3 Läs mer >>
 
Isad Rabarbersoppa
4 port
 
 Dagen innan fryser du in delade jordgubbar i iskuber
(På med vatten över jordgubbsbitarna)
 
Soppan: 1/2 kg rabarber i bitar
några jordgubbar, blir så fin färg
7 dl vatten
1 1/2 dl socker
2 msk potatismjöl, lite vatten
 
Koka rabarber, jordgubbar och vatten i ca 5-10 min.
Sila bort rabarbern och jordgubbarna Och koka upp vätskan igen Med sockret.
Rör ut potatismjölet med lite kallt vatten och red av soppan.
Låt soppan svalna.
Kyl soppan och lägg i isbitarna vid servering.
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Isad Rabarbersoppa

0 Läs mer >>
 
Kardemummasockerkaka
 
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smält smör
1 dl mjölk
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt 
1/2-1 msk mald kardemumma
 
smör och ströbröd till formen
 
Vispa ägg, socker och vaniljsockret pösigt.
Smält smöret och tillsätt mjölken i smöret.
Vispa ner smör/mjölken i äggvispet.
Sikta ner mjöl, bakpulvret och kardemumman/saltet.
Vispa till en slät smet.
Häll smeten i en avlång smord och bröad form.
Grädda i 175 grader, ca 35-40 min.
 
 
 
Rabarbersoppa
4 port
 
1/2 kg rabarber i bitar
7 dl vatten
1 1/2 dl socker
2 msk potatismjöl utrört i lite kallt vatten
 
Koka rabarbern i vattnet i ca 5-10 min.
Sila bort rabarberbitarna och koka upp på nytt  Med sockret.
Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och red av soppa.
 
 
Skär skivor av kardemummasockerkakan och stek dom i smör.
Servera med ljummen rabarbersoppa och en klick vaniljgräddglass.
 
 
 
Kram//Erica
 

Stekt Kardemummasocke...

0 Läs mer >>
 
Hela veckan och helgen har varit packa, packa packa och packa.
Håller på att tömma mitt hus!
Efter 15 år med 130kvm boyta och ett stort garage så finns det ju lite grejer.
Är ju inte så enkelt veta vad som man ska spara, kasta el skänka bort.
Alla möbler som ska med är nu flyttade, så här är ganska tomt.
Så i lördags hade vi iaf vänner på middag.
Jag gjorde en enkel Pasta Vongole.
Använde färdigkokta musslor.
 
Enkel Pasta Vongole
4 port
 
3-4 st scharlottenlök, finhackade
2 finhackade vitlöksklyftor
smör
2 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
3 dl grädde
1 paket frysta färdigkokta blåmusslor
1 burk musslor i lag
ev salt & peppar
färsk persilja
hyvlad parmesan
pasta
 
Finhacka charlottenlökarna och vitlöken.
Fräs löken i smör i en rymlig gryta.
Häll på vinet och lägg i buljongtärningen.
Koka  tills hälften av vätskan återstår.
I med grädden och koka i ca 2-3 min, grädden ska tjockna lite.
Koka under tiden 4 portioner pasta.
Lägg ner musslorna i grädd/löksåsen.
Musslorna ska bara bli varma i vätskan, så det ska inte koka.
Lägg pasta i skålen, på med musslor och ös på med sås.
Strö över parmesanflisor och hackad persilja.
Servera ett gott bröd som du kan doppa i såsen.
 
 
kram//Erica

Pasta Vongole

0 Läs mer >>
 
Fredagsmiddan blev räkor, sallad, röror, kokta ägg, såser och en västerbottensostpaj.
Enligt mig var det den godaste jag gjort.
Tidigare har jag blandat ägg, riven vbost och grädde.
Men nu värmde jag grädden och den hällde jag den varma grädden över den rivna osten och rörde tills osten smält.
Wow, säger jag bara!!
 
 
 
Västerbottenostpaj
 
Pajdeg: 100 g rumsvarmt smör
3 dl mjöl
ev nån msk vatten
 
Fyllning: 3 dl grädde
300 g riven Västerbottenost
3 ägg
1 krm cayennepeppar 
 
Knåda ihop pajdegen och tryck ut den i en pajform.
Förgrädda pajskalet i 10 min i 175 grader.
Medans förbereder man fyllningen.
Koka upp grädden.
Riv osten grovt.
Häll grädden över osten och rör tills osten smält.
Krydda.
Vispa ner äggen i ost/grädden.
Häll fyllningen i det förgräddade skalet.
Grädda i 175 grader i ca 30 min, fyllningen ska ha 'stannat'.
Serveras ljummen.
 
 
Kram//Erica
 

Västerbottensostpaj

0 Läs mer >>
Torkat strimlat kött eller Beef Jerky, goda proteiner.
Håller några veckor inlindat i bakplåtspapper och i en påse i kylen, el i ryggan på utflykt.
 
Beef Jerky Cowboy Style
 
700g lövbiff
4-5 msk Teriyakisås
Vitlökspulver
 
Börja med att banka ut lövbiffen till ca 2 mm tjocklek.
Jag la bakplåtspapper över biffen å bankade med stekpannan.
Skär i 2 cm breda remsor.
Blanda köttet med såsen och kryddorna.
Låt köttet marinera över natten i kylen.
Lägg köttstrimlorna på ett galler, ha gärna en plåt under.
 
Det kommer ju att droppa en del, så det underlättar ju när man slipper rengöra ugnen!
In i ugnen, 50-75 grader i 6-7 timmar.
Köttet ska va segtorrt.
Serveras som snacks, drinktilltugg el proteinpåfyllnad.
 
 
 
 
Kram//Erica

Beef Jerky

1 Läs mer >>
Här kommer ännu en enkel variant på en wok, enkel och toppengod att göra på muurikkan när man är ute med husvagnen.
 
 
Kycklingwok
6-8 port
 
900 g kycklingfilé 
1 liten påse wokgrönsaker orginal
1 stor burk Unkle Bens Sweet And Sour
smör
salt,peppar
Koka 6 port ris
 
Koka riset enligt förpackningen.
Skär kycklingen i bitar, salta och peppra lite.
Värm upp Muurikkan, i med en klick smör.
Stek dom frysta grönsakerna.
När dom är klara föser man upp grönsakerna på kanten och så steker man kycklingbitarna.
Sen när allt är stekt och klart blandas grönsakerna och kycklingen.
Häll över Sweet and Sour burken och blanda.
Klart.
Servera med ris och ett gott bröd.
 
 
Kram//Erica

Kycklingwok

0 Läs mer >>
Ibland är det gott med en rejäl sallad till grillat.
Vattenmelon gör salladen väldigt läskande och fräsch.
Vi grillade kalvkött på spett, majskolvar med vitlökssmör och halloumi Och åt salladen till det.
 
I salladen fanns:
blandad salladsmix
majs
coctailtomater
gurka
vattenmelon
fetaost
paprika
 
 
Kram//Erica

Melon&Fetaostsallad

1 Läs mer >>
 
After Eightkräm
2 -4 port
3 dl grädde
50 g After 8 ( ca 6 st kakor)
80 g choklad
 
Värm grädden.
Hacka chokladen och After8 i småa bitar och rör ner i den varma grädden.
Rör tills chokladen smält.
Låt kallna.
Ställ in i kylen, låt stå kallt minst 2 timmar.
Vispa till lagom tjock konsistens.
Spritsa i glas och dekorera med en halv after8.
 
 
 
Kram//Erica
 

After Eightkräm

1 Läs mer >>
 
 
För någon helg sen bjöd svärmor på denna gudomliga Sparrissallad.
Hon serverade den till förrätt.
Jag ville typ äta upp allt.
Vi åt den till grillat kött och stekta potatisar som blivit över.
Vi gjorde den ju när vi var i Uppsala, i husvagnen.
Så jag hade redan planerat göra salladen så de rostade pumpakärnorna som ska vara i, dom rostade jag hemma.
Pga att det var lättare!
 
Sparrissallad
 
Vinägrett: 1/2 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
1/2 klyfta riven vitlök
1 tsk flingsalt
1/2 tsk grovmald svartpeppar
 
Sallad: 1/2 dl rostade pumpakärnor
1 knippe färsk sparris, stekta
olivolja
1 tsk flingsalt
70 g salladsmix
2 tärnade avokados
250 g körsbärstomater
 
Rör ihop vinägretten.
Rosta pumpakärnorna i torr stekpanna.
Stek sparrisen i olivolja. Jag stekte mina i smör.
( stekte sen potatisen i smöret som smakade sparris)
Lägg salladen på ett fat.
Tärna avokadosen och körsbärstomaterna, och lägg på salladen.
På med sparrisen, strö över pumpakärnor, lite flingsalt.
Ringla över vinägretten.
 
 
 
   
Till denna goda sallad åt vi grillad flankstek, potatis stekt i sparrissmöret, picklad rödlök, grillade dressingmackor och kall sherrysås som blivit över.
 
Sherrysås
4 port
Kan med fördel göras i förväg
 
1 dl halvtorr Sherry ( jag använde Altiado)
1 fiskbuljongtärning
2 1/2 dl créme fraiche
1 msk smör
 
Koka sherryn och buljongtärningen tills hälften av vätskan återstår.
Vispa ner creme fraîches och koka någon minut.
 Blanka av med smöret.
 
 God sås, kall och varm, kött eller fisk!
 
 
Grillad dressingfralla:
Bred hamburgerdressing mellan frallorna.
Grilla tills frallorna fått fin färg på bägge sidor.
Äts på dirren.
 
 
 
 
Kram//Erica

Sparrissallad

0 Läs mer >>
Vi har ju varit i Uppsala i en vecka, bott i husvagnen på Fyrishovscamping.
Vi lagar all mat på gasolgrillen el på muurikkan. Vi har även en elplatta så vi kan koka sås/potatis el steka ute i förtältet/ute.
Jag vägrar köpes potatissallad!!
Att göra en ungefärlig matsedel och förbereda vissa saker hemma är också något jag gör.
 
 
Lax på saltbädd I grillen.
 
Vik en bricka till laxen av 3 dubbelgrillfolie.
Vik upp kanterna.
Lägg grovsalt i formen och lägg på laxfilén.
Salta lite och strö över citronpeppar.
Lägg paketet på grillen och stäng locket.
Grilla i 15-20 min.
Servera kokt potatis och sherrysås till.
 
 
Sherrysås
 
4 port
Kan med fördel göras i förväg
 
1 dl halvtorr Sherry ( jag använde Altiado)
1 fiskbuljongtärning
2 1/2 dl créme fraiche
1 msk smör
 
Koka sherryn och buljongtärningen tills hälften av vätskan återstår.
Vispa ner creme fraîches och koka någon minut.
 Blanka av med smöret.
 
 
Kram//Erica
 

Lax på saltbädd i gri...

0 Läs mer >>
 
Muurikkan med gasolställningen är toppen att ha med sig i husvagnen.
Det går att laga allt på den.
 
Denna laxwok är väldigt god, och till den serveras en limesås och ett limesmör.
 
Laxwok
4 port
 
2 buntar äggnudlar ( brukar finnas 4 buntar i ett pkt)
Koka nudlarna enligt paketet och låt dom kallna.
1 liten påse med wokgrönsaker ( från frysdisken)
400g lax
1 lime
salt
citronpeppar
smör
 
Skär laxen i små kuber, lägg dom i en påse.
Riv ner skalet från en lime och pressa saften ner i påsen, över laxen.
Massera laxpåsen så alla laxbitar blir limetäckta.
 
Stek grönsakerna i smör.
När grönsakerna börjar bli klara blandas nudlarna ner.
Rör runt, och häll ner laxen.
Stek tills laxen är klar.
Salta och peppra med citronpeppar.
 
Limesmör.
100 g rumsvarmt smör
Rivet skal från 1/2 lime+ lite saft
salt
citronpeppar
Blanda allt till ett slätt smör
 
Limesås
2 1/2 dl creme fraiche
saft och rivet skal från 1/2 lime
1/2-1 msk honung
citronpeppar
ev lite salt
Blanda ihop allt.
 
Lägg en klick limesmör på den varma wokportionen din och låt den smälta ner.
Äts med Limesåsen och ett gott bröd till.
 
Kram//Erica

Laxwok

0 Läs mer >>
 
Är på husvagnssemester denna vecka i vackra Uppsala.
Vädret har väl inte varit det bästa, fast igår var det ändå rätt bra.
Då packade vi picknickkorgen med lite mums och satt och mös och åt god lunch.
 
 
 
Tonfiskröra i salladswraps
4 port
Koka 2 ägg och låt kallna.
Koka 1 port ris enligt förpackningen.
Blanda en burk tonfisk i olja i det kalla riset.
Rör ner en burk majs.
Hacka ägget och blanda ner.
I med 2 dl creme fraiche, 2 msk majonäs och 1/2 dl ketchup.
Rör ihop till en röra.
Smaka av med salt och peppar.
Ev mera ketchup.
 
Servera röran i salladsblad, lägg i gurka, tomat och vattenmelon.
Ät gärna en god fralla till.
 
 
Kram//Erica

Tonfiskröra

1 Läs mer >>
 
 
Löjromsbomb
 
200 g creme cheese
2-3 dl creme fraiche
1/2-1 finhackad rödlök
några varv med pepparkvarnen
ev 1/2 krm cayennepeppar 
2 gelatinblad
 
Kalix Löjrom
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Blanda creme cheese, creme fraiche och finhackad rödlök.
Smaka av med kryddor.
Har man gott om löjrom kan man blanda ner rom i smeten oxå.
Smält gelatinbladen försiktigt i micron, går på några sekunder.
Rör ner det i röran.
Klä en liten skål med glad pack.
Häll i smeten.
Plasta in och ställ i kylen över natten el minst 4 timmar.
Stjälp upp bomben på en tallrik och bred ett lager löjrom över kupolen.
Gott på rostat el smörstekt bröd.
 
 
 
 
Kram//Erica
 

Löjromsbomb

2 Läs mer >>
Nämen fyyyy va gott detta var!!
Och väldigt enkelt att göra.
 
Nutellapopcorn
 
Börja med att poppa popcorn på det gamla viset, alltså i en kastrull!
2 liter popcorn ska det bli, ungefär.
 
Häll ut popcornen i en långpanna med bakplåtspapper.
Då kokar vi nutellasmeten.
100 g smör
0,75 dl farinsocker
4 msk sirap, vit el ljus
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl Nutella
Koka smeten tills det bubblar fint.
Rör hela tiden.
Häll över popcornen, rör om så smeten täcker popcornen.
In i 150 graders varm ugn i 30 min.
Rör om var 10 min.
Låt kallna på plåten.
Bryt i bitar.
Ät och Njut!
 
 
 
 
Denna essens kom med posten idag.
Ska testa den genom Lyckasmedmat.se
Få se vad jag ska hitta på!
Har du några förslag, bomba mig!
 
Kram//Erica
 

Nutellapopcorn

1 Läs mer >>
 
Kanelbullekladdkaka
10-12 port
 
150 g smält smör
2 dl socker
 1 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
en nypa salt
2 1/2 dl mjöl
2 ägg
 
Garnering:pärlsocker
 
Slå igång ugnen på 200 grader.
Smält smöret och låt det kallna något.
Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en smet.
Häll smeten i en springform, 22-23 cm, klädd med bakplåtspapper.
Strö över pärlsocker.
Grädda kakan mitt i ugnen i 15-20 min, beroende på hur kladdig du vill ha kakan.
Känn med en sticka.
Låt kakan svalna I formen.
Servera med lättvispad grädde el vaniljglass.
Receptet hittat i tidningen Hembakat.
 
 
 
 
Nu har denna mackapär hittat hem, vet du vad det är?? :-)
 
 
Kram//Erica

Kanelbullekladdkaka

1 Läs mer >>
Att baka rutor i långpannan är ju toppen, det är enkelt och man får mycke gott på en gång.
Denna goding är ett gammalt recept med en ny twist.
 
Daimrutor i långpanna
 
Kakan; 2 ägg+3 äggvitor (gulorna är till glasyren)
3 dl socker
150 g smält smör
4,5 dl mjöl
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 dl mjölk
1/2 burk kondenserad chokladmjölk
 
Glasyr; 250 g smör
4 dl socker
3 äggulor
1 msk vaniljsocker
2 dubbeldaim
 
Vispa ägg och socker pösigt.
Vispa ner den kondenserade Chokladmjölken i äggsockret.
Smält smöret och häll i mjölken i smöret.
Blanda de torra ingredienserna.
Rör ner de torra ingredienserna växelvis med smörmjölken i äggsmeten.
Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 30x40 cm.
Grädda kakan i 15 min i ca 200-225 grader.
Låt kakan svalna.
Lägg alla ingredienser till glasyren i en kastrull, utom daimen.
Värm under omrörning tills glasyren tjocknar.
Bred glasyren över kakan och strö hackad daim över kakan.
Låt glasyren stelna.
Skär kakan i rutor.
 
 
 
 
 

Daimrutor