0 Läs mer >>
Solen har lyst idag med det har minsann inte varit varmt.
Så för att hjälpa våren på traven bakade jag morotsbröd, några i formen som en solros.
Enbart för att lätta upp dagen!!
 
 
Morotsfrallor
 

Ca 24 st

Rivna morötter i degen gör bröden saftiga och goda.

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
2 tsk salt
2 morötter, fint rivna
14–16 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
sesamfrön el vallmofrön

GÖR SÅ HÄR

1. Skala och riv morötterna fint.

2. Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt och morötter. Rör om. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och knåda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Rulla ca 24 runda bullar av degen och lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över de frön diu väljer.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min. Låt dem svalna på plåten.

 
Kram//Erica 

Morotsfrallor / Mo...

0 Läs mer >>
 
 Detta recept har jag länge tänkt testa, och nu hade jag lite mandelmassa över.
 
 
Mandelskedar
ca 16 st
 
100 g fint riven mandelmassa
50 g rumsvarmt smör
1 msk socker
1 1/4 dl mjöl
 
Smörj skedarna/ typ kinesiska soppskedar i porslin hade jag/ med smör.
Blanda alla ingredienser till en deg.
Tryck ut degen tunt i skeden och skär bort överflödig deg frn kanterna.
Grädda ca 10-12 min i 200 grader varm ugn.
Låt svalna en stund innan kakorna lossas varsamt.
Smält någon ruta valfri choklad och pensla i skeden.
Det förhindrar att skeden blir saggig när den fylls.
 
Dela jordgubbarna i småa bitar Och lägg i en skål.
Strö över lite råsocker och riv skal av en lime över och pressa lite limesaft. Rör om och servera.
 
Kram//Erica

Mandelskedar med l...

0 Läs mer >>
 
Får det lov att vara en biskvi, eller kanske tre?
Klart man inte kan nöja sig med En fyllning när man bakar biskvier.
Så jag gjorde tre, två som jag testat tidigare och så en ny!
 
 

BISKVIBOTTEN
 
Ca 40 st småa
Bottnar: 300 g mandelmassa
1 1/2 dl socker
2 äggvitor ( spara äggulorna)
 
Börja med bottnarna.
Grovriv mandelmassan.
Vispa ner äggvitan och sockret i mandelmassrivet.
Vispa tills det är en slät smet.
Klicka ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt.
40 st småa el 20 stora.
Grädda i 175 grader, ca 15-25 min, beror lite på storlek och ugn.
Håll koll!
Lossa kakorna direkt och vänd dom upp och ner.
Tryck till kakan lite så den blir lite plattare.
Låt kallna.
 
Medans biskvibottnarna kallnar kan man ju göra fyllningen.
Det är nu man ska välja smak!!!!
Den första på bilden är fyllningen;
 
Nougatchokladsmörkräm
  • 100 g mjölkchoklad
  • 50 g nougat
  • 250 g rumstempererat osaltat smör 
  • 80 g äggvita (2-3 st)
  • 120 g strösocker (1 ½ dl)
  • 1 nypa salt
  1. Nougat smörkräm: Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron tillsammans med nougaten, ställ åt sidan och låt svalna till ljummen temperatur.
  2. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven. Ta bort skålen från värmen och vispa äggvitorna till en marängen med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen och nougat. 
  3. Använd en matsked och stryk på smörkrämen i långa drag över bottnarna så de får små runda toppar. Ställ i kylen eller frysen i 30 minuter, under tiden smälter du mörk choklad över ett vattenbad eller försiktigt i mikron.
  4. Ta en liten kniv och stick ner centrerat i botten av biskvin så att den kan hänga upp och ner. Doppa försiktigt i chokladen och låt extra choklad rinna av innan du vänder på den. Låt chokladen stelna.
 
Cirtonsmörkräm:
 

0.75 dl strösocker

0,75 dl vatten

3 äggulor

150 g mjukt, rumstempererat smör

rivet skal från två citroner

2-4 msk lemoncurd

  1. Lägg strösocker och vatten i en kastrull. Låt koka upp tills sockerkristallerna smält.
  2. Ta bort kastrullen från värmen. Vispa upp äggulorna lätt med en gaffel och häll ner dem i socker- och vatten blandningen. Rör om till en jämn smet och häll upp i en bunke för att svalna.
  3. Riv ner citronskalet och rör om.
  4. Klicka ner lite smör i taget under vispning och fortsätt sedan vispa tills du får en fluffig smörkräm. Få inte panik om den skär sig, då är det bara att fortsätta vispa på medelhastighet tills den blir bra igen. Tillsätt lemoncurd till önskad citronsmak.
  5. Vill du ha gulare färg på smörkrämen kan du nu passa på att droppa ner lite gul pastafärg och vispa tills färgen fördelat sig jämnt i smörkrämen.
  6. Fyll bottnarna med smörkräm och låt dem stå i kylskåpet för att kallna innan du doppar dem i vit choklad.
 
Daimsmörkräm
300 g rumsvarmt smör
5 dl florsocker
3 äggulor
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 msk kokande vatten
4 st dubbeldaim, grovt hackad
Dekor: 250 g ljus choklad ( jag använde Marabou mjölkchoklad)
1 msk neutral olja
1 st dubbeldaim, finhackad
 
Vispa smöret,vaniljsockret och det siktade florsockret vitt och pösigt.
Vispa ner äggulorna.
Häll i det kokande vattnet under vispning.
Grovhacka daimen och rör ner det i smörkrämen.
Fördela smörkrämen på undresidens på kakorna.
Bred Smörkrämen toppigt.
Ställ in biskvierna i frysen så smörkrämen fryser.
Smält chokladen över vattenbad, 
Doppa biskvierna i chokladen, ska täcka all smörkräm.
Toppa biskvin med finhackade daimsmulor.
 
 
 
 
Kram//Erica

Biskvier, Citronbi...

0 Läs mer >>
Att ta tillvara på rester och göra nya rätter är utmanande, roligt och blir ofta väldigt gott.
Häromdagen hade vi ju plommonspäckad fläskkarré till middag, o från ett stycke på 1 kg kött blev det ju flera matlådor och så någon skiva som blev över,
Så då blev det en salladslunch åt mig.
 
GYROSSALLAD med snabbAIOLI
, ca 3-4 portioner

 

Ca 500 g  fläskkarré, kyckling el tofu

Salt, svartpeppar, oregano, paprikapulver, vitlökspulver, spiskummin

En skvätt raps eller olivolja

Smör/olja till stekning

sallad

tomat

gurka

avocado

rödlök

1/2 mozzarella till varje portion

 

 Strimla köttet, lägg i en skål. Slå på en skvätt olja och krydda med paprikapulver, oregano, vitlökspulver, spiskummin, salt och peppar. Blanda runt så allt kött blir kryddat. Har du tid – låt köttet marinera i  nån timme innan du steker. Har du inte tid så stek kötter på en gång. Stek på ganska hög värme och blanda runt så får köttet bra stekyta.
 
Snabb aioli:

1 helt ägg (behöver ej vara rumstemp)

ca 2 dl neutral rapsolja av bra kvalitet

En skvätt tsk citronsaft (man kan ta lite vitvinsvinäger istället eller lite av båda)

En liten klick dijonsenap efter smak

1-2 vitlöksklyftor

salt, peppar

Gör såhär:

Knäck i ägget och lägg i vitlök (hela eller halva klyftor) i en högre mixerskål. Kör med stavmixer och häll långsamt  i olja tills du får en krämig och härlig majonnäs, tar allt från 10-30 sekunder. Smaka av med salt och peppar, citron och dijon., Blanda runt.

Lägg upp salladen på tallrikar, ringla över lite aioli och hugg in! 

 
Kram//Erica

Gyrossallad med sn...

0 Läs mer >>
.
 
Ja vad säger man om denna klassiker vi åt till lördagsmiddagen?
Gott!!
Även enkelt när allt lagas i samma form.
Plommonspäckad Fläskkarré 
 

Fläskkarré:

  • 800 gram fläskkarré, utan ben

  • 2 msk rapsolja

  • 6-8 potatisar
  • 2 st äpplen

  • 2 morötter

  • 1 st gul lök

  • 1 st lagerblad

  • 5 dl grönsaksbuljong

  • Salt och peppar

  • 20 st katrinplommon

Gräddsås

  • Salt och peppar

  • 2,5 dl vispgrädde

  • 5 dl steksky

  • (maizena)

  • 1 msk japansk soja

  • 1 msk svartvinbärsgele

    1. Värm ugnen till 175 grader.

    2. Fläskkarré: Putsa fläskkarrén och späcka köttet med hälften av katrinplommonen (skär 8 snitt i köttet runt om och peta in katrinplommonen). Krydda det runt om med salt och peppar.

    3. Lägg din späckade fläskkarré i en ugnsform med den feta sidan upp,

    4. Skala och skär lök, äpple, potatis och morot i grova bitar.

    5. Lägg lök, morot, äppelklyftor, potatis och resterande katrinplommon i formen runt fläskkarrén och häll på rapsolja, lagerblad och buljong.

    6. Stek mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är ca 85 grader, ca 1 ½–2 timmar.

    7. Lägg över grönsaker och kött på ett fat och låt det vila i 10–15 minuter under folie.

    8. Gräddsås: Vispa ut buljongen i formen med vatten så att det blir ca 5 dl sky.

    9. Sila och häll över i en kastrull. Tillsätt grädde och låt koka till simmig konsistens. Red eventuellt med lite maizena.

    10. Smaka av med soja, salt och peppar.

    11. Skiva karrén i tunna skivor, servera med grönsakerna,potatisen och gräddsåsen.
    12.  
    13. Kram//Erica

Plommonspäckad flä...

0 Läs mer >>
 
Rotsakspaj// Solgul kesopaj
 
Pajdeg; !00 g smör
2 1/2 - 3 dl vetemjöl
ev 3 msk kallt vatten
 
Fyllning; ca 500 g grovt rivna morötter 
2 grovt rivna potatisar
1 liten kålrot, grovt riven
1 dl finhackad purjolök
1 dl hackad röd paprika
1 grönsaksbuljongtärning+ 4-5 msk vatten
smör
 
200 g keso
1 dl grädde
2-3 ägg
2 dl grovt riven västerbottenost
 
coctailtomater
 
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en form med löstagbar kant.
Picka degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i 175 grader ca 10 min.
Under tiden fräser du morötter , purjo, potatis, kålrot och paprikan i lite smör el olja, jag hade chiliolja.
Hacka ner buljongtärningen och strö över rotsakerna och häll över lite vatten.
Låt puttra ihop lite och dra sen stekpannan och låt svalna lite.
Blanda keso, ägg, grädde och ost, vänd ner rotsakerna ooch vänd runt.
Fyll det förgräddade pajskalet, garnera ytan med halverade coctailtomater, in med pajen i ugnen och vrid upp tempen till 225 grader.
Grädda mitt i ugnen i 30-40 min.
 
Jag serverade pajen idag till grillad lax och en enkel romsås.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Rotsakspaj//Solgul...

0 Läs mer >>
 
Ibland kör man en rätt som är toppengod och gör den i veggostil.
Denna purjocarbonara blev väldigt god, använde oljan med citronsmak som min inlagda parmesan hade legat i, det gav en till dimension till rätten.
Jag rev även de små inlagda ostbitarna också och hade i och på carbonaran.
 

2 portioner

250 g valfri pasta
1 msk olja (jag hade ju min olivcitronolja)
1 msk smör
20 cm purjolök
3 äggulor + 1 helt ägg
80 g (minst) parmesan och/eller pecorino
sjukt mkt färskmalen svartpeppar
salt efter smak

(Champinjoner)
 

Sätt på pastavatten.  Ca 2 tsk Salt per liter vatten.

Riv parmesan och vispa ihop med äggulor och ägg i en stor skål. 

Ha i pastan när vattnet har börjat koka.

Smält smör på låg värme och ha i massa massa svartpeppar i pannan. Höj värmen till medel/hög och ha i purjo. Stek purjon i 3-4 minuter. Häll ner i äggblandningen.

Spara ca 2 dl av pastavattnet och häll pastan i ett durkslag när den fortfarande har kvar ett bra tuggmotstånd. Häll direkt ner pastan i skålen med äggblandning och rör runt. Värmen från pastan gör så att äggen blir som en krämig sås. Vill man ha mer/lösare sås kan man tillsätta lite av det stärkelserika pastavattnet och röra.

Servera på en gång med extra färskmalen svartpeppar och riven parmesan.

 
 
Kram//Erica
 

PurjolöksCarbonara

0 Läs mer >>
Dagens lunch blev på de sista lövbiffsstrimlorna.
Oj så god varm sallad.
Här i norr är det lite för 'tidigt' att äta kall sallad, tycker jag iaf. Då vill jag ha soligt och varmt ute, då är kall mat topp.
 
 
Varm Lövbiffssallad
4 port
 
ca 4 skivor lövbiff
1 liten burk champinjoner
2 morötter
ca 10 cm purjolök
1 röd paprika
4 salladslökar
1/2 broccolihuvud ( jag hade frysta buketter som fått tina, ca 2 nävar)
olja till stekning
ca 150 g nudlar
 
marinad: 1 dl sesamolja
1/2 dl flytande honung
2 msk soja
1-2 msk sambal oelek
saft från 1/2 lime
2 rivna vitlöksklyftor
salt &peppar
 
garnering: svarta & vita rostade sesamfrön
picklad rödlök
edamamebönor ( färdigskalade, tinade f fysen)
ev 4 äggulor om man gillar det ( de gör inte jag)
Börja med marinaden.
Strimla köttet lägg kött och champinjonerna i den och låt marineras medans de övriga förbereds.
Ansa grönsakerna, och strimla morot, purjo och paprikan på längden, salladslöken skivas.
Stek alla grönsaker i lite olja, salta och peppra.
Koka nudlarna enl. anvisning. låt dom sen rinna av och ringla över lite olja ( gärna chiliolja)
Sila av marinaden från kött och svamp , spara marinaden.
Stek nu köttstrimlorna och svampen hastigt, köttet ska precis bli brynt. Häll i marinaden i stekpannan så den blir varm.
Fördela nu grönsakerna, nudlarna, och köttet i skålar.
Ringla den varma marinaden över.
Garnera med sesamfrön, picklad rödlök , edamambönor o äggula( serveras gärna i skalet)
Servera genast
 
 
Kram//Erica

Varm Lövbiffsallad

0 Läs mer >>
När man bara är två i hushållet räcker ett paket lövbiff till att göra många olika rätter.
Idag till miggag testade jag att göra en Lövbiff Teriyaki.
 
Lövbiff Teriyaki
4 port
 
ca 500 g strimlad lövbiff
smör el olja att steka i
ev skivade champinjoner
 
Teriyaki: 1 vitlöksklyfta, riven
1 msk färsk riven ingefära
1 dl japansk soja
1 dl vatten
1/2 dl honung
2 tsk majsstärkelse
 
Börja med Teriyakin
Skala och riv vitlöken och ingefäran.
Blanda alla ingredienser i en rymlig kastrull ( köttet ska rymmas när det är stekt)
Koka såsen några minuter under omrörning, den ska ju bli lite tjockare.
 
Köttet: strimla lövbiffen i tunna strimlor, skiva färska champinjoner, stek i het stekpanna tills köttet fått färg, häll över i kastrullen/såsen.
Servera med ris, sesamfrön och Veckosallad .
 
Kram//Erica

Lövbiff Teriyaki

0 Läs mer >>
 
Chokladbanankaka/ Bananchokladkaka 
 
2 ägg
2 dl socker
75 g smält smör
1/2 dl mjölk
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
3 övermogna bananer (2 mosade bananer + en skuren på längden)
Smält smöret och låt det svalna lite.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser .
Rör ner de mosade bananerna, mjölk, de smälta smöret och de torra ingredienserna i äggsmeten.
Rör till en slät smet.
Klä en avlång form med bakplåtspapper Och häll i smeten.
Lägg bananhalvorna på.
Grädda i 175 grader i 50-60 minuter, längst ner i ugnen.
 
 
 
Kram //Erica

Chokladbanankaka /...

0 Läs mer >>
 
Det var ett tag sen vi gjorde bakad potatis med goda röror.
Testade göra en Rostbiffsröra som blev väldigt god.
 
Rostbiffröra
4 port
 
200 g rostbiff
3 dl creme fraiche
50-70 g färskost
1 dl finhackad purjolök
1/2 finhackat äpple
1/2 msk riven pepparrot
salt & peppar
grillkrydda
 
Hacka rostbiffen och blanda med creme fraiche, färskosten, purjolöken, äpplet och pepparroten.
Smaka av med salt, peppar och grillkryddan. 
Låt stå i kylen och mogna Medans bakpotatisen tillagas.
 
Kram//Erica

Rostbiffsröra

0 Läs mer >>
 
 
 
Ja ibland måste man koka sig en värmande god Gulasch.
Denna gången blev det med lövbiff.
När man bara är två i hushållet så räcker en förpackning med lövbiff till många olika rätter, så till veckan kommer fler maträtter med lövbiff som bas.
 
LövbiffGulasch
 
4 port
 
4 skivor lövbiff
1 gul lök
1-2 klyftor vitlök
2 paprikor
2 morötter
3-4 potatisar
4-5 färska champinjoner
2 msk smör
1 msk paprikapulver
1/2 tsk mald kummin
500 g krossade tomater
2-3 msk tomatpuré 
8 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
1 msk kalvfond
salt&peppar
 
Till servering: creme fraiche
gott mjukbröd
 
Strimla lövbiff.
Skala och finhacka lök och vitlöken.
Skär paprikan i små bitar.
Skala och hacka morötterna och potatisarna.
Börja med att bryna svamp och köttet hastigt i smöret i en stekgryta.
Sänk värmen och i med grönsakerna, låt fräsa några minuter.
Tillsätt paprikapulver, kummin, krossade tomaterna, tomatpuré, vatten, buljongtärningarna och kalvfond.
Koka 20-30 min.
Smaka av med salt och peppar.
Servera varm soppa med en klick creme fraiche ch ett gott bröd.
 
 
Denna vackra Kosa med ripa har Inger Gustavsson, Tärnaby gjort. Hon var min bildlärare när jag gick grundskolan.
Älskar ripan, den är speciell för mig.
 
Kram//Erica

LövbiffGulasch

0 Läs mer >>
Just nu översvämmas instagramflödet av ramslöksinlägg, ja av de som bor i södra Sverige 
Här i norr är ju läget inte så, och här har vi ju inte vildväxande ramslök, i alla fall inte vad jag vet.
Men jag har torkad ramslök i min kryddlåda.
Och dessa gnudi lät intresant, så det blev att testa.
 
 
Jag serverade mina som klimp i soppa, annars serveras dom i en tomatsås och då äter man fler gnudisar.
 
I receptet är det ju färsk ramslök, jag tog 1 msk torkad och riven svedjanhårdost.
Så upp gnudisarna direkt don flyter upp, annars blir dom typ rinniga.
 
 
 
Kram//Erica
 

Ramslöksgnudi

0 Läs mer >>
När det bara är jag som äter tomater i vårat hushåll, passar jag på koka en tomatsoppa.
Och jag fortsätter på gårdagens tema, laga från recept som sparats från tidningar.
Win Win .
 
 
Tomatsoppa
 
4 port
 
1 kg färska mogna tomater
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl hönsbuljong ( 1 tärning+5 dl vatten)
2 msk tomatpuré 
1 nypa socker
salt & peppar
 
ev 2 dl creme fraiche
 
färsk oregano el citrontimjan
 
Skala och finhacka gul och vitlöken och stek de i olivoljan i ca 3 min på låg värme.
Grovhacka tomaterna och ner med dom i grytan tillsammans med tomatpurén och buljongen.
Koka upp och låt soppan sen sjuda i 30 min.
Mixa soppan slät med en stavmixer.
Smaka av och salta och peppra om det behövs.
 
Om du nu vill kan du röra ner creme fraiche.
Jag uteslöt creme fraiche och serverade nygjorda ramslöksgnudi i min.
(Recept på ramslöksgnudi kommer i nästa inlägg)
 
 
 

Tomatsoppa

0 Läs mer >>
 
Citron- och Vitlöksinlagd ost
 
400 g hårdost typ parmesan
1/2 kruka färsk timjan el 1 tsk torkad (jag hade färsk citrontimjan)
5 vitlöksklyftor
skalet från 2 citroner
1 msk honung
4 dl oliv el rapsolja
 
Skär osten i mindre bitar, ca 1x1 cm .
Hacka timjankvistarna, skala och skiva vitlökarna.
Tvätta citronerna och skala av det gula med en potatisskalare.
Undvik det vita som smakar beskt.
Rör oljan och honungen.
Ner med allt i en ren glasburk.
På med locket och ställ in i kylen, låt stå ca 24 tim innan avsmak.
Håller ca 10 dagar i kyl.
 
Gott till en plockbuffe eller på en sallad!
 
 
 
 
Kram//Erica
 

Citron- och Vitlök...

0 Läs mer >>
 
Tomatchutney
2-3 dl
 
300 g tomater
( tog även tillvara det jag gröpte och skar bort på de Färskostfyllda tomaterna jag också gjorde)
1 gul lök
2-3 kvistar timjan el 1/2-1 tsk torkad timjan
1/2 msk olja
1/2 dl vinäger
1 dl socker
5 kryddpepparkorn
1/2 tsk salt
Skala och finhacka löken.
Dela tomaterna i mindre bitar och repa och hacka timjan.
Fräs mjukt i oljan i en kastrull.
Häll på vinägern, socker, kryddpepparkornen och salt.
Låt sjuda under omrörning i ca 20 min.
Plocka upp kryddpepparkornen och häll chutneyn på rena burkar.
 
Gott till kyckling och vit fisk.
 
 
Kram//Erica

Tomatchutney