0 Läs mer >>

Jag måste erkänna att jag är avunds på dom som kan plocka ramslök.
För här är det hårdvaluta, ett litet tråg med dessa primörer kostade typ 40 kr.
Nåja, smöret blev gott och färgen diggade jag.
Serverade smöret på helstekt oxfil.
  • 25 blad ramslök
  • 100-150gram smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 2 tsk citronskal
  • 1 tsk citronsaft
  • ev 1 riven vitlöksklyfta
  • Körde ramslök, salt, riven vitlök och citronskal i mixern.
  • När det är fint mixat, i med smöret och citronsaften.
  • Kör tills du får ett luftigt smidigt smör.

Ramslökssmör

0 Läs mer >>
Har bloggat om denna goding tidigare.
Och nu ser man i södra Sverige börjar skörda sin rabarber och göra pajer mm, då får jag nöja mig med mina frysta rabarberbitar från i somras.

Ett exakt recept på marmeladen och sirapen har jag inte.
Men har sagt det tidigare , smaka av.
 
Jag gjorde av 1 1/2 kg rabarber
5 dl frysta jordgubbar
1/2 liter vatten
1 urskrapad vaniljstång
 
1 kg ( ev mera) syltsocker till marmeladen
1 -2 dl portvin till marmeladen
 
vanligt strösocker till sirapen/saften
 
Koka rabarber, jordgubbar, vatten och vaniljstång tills rabarbern blivit mosig.
Skumma av.
Sila av vätskan i en kastrull och spara ( den ska ju kokas/ reduceras till en sirap)
Lägg tillbaka rabarbermoset i kastrullen och koka med syltsockret.
Koka några minuter, lyft upp vaniljstången (och lägg den i den andra kastrullen.)
Ta kastrullen med rabarbermoset frånplattan och rör ner portvinet.
 
Fyll marmeladen i väl rengjorda burkar, på med locket och vänd burken upp o ner . Låt kallna.
 
Den avrunna srabarbersaften kokar du ner tillsammans med socker så det kanske blir lite mer än hälften av vätskan kvar.
Ska vara lite sirapsaktigt.
Nu har du en drinkmix, spad med vatten till saft, häll över glass ..... ja du ser, du kan göra mycke av den.
 

 
Kram//Erica

Rabarbermarmelad/Komp...

0 Läs mer >>
 
Vars tog värmen, solen och balkonghänget vägen?
Men när solen/värmen kommer tillbaka är jag beredd med denna läskande alkoholfria goda drink.

2 glas
 
2-3 dl fryst halvtinad mango
4 kuber fryst tinad passionsfrukt ( går ju även gröpa ur 3-4 färska passionsfrukter) 
2 msk färskpressad limejuice 
4 dl apelsindricka typ fanta zingo mm ( väl kyld)
 
Mixa den halvtinade mangon med 1 dl dricka med en stavmixer, mixa till en pure.
Rör ner den tinade passionsfrukten och limejuicen i mangopuren.
Rör ner resten av drickan och häll upp i två glas och servera.
 
Går ju göra med alkohol oxå
 
Jag tycker det är smidigt med fryst mango och passionsfruk. 
Å nu blir det enkelt göra en läskande drink.
 
Kram//Erica

Mangopassiondrink

0 Läs mer >>
 
Att äntligen få laga mat åt fler än två är ju väldigt efterlängtat.
Så söndagsmiddagen blev för fyra (fem)
Helstekt oxfilé, pomme Erica, ramslökssmör , salladsplanka med smördegskuvert m sparris.
Förtugg blev lax på saltsten.

Till smördegskuverten/knytten använde jag
*färdigkavlad smördeg på rulle
*färskost
*riven västerbottenost 
*några skivor knaperstekt bacon
*sparris, färsk el fryst och tinad
*finstrimlad salladslök
*uppvispat ägg
 
Skär den färdiga smördegen i små fyrkanter.
Lägg en klick färskost, vbost, sparris, smula över lite bacon och salladslök.
Vik ihop smördegen över fyllningen, vik ihop som ett kuvert, som ett litet knyte.
Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Pensla smördegskuverten med uppvispat ägg.
Grädda i ca 220 grader varm ugn i 10-12 min, knytena ska vara genomgräddade och ha fått fin färg.
Serveras varma el kalla. Lika goda vilket som.
 

 
Kram//Erica

Smördegsknyten /Smörd...

0 Läs mer >>
 
En återkommande middagsgoding hos oss.
Denna rätt är ju väldigt tacksam göra mycke av, funkar fint frysa ner i matlådor. Sambon har ju matlåda med sig varje dag till jobbet.
 
 

Enchiladas
4 port
 
Fyllning:
1 gul lök
300 g köttfärs
1 påse tacokrydda 
1 dl krossade tomater
3 msk guacamole
 
Sås:
3 dl vatten
1/2 köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré 
2 dl creme fraiche
salt
oregano
vitlök
 
tortillabröd
riven ost
 
Skala och finhacka löken.
Bryn färsen och löken.
Blanda ner kryddorna, krossade tomaterna och guacamolen.
Fyll tortillabröden med färsröran.
Vik ihop bröden och ställ i en smord ugnsform.
 
Koka ihop såsen och häll över tortillabröden.
Strö över den rivna osten.
Grädda i 200 grader i ca 20 min.
Servera med sallad.
 
 
 
Kram//Erica

Enchiladas

0 Läs mer >>
 
Biff med bambuskot/ purjolök är så gott.
Ofta när jag köper lövbiff el 'skavar' av fryst älgkött , blir det lite över.
Då fryser jag ner i små förpackningar ( för två portioner+ 1 matlåda).
Och när man gör en gryta behövs inte så mycke kött, för man blandar ner grönsaker och så såsar man till det.
I denna hade jag i en förpackning champinjoner, broccoli, purjolö, lök och bambuskot.
Bambuskotten i burken är ju i typ skivor, så dom skär jag i tändsticksstorleko form.
Använde bara halva burken av bambuskotten, resten frös jag in.
 


Biff med bambuskott
(4 personer)

Köttet:
300 g ryggbiff ,lövbiff, skav, älgkött
1 msk färskriven ingefära
2 msk maizenamjöl
3 msk vatten
0,5 tsk salt

Såsen:
1 gul lök
champinjoner
1 burk bambuskott

purjolök

broccoli ( tinad )
3 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning ( el 1 msk kalvfond)
1½-2 msk kinesisk soja
4 msk ostronsås
1 msk hoisinsås
½ msk sesamolja
4 dl vatten
(Maizenamjöl + vatten till eventuell redning)

Gör såhär:
Strimla köttet tunt, enklast går om den är lite halvfrysen.
Blanda ihop riven ingefäran, vatten, salt och maizena.
Blanda ihop det med köttet och låt marinera över natten (iallafall minst tre timmar).
Skala och skiva löken i tunna klyftor. Skiva champinjonerna. Skär purjolöken.
Stek lök och svamp i matolja tills det börjar få lite färg.
Lägg över i en bunke och ställ åt sidan så länge.
Hetta upp matolja i stekpannan och stek köttet tillsammans med vitlöken.
När köttet börjar bli klart, tillsätt lök, svamp och bambuskott och den tinade broccolin och häll genast på soja, ostronsås, hoisinsås, sesamolja och vattnet.
Smula i buljongtärningen.
Låt puttra ihop a 5-10 minuter under omrörning.
Vid behov; rör ihop lite maizenamjöl med lite vatten och red såsen. Koka tills den tjocknar en aning.

Servera med ett gott ris, strö över lite blandade sesamfrön.

 
 
 
Kram//Erica

Biff med bambuskott/p...

0 Läs mer >>


Ja ni hörde rätt!!
Låter kanske inte så gott, men jag lovar, jättegott är det!
 
Grillas el i ugn
 
Ketchupmarinerad Kyckling
 
6 st kycklingklubbor el filéer i mindre bitar
Marinad
1,5 dl ketchup
2 vitlöksklyftor
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
1 tsk timjan (torkad)
0,5 tsk rosmarin
Saften från 0,5 citron
1 msk soja
Svartpeppar
1,5 tsk salt

Grillkrydda
 
. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden väl (förutom grillkryddan) och pensla sedan kycklingen. Låt gärna kycklingen marineras över natten eller några timmar i kylen. Om du inte har tid så kan de stå 1 timme i rumstemperatur.

Värm ugnen till 225°, gärna med grillfunktionen på. Låt bli ordentligt varmt. Precis innan kycklingen ska in i ugnen strör du grillkryddan på skinnsidan, som ska ligga uppåt på plåten. Grillkryddan ger den en krispig yta och en fin färg. In i mitten av ugnen på hög värme. Efter 15 min sänker du värmen till 175°. Nu är kycklingen krispig och alla safter är kvar i kycklingen. Den ska nu få tillagas långsamt. Efter ytterligare 20-30 min är kycklingen klar. 

Serveras med ris el klyftpotatis.
När jag serverade klubborna och ris hade jag gjort en vanlig enkel currysås.
Till potatisklyftorna blev det en kall vitlökssås.
 
 
Kram//Erica

Ketchupmarinerad kyck...

0 Läs mer >>


 
 
 
Tipsar om denna goding igen.
Vi har ju egenfiskad abborre, som vi filéat och fryst ner. Så vi har fisk hela vintern.
 
Så att få göra fiskpinnar på sån råvara är ju ren lyx.
 
Fish & Chips 
 
Börja med potatisen. Skala och dela potatisarna i 6 bitar, så de blir små båtar.
Koka klyftorna i 5 min.
Häll av vattnet och låt potatisen ånga sig torr på en ren handduk.
Massera in olivolja på varje potatisklyfta, ställ dom på en bakplåtspapperklädd plåt.
Salta och på med lite torkad timjan.
175 grader varm ugn, 35-45 min.
Potatisen ska ju vara mjuk o fått fin färg.
 
Skarpsås
 
liten burk creme fraiche
bostongurka
1/2-1 msk senap
salt
 
 
 
abborrfile
salt
citronpeppar
 
mjöl
uppvispat ägg
panko
smör
 
Salta o krydda fiskfiléern.
Dubbelpanera fisken. Först i mjöl, sen i ägget och sist i panko.
Stek de i smör, servera genast med potatisen och skarpsåsen.
Serverade även charlottenlöksvinägeen till.
 
Görs 2 dygn innan användning.
Förvara i kylskåp, håller lääng.
 Charlottenlöksvinäger.
2 dl
 
1-2 charlottenlök 
salt
2 dl vitvinsvi 
Skär av botten på löken, så nära roten som möjligt ( löken behöver inte skalas, ta bara bort skal som är löst)
Häll salt i en liten ugnsform, och ställ löken i saltet.
Charlottenlöken ska kunna stå upprätt i saltet.
Ställ in formen med löken i ugnen, 120 grader i 40-60 min.
Dela löken på längden, lägg den varm i en flaska/burk och häll över vitvinsvinägern.
Låt stå 2 dygn innan den används.
 
 
 
Kram//Erica

Fish & Chips

0 Läs mer >>
Minns när man var barn och hälsade på dessa äldre tanter i byn som oftas var hem omkring.
Fika fick man alltid, och hade man tur så vankades nybakad mjukkaka.
Recept hade dom inte, utan degen gjordes på känn, av gamal nedärvd vana.
Mjukkakan gräddades ofta i den vedeldade köksspisen.
Degen/smeten var så lös, så den nästan smet från bakbordet.
Fick en lektion i att baka med så lös deg en gång för länge sen av min faster Astrid.
Hon hade så goda mjukkakor, sega, lite brända kanter och bubbliga.

Så nu är jag i färd försöka lära mig teknik och få till dessa barndomsgoda mjukkakor.
 
Test 1.
 Mjukkakor
 
1 pkt jäst
1 l mjölk
100 g smält smör
salt 
1 dl sirap
1 msk brödkrydda ( om du vill)
vetemjöl
rågmjöl
 
Ju tunnare smet desto bättre.
 
Låt jäsa 2 timmar.
 
Gör ämnen, ca 14 st.
Jäs 30 min.
 
Jag stoppade in gourmetstålet i botten på ugnen,, gallret på högsta, 250 grader, stålet ska typ värmas i 1 tim.
 
Kavla ut degämnena i mjöl, först med vanlig kavel, vänd på 'brödet' kavla med kruskaveln. Sopa, vänd brödet upp på bakspaden, kruskavla, sopa och skjuts in på bakstålet ( ugnen).
När botten på brödet fått lite färg och brödet ' stannat' i konsistent lyfter man upp kakan på gallret och gräddar klart.

 
 
Kram//Erica

Mjukkaka //Tärnamjukk...

0 Läs mer >>

 
CRUNCHWRAP SUPREME 
4-5 st
 
1 pkt stora tortillabröd
2 kycklingfiléer 
1 gul lök
1 påse tacokrydda
cheesedip
isbergssallad
tomat
gurka
majs
avokado
riven ost
tacosås , valfri styrka
tortillachips, cheesesmak
 
Skär kycklingen i småa tärningar, stek i smör tillsammans med finhackad lök.
När kycklingen är genomstekt, strö över tacokryddan och lite vatten.
Lägg kycklingen i en skål och diska stekpannan.
Hacka sallad, tomat, gurka och avokadon, blanda ner majs.
 
Lägg ett tortillabröd på en skärbräda.
Lägg lite kyckling , smeta på lite cheesedip, salladsblandningen,tacosås, tortillachips och rivost.
Nu ska brödet vikas ihop.
Om inte tortilla brödet 'går ihop', får man riva en bit från ett extra bröd.
Vänd vinkningen nedåt i en varm torr stekpanna.
Stek på båda sidor på medelvärme tills yan fått fin färg och ost och fyllningen blivit varm.

 
 
 
 
Kram//Erica

Crunchwrap Supreme

0 Läs mer >>

 
Denna läskande drink kan göras både med och utan tequila .
Och jag är ju som förtjust i citron, så för mig passade denna dryck väldigt bra denna tacoonsdag.
(jag drack den alkoholfria varianten) 
 
Margerita Lemonad
4 glas
 
3 dl vatten
1/2 dl strösocker
1 dl färskpressad limejuice (ca 4 st lime)
1 dl färskpressad citronjuice (ca 2 citroner)
(ev 1 dl tequila )
isbitar
 
1 dl salt
lime o citrorzezt
 
Blanda vatten och socker, rör tills allt socker smält.
Pressa lime och citron.
Blanda lime-& citronjuice, sockerlag ( och ev tequila )
Tillsätt is, skaka el rör om.
Häll salt o Zetterberg på ett fat, fukta kanten på fyra glas och doppa glaset i saltet.
Häll upp Margaritan i glasen.
Servera.

( spara saltet till tex fisk)


 
Kram//Erica

Margarita Lemonad

0 Läs mer >>

När min mataffär har br pris på tjocka revbenspjäll köper jag några förpackningar och kokar dessa i typ 1 -1 1/2 timme.
Kokar i vatten med lök, morot ,purjolök, salt, kryddpeppar och lagerblad.
Köttet blir så mört.
När köttet kokat klart och kallnat brukar jag göra en marinad jag gillar, skära köttet i lagoma biten, marinera dessa och vacumförpackat typ 2 port och fryser in.
Så enkelt ta fram från frysen, låta tina, steka på el grilla.
 
Igår stekte jag revbenen i stekpannan, gjorde ugnsbakade delikates.
Potatisen är enkelt och väldigt gott.
Saltade med mitt hemmagjorda dragon&persiljesalt, som är gott till bl.a pommes.
 
Ugnsbakade delikatesspotatis 
4 port
 
1 kg tvättade små delikatesspotatis 
2 msk olivolja
 
1 msk smör
dragon&persiljesalt
 
200 grader varm ugn
 
Häll de tvättade potatisarna i en ugnsform, häll över olivolja och massera in oljan på potatisen.
In i 200 grader varm ugn, 
Baka potatisen i 25-30 min, ta ut formen under tiden och rör om då och då under tiden.
När potatisen är klar, blivit mjuka och fått fin färg, tillsätt smöret, rör om och strö över lite salt.
 
Dragon & Persiljesalt 
1 msk salt
1 msk torkad dragon
1 msk torkad persilja
Mortla allt.
( gör gärna större mängd, förvara i burk. Så gott på en köttbit o på pommes. )
 
 

 
 
Till revbenen och potatisen serverade jag en snabb, varm falsk beasås.
Tycker denna är god, passar så bra till kött.
 
Falsk varm bea.
 
2 dl creme fraiche
1 grönsaksbuljongtärning el 1 msk flytande grönsaksbuljong 
1 msk dragon
 
2 äggulor
 
Koka upp creme fraiche med grönsaksbuljongen ( använder du tärning så ska den hinna lösas upp) och dragon.
Ta kastrullen från spisen och vispa ner gulorna.
Nu får inte såsen koka något mera.
Servera.

Kram//Erica

Ugnsbakad delikatessp...

0 Läs mer >>
Dukning och bjudning tycker jag om.
Men det har ju inte gått göra det i större utsträckning nu pga pandemin.
Så det blir små coronafikan ute.
Men det går ju göra dom fina oxa.
Sist min vän Åsa kom över på fika packade jag fikat i varsin låda.

 
 
 
Sen när jag och sambon skulle äta plockis gjorde jag varsin plockbräda.
Kul att göra och att servera.

 
 
 

Små spett med en massa gott, rullarna är med gravad lax, färskost m lite pepparrot o polarbröd.
 

Finns att köpa småa ostar, mysigt servera i fint glas, även trevligt ge bort!
 
Kram//Erica

Plockis//Fika låda

0 Läs mer >>
 
Testade ett nytt tillbehör till vår middag.
Friterad majs.
Kan bara säga MUMS!
Jag använde förkokt majs, klöv majskolven på längden, friterade i frityrolja, kryddade den färdigfriterade majsen med grillkrydda.
Nästa gång, för detta kommer jag göra fler gånger ( ofta) ska jag krydda med grillkrydda och riva parmesan el vbost över dom varma kolvarna!!
 
Mums!!

Tycker du ska testa detta !

Kram//Erica

Friterad majskolv