0 Läs mer >>
 
 
Chiapudding med blåbär och lime
3port
 
4 dl mjölk ( välj den mjölk du vill, kokos, mandel, havre el vanlig)
2 dl frysta blåbär
3 msk chiafrön
1 lime, skal och juice
 
Mixa mjölken med blåbären, rör ner chiafröna.
Riv ner limeskal och pressa ner juicen.
Häll upp i glas och låt stå i kylen över natten.
 
Kram//Erica

Chiapudding med blåbä...

0 Läs mer >>
 
RödaVinbärsdricka
 
2 liter röda vinbär - mosas sönder i en bunke
2 liter kokt avavalnat vatten - hälles på bären
2 citroner - skivas och läggs ner i bunken
25 g citronsyra - tillsättes
 
 
Låt dra 1-2 dygn i kylskåp.
Sila och rör ner 1-1,5 kg socker. ( jag tog mindre socker)
Fryses lämpligen i 2 dl förpackningar.
2 dl spädes till 1 liter med vatten.

Ett tips är attfrysa in saften i tex engångs plastmuggar. 
Sen tar man bara fram en fryst klump, lägger i tillbringaren och fyller upp med vatten.
 
Kram//Erica

Rödavinbärsdricka

0 Läs mer >>
Hösten är grötfrukosttider.
En varm gröt är en fin start på morgonen tycker jag.
Jag kokar ofta en havregrynsgröt, men så ibland kokar jag en stor gryta tomtegröt/risgrynsgröt.
Och enklast är det att koka den i ugnen. Man behöver inte vara rädd för att bränna gröten.
Av risgrynsgröten är det enkelt göra egen risifrutti, servera den med russinsoppa eller med socker och kanel, även göra efterrätter.
 
Tomtegröt/Risgrynsgröt i ugnen
ca 10 port
 
4 dl rundkornigt ris
8 dl vatten
1 msk strösocker
1,5 tsk salt
1 kanelstång
13 dl mjölk
1 dl vispgrädde
 
  1. Koka upp risgryn, vatten, socker, salt och kanel i en stor gryta. Sjud under lock ca 10 min.
  2. Sätt ugnen på 125°. Häll mjölk och grädde i grytan och låt det långsamt koka upp. Rör om under tiden.
  3. Ställ in grytan på nedersta falsen i ugnen med locket på. Låt stå ca 1 1/2 timme. Gröten kan, om den inte ska ätas direkt, kylas och sedan värmas i mikron eller på låg värme på spisen.
 
Hemmagjord Risifrutti/Mannafrutti
 
8 små port
Det här behöver du :
4 port kokta risgryn eller mannagryn (koka enligt förp.)
5-6 dl naturell yoghurt (alt. lättvispad grädde)
Honung efter tycke och smak
 
Servera med sylt, bärmos el färska frukter/bär
 
 
 
 
RUSSINSOPPA
7 portioner
 
250 g russin
1,5 liter vatten
en kanelstång
0,75 dl socker
3 msk potatismjöl
 
Koka russinen, vattnet och kanelstången i ungefär 10 minuter (eller tills russinen blivit runda). Tillsätt sockret. Red soppan genom att blanda ut potatismjölet i lite kallt vatten och hälla ner blandningen försiktigt under omrörning. Värm soppan till kokningspunkten igen och ta sedan bort kastrullen från spisen.
 
 
 
Risgrynspannkaka
 
500 g gröt ( en grötkorv)
2 ägg
1/2 dl mjöl
1 dl grovhackad sötmandel
1/2 dl socker
ev några droppar bittermandelolja
 
(Vispa ner 1 pkt Saffran för att göra gotländsk Saffranspannkaka)
 
 
Vispa ihop äggen, socker, mjöl, och den hackade mandeln ( bittermandelolja)
Rör ner gröten.
Smörj en ugnsform 20x20 cm
Grädda i 200 grader i nedre delen i ugnen i ca 30 min.
Serveras ljummen  med lättvispad grädde och sylt.
 
 
Tomtefars Grötbomb
 
500 g frysta hallon
5 gelatinblad
lite vatten
1 kg risgrynsgröt 
socker efter smak ( jag tog vaniljpulver)
2 dl grädde
Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten.
Värm hallonen.
Klä småformar el en springform med gladpack.
Sockra ev hallonen, rör ner gelatinbladen i de varma hallonen.
Rör tills dom smält och fördela hallonen i botten på formen/formarna.
Ställ kallt att stelna.
 
Koka risgrynsgröten, el värm lite färdig gröt.
Vispa grädden Hårt.
Lägg 3 gelatinblad i kallt vatten.
Rör ner gelatinbladen i den varma gröten.Låt svalna lite.
Rör ihop gröt och grädde.
Häll gröten över hallonen och låt stelna i kylen i ett dygn.
Fint att kunna förbereda ett dygn innan man ska äta!
Perfetk avslut på julbordet!
 
( å som sagt, jag gjorde halv sats )
Receptet är för en stor rund springform,men jag gjorde i småa formar.
Jag klädde formarna med Gladpack.
(halv sats blev 5 småa bomber!)
 
Kram//Erica

Risgrynsgröt i ugnen/...

0 Läs mer >>
 
 
Biff med bambuskott
 
4-6 portioner 
400 g mört kött som lövbiff, ryggbiff eller entrecote (jag använde entrecote)
Marinad:
1 tsk bikarbonat
1 liten bit ingefära (ca 1 msk riven)
3 msk japansk eller kinesisk soja
2 msk majsstärkelse (maizena)
Grytan:
3 st vitlöksklyftor, finhackade
3 msk hoisinsås
3 msk ostronsås 
2-3 msk soja
0.5 tsk svartpeppar
2 små burkar bambuskott (ca 227 g styck) eller 1 stor burk
0,5 hackad purjolök eller 1 strimlad gul lök
Ca 3 dl vatten
1 msk majsstärkelse + 0,5 dl vatten
Stekning:
Sesam- eller rapsolja
Valfri tillsättning:
hackade champinjoner 
broccolie
paprika
 

Gör såhär:
Frys in köttbiten en stund, ca 30 min, så blir den lättare att skära i tunna skivor. Skär köttet i lövtunna skivor. Lägg i en skål tillsammans med bikarbonat och låt stå i 30 min. Bikarbonatet ger köttet en fin konsistens och gör den extra mör. Köttet kommer nästan smälta i munnen. Skölj sedan köttet ordentligt snabbt och låt rinna av. Riv ingefärabiten fint. Blanda kött, majsstärkelse, ingefära och soja väl. Lättast om du blandar med fingrarna. Låt köttet marineras i minst 2 timmar i kylen, gärna längre. Ju längre den får marineras desto godare. Mitt kött får stå i kylen över natten, ca 8 timmar.

Låt sedan köttet stå i rumstemperatur i ca 15-20 innan du tillagar den efter att det stått i kylen. Hetta upp 4-5 msk olja i en stekpanna. Stek köttet och vitlöken under omrörning. När köttet får färg tillsätter du hoisinsås och steker lite till. Stäng av värmen och ställ åt sidan. Skölj bambuskotten i hett vatten för att få bort den konserverade smaken och låt rinna av. I en separat stekpanna steker du purjolök/lök,broccolie paprika och champinjoner tillsammans med bambuskott under omrörning. Löken ska bli glansig utan att få färg, tar ca 3-4 min.

Blanda ner bambuskotten och löken i samma gryta som köttet. Tillsätt soja, ostronsås, salt, peppar och vatten, koka upp och låt puttra i ca 8 min. Blanda majsstärkelse med vatten i en skål och häll ner det i grytan samtidigt som du rör om i grytan. Låt få puttra lite till, ca 3-5 min. Om du tycker att grytan är för vattnig kan du tillsätta lite mer majsstärkelse. Smaka av och tillsätt eventuellt mer soja eller salt. Servera med jasminris och sallad.

Recept kopierat från Zeinaskitchen

 
Kram//Erica 

Biff med bambuskott

0 Läs mer >>
 
 
Laxwok med limesås är en favorit hemma hos oss.
Rätten lagar vi även ofta när vi är ute med husvagnen och då ute på murrikkan.
 
Laxwok
 
lax
1-2 lime
salt
citronpeppar
 
äggnudlar
 
wokgrönsaker
 
Börja med att 'marinera' laxen.
Skär i laxen i kuber, och lägg laxen i en skål.
Riv skalet av lime och pressa juicen över laxbitarna, salta och peppra med citronpeppar.
Låt marinera ca en timme.
 
Koka äggnudlarna enl förpackningen,  skölj direkt i kallt vatten. Klipp nudlarna i bitar.
 
Börja med att steka/woka de frysta wokgrönsakerna i smör el olja.
När grönsakerna är klar så fyller man på med nudlar.
Sist häller man i lax med marinaden. 
Vänd runt tills laxen är klar, det går fort.
Servera med Limesås.
 
Limesås
1 liten burk creme fraiche
1 msk majonäs
saft och skal från 1 lime
1 msk honung
salt/citronpeppar
Rör ihop allt.
Smaka av och tillsätt mer av något, det ska va balans i sött,salt,syra.
Gör såsen gärna så den hinner stå och mogna i en timme.
 
 
Kram//Erica

Laxwok med Limesås

0 Läs mer >>
 
 
 
 
Enkel Äppelkaka

ca 4 äpplen
1–2 msk strösocker
1–2 tsk kanel (kan bytas mot kardemumma)

Smet
125 g smör
1 ½ dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
3 ägg

Garnering
florsocker

 

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta el tärna äpplena. Lägg dem i en smord form. Strö över socker och kanel.

2. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner sockret och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

3. Ringla smeten över äpplena.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna och pudra över florsocker. 

Servers med glass, grädde el marzansås
 
Kram//Erica

Äppelkaka

0 Läs mer >>
Foto: Björn Nilsson
 
Jag har fått vara med om en väldigt toppenrolig dag, pga instagra och min kaffeost.
Blev kontaktad av Great big story som skulle filma kaffekulturen hos fem personer i världen, och så blir jag tillfrågad.
Vi gjorde kaffeost och sen kokade vi kaffe över öppen eld.
Då passade jag även på att laga lite mat, och så fick Björn Nilsson, en super fotograf, fota maten.
 
Fyllde ångade bröd med Sticky moose, coleslaw , picklad rödlök, smörstekta kantareller och västerbottensost, vitlökssås och rödbetsgroddar som topping.
 
 
Kletig älg/ Sticky moose/elk
 
älgstek som skärs i tunna tunna skivor ( går bäst om köttet är halvfryst) går att använda köpt skav som tinats
 
Marinad:1 msk flytande honung
1 cm ingefära
2 st vitlöksklyftor
1/2 dl hoisinsås på flaska/burk
1/2 tsk cayenne
1 msk risvinäger (gärna maltvinäger)
1 tsk olivolja
2 tsk Aromat
Blanda marinaden i en påse, i med köttet.
Låt marinera över natten.
 
Stek i varm murrika över öppen eld, går ju även bra inne i en stekpanna.
 
Fyll bröden.
 
Foto: Björn Nilsson
Foto: Björn Nilsson
 
Har även fyllt dessa bröd med souvas och lingonsås och Sticky pork.
Har man inget souvas att tillgå kan man steka köpesskav och droppa i Liquid smoke.
Sticky pork 
 

Picklad Rödlök:

3 stora rödlökar

1 dl ättika (12%)
2 dl socker
3 dl vatten
1 tsk salt
Gör så här:
Blanda ättika, socker, vatten och salt i en kastrull och koka upp.
Skiva löken tunt och lägg i en glasburk.
Slå den varma lagen över den skivade löken och låt den gärna stå några timmar för bästa resultat.
Men det funkar att serveras den efter några minuter.
 
Vitlökssås
 
3 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor, pressade
1-2 msk olivolja
1/2-1 msk aromat
citronpeppar
Blanda allt, ta i mer olivolja om du vill ha den lösare.
 
COLESLAW

4 grovt rivna morötter
1/2 finstrimlat vitkålshuvud (jag använde mandolin)
 
1 dl majonäs
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk sirap
1/2 msk senap
2 pressade vitlökar
grovmald svartpeppar
ev salt
2 äpplen i finhackade bitar
 
Blanda allt i en stor skål.
Salladen ska bli krämig, ev kan mera creme fraiche måsta tillsättas.
Låt mogna i kyl, minst i en timme
 
Kram//Erica
 
JätteTack Bästa Björn för en trevlig kul och minnesvärd dag. Den lever jag på länge, då jag tänker tillbaka på den ler jag stort! 

Sticky moose/elk / Kl...

0 Läs mer >>
Dessa ångade bröd , som härstammar från Asien, är som att äta små fluffiga moln.
Fyll dom med vad du vill, jag satsade på olika varianter av älg.
 
Steamed Buns/Ångat bröd /Bao Buns

2 dl vatten, ljummet
15 gram jäst
1 msk strösocker
1 tsk salt
0,5 dl matolja
4,5 dl vetemjöl
1 krm bakpulver

Gör så här:
Mät upp ljummet vatten och smula ner jästen. Lös upp, häll i socker, salt och olja. Blanda mjöl och bakpulver i en skål med en gaffel så att bakpulvret fördelas jämnt. Häll ner mjölblandningen i vätskan.

Kör med elvisp och deg- krokar alternativt degblandare i 15 minuter. Degen ska bli glansig, seg och mycket slät. Låt jäsa till dubbel storlek, det tar 40–50 minuter.

När degen jäst till det dubbla, ta upp på ett mjölat bakbord. Dela upp degen i bitar och forma små bollar, cirka 30 g/bun. Kavla ut degen oval och avlång. Pensla på lite olja och vik den ena sidan över den andra. Lägg de vikta bullarna på klippta bitar smör- papper, 15 x 15 centimeter. Låt jäsa i 45–60 minuter.

Hetta upp vatten i en kastrull. Ställ över en bambulåda och lägg i de antal bullar som får plats. Jag körde 2 bullar i bambulorg Har du ingen bambukorg hemma så går det bra att ånga en bulle i taget i ett durkslag. Ånga bullarna över kokande vatten i bambulådan i 6 minuter. Ta upp och låt svalna. Förvara bunsen i plastpåsar när de har svalnat helt. Funkar perfekt att frysa.

Har både en ångkorg i bambu och en i 'stål', den i stål rymmer fler bröd så ångningen går fortare.

( i nästa inlägg kommer recept på fyllningen ' Sticky moose/elk, kletig älg)

Kram//Erica

 

fotot med kosan har tagits av Björn Nilsson

Steamed Buns / Ångat ...

0 Läs mer >>
 
Förlåt, jag vet att jag har varit lat och slarvig.
Jag har köpt mitt bubbelvatten, fast jag har en bubbelmaskin hemma.
Jag har tyckt att det köpta vattnen har smakat bättre än bara vatten och kolsyra.
Så för någon vecka sen läste jag om hemmagjord Vätskeersättning.
Så jag blandade ihop den och har i typ 1/2 tsk i mitt bubblande vatten.
Så nu blir det slut med att bära hem vatten på flaska från affären.
 
VÄTSKEERSÄTTNING
( receptet hittade jag i allas)
1 liter vatten
6 tsk strösocker ( måste ju funka med de socker som diabetiker blir tipsade om)
1/2-1tsk salt ( gärna mineralsalt) 
smaksätt ev med lite frukt eller bär
 
Jag bubblar ca 5 dl vatten ( min lilla flaska rymmer det)
och tillsätter ca1 tsk av socker/saltblandningen
pressar gärna ner lite citronsaft eller saften som blir av den frysta mangon som fått tina.
 
Kram//Erica

Vätskeersättning

0 Läs mer >>
Tänkte köpa en färdigblandad Hälsogröt med hallon och blåbär som finns att köpa i affären.
Läste på paketet vad den innehöll och insåg att i mitt skafferi fanns alla ingredienser, fast dom inte var ihopblandade.
Så den jättedyra ( i mitt tycke) grötmixen fick stanna på affären.
 
HÄLSOGRÖT ( grynblandning)
ca 8 -10 port
 
3 dl fiberhavregryn
3 dl rågflingor
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 tsk vaniljpulver
 
Blanda alla ingredienser i en burk.
 
Vid grötkokning:
1 portion
Blanda 1 dl av grynblandningen i en kastrull med 
2-2 1/2 dl kallt vatten
salt
Koka gröten i 2-4 min, 
Servera den varma gröten med frukt el bär, sylt eller det ni tycker om och lite mjölk.
Jag har frysta blåbär, hallon , banan och persika.
 
 
 
 
Kram//Erica

Hälsogröt

0 Läs mer >>
 
Att laga mat ute är alltid trevligt, och med denna vy är det ju helt fantastiskt.
Våffla with a view.
Har varit eldningsförbud i hela Västerbotten , även i fjällen.
Då får man använda andra grejer, här fick våffeljärnet komma ut på gården.
 
FrasVåfflor.
6-8 st
 
50 g smält avsvalnat smör
4 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk bakpulver
2 dl vispad grädde
3 dl iskallt bubbelvatten
 
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Häll i bubbelvatten och det smälta smöret och vispa till en slät smet.
Vispa grädden till ett tjockt skum och vänd ner det i våffelsmeten.
Grädda våfflor.
 
Till våfflorna hade vi sylt, grädde, keso, mango, jordgubbar, nektariner, socker och smör.
Ja alla tycker vi om olika.
 
 
 
Kram//Erica

FrasVåfflor