0 Läs mer >>

Saffransbullar med vit choklad

30 st

5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran
1 dl socker
1 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
ca 13 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
150 g vit choklad
1 dl strösocker

Pensling:
50 g smält smör
2 dl strösocker

Gör så här:
1. Ljumma mjölken i en kastrull till 37 grader. Smula jästen i en bunke.
2. Blanda ner mjölken i bunken och rör tills jästen löst upp sig.
3. Mortla saffran med lite strösocker för att få den extra fin och det ger extra smak.
4. Tillsätt saffran, socker, salt, smöret och nästan allt mjöl och arbeta degen ca 10 minuter i maskin, eller dubbelt så långt för hand. Degen ska precis lossna från kanten, då är den som bäst och bullarna blir inte torra.
5. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30-45 minuter.
6. Blanda smör, vit choklad och strösocker till fyllningen. ( finhacka chokladen el använd småa chokladknappar)
7. Knåda degen lätt och dela den i 30 lika stora delar. Kavla ut varje del till en rundel på cirka i dm i diameter, eller tryck ut med handen till en rundel.Fördela fyllningen på varje bulle och nyp ihop bullen som ett knyte och nyp ihop degen på toppen så att fyllningen sluts in i bullen.
8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper eller i bullformar med skarven nedåt. Låt jäsa 30 minuter under duk.
9. Baka bullarna på 225 grader i 6-8 minuter. Lägg på galler och låt svalna.
10. Innan servering penslar du dem med smält smör och strö socker ovanpå.

TIPS: Vill du inte göra alla färdiga på en gång så går det utmärkt att frysa in dem innan du penslar med smör och doppar i strösocker.

Recept från Tidningen Hembakat
 
 
 
 
Kram//Erica

Saffransbullar med...

0 Läs mer >>
Har en kompis som har finska rötter och hon blev så glad när jag bjöd henne på dessa Julstjärnor, hon sa att dom smakade precis som hennes mamma brukade baka! 
 
 
Finska Julstjärnor /Joulutorttu
ca 20 st
 
200 g rumsvarmt smör
4-5 dl mjöl
2 krm ättiksprit
5 msk vatten
 
Arbeta ihop smör och mjöl.
Tillsätt vatten och ättika och arbeta snabbt ihop till en deg, arbeta med degen så lite som möjligt.
Slå in degen i plast och låt degen vila i kylen över natten.
Kavla ut degen och vik ihop den i tre delar, upprepa tre gånger.
Kavla ut en rektangel.
Skär fyrkanter, ungefär 7x7 cm.
 
Sporra snitt från hörnen o mot mitten, lämna ca 1 cm.
Vik varannan snibb mot mitten o tryck till.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. 
Pensla med uppvispat ägg.
Lägg en klick katrinplommonsylt,  ( barnmat funkar el koka själv 1/4 burk torkade skurna plommon i lite vatten till en tjock massa. )
Låt stjärnorna vila 15 min på plåten.
Grädda i 225 grader varm ugn i ca 8-10 min.
Passa noga så inte vingarna bränns!
På med florsocker vid servering.
 
 
Kram//Erica

Finska Julstjärnor...

1 Läs mer >>
 
Har haft turen att få ett struvjärn.
Vet att många tycker om och äter dessa till jul.
Struvan var nog väldigt vanlig förr, men nu har även jag testat att baka detta juliga fikabröd.
Till saken kan jag erkänna att de tre första fick jag säga många stygga ord, men sen gick resten väldigt bra.
 
 
 
 
STRUVOR
 
minst 25 st
 

Struvor, ca 25 st 

 
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl mjölk (kan bytas ut mot vatten)
  • 2 ägg
  • 1 tsk strösocker
  • en nypa salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • kokosfett eller rapsolja till fritering
  • struvjärn
  1. Rör ihop ingredienserna till en slät smet. Låt stå och dra någon timme.
  2. Hetta upp fettet långsamt till ca 180 grader i en smal, hög kastrull. Har du ingen termometer kan du kolla temperaturen med en bit vitt torrt bröd som ska bli guldfärgat på
    1 min. Häll smeten i en smal skål som inte är mycket vidare än att struvjärnet precis går ner.
  3. Hetta upp struvjärnet i fettet. Doppa sedan det varma järnet i smeten nästan upp till kanten på järnet. Sänk ner järnet i fettet och fritera i 1–2 min.
  4. Ta upp och lossa struvan försiktigt med en gaffel. Låt den rinna av och doppa den i socker medan den är varm. Värm järnet igen och fritera nästa struva.
 
(recept från tidningen hembakat)
 
Kram//Erica

Struvor