Rullrån /Rån /Glutenf...
Fullkornsvälling / Vu...
- 600 g potatis
- 1 purjolök
- 1 tsk olja
- 1 tsk timjan
- 1 l grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
- 140 g bacon
- 3 dl vispgrädde
- 2 msk finhackad persilja
- salt och peppar
Potatis och purjolöks...
2 1/2 dl, 250 g filmjölk
1/2 dl, 70 g mörk sirap
1/2 dl, 35 g vetekross
1/2 dl, 35 g rågkross
1/2 dl, 20 g havregryn
1/2 dl, 30 g solroskärnor
1/2 dl, 35 g hela linfrön
1/4 dl russin
1/4 dl aprikoser, klippta
3/4 tsk salt
3/4 tsk bikarbonat
1 dl drygt, ca 70 g grovt rågmjöl
1 1/2 dl, ca 90 g vetemjöl
Vispat brynt smör:
100 g smör
1 msk vatten
Garnering:
färsk timjan
1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla ingredienser väl i en bunke (viktigast är att bikarbonaten blandar sig med mjölet). Häll smeten i en sprits. Ställ ut små minimuffinsformar i en muffinsplåt eller smörj formen med smör.
2. Spritsa el klicka smeten i formarna och grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg ca 12 minuter.
3. Låt svalna på galler under bakduk.
4. Bryn smöret i en kastrull tills det får ljusbrun färg.
5. Låt det kallna, tillsätt vattnet och vispa det länge med elvisp så att det blir riktigt luftigt. Lägg det i en sprits och dekorera bröden med en spritsad klick före serveringen. Toppa med ett litet timjanblad.
Kram//Erica
Grova Minibröd
Brie och salamitårta
Smörgåsrulltårta
Mandelkrokar
200 g mandelmassa
20 g strösocker
30 g äggvita
100 g hyvlad mandel
100 g mörk choklad
0,5 dl aprikosmarmelad eller sockerlag
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Riv mandelmassan och rör samman med socker och äggvita.
3. Sprita ut decimeterlånga strängar på en plåt med bakplåtspapper. Forma till en båge och strö över hyvlad mandel.
4. Baka mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt kakorna svalna.
5. Värm upp marmeladen och pensla kakorna. Låt stelna och doppa sedan ändarna i smält choklad.
Mandelkrokar
Vegetarisk Smörgåstår...
Vindsorbröd// Delikat...
Morotsmarmelad
Havrekex
Rispuffar// Risbräck
Räkbakelse med ostkro...
- 1,25 dl valfri mjölk
- 3 msk chiafrön
- 1,25 dl hallon
- 1 tsk honung
- 1. Mosa sönder hallonen med honungen i en kopp ( eller ta en msk färdig sylt)Tillsätt mjölk och chiafrön.
- 2. Vispa ihop och ställ i kylen. Rör runt efter ett tag. Låt stå minst 1 timme, gärna över natten.
-
-
Kram//Erica
Chiapudding med hallo...
1 msk bakpulver
60g rumsvarmt smör
3 tsk strösocker
1 1/2 msk uppvispat ägg
1 dl mjölk 3%
1/2 dl vispgrädde
Rör ihop smör och strösocker i en bunke och vispa ner uppvispat ägg (ägget som blir över använder du till topping). Tillsätt sedan mjölk och vispgrädde, lite i taget och rör om. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i bunken, rör/knåda tills du får en smidig deg, degen är lite kladdig. Lägg upp degen på ett väl mjölat bakbord och kavla ut tills du får en ca 1 1/2-2 cm tjock platta. Tryck ut rundlar som är ca 5 cm med tex ett glas. Lägg sconsen på en plåt med bakplåtspapper, pensla över uppvispat ägg och grädda ca 10 minuter i ugnen. Låt svalna något, dela sconsen och toppa med valfria tillbehör.