0 Läs mer >>
 
GT på pinne
ca 10 st
 
4 cl gin
5 dl grape tonic el schweppes tonic
saft från 1/2 lime el citron
lime el gurkskivor
 
Lägg en skiva lime el gurka i en glassform, ( mina är inköpta på Ica maxi och Ikea)
Blanda gin, tonic och lime/citronsaften och häll i formarna.
Ställ i frysen över natten.
 
 
 
Kram//Erica

GT på pinne

2 Läs mer >>
Hej alla sommarfirare.
En svensk sommar är väl bland det skönaste man kan ha, eller?
Även i Tärnafjällen bjuds det på en riktig varm sommar med klarblå himmel, sol och ljusa nätter.
När jag är på vift är det svårt att alltid fixa med bloggen.
Men igår gjorde jag en goding som jag ska dela med mig av.
Hittade receptet i hemmets veckotidning men gjorde på mitt lilla vis.
Håll till godo och njut!
Alla dagar räknas!
 
 
Ryfjället och sjön Oltokkjaure, utsikt från min mors hem.
 
 
Gravad Fjällöring, fiskat i Oltokkjaure för några dagar sen.
Kan det bli mera lokalproducerat?
 
 
Smörgåsrulltårta
6-8 bitar
 
Focacciabröd:
ca 12-13 dl mjöl
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk olivolja
6 dl vatten, 37 grader
 
2 msk olivolja
flingsalt
 
Blanda mjöl ( börja med 10-11 dl mjöl), salt smulad jäst och oljan i en bunke.
Häll över vattnet och bearbeta degen m degkrokarna i ca 5 min.
( gör du för hand gör du som vanligt, löser jäst osv.)
Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 min.
Kör några varv med krokarna, tillsätt ev mer mjöl.
Degen ska vara ganska lös men hanterbar.
Häll ut degen i en bakpappersklädd långpanna, 30x40 cm.
Tryck ut degen så den blir jämntjock.
Gör hål här och där med fingrarna och ringla över lite olja och strö på lite flingsalt.
Låt jäsa under duk ca 30 min.
Värm ugnen till 250 grader, in med plåten och sänk genast värmen till 225 grader.
Grädda i ca 20 min.
Låt brödet kallna på galler.
 
Fyllning:
300 g färskost med vitlök & örter
100 g färskost med pepparrrot
1/2 dl majonäs
1 1/2-2 dl creme fraichen
ca 1/2-1 dl grädde
1 dl hackad dill
lite räkost som var kvar i en tub ca 2-3 msk ( kylskåpsrens)
200 g gravad el rökt lax ( jag hade egengravad Fjällöring, gillar gravat bäst)
1 burk räkor i lag
 
Garnering:
 
en del av fyllningsröran ( läs i beskrivningen)
räkor
ca 100 g gravad el rökt lax i tunna skivor
crispsallad
dillvippor
citron 
babyplommontomater
 
Gör så här:
Dela brödet och försök få en så tunn underdel som möjligt.
Det är underdelen vi ska använda, överdelen får man äta som mackor.
Blanda färskostarna, räkosten, majonäs och creme fraichen till en slät massa, späd med grädden till bra konsistens.
Ta undan 1/3 av röran.
Finhacka dill (men ta undan fina vippor till garnering) och rör ner i röran som breds ut på brödet.
Lägg ut laxen och strö över räkorna.
Rulla ihop rullen så hårt du bara kan, från långsidan.
Bred lite av röran på rullen och linda in rullen i plastfilm, låt den gosa till sig i kylen någon timme. 
Lägg rullen på en salladsbädd, bred resten på rullen.
Garnera rullen med räkor, laxrosor, dillvippor.
Serveras med citronskivor och tomater på sidan om.
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Smörgåsrulltårta

0 Läs mer >>
 
 
 
Blåbärspannacotta
4-5 st
 
5 dl grädde
1 dl blåbärssylt
1 tsk vaniljpulver
3 gelatinblad
 
blåbär till garnering
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, låt ligga i 5 min.
Koka upp grädden. 
Rör ner sylten, vaniljpulvret o de urkramade gelatinbladen.
Rör tills gelatinet smält.
Ta i mer sylt om du vill ha mera färg.
Om du vill ha lutande pannacotta, lägg glasen i en skål el dyl o fördela smeten i glasen.
Ställ i kylen att stelna i minst 4 timmar.
Garnera med färska el frysta blåbär.
 
 
 
Kram//Erica

Blåbärspannacotta

0 Läs mer >>
 
När man bor i husvagnen och får baksug får man göra det bästa av situationen.
Så igår fredag, vaknade jag före sju, det regnade och var grått.
Så då satte jag en deg.
Gjorde morgonbestyren, koka kaffe och gå en sväng med Sigge, medans degen jäste en timme.
Sen blev det utbak i förtältet och de lilla utekök vi byggt.
 
 
 
 
 
Mjukt Tunnbröd, Stekpannebröd
10 - 12 st ( jag gjorde 12, lättare hantera i små utrymmen o beg utrustning)
 
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
15 g jäst
1 tsk brödkrydda
1 msk socker, farin el sirap
1/2 tsk salt
1 krm hjorthornsalt
1 dl rågsikt el mjöl
ca 3 1/2 -4 dl vetemjöl
vetemjöl till utbakning
 
Smält smöret o värm mjölken till 37 grader.
Smula jästen i en bunke, rör ut jästen med mjölksmörblandningen.
I med resten av ingredienserna.
Arbeta inte degen så länge, för då blir den seg.
Strö över lite mjöl och låt jäsa i 1 timme under en bakduk.
Ta upp degen på väl mjölat bakbord, dela degen i 10-12 bitar och rulla till runda bollar.
Låt bollarna vila 15 min.
Kavla ut varje boll på väl mjölad bänk, sist med en kruskavel el nagga med gaffel,borsta bort överflödigt mjöl.
Grädda i torr varm stekpanna, gärna gjutjärnspanna.
Grädda ca  1 minut på var sida.
Borsta bort ev mjöl från bröden o stekpannan 
Låt bröden svalna mellan bakdukar på galler.
Äts med fördel direkt.
Förvaras i påse så håller dom sig mjuka.
 
Kram//Erica

Mjukt Tunnbröd / Stek...

1 Läs mer >>
 
 
För ett tag sedan var min kompis Erika (& Love), hon har även bloggen Smaskelismaskens över på lunch.
Dom hade en rejäl goodieebag med, som vanligt kan jag säga.
Bl.a fick jag en god oströra med tillhörandes baguette.
Toppen bra att göra om man har flera små ostar över efter typ ostbricka.
 
 
 
 
( bild från Smaskelismaskens blogg)
Vi testade även att bara bre ostmassan på bröd utan att gratinera o det funkade oxå.
 
(Även denna bild är från Smaskelismaskens)
 
Kram//Erica

Oströra, gratinerade ...

0 Läs mer >>
 
  
 
Hade köpt på mig ett gäng citroner.
Så idag insåg jag att nu är det dax att göra något med dom innan det är för sent! 
Citronsaft fick det bli.
 
Citronsaft
ca 1 liter saft
 
3 citroner
ca 2 dl socker
9 dl vatten
 
Tvätta citronerna noga i varmt vatten.
Skala av det gula skalet från citronen med hjälp av en potatisskalare.
Se till att inget av de vita kommer med.
Koka upp vattnet o sockret.
Lägg ner skalet i vattnet o låt kallna.
Pressa ner saften från citronerna och sila saften.
Serveras riktigt kall.
 
 
 
 
 
Kram//Erica
 

Citronsaft

0 Läs mer >>
 
 
 
 

 

Om du gillar vaniljhjärtan kommer du att älska denna kaka. Snabbt och lätt har du en hel långpanna med läckerbitar!

VANILJRUTOR

500 g smör

10 dl vetemjöl

4 dl strösocker

4 msk vaniljsocker

1 msk bakpulver

Fyllning

4 ägg

2 dl kesella

5 dl crème fraiche

3 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

Garnering

florsocker

Ugn 200 grader

 

Gör så här

1. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna, 30×40 cm, med bakpapper.

2. Fyllning: Blanda ägg, kesella, crème fraiche, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över degbottnen i långpannan.

3. Smula resten av degen ovanpå fyllningen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. Pudra över florsocker precis före servering.

Tips! Om du har en mindre matberedare kan du behöva göra degen i två omgångar. Mät upp halva mängden av ingredienserna och arbeta ihop. Tryck ut degen i långpannan, häll på fyllningen och arbeta sedan ihop resten av degingredienserna och smula på toppen.

Recept från Hemmets Journal
 
 
 
 
Eftermiddagsfika med nybakat och kaffe I förtältet.
 
Kram//Erica

Vaniljrutor i långpan...

0 Läs mer >>
 
En riktigt god sås. Gör den med fördel dagen innan så mognar smakerna och ostsmaken framträder ännu mer!
 
Västerbottensostsås
 
3 dl creme fraiche
2 dl riven västerbottensost
1/2-1 msk kalvfond
ev salt
 
Värm creme fraichen, rör ner osten.
Rör tills osten smält, smaka av med lite kalvfond o ev salt.
Låt såsen kallna.
Görs med fördel dagen innan.
 
 
 
Kram//Erica

Västerbottensostsås

1 Läs mer >>
 
Tycker att hela våren har det varit ramslök hit o ramslök dit.
Vet inte ens om det växer vilt häromkring Skellefteå där jag bor, och på affären tyckte jag några blad i en vacumförpackning var för snuskigt dyrt.
Men så hittade jag torkad Ramslök i en relativt stor o billig påse på min tripp till Uppsala i maj.
Så nu har även jag testat.
Och vispat Ramslökssmör var väldigt gott till grillat o även på macka.
 
Jag började med att lägga torkad ramslök i rapsolja o lät den ligga i några dagar.
Sen silade jag oljan så jag fick ca 1 1/2 msk ramslök. 
(Spara oljan i en burk)
 
Vispat Ramslökssmör
4 pers
 
50-75 g rumsvarmt smör
1 1/2 msk ramslök som legat i olja och silat
lite av ramslöksoljan
flingsalt
 
Vispa smör o ramslöken, späd med lite ramslöksolja.
Smaka av med lite flingsalt
 
Till denna grillköttsmiddag slungade jag även de små varma, nykokta färskpotatisarna i lite av ramslökssmöret!!
 
 
Kram//Erica

Ramslökssmör, vispat

0 Läs mer >>
 
Lax i ugn med purjolök, bacon & fetaost
 
4 port
 
4 portionsbitar av lax
1/2 lime, saften
1/2 purjolök, strimlat
1/2 pkt bacon
1/2 pkt fetaost
smör
salt & citronpeppar
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en ugnsform m smör, lägg i laxen.
Häll limesaften över laxen, salta o peppra.
Strimla baconet och stek i en stekpanna, låt de färdiga baconet rinna av på ett hushållspapper.
Skölj o strimla purjolöken. Stek den mjuk i smör.
Lägg purjolöken, bacon o smula fetaosten över laxbitarna.
In i ugnen, ca 15-20 min.
 
Servera med potatis, sparris o Ruccolasås
 
Ruccolasås
4 port
 
50 g ruccola
2 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
1 msk senap
1 msk honung
salt & citronpeppar
 
Mixa roccolan med en stavmixer till en grön massa.
Blanda ner alla övriga ingr. och låt stå kallt o mogna, gärna 1 timme innan servering!
 
 
Kram//Erica

Lax m purjolök, bacon...

1 Läs mer >>
 
Idag blev det Lax i ugn m Ruccolasås, riktigt gott!
 
Ruccolasås
4 port
 
50 g ruccola
2 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
1 msk senap
1 msk honung
salt & citronpeppar
 
Mixa roccolan med en stavmixer till en grön massa.
Blanda ner alla övriga ingr. och låt stå kallt o mogna, gärna 1 timme innan servering!
 
 
Kram//Erica

Ruccolasås