0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
När jag fyllde år fick jag en låda med smått och gott, men även ett recept.
När jag hackat, skalat, vispar och rört klart blev det en Nutelladip.
Riktigt gott att doppa frukt, Grissini och Rullrån.
 
Nutelladip.
 
200 g nutella
200 g creme cheese
3 msk florsocker
2,5 dl grädde
 
Vispa nutella, ost och florsocker i en minut.
Vispa grädden löst i en annan skål.
Häll grädden i nutellablandningen
Vispa ihop tills den blir fluffig.
Ställ in i kylen minst 30 min.
 
Kram//Erica

Nutelladip

0 Läs mer >>
Att få äta ett sprött rån till eftermiddagskaffet är väl aldrig fel.
Sen jag köpte mig ett elektriskt rånjärn gör jag dessa ofta.
Har även testat göra glutenfria rån och det gick ypperligt, smakade lika bra!
 
Rån
ca60 st
 
2 dl mjöl
2 dl potatismjöl 
2 dl vatten
2 dl smält smör, som svalnat
2 dl socker
1 ägg
1 tsk kardemumma 
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt övriga ingredienser och vispa till en slät smet.
Låt smeten stå och svälla 1 timme.
 
Ca 1 msk smet till varje rån
 
Till dom glutenfria bytte jag ut mjölet till Lailas mjölmix och tillsatte även 1 msk fiberhusk. Resten som ovan.
 
Kram//Erica

Rullrån /Rån /Glutenf...

0 Läs mer >>
Välling är ju barnsligt gott, men den man köper är ju onödigt dyr och ofta mycke socker.
Så jag har kollat runt om recept men gjorde ett test själv och jag blev helnöjd.
 
Vällingpulver:
 
2 delar fiberhavregryn 
1 del rågflingor
 
Mixa grynen till ett fint mjöl i en mixer.
Förvara i en burk.
 
VUXENVÄLLING
1 port
 
2 dl valfri mjölk, jag hade hemmagjord havremjölk
1 dl vatten
2 msk vällingpulver ( se ovan)
salt
om man vill kan man söta vällingen med socker, honung, russin 
 
Koka upp mjölk, vatten, vällingpulver och lite salt.
Vispa i vällingen Medans den kokar någon minut. Späd med mjölk el vatten om den blir för tjock.
 
 
Kram//Erica

Fullkornsvälling / Vu...

1 Läs mer >>
 
 
 
 
 
POTATIS & PURJOLÖKSSOPPA
4 port
  • 600 g potatis
  • 1 purjolök
  • 1 tsk olja
  • 1 tsk timjan
  • 1 l grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 140 g bacon
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk finhackad persilja
  • salt och peppar
Skala och skiva potatisen. Ansa och strimla purjolöken. 
 
Fräs purjolöken i oljan i en stor kastrull. 
 
Tillsätt potatis, timjan, buljong. Låt soppan koka ca 15 minuter. 
 
Skär baconet i strimlor och stek. Låt rinna av.
 
Mixa soppan slät.
 
Häll grädden i soppan och koka upp. 
 
Vänd ner persilja och bacon i soppan. Smaka av med salt och peppar. 
 
Servera gärna soppan med bröd.
Recept från ica
 
Kram//Erica

Potatis och purjolöks...

1 Läs mer >>
Dessa snabba grova minibröd hittade jag receptet hos Hembakningsrådet.
Oj så goda dessa var med det brynta vispade smöret. 
Vi åt bröden till en potatis & purjolökssoppa
 
 
MINIBRÖD
 
ca 25-28 st

2 1/2 dl, 250 g filmjölk

1/2 dl, 70 g mörk sirap

1/2 dl, 35 g vetekross

1/2 dl, 35 g rågkross

1/2 dl, 20 g havregryn

1/2 dl, 30 g solroskärnor

1/2 dl, 35 g hela linfrön

1/4 dl russin

1/4 dl aprikoser, klippta

3/4 tsk salt

3/4 tsk bikarbonat

1 dl drygt, ca 70 g grovt rågmjöl

1 1/2 dl, ca 90 g vetemjöl

 

Vispat brynt smör:

100 g smör

1 msk vatten

 

Garnering:

färsk timjan

 

1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla ingredienser väl i en bunke (viktigast är att bikarbonaten blandar sig med mjölet). Häll smeten i en sprits. Ställ ut små minimuffinsformar i en muffinsplåt eller smörj formen med smör.

2. Spritsa el klicka smeten i formarna och grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg ca 12 minuter.

3. Låt svalna på galler under bakduk.

4. Bryn smöret i en kastrull tills det får ljusbrun färg.

5. Låt det kallna, tillsätt vattnet och vispa det länge med elvisp så att det blir riktigt luftigt. Lägg det i en sprits och dekorera bröden med en spritsad klick före serveringen. Toppa med ett litet timjanblad.

 
 
 
 

Kram//Erica 

Grova Minibröd

1 Läs mer >>
Denna smörgåstårta är en personlig favorit. 
Både för att den är god, men även för att den är så enkel att göra!!
 
Brie och salamitårta
 
polarkaka 
2 tuber salamiost
2 små burkar mimosasallad
pepparsalami
brieost
vindruvor
 
Ta två halvor Polarkakor så du får en rund botten och bred ut salamiost.
Bred på mimosasallad och lite finhackad pepparsalami.
Ta en polarkaka till och upprepa proceduren.
På med sista polarkakan, bred ett lager salamiost.
Garnera med pepparsalami, brieostskivor och vindruvor.
 
Kram//Erica

Brie och salamitårta

0 Läs mer >>
 
Denna goding har jag gjort några gånger.
Enklast är det att baka brödet själv till denna rulle, ett enkelt foccatiabröd i långpanna.
Sen fyllning och garnering sätter ju endast fantasin gränserna.
Jag kör med gravad lax och räkor.
Jag bakar och fyller den dagen innan den ska avnjutas.
Garneringen görs strax innan den äts.
 
SMÖRGÅSRULLTÅRTA 
6-8 bitar
 
 
Focacciabröd:
ca 12-13 dl mjöl
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk olivolja
6 dl vatten, 37 grader
 
2 msk olivolja
flingsalt
 
Blanda mjöl ( börja med 10-11 dl mjöl), salt smulad jäst och oljan i en bunke.
Häll över vattnet och bearbeta degen m degkrokarna i ca 5 min.
( gör du för hand gör du som vanligt, löser jäst osv.)
Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 min.
Kör några varv med krokarna, tillsätt ev mer mjöl.
Degen ska vara ganska lös men hanterbar.
Häll ut degen i en bakpappersklädd långpanna, 30x40 cm.
Tryck ut degen så den blir jämntjock.
Gör hål här och där med fingrarna och ringla över lite olja och strö på lite flingsalt.
Låt jäsa under duk ca 30 min.
Värm ugnen till 250 grader, in med plåten och sänk genast värmen till 225 grader.
Grädda i ca 20 min.
Låt brödet kallna på galler.
 
Fyllning:
300 g färskost med vitlök & örter
100 g färskost med pepparrrot
1/2 dl majonäs
1 1/2-2 dl creme fraichen
ca 1/2-1 dl grädde
1 dl hackad dill
1/2-1 dl grovt riven Västerbottensist
2-3 hårdkokta ägg
200 g gravad el rökt lax, hackad i bitar
1 burk räkor i lag
 
Garnering:
 
en del av fyllningsröran ( läs i beskrivningen)
räkor
ca 100 g gravad el rökt lax i tunna skivor
crispsallad
dillvippor
citron 
babyplommontomater
 
Gör så här:
Dela brödet och försök få en så tunn underdel som möjligt.
Det är underdelen vi ska använda, överdelen får man äta som mackor.
Blanda färskostarna, majonäs . Vbosten och creme fraichen till en slät massa, späd med grädden till bra konsistens.
Ta undan 1/3 av röran.
Finhacka dill (men ta undan fina vippor till garnering) och rör ner i röran som breds ut på brödet.
Lägg ut laxen och strö över räkorna och hackade ägg.
Rulla ihop rullen så hårt du bara kan, från långsidan.
Bred lite av röran på rullen och linda in rullen i plastfilm, låt den gosa till sig i kylen någon timme, gärna till nästa dag.
Lägg rullen på en salladsbädd, bred resten av röran på rullen.
Garnera rullen med räkor, laxrosor, dillvippor.
Serveras med citronskivor och tomater på sidan om.
 
Älskar dessa bilder som jag återanvänder, är från sommaren 2016. Tagna i Norra Fjällnäs.
 
 
 
Kram//Erica

Smörgåsrulltårta

1 Läs mer >>
 
Trestade baka något nytt och glutenfritt.
I receptet stod det att det skulle bli typ 12 st, jag gjorde mindre så det blev det minst det dubbla.
Receptet från Fredriksfika.
 
 

Mandelkrokar

200 g mandelmassa
20 g strösocker
30 g äggvita
100 g hyvlad mandel
100 g mörk choklad
0,5 dl aprikosmarmelad eller sockerlag

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Riv mandelmassan och rör samman med socker och äggvita.
3. Sprita ut decimeterlånga strängar på en plåt med bakplåtspapper. Forma till en båge och strö över hyvlad mandel.
4. Baka mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt kakorna svalna.
5. Värm upp marmeladen och pensla kakorna. Låt stelna och doppa sedan ändarna i smält choklad.

 
 
Kram//Erica

Mandelkrokar

0 Läs mer >>
 
Fyllningen i denna smörgåstårta är verkligen otippad, men mest morötter.
Så otroligt saftig och god.
Om fyllningen i den känns för enkel, toppa den då överdådigt!
Jag gjorde en gurkväv! 
 
Vegetarisk Smörgåstårta
 
polarkaka
 
Fyllning:6 morötter (3 grovt rivna 3 fint rivna)
2 dl bostongurka
10 cm purjolök ( finhackad)
4 dl creme fraiche
100 g creme cheese
1/2-1 dl grovt riven vbost
 
Garnering:crème cheese
 
ta det du tycker om typ
räkor
gurka
paprika
kokta ägg
 
Gör fyllningen och bred på 2 halvor av polarkakan ( så du får en rund tårta.)
Lägg på två halvor bröd på fyllningen.
Bred ett lager creme cheese. 
Garnera.
Låt stå någon timme el över natten så den blir saftig.
 
 
Bilden är på min första veggotårta.
 
Kram//Erica

Vegetarisk Smörgåstår...

0 Läs mer >>
 
Detta är en av mina favoriter. 
Om Erica själv får välja!!
 
Vindsorbröd/Delikatesser
 
200 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
8 dl mjöl
5 tsk bakpulver
 2 ägg
6 msk mjölk
2 tsk kardemumma
 
Rör ihop till en smidig deg.
Dela degen i 3-4 bitar som rullas ut till  längder.
Lägg längderna på en bakpappersklädd plåt.
Grädda i 175 grader, ca 15-20 min.
Låt kallna på galler.
Dela längderna på mitten med en vass taggkniv.
 
Smörkräm: 150 g rumsvarmt smör
2 äggulor
1 pkt florsocker
2 tsk vaniljsocker
Vispa till en slät smörkräm.
 
Bred smörkräm på underdelen av längderna, lägg på kaköverdelen.
Man får vara försiktig, för kakan är mör och går lätt sönder.
Skär längderna i sneda kakor.
Pudra över florsocker vid servering.
Går bra att frysa.
 

Vindsorbröd// Delikat...

0 Läs mer >>
 
 
 
Morotsmarmelad
 
1,5 kg morötter
vatten
2 citroner, både skal&saft
ca 1 pkt Syltsocker m Pektin, 330g
 
Skala morötterna och skär i mindre bitar (eller riv dom grovt)
Täck morötterna med vatten och koka dom mjuka.
Koka morötterna Ca 20 min (10 min för dom rivna).
Häll av vattnet.
Mixa morötterna till en slät massa med stavmixern.
 
Tillsätt finrivet skal och saft från citronerna och sockret.
 
Koka i ca 10 min under omrörning.
Håll upp på rena burkar.
Går att frysa.
 
Kram//Erica

Morotsmarmelad

0 Läs mer >>
 
Till helgens plockbricka har jag bakat ett gäng Havrekex.
Receptet ger typ 300 kex, så mycke kavlande blir det! 
Men denna gång halverade jag receptet och det blev 160 kex.
 
HAVREKEX
 
1 kg havregryn och
1,2 l mjölk ska stå och svälla i ett halvt dygn först
 
Därefter tillsätter man 300 g smält smör
3 dl socker
70 g hjortronsalt ( typ 2 påsar Santa Marias )
ca 12 dl vetemjöl
Knåda ihop med degkrokar eller liknande tills allt tagit ihop och sedan knådar man den en stund på mjölat bakbord.
Dela degen i ca 6 delar.
Ta en del och kavla ut rätt tunt.
Ta en kruskavel och kavla ett par varv.
Ta en rund form och stansa ut kex, eller sporra fyrkanter.
Lägg kexen på en plåt med smörpapper och grädda i mitten av ugnen på 250 grader i ca 5-7 min eller tills kexen får lite färg.
Ta ut dem och lägg dem på ett galler för att svalna.
 
Kram//Erica

Havrekex