0 Läs mer >>
Sigge chillar medans jag härjar i köket
 
 
 
 
 
 
 
Chokladkola
 
100 g smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl sirap
3 msk kakao
 
Koka tills det klarar kulprovet
Häll upp i liten bakplåtsklädd form
Låt stelna i kyl
Skär i bitar
Linda in i smörpapper
 
 
 
Ett litet tilltugg till glögg är prinskorv lindat i färdigköpt, fryst smördeg
 
Skär ett kryss i prinskorven
 
Skär remsor av smördegen 
Grädda i 200 grader i ca 15 min
 
Av smördeg kan man göra mycke gott och enkelt.
Gjorde även ett gäng Julstjärnor
Dela plattan på mitten
Skär snitt in mot mitten
 
Vik in snibbarna ,tryck fast snibbarna i mitten
Pensla dom ev med uppvispat ägg
 
En klick av katrinplommonpure,(en barnmatsburk)
Grädda i 200 grader i 20 min
 
Pudra florsocker över
 
 
 
En stor Jansons gjordes till middag,det är sååå gott.
  
Serverade en liten försmak av julens mat,kalvsylta,leverpastej,ägg med Kalixlöjrom,prinskorv,köttbullar och Jansons frestelse
 
Jansons frestelse
 
skalad och skivad potatis (jag skivar och skär stavar med kniv)
en riven gul lök
jag blandar ihop lök och potatisen i en bunke
smöra en ugnsform
lägg ett lager potatis/lök
salta lite och lite grovmalen svartpeppar
klipp ansjovisen i småa bitar över potatisen
täck med ett lager till med potatis/löken
salta å peppra
häll lagen från ansjovisen över potatisen
häll grädde över
175 grader i ca 1 timme
täck med bakplåtspapper så det inte blir bränd yta
 
 
 
Kram//Erica
 
 
 

En försmak av Julen

2 Läs mer >>
Gjorde ju degen till skurna pepparkakor igår.
Så den fick sova i kylen över natten.
Så imorse skar jag den i tunna skivor och gräddade enl anvisning.
Ååååå vad det luktade gott i hela huset av jul!!
 
Blev ca 50 kakor 
 
Hade kvar några Oreokakor i skafferiet,så jag smälte vit choklad(som jag värmde för mycke så den blev ´hård´)
Fick bre chokladen på kakorna,satte dit en morotsnäsa av sockerpasta och ögon och mun gjorde jag av smält mörk choklad.
Så det blev en liten snögubbe
(snögubben högst upp till vänster ser ut att ha chokladsnor!! )
 
Middan blev risgrynsgröt och en smörgås med kalvsylta!
 
Kvällsfikat blev framför brasan och lite Tv.
 
Nu blir det att gå ut med Sigge i halkan!!
Vars är Snön???
 
Kram//Erica

Baka baka liten kaka

1 Läs mer >>
....och jag har inte bakat något ännu!
Så i afton har jag gjort en deg som ska vila i kylen över natten.
Imorgon ska rullen skivas och gräddas.
Jo det ska bli Skurna Pepparkakor
 
SKURNA PEPPARKAKOR
ca 50 st
 
1 dl sötmandel
100 g rumsvarmt smör
5 msk socker
1/2 dl ljus sirap
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlikor
2 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bikarbonat
 
Hacka mandeln fint
Rör smör, socker och sirap smidigt. Jag kör med elvispen.
Rör ner mandeln och kryddorna.
Nu kommer juldoften
Blanda ner mjöl och bikarbonat och rör ihop
Ta upp degen på mjölat bord och gör en rulle,ca 25 cm lång.
Linda in i plastfolie och lägg in i kylskåpet
Gärna över natten
Sätt ugnen på 175 grader
Skär i tunna skivor.
Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar
Grädda mitt i ugnen i 8-10 min
Låt kakorna kallna på galler.
 
Idag kom min julklänning.
Färgen är vinröd,inte julröd.
 
Jaa mer får ni inte se av den,det blir först på julafton!!
 
Kram//Erica

Snart är det första A...

0 Läs mer >>
Varit på en liten julmarknad i Drängsmark. En renkorv och en hamburgare blev inhandlat.
Väl hemma så frostade Tobbe av frysen och jag började slå in julklapparna!
 
Sen har vi varit bortbjudna på tacomiddag och till kaffet fick vi nybakade lussekatter!
Tack för det!
Ibland är det väldigt skönt bli bjuden på färdig mat,slippa stå i köket fast jag gillar laga mat!
När vi kom hem gjorde jag en äggtoddy som jag har tänkt göra både fredag och lördag,men inte hunnit el orkat!
 
 
SiggeNyfiken! Kanske han tyckte det luktade gott!! Jag tyckte om det iaf!
 
ÄGGTODDY
1 glas
 
1 äggula
1 msk socker
1 -2 msk rom
1-2 dl varm mjölk
 
Vispa äggulan och socker
Rör ner romen,jag använde Kapten Morgan,en mörk rom
Värm mjölken,vispa ner den i ägg/socker/romen
Häll upp i glas
 
Kram//Erica

Sköna Söndag

2 Läs mer >>
....både över dagens loppisfynd,
 
...4 tårtgafflar för 8 kronor.....
och när Ni läsare skriver kommentarer här på bloggen! 
Enkla saker kanske ni tycker,men dom gör mig uppriktigt Väldigt glad!!!! 
 
 
Granen blev intagen och klädd i afton under hockeymatchen! Någon fick iaf bli överraskad!
 
Kräftor.....
 
 
.....och västerbottensostpajer och lite andra tillbehör blev dagens middag.
 
Kokar en ny lag till de frysta tinade kräftorna,och så får de ligga ett dygn i den nya lagen
NY KRÄFTLAG
2,5 l vatten
0,75 dl grovt salt
1 bunt krondill
2 sockerbitar
1,5-2 dl mörkt öl
Koka lagen i 10 min
Låt kallna
Låt de tinade kräftorna ligga i lagen ett dygn
 
VÄSTERBOTTENSOSTPAJ
100 g smör
ca 3 dl mjöl
ev lite vatten
Tryck ut pajdegen i en pajform el portionsformar
Förgrädda skalen i ca 10 min i 175 grader
 
200 g riven västerbottensost
3 dl grädde
3 ägg
1 krm cayennepeppar
Fördela vb-osten i pajskalet/pajskalet
Vispa ihop ägg och grädden och cayennepepparn
Häll på osten/pajskalet
Grädda i 200 grader i ca 30 min
 
Kram//Erica

Så glad.....

0 Läs mer >>
Har gått igenom delar av frysen och insett att vi kan laga mååååånga goda middagar av innehållet från frysen.
Idag blev det en köttfärssoppa.
Men köttfärspaketet var ganska stort så det blir fler maträtter av köttfärsen denna helg.
Å soppa kräver färskt bröd,så det blev att baka några frallor.
Tog även fram ett paket kräftor som ska ätas på lördag efter hockeyn,men en ny lag har jag kokat så dom ligger redan i den och gottar till sig.
Jag skriver ofta matsedel varje vecka utifrån reklambladen som kommer från våra butiker på måndagar.
Men pga att vi är som hamstrar och lagrar i frysen så där är smockfullt måste vi laga lite från de frysta råvarorna.
Kyckling,köttfärs,älgfärs,lax,abborre,röding,öring,kantareller bär mm mm har vi.
Bara att försöka laga olika rätter,för man fastnar i regel i samma spår.
Nåja,idag har jag haft en kille som sällskap när jag pysslat på med maten,baken och även när jag har sytt med symaskinen.
 
Han sjunger så fint,å det är mysigt lyssna på julmusik .
 
 
Köttfärssoppan är av den enklare sorten.
Finhacka 1 gul lök och bryn den i smör
Bryn köttfärsen tillsammans med löken
Lägg i en köttbuljongtärning
Riv 2 morötter fint och blanda ner i färsen
Tillsätt 2 msk tomatpure och lite vatten
Låt puttra
 
Skala 2 morötter och slanta
Hacka lite vitkål
Skär en halv paprika i småa bitar
5 cm finhackad purjolök
3 potatisar i bitar
Lägg grönsakerna i en gryta med 1 l vatten och 2 köttbuljongtärningar
Koka tills grönsakerna är mjuka
Tillsätt så mycke du tycker från köttfärsröran
Smaka av och krydda om det behövs
 
Resten av köttfärsen kan man göra lasagne som jag ska.
Eller frysa in till ett annat köttfärstilfälle,enkelt göra köttfärssås när det är färdigbrynd, bla.
 
 
Småfrallor
50 g smält smör
5 dl mjölk ,
37 grader
50 g jäst
1 1/2 tsk salt
1 msk sirap
1 ägg
12 dl mjöl
Gör en lös deg
Låt jäsa 30 min
Gör 24 bollar
Fart idag skar jag bara rektanglar och la på plåten
Låt jäsa 30 min
Pensla med ägg och strö på vallmofrö
Grädda i 200 grader ca 10-12 min
 
Till efterrätt gjorde jag After eight lådor med päronmousse
Jag började med att smälta lite mörk choklad över vattenbad
Doppade kanterna på After eight och sätt ihop dom till en ask
Ställ in i kylen att stelna
 
 
PÄRONMUSSE
räcker till ett lager i en tårta el till 4 after eightlådor
1,5 dl päronkräm
2 msk snabbmarzanpulver
10 droppar päronessens
2 konserverade päronhalvor
grön färg
2 dl vispad grädde
Blanda kräm,marzanpulver,essensen, karamellfärgen och de finhackade päronen
Vänd ner den vispade grädden i päronkrämen
Spritsa ner i after eightkorgarna
 
Gammal klassikerkombo men på nytt sätt
 
 
Kram//Erica
 

Gammal klassiker får ...

2 Läs mer >>
Min första tomte,som jag minns iaf, fick jag av min morbror!
Jag och storebror fick en likadan.
Tomten är minst 40 år,näsan har fått en törn.
Men som alltid ska han stå vid granen.
 
 
Har haft en sämre dag idag,det är väl bakslag av pyntandet som känns i kroppen idag.
Så jag har läst och sorterat gamla tidningar,
Sigge har fått klorna klippt.
Tur vi hade potatisgratäng över från igår som bara var att värma till middan, oxfilen var färdig gravad.
Så det var bara att skiva den och att göra en kall basilikasås.
Smörstekte lite kantareller också.
Så nu skulle det testas med gravat kött,ingen av oss hade smakat det förut
 
 
 
 
 
Gravad oxfile
 
400 g oxfile
3 st grovt rivna gula lökar
2-3 msk grovmald svartpeppar
1 dl salt
1 dl socker
4 msk torkad basilika
 
Riv löken
Blanda alla ingredienser
Gnid in köttet med `smeten
Stoppa allt i påse
Se till att smeten täcker köttet runt om
Låt gravas i 4-5 dagar i kylen
Vänd på påsen varje dag
----------
Skiva tunt vid servering,banka gärna ut skivorna.
 
 
 
KALL BASILIKASÅS

Saft från 1/2 citron
1 kruka färsk basilika
1 finhackad charlottenlök
1 pressad vitlök
2 msk majonäs
0,5 dl creme fraiche
2 tsk vit balsamicovinäger
1 soltorkad tomat i olja,finhackad
salt,peppar om det behövs
 
Kör slät med stavmixer
 
Kan bara säga att det var supergott!!
 
Kram//Erica

Min första tomte

7 Läs mer >>
Snart har alla tomtar hittat sina platser.
Så imorse hade jag frukost sällskap av några tomtar.Trevligt slippa äta ensam ;-)
 
Alla julgardiner är på plats,blommorna fått sig en dusch och det börjar se juligt ut!
Börjar vara nöjd över hur här ser ut!
 
 
När julen snart är här så passar det väl bra att koka glöggkött! (tack för det receptet Birgitta S)
Denna maträtt är en favorit i våran familj.
Har kokat både älgkött,skinkstek och fransyska. Idag kokade jag en fläskytterfilee pga att förra veckan hade dom ytterfileen för 39.90 kr/kg.
Kan starkt rekomendera att koka på ytterfileen! Blev såååå gott!
 
 
GLÖGGKÖTT

1,5-2 kg kött
1 gul lök ( i klyftor)
3 skalade morötter
2 dl glögg
1 dl soya
3 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
5-6 st enbär
5-6 st svartpeppar korn
 
Bryn köttet runt om i smör i en stekgryta
Tillsätt övriga ingredienser
Låt koka ca 1 timme per kg kött (el till köttet har en innertemp på 80 grader)
 
Gör såsen av lite sky
Sila lite ner i en gryta,tillsätt grädde tills du tycker det smaka bra! koka upp.
 
Skiva köttet
Servera gärna morötterna som kokat i skyn,
potatisgratäng och sås
 
Kram//Erica
 

Tomtarna har vaknat

0 Läs mer >>
Här är Julen i rullning.....
Listor skrivs på vilken mat som ska lagas,vad som ska bakas,tagit fram julkort som ska skrivas och tomtar tittar fram.
3 rum av 4 är städade och pyntade,köket är kvar.Kanske kommer gardinerna upp i fönstret i morgon.
Kroppkaksrulle blev dagens middag
Har aldrig gjort kroppkakor på det viset förut men testade idag!
Började med att koka 5 skalade potatisar i saltat vatten (2-3 port)
Stekte köttfärsen och saltade och pepprade (ca 100 gram)
Rev en halv gul lök i en bunke,
pressade potatisen i bunken.
Saltade och pepprade med vitpeppar.
Tillsatte 2 ägg och rörde om
Sen i med mjöl tills det blev en fast smet
Plattade ut den på bänken och la den brynta köttfärsen i mitten av potatisdegen
 
 
Nöp ihop ihop så det blev en sluten rulle
 
 
La rullen med skarven nedåt i en smord ugnsform
Penslade rullen med vatten
 
Täckte formen/rullen med folie
In i 200 grader varm ugn i 30-40 min
 
 
Serveras med äkta smör,lingonsylt och kall mjölk!!
 
 
Har även gjort ett gäng tunnbrödsrullar som är Tobbes favorit
Smöra tunnbrödet
Bred ut lite pickles
Rökt skinka
Ost
Rulla ihop från kortsidan
Dela i mitten och lägg i en burk med lock
Låt dom gotta till sig i kylen över natten
 
 
 
Tomtegänget som väntar på sin plats
 
 
Min Rolf Lidbergstomtesamling
 
 
Mina favvotomtar,Lisa Larssons tomtefamilj!!
 
Kram//Erica
 

Kroppkaksrulle

0 Läs mer >>
Har glömt visa mina 2roliga nya tallrikar som fick följa med mig hem från ett loppis!
 
Som gula tazzavtryck! Jag blir glad av dom!!
 
Har städat till lite i garderoben och stuvat om lite i några skåp.
Några tomtar fick också komma ut ur kartongen.
 
Han hälsar alla Välkomna en trappa upp!
Middan idag blev en annan variant på abborre.
 
Jag rev morot på grova sidan av rivjärnet
Smörade en ugnsform och täckte botten med morötterna
Saltade och pepprade abborrfileerna och la dom i formen
Skivade en tomat och la på
Rörde creme fraîche med lite majonäs, riven ost, salt och lite citronpeppar
Smetade ut röran över fisken
 
In i ugnen ca 200 grader i 20 min
Servera kokt potatis till
Jag får äta resterna imorgon till lunch, lyckliga jag!
Till kaffet efter maten testade vi en ny glögg...
.. den var faktiskt god!
 
Kram//Erica

Fisk i dagarna två

0 Läs mer >>
Natten har varit blåsig och all snö försvann men isigt och halkigt är det.
Så vi åkte till Bodbysund på söndagsutflykt och fikade på Westmans cafe. Väldigt gott fika hade dom!
Fort blir det mörkt på eftermiddan men då får man istället tända ljus och `boa in sig i myskläder!
Glömde berätta att jag köpte mig en täckkjol igår på Coop,så imorgonbitti kan jag nog dra den över pyjamasbyxorna när jag ska ut med Sigge på morronpinken utan att frysa om benen!!! ;-)
 
Middan denna söndag blev fispinnar och mos! Ingen söndagsstek här inte!
 
 
Ja det är ju inte vilka fiskpinnar som helst utan hemmagjorda av aborrfile med hemmagjord mos och sås.
 
Fiskfileerna saltar jag på bägge sidor och strör över lite vitpeppar
Sen doppar jag fisken i vanligt vetemjöl som jag har i en skål,sen i uppvispat ägg som jag har i en annan skål och avslutar med att lägga fisken i mjölet igen.
Sk dubbelpanering.
Steker sen på medelhög värme,i äkta smör så klart!
 
Moset gör jag också själv med kokt pressad potatis, smör,mjölkgrädde salt vitpeppar och lite timjan!
Kör den slät med elvispen.
 
Såsen som är jättegod till fiskpinnar gör jag så här;
 
KALL FISKSÅS
 
creme fraich
lite majonäs
lite senap
bostongurka
salt
Rör ihop
Smaka av 
Njut
 
 
 
Sen så har vi avnjutit efterrätten som jag förberedde igår.....huvva så jädrans gott det va!
Något för alla chokladälskare!!
 
Pot de Creme au Chocolat

ca 12 espressokoppar
2 dl mjölk
3,5 dl grädde
3/4 dl socker
frön från 1 vaniljstång
200 g finhackad 60%choklad
6 äggulor
ugn 100 grader
 
Koka upp mjölk,grädde,socker och vaniljfrön
Ta av kastrullen från plattan och rör ner den hackade chokladen i den varma gräddmjölken och rör tills allt smält
Vispa upp äggulorna i en skål
Vispa ner chokladmjölken i äggulorna under vispning
Häll den varma choladmjölken i en tunn stråle
Fyll sen espressokopparna och ställ i en ugnsform 
Fyll ugnsformen med ljummetvatten så det täcker upp till hälften av kopparna
Grädda i ca 1,5 tim
Chokladen ska dallra lite
Låt kallna innan du ställer in i kylen.
Låt stå i kylen över natten
Servera gärna med en klick grädde och hallon
 
 
 
 
Våran lilla chihuahua Sigge kan konsten att njuta av livet
Här chillar han i soffan medans vi andrar nördar!
(kolla in lilltungan ;-)  )
 
 
 
Kram//Erica
 

Fiskpinnar istället f...

1 Läs mer >>
Idag har vi köpt dom flesta julklapparna,det är så skönt vara ute i god tid. Det är nog mycke som ska göras iaf när det lackar mot jul!
 
 
Toan är julpyntad klar.
 
 
Middan blev fläskkarre i påse gjord i ugn.
Stekpåsen är en fin uppfinning som man glömmer bort mellan varven.
 
 
Saltade och pepprade på karren,la i slantade skalade morötter och klyftad lök i påsen.
200 grader i 40 min.
På plåten hade jag även klyftad potatis som jag vänt i vanlig grillolja och lite salt.
Såsen gjorde jag av skyn från köttet.
Hällde skyn i en kastrull,lite soja för färgen skull och lite grädde,och så kokade jag upp det.Klart att servera med kött och potatis.
Morötterna och löken åt vi till,även äppelmos.
 
 
 
Förberett morgondagens efterrätt, Pot de Creme au Chocolate!!
Recept kommer i morgondagens inlägg,måste ju smaka innan jag ger er receptet! ;-)
Så välkommen åter!!
 
Vi köpte ju en hel färsk oxfile igår,så idag gravade jag en bit.
Såg en som gjorde det på Halv 8 hos mig och det såg så gott ut.
Så om 4-5 dagar får vi väl känna om receptet är till att arkivera eller slänga.
 
Ser inte så gott ut just nu iaf!!
 
GRAVAD OXFILE

400 g färsk oxfile
3 gula lökar,rivna
1 dl socker
1 dl salt
1 näve grovmald svartpeppar
2 msk torkad basilika
 
Riv de skalade gula lökarna grovt
Blanda salt socker svartpeppar och den torkade basilikan med löken
Täck fileen med lökröran
Lägg fileen och lökröran i en påse.
Se till att röran täcker köttet
Vänd påsen nån gång per dag
Låt gravas 4-5 dagar.
Skrapa bort lökröran och skiva tunna skivor,klappa gärna ut köttskivorna vid servering.
 
Återkommer med hur det smakar när den är klar!!
 
Kram//Erica

Julklappsinköp

2 Läs mer >>
Sigge har fått en för tidig julklapp, han behövde få ett varmare täcke inför vintern!
Så vi hittade ett rött och fint ett, med reflexer!
Nu kanske syns han när nosar i diket på kvällsprommisen!
 
 
 
Flera dagar har jag bara ätit rester och joggi,men ikväll så lagade vi Oxfile,ugnsrostade rotsaker,tomatsallad och sauce verte!
Torbjörn fick äran att steka köttet och det gjorde han perfekt!!
Jag gjorde såsen och salladen.
 
SAUCE VERTE

2 äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
2 dl olja
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk persilja
1 msk gräslök
 
Rör ihop äggulor,vinäger och senap
Häll försiktigt i olja under vispning
Rör ner kryddorna
 
 
Under min Stockholmsvistelse blev jag och min dotter hembjudna till goa fina vänner på libanesisk mat.
Bl.a en god tomat/lök/persiljesallad
Gjorde en liten variant i afton,blev inte lika god som din Adeline,men godkänd!
 
Tomatsallad
 
tomater
persilja
finhackad lök
olivolja
salt
citronsaft
citronzest
mald kryddpeppar
 
Nu är man mätt och belåten,soffhäng med en koppkaffe och myskläder!
Ha en skön fredagkväll och helg
 
Kram//Erica
 

Sigges nya kläder....

2 Läs mer >>
Belysningen på balkongen på plats, Check!!
Min hängande upp-å-nervända gran i sovrummet på plats, Check!!
Julklappsinköpen är påbörjade,Skönt!!
 
 
Läste någonstans idag att det var chokladens dag idag,så mitt på dagen blev det en thekopp och en 70%choklad med mintsmak!
Thekannan fick jag av en farbror när ett hotell i Tärnaby/Hemavan renoverade och bytte porslin!
Älskar formen på kannan,och jag tycker om mina farbröder me!
 
Middan blev en Köttfärsfylld fralla
 
Skar ett lock på frallan och grävde bort inkromet
Hackade en lök och fräste den i smör och smulade ner 400 g köttfärs
Brynde färsen och löken
Skalade och rev en morot på den fina sidan och blandade ner i köttfärsen
Tillsatte en burk champinjoner,en köttbuljongtärning,salt,vitpeppar och lite tomatpure
Låt puttra ett tag (jag gjorde i gjutjärnsgrytan)(smaka av och salta och peppra mer om det behövs)
Riv ost och strö lite ost i botten i frallan,rör ner 1 1/2 dl ost i köttfärsen och fyll frallan med färsen
 
På med locket och in i ugnen i 175 grader i ca 15-20 min
 
 
Servera gärna med rivna morötter!!
 
 
Nu mys i soffan med Sigge
 
Pite imorgon och magnetröntgen!
 
Kram//Erica

Snart är JULEN här......

0 Läs mer >>
Skönt vara hemma igen efter 9 dagar i söder hos mina flickor!
Härligt kunna laga mat och få duka med eget porslin!
 
I söder var ju grönt och +grader,här i norrland har snön kommit.
 
 
 
Naturen smyckar blåbärsriset med iskristaller
 
 
Gjort lite iskristaller i sockerpasta 
 
Fredan gjorde jag NasiGoreng med sötsursås
 
NasiGoreng
4 port
 
vändstek 3 ägg och lägg åt sidan,skäres i småa bitar
skär 2 kycklingfileer i småa bitar och stek i lite smör och krydda med lite grillkrydda
koka lite äggnudlar och klipp i småbitar när dom är klara
skär ca 10 cm purjo i strimlor
hacka en näve cashewnötter
finhacka 4 champinjoner
1 burk majs
stek 1/2 påse wookgrönsaker i smör+champinjonerna och purjon
när dom är klara tillsätt allt det andra
rör om tills allt är blandat och varmt
 
 
SÖTSURSÅS enkel
4 port
 
1,5 dl socker
4 msk ketchup
1 dl äppelcidervinäger
1,5 dl vatten
1 msk kikkomansoja
Blanda alla ingredienser i en gryta
Koka upp under omrörning
 
 
Denna parkering av rullatorerna såg vi utanför stadskyrkans marknad!!!
 
Sen har jag bakat lite,hade nog lite abstinens!
Läste i en tidning om mandelmasskakor,så jag köpte en sånn påse.
Smeten färdig i en påse med tyll
 
Spritsade ut kakorna på en skärbräda,och lät dom torka lite
Hackade en 70%choklad med apelsinsmak och la ca 1-1 1/2 tsk chokladhack i minimuffinsform
 
Sen la jag ner mandelmasskakan på chokladen och toppade med ett halvt coctailbär
Gräddade i 200grader tills dom fick fin färg
 
Tog en bakpause och drack årets första glögg, pepparkaka med ädelost
 
Min älskling har fyllt år när jag var borta så idag söndag,så slog vi ihop kalas med farsdagsfirandet!
Bakade en godistårta med fluff som fyllning och sockerkakan var glutenfri
 
Tårtbotten av Rismjöl
1 rund form ca 1 1/2 l
 
4 ägg
3 dl socker
3 dl rismjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
 
175 grader i ca 30 min
 
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda rismjöl,vaniljsocker och bakpulver och sikta ner i äggsockret
Rör om
Smöra formen och mjöla formen med lite rismjöl
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen
 
Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp
Låt kallna under formen
 
Skar den kalla kakan i tre delar
Fyllde kakan med 3 olika fluff och hallon
Vitchoklad,dumle och Ahlgrensbilfluff
 
Vitchokladfluff
Värm 3 dl grädde
Tillsätt 200 g hackad vitchoklad
Ta grytan från plattan och rör tills chokladen smält
Låt kallna i kylen 
Vispa till fast konsistens
 
Dumlefluff
Görs som vitchokladfluff
3 dl grädde
ca 8-10 dumlekolor som skärs i småa bitar
 
Ahlgrensbilarfluff
Värm 3 dl grädde
ca 80 g bilar som klippts i småa bilar
Rör till allt smält
Låt kallna i kylen
 
Godistårtans första lager fick Ahlgrensfluff
Andra lagret fick tinade hallon och dumlefluff
Sen täckte jag hela tårtan med vitchokladfluff
Täckte sen med ett vitt färdigkavlat marsipanlock som jag tagit ut en cirkel (måttade med en liten skål)
Skar den lilla cirkeln i tårtbitar och la på tårtan och fyllde hålet med bilar och dumlekolor!
 
 
Gjorde några minimuffins av rismjölskakans smet,blandade ner lite pepparkakskrydda 
Spritsade på lite vitchokladfluff och garnerade med en snöstjärna i sockerpasta
 
 
Kram//Erica

Läget???

0 Läs mer >>
 
 
Ja så är min Uppsala/Stockholms vistelse strax slut!
Imorgon flaxar jag norrut igen!
Börjar längta hem.
När man varit hemifrån ett tag så uppskattar man hemmets lugna vrå! 
Gått överallt, fikat,ätit och chillat, tittat, handlat, varit bortbjudna till fina vänner!
Ja jag har haft det bra !
Har knappt stått vid spisen men nu ska det bli andra bullar
 
Kram//Erica

Sista kvällen i Stock...