0 Läs mer >>

I väntan på att stor rödingen ska nappa så tipsar jag om Löksill.
Så mycke godare än de färdiga.
Gör en 'burk' lite då & då.
Men till jul, påsk o midsommar är den ju en given klassiker på buffé bordet.
 
Gör den nu och den är klar till påskbuffén.
 

Dessa sillfiléer använder jag.
 
Koka en lag: 2 dl socker
1 1/2 dl vatten
1/2 dl ättiksprit 12%
5 vitpepparkorn 
5 kryddpepparkorn
5 kryddnejlikor
1 lagerblad
Koka upp lagen.
Skiva en liten, skalad morot i slantar,.
Skiva 1/2 gul lök och 1/2 röd lök och lite purjolök.
Lägg lök o morot i den varma lagen och låt den kallna.

Klipp sillen i lagom stora bitar och varva sillbitar och löken i en glasburk med tätslutande lock.
Häll över den kalla lagen.
Låt sillen gärna mogna minst ett dygn för bästa smak.
( går att äta efter nån timme)
 

Kram//Erica

Löksill

0 Läs mer >>
Testade en ny röra , salade olivie, och gjorde en liten smörgåstårta. Använde polarbröds vetekaka.
Jag halverade detta recept, och av det blev det två små tårtor.

 
Salad Olivie
 
2 st kycklingfilé
1 lök
2 lagerblad
1 vitlöksklyfta

4 st kokta potatisar
4 st hårdkokta ägg
50 g gröna ärter
100 g saltgurka, jag använde cornichons
100 g majonnäs ( jag tog mindre majonäs och blandade i creme fraiche också)
4 msk persisk limesaft eller citronsaft
 
Garnering:gröna ärtor
cornichorns
 
Koka kycklingen i vatten med skalad lök, vitlöksklyfta, salt, peppar och lagerblad. Skumma av vid behov.
Sila av kycklingen och fördela till strimlor.
Mosa potatisen.
Finhacka äggen.
Blanda samman alla ingredienser och låt stå i kylen en stund innan servering, den blir godare om den får stå nån timme i kylen.
God som röra i baguette el så gör man små tårtor.
 
Kram//Erica
 

Salad Olivie

0 Läs mer >>
 
Jag har ofta färdig köttfärssås/gryta i frysen, det är så bekvämt.
Av den basen kan man göra så mycke!
Nu senast blev det en spagettigratäng, riktigt gott blev det.
Köttfärssås i botten, ostsås mellan spagettisnurrorna och lite ost på innan man gratinera i ugnen.
 
Ostsås:
50 g smör
2-3 msk mjöl
3-4 dl gräddmjölk
salt/peppar
2 dl riven ost, jag hade Västerbottenost 
Smält smöret till såsen i en kastrull. Ta från plattan och vispa i mjölet. Ha i mjölk, o grädde Tillbaks på plattan och rör hela tiden tills och låt den småputtra. Smaka av med salt och svartpeppar.Rör ner osten, ( spara lite till topping)rör till den smält.
 
Koka 4-6 port spagetti al'dente.
 
Montera din gratäng.
Köttfärssås i botten, gör typ 6 bon av spagettin och ställ på köttfärssåsen.
Häll ostsåsen mellan spagettibona och lite sås mitt inspagettin.
Strö lite riven ost över.
Gratinera i 200 grader tills den fått fin färg! 
 
Kram//Erica

Spagettigratäng

0 Läs mer >>
 
 
 
Lite roligt servera picklade och färgade ägg nu till påsk.
Dom röda färgas med rödbeta och dom guldmedalj gurkmeja.
 
Picklade ägg
 
Koka så många ägg du vill pickla, låt kallna.
 
Röda picklade ägg
3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättika
1 rödbeta 

 så här:
1. Skala och riv rödbetan.
2. Koka upp vatten, socker, ättika, salt och rödbeta i en kastrull och låt sjuda 30 minuter. Låt svalna helt.
3. Koka äggen 6-7 min. Spola äggen i kallt vatten och låt svalna. Skala äggen, lägg i en glasburk och sila över den kalla lagen.
4. Låt stå i kylen över natten. 

 
Gula picklade ägg
 
1 dl ättikssprit

2 dl strösocker

3 dl vatten

1 msk malen gurkmeja

Gör så här:
1. Blanda ättika, socker, vatten och gurkmeja i en kastrull och låt koka upp tills sockret smält. Låt lagen svalna.
2. Koka och skala äggen och lägg i en glasburk. Häll över den avsvalnade lagen och låt äggen stå över natten.

Kram//Erica

Picklade ägg

0 Läs mer >>
Alltså denna ansjovisröra är bara för god.
Man kan servera den på många olika sätt, nu senast gjorde jag en lite tårta med de små polarbröd av vete.

 
Blev två småa tårtor.
 
Ansjovisröra
 
1 liten ansjovisburk, hacka filéerna i små bitar
2 kokta , kalla potatisar, skär i små tärningar
1-2 kokta ägg, finhackad
1 dl creme fraiche
2 msk majonäs
2-3 msk kaviar
1 finhackad rödlök, 
dill och gräslök
 
polarbröd
picklade ägg
rödlök
gräslök
 
Rör ihop allt, om du tycker att det behövs salt och peppar så tillsätter du det.
( ska ansjovisröran serveras på annat sätt än tårtvarianten så låt den gärna mogna 1 dygn i kylen)
Montera tårtorna med röran mellan brödskivorna och ett tunt lager på toppen.
Garnera med de picklade äggen, rödlök och gräslök.
 
Här kommer några bilder på andra serverings förslag.

I glas med smörstekta kavringssmulor.
 
 
Servera röran i små ansjovisburkar( noga urdiskade) och smörstekta kavringsskivor el härdbröd.
 
På ett smörat polarbröd med busiga ägg.
 
Kram//Erica 

Ansjovisröra

0 Läs mer >>
 
Jag lagar ju oftas mat trån grunden och gärna med lokalproducerat, sånt vi redan har fångat/plockat el jagat och har i frysen.
Mför några veckor sen vann jag ett presentkort från schyst käk, så jag plockade ut ett paket kebab gyros.
Och jag kan intyga att det blev en god middag.
Köttet var bara att steka i smör.
Fixade lite pommes, skar lite sallad, tomat , riven västerbottenost och rödlök.
Tzatzikin gjorde jag iaf själv, och den får man göra först så gurkan hinner vattnas ur och mogna i smaken lite.
 
 
Tzatziki
 
4 port
1/2 grovt riven gurka
1/2 tsk salt
2 dl grekisk yoghurt el creme fraiche 
1 pressad vitlöksklyfta 
svartpeppar
 
  • Riv gurkan grovt och lägg den i en sil. Strö salt på gurkan och låt den ligga ca 15 min.
  • Pressa ur saften och blanda gurkan med yoghurt, vitlök och peppar

  •  
Lägg sallad, tomat, lök, tzatziki, nystekt gyroskött och strö lite riven Västerbottenost.
Rulla ihop till en tät rulle och servera på direkten med pommes.

Kram//Erica

Gyros i libabröd / Tz...

0 Läs mer >>
Jag hade ca 300 g älgfärs och 1 dl förvällda kantareller som jag behövde laga något av.
Så jag köpte filodeg , rensade lite i grönsakslådan , så det blev en Norrländsk börek.
 

filodeg

300g älgfärs el nötfärs
4 grovt rivna mandelpotatisar
1 gul lök
ca 5 cm finhackad purjolök
1/2 finhackad paprika
1 dl förvällda kantareller
1 dl grovt riven västerbottenost
Ca 1 msk vegeta (allkrydda som används mycket i balkansk mat, kan ersättas med 2 tsk salt)
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk svartpeppar
1 msk kalvfond 
1 msk rapsolja

1/2 dl rapsolja el 50 g smält smör till pensling
 
wasabi o sesamekrydda
 

Värm ugnen till 175°. Öppna filodegen och lägg på en bricka, täck väl med dubbla kökshanddukar eller plastpåse, degen är känslig och torkar ut väldigt snabbt, om den gör det kommer den att smulas sönder när du använder den. Lägg en degplatta på bakbordet och pensla med olja eller smör. Lägg köttfärsfyllning längs kanten från långsidan. Rulla till en lång rulle och snurra ihop till en spiral, lägg den mitt i ugnsformen. Fortsätt att göra samma sak med resterande fyllning och degplattor och bygg ihop rullarna tills du har en spiral i formen. Pensla bureken med lite smör eller olja.

Strö över wasabisesamkryddan.

Baka bureken mitt i ugnen tills den blir gyllene och krispig, ca 45 min. 

Servera sallad till

 

Kram//Erica 

Norrländskt Börek //S...

0 Läs mer >>
Mitt minsta barn bor i Dublin/Irland, och nu den 17 mars firade dom St Patricks day.
Så i år lagade jag en Irländsk middag från den fina kokboken jag fått, fast med norrländsk twist!

 
I den Irländska kokboken var dessa handrullade korvar gjorda av hjortkött ( venIsin), men som norrlänning gjorde jag mina av älgfärs.
 
Elk Sausages/ Handrullade Älgkorvar
2-4 port
 
300 g älgfärs
1 ägg
1 msk kalvfond
1 tsk torkad timjan
1 riven vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
svartpeppar
 
Vetemjöl ( att rulla färskorvarna i)
olja ( att typ stek/fritera korvarna i)
 
Blanda alla ingredienser till en slät 'korvsmet'.

Mjöla en skärbräda.
Fyll en spritspåse ( om du har) , klipp ett ganska stort hål, så du kan trycka ut typ tumtjocka korvar, skar dom i ca 10 cm långa korvar.
Rulla dom i mjölet.
Har du ingen spritspåse får du rulla korvrullar i mjölet.
 
Värm olja i en stekpanna och stek/fritera korvarna.
 
 
Potatismos m vitkål/Colcannon
4 port
 
4-5 potatisar
5 dl vitkål
50 g smör
1 dl grädde
3-4 charlottenlökar
riven ost( Västerbottenost)
salt,peppar
persilja
 
smörstekta kantareller
 
Skala och skär potatisen i mindre bitar, koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Hacka kålen i bitar och koka den tills den är mjuk och fräs den sen i en stekpanna i smör med löken.
Blanda ner den kokta potatisen, smör och grädden.
Potatisen ska bli grovt mosad.
Salta,peppra, rör i osten och strö över smörstekta kantareller

Ser ni Irlands flaggfärger i maten?
Flaggans gröna fält är en symbol för den “Gröna Ön”. Gröna fanor användes av katolikerna i den nationella befrielserörelsen. Den orange färgen är för protestanterna ett minne av Vilhelm III:s seger över den katolske kungen Jacob II i slaget vid Boyne år 1690. Det vita fältet står för fred mellan folken.

 

Happy St Patricks day
 
Kram//Erica
 

Älgfärskorv (elk saus...

0 Läs mer >>
Vi åt palt i förrgår, och då sparar jag alltid 1 liter av paltspadet.
Det spadet man har kokat palten i är toppen att baka bröd med.
Det fick jag lära mig för en massa herrans år sen i Kalix på en förskola.
och det tipset har jag verkligen tagit till mig och använder.
 

Idag testade jag Ostfralla i långpannan, hade en ostkant i kylen som börjat se tråkig ut.
 
Receptet är från Victorias provkök.
 

Ostfrallor i långpanna

50g färsk jäst
3 dl standard mjölk
3 dl vatten ( paltspad)
50g smör
2 tsk salt

1/2 uppvispat ägg
Vetemjöl ca 13 dl

Topping:
Uppvispat 1/2 ägg
Riven ost ( jag hade riven edamer och Västerbottenost)

Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, blanda ner mjölk och vatten(paltspad) och låt blandningen bli ljummen, max 37 grader. Häll över mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen löses upp. Tillsätt salt och vetemjöl, lite mjöl i taget under knådning tills du får en fin och smidig deg som inte klibbar. Men ta inte för mycket mjöl för då blir brödet torrt. Låt degen jäsa ca 30-40 minuter i bunken under en bakduk. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut degen. Lägg upp degen på en plåt med bakplåtspapper, tryck ut den så den täcker plåten och stansa ut lagom stora bitar, tryck ner ända ner i botten på plåten. Jag har en plåt som är ca 30×40 cm, eller det är en vanlig ugnsplåt som går att reglera så jag minskar den lite för att få dem lite extra fluffiga. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över en god riven ost. Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.

Sätt in brödet i ugnen ca 20 minuter på 225 grader. Brödet ska låta lite ihåligt när du knackar på det och få en fin färg. Låt svalna och bryt i

 
 
 

Kram//Erica

Ostfralla i långpanna...

0 Läs mer >>
Min kompis Erika hörde av sig förra veckan och svängde förbi med en kasse med div gott.
Hon tyckte att jag skulle firas i efterskott.
I den kassen fanns det en massa gott.
Men några av de ätbara sakerna fick jag strikta order om hur de skulle behandlas.
 
Ugnsbakad fetaost med tomater och timjan

150 gram fetaost
1 dl färsk timjan
250 gram cocktailtomater 
en nypa socker
1 tsk citronsaft
3 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Häll ut hälften av olivolja på botten av en ugnsform.

3. Lägg i en hel bit fetaost.

4.Skölj tomater och dela dem samt lägg runt fetaosten. På med lite socker.

5. Grovhacka timjan och strö den över tillsammans med lite citronsaft samt resten av olivoljan. På med flingsalt och nymalen svartpeppar.

6. Baka fetaosten i mitten av ugnen i 10 minuter.

7. Ta ut och servera fetaosten varm med ett gott bröd.
(recep från Erikas, Smaskelismaskens, blogg)
 
 
 

 

Har ett minne av att jag för flera år sen gjorde en variant på grillen.
Bakade den i ett foliepaket, bara på grillgallret.
 
Kram// Erica
 

Ugnsbakad fetaost med...

0 Läs mer >>
 
 
Oj så gott detta är, stora baconlindade älgfärsbiffar med en kantarellsås.
 
Vilda bollar
 
600 g mald köttfärs, gärna älg
2 pkt bacon
1 gul lök
1 ägg
1/2 dl ströbröd
1 dl grädde
3 msk kalvfond
1 dl riven västerbottenost 
salt, vitpeppar
smör
 
kantareller 
minst 3 dl grädde
kalvfond
 
finhacka den gula löken och stek den med 1 pkt finklippt bacon, låt kallna
blanda färsen med ägg, ströbröd, ägg, kalvfond , Västerbottenost och grädden
rör ner den stekta löken och baconet 
blanda väl
smaka av och salta och peppra till god smak
om man inte tycker om att smaka rå köttfärs, kan man steka en liten klutt
rulla stora bollar, lite mindre än en tennisboll,Linda en baconskivor runt varje boll och stek dom runt om i en stekpanna i smör
lägg bollarna i en ugnsform
stek på svampen i stekpannan ( ha kvar stekskyn från bollarna i stekpannan)krydda lite med salt å vitpeppar
häll på lite kalvfond och grädde
koka upp
häll svampsåsen över bollarna
in i 175-200 grader varm ugn i ca 30 min
 
Servera kokt mandelpotatis och lingonsylt el svartvinbärsgele till vildabollar och kantarellsåsen.

 
Kram // Erica 

Vilda bollar/ Baconli...

0 Läs mer >>
Visst lät det fint och avancerat?
Men om man skriver det på svenska är det ju typ uppstekt plättar/pannkaka med stuvning och en efterrätts variant.
I stället för att slänga mjölk som inte hinns drickas upp brukar jag göra ett gäng plättar/pannkakor/crêpes eller ugnspannkaka med el utan fläsk.
Vill man inte eller orkar äta upp allt på en gång blir det finfin utflyktsmat.
Jag klipper då plättarna/pannkakan i småa bitar och fryser ner i påsar.
Vi är två vuxna i hushållet så för oss gör jag två portioner i varje förpackning.
Enkelt att bara ta fler förpackningar om vi blir fler.
Igår serverade jag uppstekta plättar med en varm purjolöks&dillstuvning.
Toppade allt med tinade färdigskalade räkor och riven västerbottenos.
Mums.
Man behöver inte krångla till det.

Här är ett recept på plättar/pannkakor från Ica,  

Ingredienser

14 st
ägg
6 dl
mjölk
2 1/2 dl
vetemjöl
1/2 tsk
salt
2 msk
flytande margarin eller smält smör

Vispa samman ägg med hälften av mjölken. Tillsätt vetemjöl och vispa till en slät smet.
 
Vispa i resterande mjölk, salt och flytande margarin eller smält smör. 
 
Stek tunna pannkakor i het stekpanna.
Låt dom kallna innan du skär/klipper plättarna och fryser in i påsar.
Stek upp i smör
 
Purjolök&dillstuvningen gör jag på känn, men här är ett recept ni kan följa.
50 g smör
ca 10 cm finhackad purjolök
4 msk mjöl
4 dl gräddmjölk
salt
vitpeppar
dill
Smält smöret och låt den finhackade purjon få svettas under omrörning.
Purjon ska inte ta färg.
Rör ner mjölet, och låt det 'stekas' med en liten stund.
Rör /vispa ner vätskan, stuvningen ska bli slät, koka under omrörning någon minut.
Smaka av med salt, peppar och i med dill.
Låt kallna.
Går att frysa ner tills den ska användas.
Spåd den med lite mjölk vid uppvärmning.
 
Räkorna serveras på sidan om som topping likväl den rivna Västerbottenosten.

 
Efterrättsvarianten är samma upplägg:
stek upp plättbitarna i smör.
Servera med strösocker el så gör man en lyxvariant med bär, nutella, grädde och frukt.
Man kan göra det enkelt för sig om man ska bjuda på detta i skogen el i fjällen.
Köp frysta bär i en 'låda' , sprutgrädde, och vill man inte ta med stora nutellaburken kan man köpa nötcrem i lösviktsgodise.

Men kom ihåg att ta med skräpet hem, om det nu inte finns en soptunna tillgänglig.


 
Kram//Erica

Pulled crêpes m purjo...

0 Läs mer >>

Fick ett tips om detta grytbröd med poolish= typ med en fördeg.
Det är superlätt att baka, men det tar lite tid!
Så läs igenom receptet förs , för man måste starta dagen innan man ska äta!
 
1 bröd
 
650 gram vatten, (6 ½ dl)
  • 1 gram jäst
  • 900 gram mjöl, 800-1000 g, siktat, ljust 
  • 30 gram salt
  • jag tog även brödkrydda 

Dag 1: Gör poolishen

 
  • 1. Blanda vatten, jäst och 400 gram mjöl i en stor bunke med lock. Vattnet bör vara cirka 15°, men anpassa gärna detta efter temperaturen i rummet. Om det är en bitande kall vinterdag kan du ta lite varmare vatten, och om det är en stekhet sommardag kan du i stället sänka vattnets temperatur med någon grad. 
  • 2. Vispa ordentligt tills du har en tjock och slät smet. Sätt på locket och låt poolishen jäsa i rumstemperatur i 12–16 timmar. 
  • 3. Poolishen är färdig när den har dubblerat sin volym och doftar underbart. Smaken ska vara mild och absolut inte sur, och om du vrider bunken snabbt ett fjärdedels varv med ett litet ryck ska kanten på poolishen kollapsa en aning.

Dag 2: 

  • 1. Häll saltet och resten av mjölet i bunken med poolish (ta in lite mjöl i taget och känn efter hur mycket som behövs – olika mjöl suger åt sig olika mycket vätska). 
  • 2. Blanda ihop degen för hand tills du har en homogen och klumpfri deg. Tänk på att inte använda för grovt salt – om det är för grovt kommer det inte att smälta och det blir svårare att få det jämnt fördelat i degen. Om du trots allt bara har grovt salt hemma kan du krossa det i en mortel innan du arbetar in det i degen. 
  • 3. Lägg på locket på bunken igen och låt degen vila i 30 minuter. 
  • 4. Stjälp ut degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den en liten stund. 
  • 5. Forma degen till en limpa och lägg den i en jäskorg som rymmer degens dubbla volym. Ett tips är att klä korgen med en ordentligt mjölad kökshandduk, på så sätt går det lättare att plocka ut degen senare. 
  • 6. Täck korgen med en kraftig kökshandduk som du fuktar lätt. Låt degen jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur. Det kan ta allt från 2 till 8 timmar, beroende på hur varmt och fuktigt det är i rummet. När degen har jäst till dubbel storlek är det dags att baka ditt bröd. Jag gissar att du inte vill krångla till det för mycket och då är en gjutjärnsgryta helt klart bäst. 
  • 7. Tack vare gjutjärnets stora ackumuleringsförmåga behöver du ingen baksten i ugnen och eftersom grytan har ett lock som sitter perfekt behöver du inte heller kasta in något vatten för att skapa ånga. Den ånga som behövs när du gräddar brödet kommer limpan finurligt nog att producera på egen hand. Så sätt bara ugnen på 250° och svisch in med grytan längst ner på gallret, men utan bröd i, redan från start. Lägg även in locket bredvid grytan. 
  • 8. När både ugnen och grytan är varma tar du ut grytan ur ugnen, ställer den på ett stabilt ställe och stjälper ut limpan i grytan. Eftersom grytan är varm när du lägger i limpan behöver den inte smörjas – limpan kommer inte att fastna. 
  • 9. Snitta brödet vackert med en vass liten kniv eller, ännu hellre, ett rakblad monterat på en pinne. 
  • 10. Sätt på locket, ställ tillbaka grytan längst ner i ugnen, sänk direkt temperaturen till 240° och grädda brödet i 40 minuter med locket på.
  • 11. Ta av locket efter 40 minuter och låt brödet gräddas färdigt utan lock i ytterligare 10–20 minuter, beroende på hur du vill ha skorpan. Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler. Brödet ska absolut inte svalna i grytan för då blir skorpan blöt.
Recept från Tasteline

 
Kram//Erica

Ljust bröd med poolis...

0 Läs mer >>
Hår fortsätter jag med att fixa halvfabrikat som enkelt ska kunna lagas ute över öppen eld i påsk.
Det är skönt bara kunna plocka från frysen, allt planerat och klart.
Jag vaccar det mesta.
Dessa godingar har jag gjort flera gånger, de är för goda för att inte tipsa er igen om dom!
Bild från i somras
 
Lövbiffspett
 4 port
 
400 g lövbiff
2 msk japansk soja
2 msk sweet chilisås
1 msk olja
½ tsk sesamolja 
1 tsk sesamfrön
salt och nymald svartpeppar

1. Skär varje lövbiff i långa strimlor på längden, ca 3 strimlor/lövbiff.

2. Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg i köttet och rör om. Låt marinera minst 30 minuter.

3. Trä upp lövbiffremsorna som ett dragspel på grillspett. ( nu kan du vacumförpacka spetten och frysa in dom )Grilla spetten på grillen 3-4 minuter på var sida.
Så klart kan man tillaga dessa spett i ugnen ( även steka i varm stekpanna) 
225g i ca 10-15 min ( pröva dig fram)
 
 
Jag hade även gjort såsen klar och hade fryst den. Det funkade också toppen!
 
Gourmetsåsen
 
1 röd paprika
1/2 purjolök
1 msk dijonsenap
2 tsk grönpeppar ( nymortlad)
2 msk japansk soya
1 msk kalvfond
1 grönsaksbuljongtärning
1,5 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
Hacka paprika och purjolök fint.Stek det i olivolja, det ska mjukna, inte få färg. 
Häll i soya, dijon, oxfond, grönpeppar, buljongtärning och rör om. 
Häll på vatten och låt puttra ett par minuter.
Häll på creme fraiche och grädde och låt puttra i ytterligare 10 min. Rör om då och då.
 
Kram//Erica

Lövbiffspett med gour...

0 Läs mer >>
Har sett dessa snygga konfektbitar dyka upp lite då och då på nätet. 
Men sist var det på Farmen som går på TV4.
Så nu när påsken närmar sig , och färgerna är våriga, tänkte jag att nu är det dax att testa.
Gilla man marsipan så är detta en hit!

Om du tycker att de ser 'smutsiga' /prickiga ut,så är det för att jag gjorde mitt egna mandelmjöl på oskalade mandlar.
 
 
 
TEATERKONFEKT
 
 
 
  • 1 dl grädde
  • 1 dl vetemjöl
  • ½ dl mandelmjöl
  • 4 dl florsocker (kan behövas mera)
  • ½ tsk vaniljsocker
  • bittermandelolja efter smak
  • gelefärg/karamellfärg 
 Häll grädde och mjöl i kastrull, koka upp och rör kraftigt med en träslev tills smeten är helt slät och välarbetad.
Låt svalna.
Sikta samman florsocker, mandelmjöl och vaniljsocker och häll i gräddsmeten.
Droppa ner bittermandelolja (beroende på vilken olja du använder kan det behövas olika mycket - smaka av efter hand!) och knåda samman till en jämn deg.
Dela i ter delar och färga i olika färger med hushållsfärg.
Kavla el tryck ut och lägg de olika färgerna i lager på varandra. Skär i fyrkanter och förvara i burk med lock.

Kram//Erica

Teaterkonfekt

0 Läs mer >>
Tipsar om denna goding igen.
Just nu preppar jag mat som är lätt att steka på/ värma över öppen eld.
Hemmagjort halvfabrikat!
Är ju sportlov här i veckan och påsken närmar sig.
Hoppas att det blir fint ute väder, då är det skönt ha färdigpreppadde lunch/middagsrätter.


Lövbit
4-6 port
 
500 g färs ( valfri)
1 ägg
2 msk mjöl
1 tsk lökpulver
1 msk aromat
 
Blanda alla ingredienser i en skål.
Lägg ut en remsa av plastfilm på en bricka el skärbräda.
På med en boll av färsen och lägg plastfilm på.
Tryck ut färsen tunt mellan plastfilmen.
Gör så tills all färs är slut.
Lägg in färsen på det plana underlaget i frysen.
Frys färsen i minst 4 timmar.
När lövbitarna frysit till läggs de i en fryspåse. ( plastfilmen ska ju vara kvar )
Detta kan man ju förbereda och ha på lut i frysen.

Ta fram de bitar du behöver och lägg dom frysta i stekpannan el murrikkan.
 
Stek lövbiffen i en het stekpanna eller i murrikkan i smör.
Servera med pommes, stekt potatis eller mos och ett gott kryddsmör.
Man kan ju även servera lövbiten i ett tortillabröd med grönsaker.
 
Kram//Erica

Lövbit