0 Läs mer >>
 
MOROTSFRALLOR
 
 
Kram//Erica

Morotsfralla, Morotsb...

0 Läs mer >>
Här kommer en massa Halloweentips.
Vissa har ni sett, för allt har jag inte gjort i år.
Recept på bak/ mat finns längst ner i inlägget.
Nu blir det bildbombning!!
 
 
Morotsfrallor
 
Semmeltaco med avslitet finger
Pumpor o spöken
chokladbollar klädda med sugerpasta
Fingrar gjorda av mandelmassa o en mandel
Polarbröd som stansas ut med kakformar.
Penslas med smör och strö över vitlökspulver,paprikapulver och flingsalt.
Gräddas i 175 grader tills dom fått fin färg o blivit knapriga.
Häxansfingrar o Spindelkakor
Marängspöken
Muffins med grädde o ätbart 'glas'
Häxhatt m godisgömma
Pensla smält choklad på en glasstrut, fyll struten med smågodis.
Sätt fast struten med smält choklad på en nobless
Bandet o spännet är gjort av färgad sugerpasta.
Minimuffins med mariekex o physalis som dekorerats m smält choklad
 
Gaffel-i-ögat.
Chokladboll som doppats i smält vit choklad o dekorerats
Maskar.
Vindruvor som trätts på en grillpinne o ätbara ögon
Mumier
Hot dogs som lindads in i degremsor, ( hade färdigköpt pizzadeg) 
Grädda i ugnen.
 
Öga i blod.
Tomatsoppa, creme fraiche o ett pepparkorn
Fladdermöss av smördeg
 
Engångshandskar fyllda med godis o popcorn
Mumier
Festisar som man lindar maskeringstejp runt o fäster ögon på.
Godisspindlar
Klubbor
Piprensare
Ögon
 
Kista med maskar o köttslamsor.
Fralla fylld med köttfärs o risonipasta och ost.
Lägg på locket, på med ost och gratinera i ugnen tills allt är varmt.
Skär i skivor o serveras med en sallad.
 
HÄXFINGRAR
ca 25-30 fingrar
 
115 g rumsvarmt smör
0,75 dl socker
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
4,5 dl mjöl
1 ägg+1 äggula (spara äggvitan till pensling)
 
kakao tillatt borsta de färdiga kakorna med
20 st hela skollade sötmandlar som delats till naglar
 
Skolla och skala mandeln,låt dom torka på ett hushållspapper
 
Nyp ihop socker,florsocker,vaniljsocker,smör,mjöl och ägg till en deg.
Linda in degen i gladpack och låt den vila en halvtimme i kylen
Slå på ugnen,175 grader
Dela degen i 25-30 bitar
Rulla ut till smala häxfingrar
Nyp till dom lite här och där
Skåra fingrarna med en vass kniv
Sätt fast mandeln som en nagel
Pensla med äggvitan
Grädda i ca 10-12 min tills fingrarna är gyllenbruna
Måla fingrarna med en liten pensel med kakaon!
 

Ätbart glas:

2,5 dl socker

1 dl glykossirap ( finns att köpa i vanlig affär, vid baksakerna )

1/2 dl vatten

Gör så här:

Koka allt i en kastrull. Rör hela tiden så du inte bränner det.

Har du en termometer så ca 140 grader annars brukar jag gå på känslan. Ca 5-10 min

Häll sedan upp det på ett bakplåtspapper eller på foliepapper o låt det stelna / svalna.

Sen slår / bryter du sönder det i bitar som passar dig.

 

"Blod"

* Man kan ta saften från hallon o droppa i lite mer av karamellfärg.

* Röd pyntgelé

* Sylt utan bitar o några droppar karamellfärg

 

Morotsfrallor

Ca 16 st

Rivna morötter i degen gör bröden saftiga och goda.

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1–2 morötter

gurkmeja
5 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl

 

GÖR SÅ HÄR

1. Skala och riv morötterna fint.

2. Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, morötter och rågsikt. Rör om. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och knåda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

3. Rulla ca 16 runda bullar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Linda hushållsnöre runt varje boll, så det blir 8 "bitar".Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla bröden med vatten

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på plåten.

 

Kram//Erica

Halloweentips 2016

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi åt en Halloweentapas igår.
Mycke gott hade jag dukat upp. Bl.a en Rödingröra.
Minns den från mina barndomsjular.
Faster Astrid gjorde den alltid, o jag minns hur god den var.
Här är mitt försök till nått liknande.
 
Rödingröra
 
Börja med att koka röding.
Koka fisken  i vatten, salt, kryddpeppar, lagerblad, gul lök och morot.
Sjud i ca 15-20 min.
 
Låt fisken kallna.
 
Blanda 1 dl creme fraiche
1/2-1 dl majonäs
1/2 dl chilisås el ketchup
ev finhackade tomater
salt svartpeppar
benad röding i småa bitar
Smaka av röran
 
Kram//Erica
 

Rödingröra

0 Läs mer >>
 
Åt denna sallad för några år sen för första gången när jag var bjuden på en libanesisk middag.
Så nu när jag fick massor med persilja hos svärmor kom jag på att jag skulle testa den igen.
Och den är ju jättegod!
 
 Tabbouleh
4 port 
  • 500 g persilja
  • 1 dl bulgur 
  • 1 gul lök 
  • 3 tomater 
  • 3/4 dl färskpressad citronjuice 
  • 1 dl olivolja 
  • 1 tsk salt 
  • 2 krm peppar 
  1. Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. 
  2. Skär bort de grova stjälkarna på persiljan och finhacka resten. Skala och finhacka löken. Tärna tomaterna.
  3. Blanda alla ingredienser med bulgurn. Krydda med salt och peppar.
 
 
 
Kram//Erica

Tabbouleh

0 Läs mer >>
 
 
 
Att göra egna Vårrullar är enkelt & så mycke godare.
Det tar lite tid att hacka och skära och göra fyllningen, men så värt!
Jag brukar utgå från en grönsaksbas, så ett gäng gör jag veggo o några blir med färsblandning, kött, kyckling el lammfärs.
Jag friterar inte mina rullar utan gräddar dom i ugnen.
 
Vårrullar
50 st
 
Fyllning:3-4  grovt rivna morötter
1/4 fint strimlad vitkål
20 cm purjolök, fint strimlad el hackad
1 gul lök, fint hackad
5-7 fint hackade champinjoner
1 paprika, fint hackad
1 finhackad chili
glasnudlar, lagade enl förpackning
smör att steka i
1 buljongtärning
lite vatten
salt peppar paprikapulver
 
2-300 g valfri färs
 
vårrulleark
 
Stek alla grönsaker, i med buljongtärning, i med lite vatten o låt puttra lite.
Smaka av, salta peppra och krydda med paprikapulver till en smak du gillar.
Förbered glasnudlar enl förpackningen.
Låt kallna i en skål. I med klippta glasnudlar.
Stek färsen och krydda.
Jag gör först grönsaks rullarna.
Lägg 1 klick fyllning på ett ark, vik ihop kanterna och rulla ihop.
Pensla en ugnsform m olja och lägg i rullarna.
Pensla rullarna med olja på ovansidan.
 
Vårrullar med färs.
Blanda den stekta färsen med grönsaksröran o gör rullar.
 
Grädda rullarna i 175 g tills rullarna fått fin färg och blivit frasiga.
 
 

ENKEL SÖTSURSÅS
4 port
1,5 dl socker
4 msk ketchup
1 dl vitvinsvinäger
1,5 dl vatten
1 msk soja (kikomans)
ev lite ljus maizenaredning
 
Blanda alla ingredienser i en gryta
Koka upp under omrörning
Blanda ner ev maizenaredning
Hacka ner 1/2 tomat 
 
 
 
 
Kram//Erica
 

Vårrullar

0 Läs mer >>
 
 
Vietnamesiska Vårrullar görs med rispapper.
Jag har testat både runda och fyrkantiga rispapper och Jag föredrar dom fyrkantiga.
Dessa rullar kan man fylla hur man vill.
Är ju en hel del skärande och hackande innan man gör rullarna.
Jag hade morot, gjorda i ca 10 cm långa smala stickor.
Gurka som man skrapar ur kärnorna/mitten och skär i 10 cm långa bitar och smala stickor.
Sugarsnaps som skärs i stickor.
Avocadoskivor.
Paprika.
Vitkål i strimlor.
Groddar.
Risnudlar, gjort enl anv på paketet. Man kan även ha glasnudlar.
 
Salladsblad
 
Fyllning 1:Kyckling i strimlor som stekts och kryddats med grillkrydda.
 
Fyllning 2:Räkor i lag som marinerats medolivolja och chiliflakes.
Häll räkorna i ett durkslag o låt lagen rinna av.
Blanda lite olivolja o chiliflakes m räkorna.
Fryst mango som fått tina.
 
#Fyllning 3: Gravad lax i strimlor.
 
#Värm vatten i en stekpanna, fingervarmt räcker.
#Doppa rispappret i vattnet, pappret ska bli mjukt.
#Lägg pappret på en skärbräda.
#Fyll på med grönsaker o nudlar.
#Lägg i någon fyllning om du vill.
# Vik in kanterna och rulla ihop till en rulle.
#Lägg rullen i ett salladsblad.
#Servera soja , sweet chilisås, vitlökssås, Sötsursås el balsamico vinäger till.
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Vietnamesiska Vårrull...

0 Läs mer >>
 
 
 
 
Citrontarteletter m Italiensk maräng
20-25 st
 
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl socker
1/2 dl mandelmjöl
2 1/2 dl mjöl
 
Fyllning: lemon curd+citronsaft
 
Maräng: 3/4 dl vatten
150 g +50 g socker
3 äggvitor
1 tsk citronsaft
 
Tarteletter: Blanda smör/socker med mandel och vetemjöl.
Lägg degen i kylen 1 timme.
Sätt ugnen på 185 grader.
Smörj formarna och tryck ut degen.
Grädda mitt i ugnen i 5-8 min.
Låt svalna.
Knacka ut tartletterna.
 
Maräng: Häll vatten och 150 g socker i en kastrull och rör om.
Använd en hushållstermometer och koka tills sockerlagen är 110 grader.
Vispa äggvita, citronsaft och 50 g socker till fast maräng.
När sockerlagen är 122 grader häll den i marängen.
Vispa försiktigt i 10 min.
Häll marängsmeten i en spritspåse.
Fyll tartletterna med lemon curd utrörd i lite citronsaft.
Spritsa marängen ovanpå curden och bränn av med en gasolbrännare.
 
Ofyllda tartletter kan frysas.
 
( recept från maxi köket)
 
Kram//Erica

Citrontarteletter med...

0 Läs mer >>
 
Idag är det fredag och jag bjuder på Toscarutor till kaffet! 
 
Toscarutor i långpannan
 
4 ägg
3 dl socker
4 1/2 msk grädde
150 g smält smör
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
 
Glasyr:  150g flagad el hackad skollad mandel
2 dl socker
200 g smör
6 msk grädde
6 msk mjöl
 
Smält smöret till kakan och låt det svalna.
Slå ugnen på 200 grader.
Vispa ägg med sockret.
Häll i grädde och smöret, sikta ner mjöl och bakpulver. 
Vispa till en slät smet.
Lågg ett bakplåtspapper i långpannan ( braspannan).
Häll i smeten och grädda i ca 8 min i 200 grader.
Koka under tiden glasyren.
 
Glasyr.
Smält smöret, vispa ner socker och mjölet.
Rör hela tiden.
Häll i grädden.
Koka upp.
Rör ner mandeln.
Bred glasyren på kakan.
Grädda nu kakan i 225 grader varm ugn i ca 8-10 min.
Glasyren ska ha fått fin färg.
 
Låt kallna.
Dra den kalla kakan på en plan yta och skär rutor, snibbar mm med en vass kniv.
Njut!
 
 
 
Kram//Erica

Toscarutor

0 Läs mer >>
 
 
 
Vid mitt senaste besök i Uppsala och hos min fina vän Helena Olli bjöds jag av denna ryska maträtt till lunch.
Riktigt riktigt gott.
Helena hade blivit bjuden på 'Sill-under-pälsen' i början av 2000 av Olga, en ryska som då bodde granne med henne.
Så med instruktioner av Helena har jag nu testat göra 'Sill under pälsen'.
Bjöd på det till lunch idag och det blev godkänt!
Denna rätt ska stå i kylskåp under press i ett dygn för att komma till sin rätt.
 
Sill-under-pälsen
4 kokta ägg
4 kokta rödbetor ( jag var lat och köpte förkokta)
8 kokta potatisar
1 liten burk löksill
1 burk ansjovis
1 rödlök, finhackad
1 burk smetana el creme fraiche
1 1/2 dl majonäs
salt, svart peppar
 
 
Koka potatisen med skal, ägg och rödbetor dagen innan du ska göra denna rätt. Låt dom ligga i kylen.
Finhacka löken.
Rör ihop smetanan/creme fraichen med majonäsen. Salta & peppra.
Ta fram en lämplig skål.
Riv två ägg , på den grova, i botten av skålen.
Skala potatis o rödbetor.
Riv ca 2 potatisar luftigt över äggen på den grova sidan, sen rödbeta.
Salta o peppra lite.
Lite lök och smetana,  finklippt sill.
Å så varvar man tills allt är slut Och skålen fylld.
Häll över lite sillspad.
Lägg på en assiett och en tyngd.
Låt nu stå ett dygn i kylen som får safta till sig.
Stjälp upp Sillkupolen på en tallrik.
Servera med hårdbröd och smör.
 
En fin och god rätt till buffébordet, bra när den kan förberedas flera dagar innan.
 
Kram//Erica
 
 
 
 

Sill-under-pälsen

0 Läs mer >>
 
PANNKAKSMUFFIN

12 st pannkaksmuffins

3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
5 ägg
4 dl mjölk
Pensling:
Smör

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Smörj en muffinsplåt med smör och mjöla den. Börja med att separera bara två av äggen, äggulan och äggvitan för sig. Ställ åt sidan. Blanda alla torra ingredienser och häll i hälften av mjölken, äggen, äggulan och vispa ordentligt till en klumpfri smet. Tillsätt resten av mjölken och blanda. Vispa äggvitorna till ett fluffigt skum och vänd varsamt i smeten. Häll upp smeten i muffinsplåten, grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min. De kommer först att resa sig som en sufflé men sjunker ihop när de kommit ut ur ugnen. Servera med sylt, grädde stekt bacon och/eller bär.

 
 
Kram//Erica

Pannkaksmuffins

0 Läs mer >>
Kanelbullensdag, sugen på en god saftig kanelbulle till eftermiddagskaffet men orkar inte göra bullar.
Men en sockerkaka med smak av kanel lyckades o orkade jag vispa ihop.
O ja, den är så saftig och god, fråga grabben!
 
 
 
Kanelbullesockerkaka
 
1-2 ägg
1,5 dl socker
1 tsk kanel
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
3/4 dl flytande smör
1,5 dl fil
 
topping: kanel+ pärlsocker
 
Börja med att slå på ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form, ca 20-25 cm. Eller lägg ett bakplåtspapper i formen.
Vispa ägg,socker och kanel pösigt.
Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner det i äggsmeten.
I med fil och flytande smör ( el vanligt smält avsvalnat smör).
Toppa kakan med kanel och pärlsocker.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 min.
 
 
Kram//Erica

Kanelbullesockerkaka