspappersklädd form
Låt stelna i kyl i minst 2 timmar innan du skär i bitar
Denna lilla form är köpt på Ikea,och är väldigt nöjd med den.
Passar perfekt nu då man kokar fudge och kolor.
 
Ska tipsa om ett enkelt sätt att slå in kolor.
Man kan ju klippa bakplåtspapper,men med muffinsformar går det väldigt fort och lätt.
Och har man färgade och mönstrade formar blir det ju väldigt fint också.
 
Klipp ett litet jack i formen
Lägg i kolan och vik in den i pappret
Snurra ändarna
Klart!!
 
Brända mandlar brukar ju finnas på marknader att köpa,men är väldigt enkla att göra.
Gjorde dom riktigt julröda
Blir fina Gå-bort-presenter, slå in i celofanstrutar du gör själv!
 
 
 
RÖDA BRÄNDA MANDLAR
200 g sötmandlar
3 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
1/2 dl vatten
röd karamellfärg
 
Blanda ner allt i en gjutjärnsgryta
 
Koka tills allt vatten kokat bort och sockret smular sig
 
Fortsätt koka ,rör hela tiden,sockret ska nu smälta igen och lägga sig i ett tjockt lager runt mandlarna.
Tänk på att det är väldigt varmt.
Häll upp mandlarna på en bakplåtspappersklädd plåt
Sära mandlarna så dom ligger en och en
Klart att smaka när dom kallnat
 
Frysen och kylen full,tänk om någon ändå kunde komma med ingredienser och bad om bakhjälp.... ;-)
 
Kram//Erica
 

Tisdagssysslor

0 Läs mer >>
Söndan, 2:a advent. Tiden rusar iväg,snart är det jul.Vill stanna tiden lite så man hinner mysa mer.
Gillar tiden före jul,hemmen är så ombonade.
 
Amaryllisen har slagit ut, 
 
 
Gick på den årliga julmarknaden 
 
 
Så en väldigt fin tomte.
 
Sen hem och duka,för vi hade bjudit in Torbjörns syskon m respektive på adventsmys.
 
 
 
 
Kantarelltoast som väntar på att gratineras åt vi först,
sen blev det sill, potatis,ägg,gravlaxsås och gravad börting.
 
Min farbror och fru i Tärnaby har förärat oss med denna delikatess.
 
Idag orkade solen knappt visa sig,men det vänder väl snart.
 
 
Det blev att äta rester till middag idag,men vem tackar nej till denna delikatess?? Inte jag iaf!!
 
 
En snabbis på stan i Skellefteå,fin belysning på gågatan!!
 
Hem,koka kaffe och fika lite till adventskalendern.
 
Ett litet husmorstips:
Jag la ju in sill här om dan.Hade bl.a purjolök i sillen.
Men man använder ju bara en liten snutt av purjolöken.
Så jag hackar upp hela purjolöken i småbitar och fyller en plastburk och förvara den i frysen.
Sen är det bara att ta det man behöver från burken.
Bätter än att slänga bort en purjo.
 
 
Kram//Erica
 
 

Julmarknad