Radiokaka
Finska Julstjärnor/ J...
Ischoklad
Brända Mandlar
Pizza a'la Västerbott...
- 200 g smör
- 100 g vitchoklad
- 1/2 g saffran
- 3 dl strösocker
- 2 ägg
- 1 1/2 dl grädde
- 4 dl vetemjöl (4 dl motsvarar 240 g)
- 2 tsk bakpulver
200 g smör
100 g vit choklad
3 ägg
2 dl grädde
1 dl socker
2 1/2 dl rismjöl
2 1/2 dl mandelmjöl + till formen
3 tsk bakpulver
1 paket saffran, 0,5 g
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smält smöret i en kastrull och bryt i den vita chokladen. Vispa ägg och yoghurt i en bunke och tillsätt de torra ingredienserna. Rör ihop till en slät smet och tillsätt sedan chokladblandningen.
3. Smörj en form, ca 25 cm i diam, och bröa med mandelmjöl. Häll smeten i formen.
4. Grädda nedre delen av ugnen ca 30-40 minuter. Testa med prov- sticka, den är torr när kakan är färdig. Låt kakan svalna och pudra över florsocker.
recept f allas
Saffranssockerkaka me...
6 portioner
1/2 vitkål (mellanstor kål)
1/4 rödkål
0,5 dl vit vinäger
2 msk torkad oregano
3 msk ananasspad (från konserverad ananans, kan bytas ut mot 1 msk socker)
2-3 msk rapsolja
1,5 tsk örtsalt/salt
0,5 tsk grovmald svartpeppar
Strimla kålen i tunna strimlor. Lägg över alla ingredienser i en bunke och blanda med händerna . Krama in vinägern ordentligt tills kålen mjuknar och släpper vätska. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor, vinäger eller olja. Ställ i kylen minst 1 timme innan servering. Rör runt salladen igen med salladsbestick precis innan servering.
Juligare Pizzasallad
Lingondressing
Falsk Souvas
50 g bruna senapsfrön
0,5 dl rödvinsvinäger
0,5 dl kinesisk risvinsvinäger (chinkiang)
0,5 dl socker
typ 0,5 tsk salt
Blanda ihop allt och låt puttra under lock i en timma. Testa så senapsfröna är lagom mjuka. De ska vara lite som stenbitsrom i konsistensen. Känner du att de fortfarande är lite för hårda så låter du dem bara puttra lite till.
Lägg ner i en burk och låt svalna, du behöver inte hälla av någon vätska.
Kan ätas direkt, håller några veckor i kylen.
Vad används den till då,?
Det är ett suveränt tillbehör till massor av saker. Till tjälknöl och potatisgratäng och det kompletterar fint till saltgurkan. Det är också perfekt på en leverpastejmacka, på den grillade korven med bröd eller att blanda med creme fraiche till en dipp.
lite med picklade senapsfrön.
Picklade Senapsfrön kallas även för "mustard caviar", som syftar till att munkänslan är lite som fiskrom.
Picklade Senapsfrön
Sushibollar med lax
Laxpannacotta
Italiensk Ostgran
SAFFRANSFUDGE
Ingredienser:
1 burk kondenserad sötad mjölk
400 g vit choklad
1 g saffran
Gör så här:
1. Smält ihop alla ingredienser på låg värme över ett vattenbad.
2. Klä en brödform (2 l) med bakplåtspapper och häll sedan fudgen i formen.
3. Täck formen med plastfolie och låt fudgen stelna i kylskåp i 1 h.
4. Tag upp ur formen och skär i rutor.
TIPS:
* Förvara fudgen i en tätslutande burk med lock
* Fudgen förvaras i kylskåp
* Hållbarhet upp till 3 veckor
* Fudgen går bra att frysa
Saffransfudge
Ingefärsshot
150-200 g färsk ingefära
4 citoner
2 msk honung
6 dl kallt vatten
Gör så här:
1. Skrubba ingefäran under rinnande vatten.
2. Riv ingefäran i en bunke.
3. Pressa citronerna och blanda ner i ingefäran tillsammans med honung och vatten.
4. Låt stå och dra en timme.
5. Sila av ingefäran och pressa ut så mycket av vätskan som möjligt.
6. Tappa upp på en flaska och förvara i kylen.
7. Ta ett shot på cirka 4 cl på morgonen, ingefärsshot håller cirka två veckor i kylen.