I lådan finns mango/passionsmarmelad, rabarbermarmelad med portvin, limemarinerade jordgubbar, grädde, färskost, nutella, bär , frukt, apelsinjuice, babybell och tryffelsalami.
Scones
Receptet är ett jättebröd i en långpanna.
Bjuder även på original receptet
-
- 1.5 liter 45 gradigt vatten
- 2 kg vetemjöl special
- 2 msk salt
- 3 påse torrjäst
- 2 dl linfrön
-
Garnering Olivolja och flingsalt
- 1
Blanda de torra ingredienserna och häll i 45 gradigt vatten.
- 2
Kör i assistenten i ca 15 min.Låt jäsa i 15 min under bakduk.
- 3
Smörj en långpanna med olivolja 30x38 cm.( köpt på Ikea)Höga kanter.Häll i degen i den.Och jämna ut den.
- 4
Låt degen jäsa i 15 min under bakduk.Pensla olivolja på hela kakan.
- 5
Strö över rikligt med flingsalt på hela kakan.Grädda i ugn ca 50-1 tim. 225 grader.
- 6
Skär kakan då den kallnat i 6 bitar
-
Kram//EricaNi vet väl att ericasmeny finns på fb och @ericagh66 heter jag på Instagram.
- 1
Laponiabröd //Räkfros...
200 g rumsvarmt smör
4,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
några droppar bittermandelolja
Pensling:
1 ägg
hackad mandel
pärlsocker
Gör så här:
1. Arbeta ihop smör, mjöl, socker, bittermandelolja och vaniljsocker till en deg för hand eller i matberedare. Låt degen vila i kylskåp 1 timme.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i 4 delar. Rulla delarna till fingertjocka längder och lägg på plåt med bakplåtspapper, eller som jag,dela degen i 40-50 bitar och rulla små bollar
3. Vispa upp ägget och pensla längderna och strö över pärlsocker och hackade nötter. Skär längderna i 4-5 cm långa bitar.
Tryck till bollarna lite, pensla med det uppvispade ägget och doppa i pärlsocker/ hackad mandel som du har blandat i en skål.
4. Grädda i mitten av ugnen 9-10 min.
Muminknappar// Finska...
Hallonpaj
Firre & Chirre
Avokadoröra / Avokado...
Till fredasplockisen gjorde jag ju flera olika små plockisar.
Toppa dessa med lax, löjrom, räkor, vindelrökt skinka, ja vad du vill eller servera som ett tillbehör.
Kram//Erica
Västerbottenostmuffin...
Så blev det även igår när vi hade plankafton !
Men de va Göttis!
Knaperstek baconet, låt rinna av på ett hushållspapper och låt kallna.
Eldostplättar / Hallo...
Baconlindad Köttfärslimpa
Kram//Erica
Baconlindad Köttfärsl...
2 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
2 dl vatten el. öl ( jag tar bubbelvatten)
2 dl smält smör
2 dl socker
1 ägg
ev. 1 tsk. malen kardemumma.
Smält smöret, låt svalna
Vispa ägg och socker en stund, tillsätt resten till en smet.
Låt smeten stå och svälla några timmar.
Värm järnet och pröva dig fram hur mycke smet som behövs till varje rulle, typ 1 msk.
Rulla ihop till en rulle direkt, blir fort hård.
Jag har en rånrullare i trä.
Rån / Gorån / Krumkak...
Här kommer en variant på curd, hjortroncurd.
Hjortroncurd
- 150 g smör
- 150 g hjortron, + några hela hjortron till garnering
- 1,25 dl syltsocker
- 1 msk majsstärkelse
- 0,5 citron (saften)
- 2 äggulor
- Koka upp hjortron och citronsaft i en kastrull, koka ett litet tag så bären släpper lite vätska. Använd ett durkslag och sila bort kärnorna.
- Tillsätt socker och smör och koka försiktigt upp under omrörning. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna någon minut. Sikta ner majsstärkelse under omrörning och rör ner äggulorna.
- Sätt tillbaka kastrullen på plattan och rör om hela tiden. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills curden har tjocknat.
- Häll upp i burk
Hjortroncurd
500 g tinad tärnad mango