Ätbart glas:
2,5 dl socker
1 dl glykossirap ( finns att köpa i vanlig affär, vid baksakerna )
1/2 dl vatten
Gör så här:
Koka allt i en kastrull. Rör hela tiden så du inte bränner det.
Har du en termometer så ca 140 grader annars brukar jag gå på känslan. Ca 5-10 min
Häll sedan upp det på ett bakplåtspapper eller på foliepapper o låt det stelna / svalna.
Sen slår / bryter du sönder det i bitar som passar dig.
"Blod"
* Man kan ta saften från hallon o droppa i lite mer av karamellfärg.
* Röd pyntgelé
* Sylt utan bitar o några droppar karamellfärg
Morotsfrallor
Ca 16 st
Rivna morötter i degen gör bröden saftiga och goda.
25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1–2 morötter
gurkmeja
5 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Skala och riv morötterna fint.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, morötter och rågsikt. Rör om. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och knåda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
3. Rulla ca 16 runda bullar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Linda hushållsnöre runt varje boll, så det blir 8 "bitar".Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bröden med vatten
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på plåten.
Kram//Erica
Halloweentips 2016
Rödingröra
- 500 g persilja
- 1 dl bulgur
- 1 gul lök
- 3 tomater
- 3/4 dl färskpressad citronjuice
- 1 dl olivolja
- 1 tsk salt
- 2 krm peppar
- Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
- Skär bort de grova stjälkarna på persiljan och finhacka resten. Skala och finhacka löken. Tärna tomaterna.
- Blanda alla ingredienser med bulgurn. Krydda med salt och peppar.
Tabbouleh
Vårrullar
Vietnamesiska Vårrull...
Citrontarteletter med...
Toscarutor
Sill-under-pälsen
12 st pannkaksmuffins
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
5 ägg
4 dl mjölk
Pensling:
Smör
Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Smörj en muffinsplåt med smör och mjöla den. Börja med att separera bara två av äggen, äggulan och äggvitan för sig. Ställ åt sidan. Blanda alla torra ingredienser och häll i hälften av mjölken, äggen, äggulan och vispa ordentligt till en klumpfri smet. Tillsätt resten av mjölken och blanda. Vispa äggvitorna till ett fluffigt skum och vänd varsamt i smeten. Häll upp smeten i muffinsplåten, grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min. De kommer först att resa sig som en sufflé men sjunker ihop när de kommit ut ur ugnen. Servera med sylt, grädde stekt bacon och/eller bär.