Vispa upp äggen och tillsätt dem samt det mesta av den hackade mandeln. Spara lite mandel till insamling.
Häll smeten i formen/formarna. Strö på resten av mandeln.
Obs! kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika kan ersättas med 1 msk pepparkakskrydda.
125 g smör
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
½ tsk kardemumma
1 tsk kryddnejlika
2 ägg
2 ½ dl strösocker
1 1/2 dl gräddfil el filmjölk
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Frosting:100 g färskost, t ex Philadelphia
25 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt gräddfilen i smörblandningen och vetemjöl blandat med bikarbonat. Rör snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad limpform eller sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.
5. Frosting: Vispa färskost och smör smidigt med en elvisp. Rör ner florsocker och vaniljsocker. Bred ut frostingen på kakan. Garnera med några lingon
2 st limpor
1 pkt jäst, 50 g
1 mörk lättöl eller porter (33 cl) (kall eller rumsvarm går lika bra)
1 julmust (33 cl)
100 g smör, rumsvarmt
4 tsk vörtkryddor
(eller 1tsk mald nejlika ,1 tsk mald pomerans,1 tsk mald kardemumma )
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
5 dl vetemjöl
11–12 dl rågsikt
1–2 dl russin (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i bunken. Tillsätt lättöl och julmust. Kör maskinen så att jästen löses upp.
2. Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt smör, alla kryddor, salt, sirap, vetemjöl och rågsikt, lite i taget mot slutet.
3. Kör assistenten i ca 5 minuter.
4. Låt degen jäsa i bunken i ca 45 min.
5. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två bitar. Forma dem till limpor och lägg dem i var sin limpform, klädd med bakplåtspapper. Knåda in 1 dl russin i ena eller båda limporna om du vill.
6. Strö lite mjöl på deglimporna och låt dem jäsa under en bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 45 min. Ta upp limporna ur formarna och låt dem svalna.
3 dl riven kokos
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl vispgrädde
Garnering
150 g mörk choklad, smält
riven kokos
1. Blanda ihop smör, kokos, florsocker, vaniljsocker och grädde till en massa. Ställ den i kylen en stund.
2. Rulla massan till fingertjocka längder, ca 4 cm eller bollar och lägg dem på en skärbräda i frysen i ca 40 min.
3. Doppa bitarna i smält choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över riven kokos. Låt dem stelna i kylen. Förvara dem i kylen.
Fyll flera formar med strösocker,minst 4 cm högt lager. Riv till bakplåtspapper i rutor, ca 6 x 10 cm. Snurra till en pappersbit så det blir till en strut med vass pip (för att knäcken inte ska rinna ut och att sockret inte ska komma in) och sätt ner i sockret. Sockret håller emot så pappret inte snurrar upp sig så det behövs ingen tejp eller liknande.
Knäck:
2 dl grädde
2 dl strösocker
2 dl sirap
Gör så här: Häll ingredienserna i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna med lite högre kant och låt koka upp under omrörning. Koka tills knäcken kommer upp till 125°C eller tills det klarar ett kulprov i iskallt vatten.
Nu gjorde jag inte det men man kan ju med fördel toppa knäckstrutarna med krossad polka eller hackade nötter.
Jag använder min knäcktratt, man blir riktigt träffsäker med den när strutarna ska fyllas.
Häll ungefär 2/3 smet i strutarna.Det kommer nog bli lite spill på strutkanterna men det gör inget för knäcken fäster inte på pappret så knäckdropparna är bara att pilla bort.
Låt knäckstrutarna stelna och ta upp ur sockret.Snurra ihop den öppna änden.
Kram//Erica