2 Läs mer >>
Äntligen har jag fått mig ett järn för Belgiska våfflor.
 
 
Belgiska Våfflor
 
5 dl mjöl
1 dl socker
4 dl mjölk
1 1/2 dl smält smör
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
 
Blanda det torra ingredienserna i en bunke.
Tillsätt mjölk, ägg och de smälta smöret.
Vispa gärna med elvisp.
Låt smeten stå i minst 30 min.
Grädda våfflorna gyllenbruna.
 
Kram//Erica

Belgiska Våfflor

1 Läs mer >>
 
 
 
 
8 glassar
 
2,5 dl grädde
1 ägg
150 g vit choklad
1 dl vaniljkvarg
8 cl Amarulalikör ( uteslut den och även barnen kan äta)
kinderägg
glasspinnar
 
Dela på  chokladäggen, lägg dom stadigt.
Vispa grädden.
Smält chokladen över vattenbad.
Vispa ägg och den smälta chokladen i en annan bunke, ner med kvarg och likören. Blanda ner grädden.
Fyll chokladhalvorna med glassmeten och frys i en halvtimme.
Sätt ihop två ägghalvor med en glasspinne i.
Frys igen i minst 1 timme.
Kram//Erica
 

Överraskningsägg m...

0 Läs mer >>
Snöbollar, små kakor som bakas i knäckformar.
 
SNÖBOLLAR   60-70 st
 
125 g smör
1 dl florsocker
2 1/2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
Rulla småa bollar som läggs i knäckformar.
Grädda i 175 grader i ca12-15 min.
Strö florsocker över de varma kakorna.
 
Kram//Erica

Snöbollar

0 Läs mer >>
Snart är påsken här.
Så här kommer ett tips på en chokladkaka med ett äggrede.
 
ISCHOKLADKAKA (rund form)
 
100 g smält smör
15 rutor blockchoklad ( typ 90 g)
3 ägg
2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl mjöl
 
Glasyr: 2 msk smält smör
15 rutor blockchoklad
1/2 ägg
 
Smält smöret till kakan, lägg ihackad blockchoklad och låt smälta i det varma smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Vispa ner ner vaniljsocker, mjöl och chokladsmöret.
Smöra och bröa en rund kakform, fyll i smeten.
Grädda i 175 grader varm ugn, grädda ca 35-40 min.
 
När kakan kallnat görs glasyren.
Smält chokladen i det smälta smöret.
Vispa ner ägget.
Bred på kakan.
( man kan strö strössel el flagad mandel på glasyren)
 
Mina fågelbon är gjorda av smält choklad och salta pinnar.
 
 
Kram//Erica

ISCHOKLADKAKA

0 Läs mer >>
 
Ibland testar man något nytt och det blir en fullträff.
Har haft detta recept oprovat länge. 
Så idag blev det att testa, rackarns va gott och enkelt .
Jag hade älgfärs.
 
FALSK FILÉ 
4 port
 
5-600 g köttfärs
2 msk Aromat
 
Blanda Aromat med färsen.
Forma en rulle av färsen och linda in färsrullen i plastfolie.
Gör en hård rulle.
Frys färsrullen i 2 timmar.
Skär rullen i skivor och stek i smör.
 
 
 
 
 
Till file'en serverade jag en ädelostsås, picklad rödlök och kokt potatis.
 
ÄDELOSTSÅS
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 dl vitt vin
1 msk kalvfond
1 msk soja
1 pkt gräddädelost
 
Använd stekpannan du stekt 'filéen' i att göra såsen i.
Häll i vinet i stekpannan där stekfettet är kvar.
I med creme fraiche, grädde, kalvfond och sojan.
Koka upp under omrörning.
Sänk värmen och smula ner ädelosten och rör tills den smält.
Smaka av om det behövs salt o peppar.
 
PICKLAD RÖDLÖK
 
skala och skiva rödlök.
Koka en 1-2-3 lag
( 1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 dl vatten)
Häll varm lag över den skivade röda löken.
 
Kram//Erica

Falsk Filé av älgfärs

0 Läs mer >>
  • Morots & halloumibiffar
  • 6-8 biffar
  • 250 g morötter
  • 1 halloumiost (à 200 g)
  • 2 ägg
  • 3/4 dl ströbröd
  • 1 tsk chiliflakes el srirachasås efter mak
  • salt
  • 1 krm svartpeppar
  • olja
Riv morötterna fint, riv halloumin grovt.
Blanda allt utom oljan.
Forma fina biffar, pensla biffarna med oljan och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda biffarna i 250 grader varm ugn I 20 min.
(Man kan ju steka biffarna i en stekpanna också.)
 
 
 
Till mina biffar serverade jag en bulgursallad.
Koka bulgur (2port) enligt paketet.
Hacka 1/2 paprika i bitar.
Hacka 1-2 tomater.
Jag blandade ner 1 pkt fetaost inlag i olja och paprika.
 
Såsen var en vanlig tzatziki.
Grovt riven gurka som blandas med creme fraiche, majonäs, riven vitlök, aromat och citronpeppar.
 
Kram//Erica

Morots & halloumib...

0 Läs mer >>
 
Breadsticks/Vitlöksbröd, bland det godaste buffebröd jag bakat! 
En favorit i repris!
 
Vitlöksbröd Breadsticks
12 bröd
 

50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 msk honung eller sirap
0,5 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl

Pensling:
25 g smör
1 vitlöksklyfta
2 tsk finhackad persilja
0,5 tsk salt

Gör så här:
1. Smält smöret och blanda i mjölken, ljumma till fingervarmt, ej över 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp jästen med degvätskan.
3. Tillsätt honung/sirap, salt och vetemjöl vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 för hand.
4. Täck bunken med en duk och låt degen jäsa i ca 30 minuter tills den är dubbelt så stor.
5. Tippa upp degen på bakbordet och dela i 12 lika stora delar. Rulla ut varje del till en avlång pinne på 20-25 cm i diameter.
6. Lägg alla pinnar på en plåt med bakplåtspapper med lite mellanrum. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Baka mitt i ugnen 6-8 minuter tills de har fått fin färg.
9. Under tiden bröden bakas – Smält smöret i en kastrull. Pressa i vitlöken och låt den fräsa med i smöret i cirka en minut för att få bort den där starka smaken av rå vitlök. Blanda i persilja och salt. (eller strö över flingsalt)
10. Ta ut bröden och pensla med vitlökssmöret medan bröden är heta. Låt svalna något sedan är det bara att njuta!

 

 
 
Kram//Erica

Breadsticks /Vitlö...

0 Läs mer >>
 
Recept från allas
 
 
Kram//Erica

Möra Mandelrullar

0 Läs mer >>
 
 
Centersnittar
 

220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 rullar med center

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på 3 och rulla ut till längder.

     Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna placera godiset av en 1 rulle på varje längd . Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.   

 
 
 
 
 
Kram//Erica

Centersnittar

0 Läs mer >>
KUBBAR
ca 50 st
200 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 dl mjölk el fil
8 dl mjöl
4 tsk bakpulver
några droppar bittermandel
 
Rör smör och socker pösigt med elvispen.
Rör ner de övriga ingredienserna.
Rulla bollar som doppas i pärlsocker.
Gräddas i ca 8 min i 225 grader varm ugn.
 
 
 
Kram//Erica 

Kubbar