Smörgåsrulltårta
Denna goding har jag gjort några gånger.
Enklast är det att baka brödet själv till denna rulle, ett enkelt foccatiabröd i långpanna.
Sen fyllning och garnering sätter ju endast fantasin gränserna.
Jag kör med gravad lax och räkor.
Jag bakar och fyller den dagen innan den ska avnjutas.
Garneringen görs strax innan den äts.
SMÖRGÅSRULLTÅRTA
6-8 bitar
Focacciabröd:
ca 12-13 dl mjöl
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk olivolja
6 dl vatten, 37 grader
2 msk olivolja
flingsalt
Blanda mjöl ( börja med 10-11 dl mjöl), salt smulad jäst och oljan i en bunke.
Häll över vattnet och bearbeta degen m degkrokarna i ca 5 min.
( gör du för hand gör du som vanligt, löser jäst osv.)
Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 min.
Kör några varv med krokarna, tillsätt ev mer mjöl.
Degen ska vara ganska lös men hanterbar.
Häll ut degen i en bakpappersklädd långpanna, 30x40 cm.
Tryck ut degen så den blir jämntjock.
Gör hål här och där med fingrarna och ringla över lite olja och strö på lite flingsalt.
Låt jäsa under duk ca 30 min.
Värm ugnen till 250 grader, in med plåten och sänk genast värmen till 225 grader.
Grädda i ca 20 min.
Låt brödet kallna på galler.
Fyllning:
300 g färskost med vitlök & örter
100 g färskost med pepparrrot
1/2 dl majonäs
1 1/2-2 dl creme fraichen
ca 1/2-1 dl grädde
1 dl hackad dill
1/2-1 dl grovt riven Västerbottensist
2-3 hårdkokta ägg
200 g gravad el rökt lax, hackad i bitar
1 burk räkor i lag
Garnering:
en del av fyllningsröran ( läs i beskrivningen)
räkor
ca 100 g gravad el rökt lax i tunna skivor
crispsallad
dillvippor
citron
babyplommontomater
Gör så här:
Dela brödet och försök få en så tunn underdel som möjligt.
Det är underdelen vi ska använda, överdelen får man äta som mackor.
Blanda färskostarna, majonäs . Vbosten och creme fraichen till en slät massa, späd med grädden till bra konsistens.
Ta undan 1/3 av röran.
Finhacka dill (men ta undan fina vippor till garnering) och rör ner i röran som breds ut på brödet.
Lägg ut laxen och strö över räkorna och hackade ägg.
Rulla ihop rullen så hårt du bara kan, från långsidan.
Bred lite av röran på rullen och linda in rullen i plastfilm, låt den gosa till sig i kylen någon timme, gärna till nästa dag.
Lägg rullen på en salladsbädd, bred resten av röran på rullen.
Garnera rullen med räkor, laxrosor, dillvippor.
Serveras med citronskivor och tomater på sidan om.
Älskar dessa bilder som jag återanvänder, är från sommaren 2016. Tagna i Norra Fjällnäs.
Kram//Erica