0 Läs mer >>
Det man har lovat har man ju lovat!!
Så igår när man var hockeyänka (jo SAIK vann å gubben kom hem hes) så tog jag fram symaskinen och sydde nytt foder till korgen som Emelie fått och tagit med sig till Uppsala.
Tydligen var det gamla rosa förlegat och neutralt linnebeige mera hippt.
Och hos mig satt de gamla syegenskaperna kvar! Fast det var rätt länge sen jag sydde.
Det blev iaf ett foder med spets!
 
 
 

Middan fick jag vara som Kajsa Warg,man tager det man haver.
En skvätt grädde,några överblivna tortillabröd,4 coctailtomater,en liten bit brieost,1dl överbliven köttfärs.
Tog en påse kantareller från frysen.
 
 
Kantarellsoppa med kantarell & brieostpaj och ost/köttfärs i tortillabröd!
 
 
Hallonpaj med marzangrädde till efterrätt!
Recep på pajerna finns i ett tidigare inlägg
 
 
Svampsoppa
1 l rensad svamp
1 st finhackad gul lök
5 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde
2 dl mjölk
salt,vitpeppar
 
Hacka löken fint och fräs i en gryta med lite smör
Tillsätt svampen och fortsätt sautera tills vattnet kokat bort
Häll i buljongen ,grädden och mjölken
Låt sjuda ca 7-8 min
Mixa soppan slät med en mixerstav
Smaka upp soppan med salt och vitpeppar
 
Lägg ett bröd i stekpannan
Lägg på riven ost och om du vill ha något annat som fyllning,jag hade ju lite köttfärs
Lägg på ett bröd över
Stek tortilla bröden i stekpanna på låg värme 
Vänd och stek på andra sidan till bröden fått fin färg och osten smält
Skär i snibbar
Goda till soppa
 
BRIEOSTPAJ med kantareller
recept finns i ett annat innlägg
 
Kram//Erica
 

Kylskåpstömning

2 Läs mer >>
När mina tankar på att försöka mig på sockerpasta kollade jag massor med bloggar och på pinterest.
Så så många fina tårtor och alster.Såg också att det fanns massor med formar och utstickare ,typ formar som trycker ut figurer och även lämnar relifer i den uttryckta figuren!
Då kom nästa fråga! Vars i Kalix får man tag i något sådant??
Candera i Kalix gör jättefina tårtor i sockerpasta och har lite tillbehör att sälja.
Så färger och ätbart lim kunde jag köpa där.
Panduro hade extrapris på sockerpasta så därifrån köpte jag vit pasta för att kunna färga själv!
Utstickare och formar blev att buda hem från Tradera! Klart billigast!!
Hade sett i ett inägg på en doptårta med en sååå söt baby,och en sån form hittade jag på tradera som jag budade hem billigt tillsammans med några blomutstickare.
Men då den kom blev jag ledsen. Hur skulle man kunna få till en fin liten baby i denna geleklump???
Så igår när Barbietårtan var klar knådade jag sockerpastan som var över,mjuk.Tryckte formen full och så in i kylen. På morron tog jag ut den,å kolla.....
....jag hade fått en baby!!!!
Så med lite mera inlevelse i knådande och naturfärgad pasta kan jag nog få till en baby!!!
Hör av er om ni behöver en unge!! ;-)
 
 
Nu blir det kaffe och en bulle!!
 
Kram//Erica
 

Behöver du en Baby,hö...

2 Läs mer >>
Idag fyller våran lilla prinsessa 2 år.
Så länge har jag klurat på att göra henne en Barbietårta med sockerpasta.
Har ju fundrat och klurat på att använda denna sockerklump.
Så idag var ju ett bra tillfälle!!
 
Kjolen är gjord av sockerkakan jag bakade igår.
Fyllning är på tre lager,det ena lagret är hallonmousse,det andra är mosad banan och grädde och sista är marzankräm.
Sockerpasta och färgad grädde är garneringen.Blommorna gjorde jag ju för ett tag sen.
 
Hade ju skrivit ett långt inlägg igår men hälften försvann visst....så sur jag blev.
Men var så trött igår afton så jag orkade inte skriva någe mer.
 
Kyckling och nudelsoppa
2 kycklingfileer
1 tsk malen ingefära
1 hönsbuljongtärning
1 msk risvinäger
1 l vatten
Koka fileerna i vattnet med ingefäran,risvinet och buljongtärningen i minst 1 timme på svag värme
Sila buljongen
Skala och finhacka 1-2 morötter
Finhacka ca 10 cm purjolök
Lite majs
Äggnudlar
Koka grönsakerna mjuka i buljongen tillsammans med kycklingen som är delad i mindre bitar nu
Tillsätt nudlarna,låt koka tills nudlarna är klara
 
 
Hallonmoussen som jag gjorde till tårtfyllning provsmakade vi till efterrätt igår
 
HALLONMOUSSE
400 g hallon (frysta) (3 dl pure)
4 gelatinblad
1 dl socker
0,75 dl vatten
3 dl grädde
Passera hallonen genom en finmaskig sil
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten
Koka en sockerlag av vattnet och sockret,låt koka någon minut
Låt gelatinet smälta i den varma lagen under omrörning
Låt svalna
Vispa grädden
Blanda ner pure och lag i grädden
Låt svalna
 
Kram//Erica
 

Blev en Barbietårta

0 Läs mer >>
Igår åt jag faktiskt lunch på Frasses,köpte en barnbox.
Åt den i bilen med min trogne vapendragare,Sigge!
 
Hans bedjande ögon och söta lilla tunga som sticker fram lönade sig,en liten bit av hamburgaren fick han smaka!
 
 
Hallon och mango är en fin kombo och mellanmål!
 
 
Idag blev det lite mycke.
Fyllningar till vårrullar och dumplings,sockerkaka och hallonmousse stog på dagens agenda.
 
SOCKERKAKA (tårtbotten,ljus)
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Vispa socker och ägg pösigt
Sikta ner mjöl,potatismjöl och bakpulver
Blanda
Smöra och bröa en sockerkaksform
Gräddas i 175 grader i ca40 min
 
 
Till mina dumplings gjorde jag en kantarellfyllning.
Jag hade även utsetts av Smartson som testare av OATLY imat.
Fyllning: 1 dl förvällda kantareller
1/2 finhackad gul lök
lite finhackad chilipeppar
1 pkt Oatly imat
salt
vitpeppar
Fräs löken och kantarellerna
Tillsätt chilin
Häll i Oatly imat och låt koka ihop till en stuvning.
Smaka av med salt och vitpeppar
Låt kallna
Fyll dumplingsdegen
Pensla kanterna med vatten och nyp ihop till fina paket
Kokas i vatten 1 1/2 min
 
Gjorde två olika fyllningar till vårrullarna
Fyllning 1
köttfärs
finhackad gullök
finhackad chili
glasnudlar
finhackade champinjoner
salt,peppar
Lägg glasnudlarna i blöt i kallt vatten
Bryn köttfärs och lök
Tillsätt chilin och champinjonerna
Salta och peppra 
Klipp de blötlagda och nu mjuka glasnudlarna i småa bitar,ner i köttfärsen som nu får svalna
Lägg en msk köttfärsfyllning på ett vårrulle ark
Pensla med olja runt kanten
Vik ihop till en liten rulle som läggs i en oljad ugnsform
 
Pensla rullarna med olja
 
Fyllning nr 2
 
Finhackade coctailtomater
Finhackad rödlök
Smulad fetaost
 
 

Vårrullar och kycklin...

1 Läs mer >>
Hade glömt hur gott det luktar i hela huset när man har bakat bullar...
Mmmmmmm
Bullformar från Ikea
Formar från Handplockat i Kalix
 
Jag gör en ganska lös bulldeg,recept finns på mjökpåsen.
Så till en bulldeg på 1 liter gör jag fyllningen så här!
Jag rör alltid 300 g smör med 3 dl socker och 2-3 msk kanel med elvispen.Blir mjuk och fluffigt.
Så då man har kavlat ut bulldegen är det så lätt bre ut smörfyllningen med en smörkniv!!.
 
 
Har även gjort Snikers,Bountybollar och Cornflakesmums,Oreokakorna gjorde jag ju för nån dag sen
 
 
SNIKERS
1 burk jordnötssmör,jag tog den med crunch
1 dl socker
2 dl ljus sirap
Smältes på låg värme i en kastrull
Blanda 1 tsk vaniljsocker,
2 dl cocos
och 10 dl Special K (nyp flingorna till mindre bitar) i en bunke
Häll jordnötssmöret/socker/sirapen över flingblandningen
Rör om noga
Tryck ut i en liten långpanna
Smält 250 g ljus choklad och bred det på kakan
Låt stelna
Skär i lagom stora bitar
 
 
CORNFLAKESMUMS
150 g ljus choklad
150 g mörk choklad
250 g nougat
350 g nutella
1 1/2 cornflakes
Smält,chokladen,nutellan och nougaten över vattenbad
Rör ner cornflakes
Klickas ut i småbrödsformar
 
 
BOUNTYBOLLAR  ca10 st
 
2 dl cocosflingor
25 g smält smör
3 msk ljus sirap
50-75 g mascarpone ( jag hade philadelfiaost )
lite vaniljsocker
-------
150 g choklad
 
Blanda cocos,smält smör,sirap,mascarponen och vaniljsockret väl
Ställ smeten kallt en stund
Smält chokladen över vattenbad
Rulla bollar av cocossmeten
Doppa i den smälta chokladen
 
 
Oreobollar
 
1 pkt Oreokakor som körs i en matberedare till fina smulor
Blanda ner 75-100 g Philadelfiaost
Rulla bollar i önskad storlek
Ställ kallt en stund
Smält ca 100 g choklad över vattenbad
Doppa kulorna i chokladen
Förvaras i kylen
 
 
Igår åt vi riktig husmanskost,stekt korv,kokt potatis och stuvade morötter och gullök!!
 
Kram//Erica
 
 
 
 
 
 

Doften av nybakta bul...

0 Läs mer >>
Lördan började med halvdasigt väder.
För att hitta på något åkte vi efter frukost till Haparanda och ikea.
Vi gick till restaurangen på en gång,frukost nr 2 intogs!!
Mycke folk och långa köer.
Men som den svensson man är så köade vi en lång stund för att få betala de grejer vi hittat.
Var på några andra affärer för att sen åtevända till ikea igen.
Nu skulle vi ha kaffe och winerbröd.
Men vi hittade några saker till så det blev att ställa sig i kö igen!!
Trevlig kölördag!!
Väl hemma efter en heldag började ju magen kurra.
Så något gott och enkelt måste snabbt tillagas
 
Enkel köttfärslimpa
 
3 dl creme fraiche
1 påse fransk löksoppa i påse
800 g köttfärs
fetaost om man vill
 
rör creme fraiche och löksoppanpulvret,låt svälla någon minut
rör i köttfärsen
bryt ner fetaost i köttfärsröran
blanda väl
jag hällde en burk champinjoner i botten på en ugnsform
sen på med köttfärsblandningen i formen
grädda i ugnen i 200 grader i ca 30 min
 
 
 
Serveras med kokt potatis ,gräddsås och lingonsylt
 
Kvällen avslutades med filmen Hur många lingon...bäddat framför brasan och tv.
 
Lördagsmys!
Nu har lördan övergått till Söndag,och endast jag är vaken!
 
Kram//Erica
 
 

Höstlördag

0 Läs mer >>
Flera dar har varit så där.
Kroppen känner av höstvädret,så det har varit skönt göra en brasa i kaminer och kura ihop sig i soffan under filten med min trogna lilla vän, Sigge!
Igår fick jag tag i närodlade tomater.
En kompis har växhus och hade en del.
 
Så idag har jag kokat tomatsås.
 
TOMATSÅS
3 finhackade gulalökar
4 pressade vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 kg tomater
1,5 tsk salt
1 msk socker
2 lagerblad
2 msk balsamicovinäger
1 tsk svartpeppar
1 msk oregano
 
Fräs lök och vitlök i oljan
Klyfta tomaterna och ta bort fästet
I med tomater och kryddor i grytan
Låt puttra i minst 30 min
 
 
Ska lägga in dessa gröna tomater imorgon el söndag
 
Djupdykningen i frysen gjorde att jag bestämde fisk till fredagsmiddag
 
Fileeade ett gäng rödingar och öringar,den största gravade jag!
 
Men förrätten först;
RÖDLÖKSPANNACOTTA MED LÖJROM OCH VÄSTERBOTTENSOSTFLARN
4 port
2,5 dl grädde
1 gelatinblad
1 krm citronpeppar
en dutt cayennepeppar
lite salt
1/2 finfin hackad rödlök
Lägg gelatinbladet i kallt vatten
Hacka rödlöken fint
Koka upp grädden
Ta grytan från plattan
Rör i gelatinbladet
Rör till det löst sig
Rör i löken
Krydda
Häll upp i 4 glas
Låt stelna i kylen minst 4 tim
 
Löjrom och lite hackad rödlök som garnering
 
Flarnen är enkla att göra
Riv västerbottensost och lägg på bakplåtspapper och grädda i 250 grader till dom smält ihop och fått lite färg.
Går fort så var vaksam
Låt kallna
 
 
 
 
Röding/öring med kaviarsås
Denna rätt,fast med lax som bas är med i månadens Mitt Kök,ja det finns en liten bild på mig åxå!! ;-)
La fileerna i en smord ugnsform
Lite citronpeppar doftade jag över
Sen kokade jag upp
 4 dl grädde
4 dl creme fraiche
2 fiskbuljongtärningar
Sen smakar jag upp med kalles kaviar
 
Häll såsen över fileerna och gratinera i 200 grader ca 20 min
 
Serveras med pressad potatis
 
Nu är vi väldigt mätta men en efterrätt är också gjord
 
 
KEY LIME PIE
 
Kör 16 digestivekex till smulor i en matberedare
Blanda ner 50 g rumsvarmt smör
och 1/2 dl råsocker
Tryck ut smulsmeten i en pajform och baka av den i 150 grader i ca 12 min
 
Blanda 4 äggulor med
1 burk kondenserad mjölk
rivet skal och saft av 2 limefrukter
Häll i det förgräddade skalet 
Grädda pajen i 150 grader ca 15 min
Serveras ljummen el kall med lite vanijglass
 
 
Kram//Erica

Djupdykning i frysen

0 Läs mer >>
Har inte lagat mat utan ätit av tjälsteken och potatisgratängen i flera dar nu!! Men vad gör väl det när det är så gott!?!?!
Marinaden som jag marinerade tjälknölskivorna med är god att marinera fläskfileen som är helstekt och skuren i tunna skivor. Fin buffemat som man kan göra en dag i förväg.Blir bara godare om det får stå ett dygn.
Men så i afton fick jag ett litet bakryck.
Har kikat runt lite i bloggar på jätteduktiga bagare,dom gör otroliga skapelser med sockerpasta. Ooooo jag blir så....jag vill också kunna göra!!
Men nu blev det en typ av cakepops som jag bakade i afton,cakepops utan pinne
Cakepops med oreokakor och utan pinnar.
 
Oreokakor
1 pkt oreokakor
75-100 g philadelfiaost
ca 100 g smält choklad,jag tog vit denna gång
 
Kör kakorna till fina smulor i matberedaren
Rör ner lite philadelfiaost, lite i taget och blanda ordentligt
tills smeten håller ihop
Rulla bollar i önskad storlek och låt stelna i kylen
Smält chokladen och doppa bollarna
Stoppade dom i formar 
Förvaras i kylen
 
Kram//Erica

Oreokakor

1 Läs mer >>
När man är ensam hemma så blir det inte så mycke matlagning.
Men på helger blir det lite mer kökstjänst,då lagar jag mat så det blir lådor som jag kan äta utav i min ensamhet. För hade jag inte matlådorna så skulle det inte bli någon riktig mat att äta utan bara kaffe och smörgås. 
Men just nu har jag lillebror på besök,han hade med sig en älgstek som han ville jag skulle laga något gott av.
Så det blev en tjälknöl som jag marinerade,potatisgratäng och vitlökssåsen som han blivit så förtjust i!
Väldigt festligt och gott på en tisdag!
 
TJÄLKNÖL
 
1 1/2 kg fryst älgkött
Lägg den frysta älgsteken i en liten långpanna
100 grader i i 12 timmar
 
Lag; 1 1/2 dl salt
1 tsk socker
1/2 tsk krossad svart peppar
1 lagerblad
3 vitlöksklyftor
15 krossade enbär
vatten
koka lagen som hälls över varmt kött
låt kött och lag kallna
 
skiva kallt kött i tunna skivor
gör en marinad av;
1/2 dl olivolja
2 msk balsamvinäger (rödvinsvinäger går åxå bra)
1 msk kalvfond
2 krm svartpeppar
häll marinaden över köttskivorna
detta kan förberedas,gärna dan innan
 
 
Vitlökssås
20 vitlöksklyftor
3 dl grädde 
3 dl creme fraiche
1 köttbuljongtärning
kokas i 20 min
mixas slät
 
 
Träffat på en stickig kompis
 
 
En fin fullmåne i afton, aoooooooou!!!
 
Kram//Erica
 

Lillebror på besök

0 Läs mer >>
Gårdagens middag blev grillad entrecote,grillad majs och rotsaksgratäng.
Gratängen innehöll potatis,morot,kålrot,squach,purjolök och paprika.
Salt,peppar, grädde och riven ost.
175 grader i ca 40 min
 
 
Efterrätten blev en racerglass.
 
Hallonglass på ett kick  2 port
1 burk vaniljkesella
frysta hallon
kör allt med en stavmixer
klart
 
 
 
Stekte en fralla till frukost med ägg mitt i
Skar ut ett hjärta i mitten av frallan (har man ett pepparkaksmått så använd det)
Stek frallan i smör på ena sidan
Vänd på frallan och knäck ägget i hjärtat
Stek tills äggvitan stelnat
Salta
 
 
Ännu en fin höstdag,så vi tog korgen med fika och åkte ut till havet och satt på klipporna och drack kaffe!!
Mysigt.
 
 
 
Middan idag blev kinamat.
Tre små rätter.
 
 
 
 
FRITERAD KYCKLING
 
Jag är lite feg,vill inte använda rå kyckling så jag strimlade 1 kycklingfilee
Stekte den lite lätt i smör
Kryddade med grillkrydda och lite salt
Annars brukar jag använda färdiggrillad kyckling
 
Frityrsmet
2 dl mjöl
2 dl vatten
1 msk bakpulver
Blanda ner kycklingbitarna och lägg dom i frityroljan som är ca 180 grader varm
När dom är fint gyllenbruna .lägg på papper så överflödig olja får rinna av
 
SÖTSURSÅS 4 port
1,5 dl socker
4 msk ketchup
1 dl äppelcidervinäger
1,5 dl vatten
1 msk kikomansoja
ev lite redning
Blanda alla ingredienser i en gryta
Koka upp och rör om,blanda ner ev lite redning
Hacka ner lite tomatbitar
 
 
BIFF MED BAMBUSKOTT
 
strimla 600 g kött (lövbiff,file el vad du vill. Jag hade fläskytterfilee idag)
Marinad; 3 msk soya
1 krm malen ingefära
1 tsk farinsocker
1 krm salt
1 krm vitpeppar
Marinera köttet minst i 2 timmar,gärna över natten
Stek köttet i het panna
Häll i 1,5 dl vatten
Tillsätt 1 köttbuljongtärning
1 burk bambuskott
1 burk vattenkastanjer
1 burk champinjoner
Red av med brun maizenaredning
 
 
 
 
POTSTICKERS (dumplings) 16 st
16 gyozaark
ca 500 g färska kantareller
1/2 gullök
2 dl grädde
salt,vitpeppar
Fräs kantarellerna och finhackad lök i smör
Häll på grädden och låt puttra tills det blir en stuvning
Salta och peppra
Låt svalna
Lägg ut arken och lägg en klick fyllning på varje ark
Pensla med vatten på ena sidan och vik den bubbel till en halvmåne
Nyp ihop kanterna
Få ut all luft
Koka el ånga halvmånarna i ca 1 ,5 min
Serveras med;
Brynt smör 
1 dl ljus soja
25 g brynt smör
halv citron,saft och zest
 
 
 

Lagat Kinamat.

0 Läs mer >>
Har ju berättat att jag köpte en massa gamla mattidningar till ett bra pris tidigare i år.
Så idag började min resa i matvärlden, 1971 är den äldsta tidninen ifrån.
 
Blädrade i den inatt när John Blund lika hade missat mina ögon med sitt sovpulver.
Svårt ligga i sängen när kroppen värker.
Så då hittade jag ett recept som jag testade på fm!
Är receptet bra blir det uppskrivet i min lilla rosa bok!!
 
BAKPULVERSKORPOR
250 g mjukt smör
1 1/2 dl socker
2 1/2 dl gräddfil
1 ägg
10-11 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
-rör smör, socker,gräddfil och ägg pösigt
-blanda bakpulvret i hälften av mjölet och rör ner i smör/ägg/filsmeten
-blanda i resten av mjölet till en smidig kladdfri deg
-rulla småa bollar som läggs på en lättsmord ugnsplåt
-gräddas i 225 grader ca 8-10 min tills dom blivit gyllengula
-låt dom svalna på plåten något
-dela bollarna med en gaffel och lägg tillbaka dom på plåten med snittytan uppåt
-rosta skorporna i 150 grader tills de fått fin färg
-torka dom sen i 75 grader varm ugn tills dom blivit spröda och lätta
-ha ugnsluckan lite på glänt när dom torkar och kolla till dom ofta,dessa går ganska fort att torka!!
 

(gjorde halv sats)
 Rullning pågår
 
Delning med gaffel
 
Torkning
 
Nybakta skorpor till afternoonthe!
 
Blev även att baka ett gäng hallonpajer i portionsformar!
Men jag söker mazarinformar i papper,måste nog gå på nån marknad för på matvaruaffärerna finns dom då inte!
Skulle ju sitta fint göra småa pajer som man kan ha färdiga i frysen och bara kunna kasta in med form å allt i micron om man får oväntat besök eller att sötsuget ramlar över en!
 
HALLONPAJ
 
Deg; 200 g mjukt smör
5 dl mjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
 
Fyllning; 3 dl mjölk
8 msk snabbmarzanpulver
350 g frusna hallon
1/2 dl socker
1-2 msk potatismjöl
lite rivet citronskal
 
Börja med att röra marzanpulvret i mjölken och låt vila och tjockna i kylen
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen
Tryck ut 2/3 deg i pajformen
Förgrädda skalet i 10 min i 200 grader
Blanda de frusna hallonen med sockret,citronrivet och potatismjölet
Lägg en klick marzankräm i botten på pajskalet,sen hallonen 
Tillsätt lite mera mjöl i pajdegen som är kvar.
Toppa pajerna med degsmulet
Grädda i 200 grader ca 20 min el tills toppingen har fin färg
 
Jag gjorde halv sats av deg och fyllning.
Det blev 10 st mazarinformar (aluminium)
Kaffe och hallonpaj
 
 
 
Vi var på matmarknad igår,köpte några sorters Engelsk fudge
 
Blir att åka ner dit i em också,blivit utbjuden på dejt och middag!! ;-)
Klart man tackar Jaa på ett sådant erbjudande fast jag hade förberett och tinat upp abborrfile
(Tror jag ska ta mod till mig att testa krokodilburgaren)
 
 
Men då gör jag väl matlådor av fisken istället!!
 
 
Enkel Abborre i ugn
 
2 grovt rivna morötter
abborrfileer
salt
citronpeppar
(citronsaft)
creme fraiche
majonäs
 
Riv morötterna grovt i botten på en ugnsform
Salta fileerna som läggs på morötterna
Peppra med citronpeppar 
Nyp över lite citronsaft
Blanda en liten burk creme fraiche med ca 1 msk majonäs
Bre det över fisken
Gratinera i ugnen på 200 grader ca 20 min
Kokt potatis till
 
Gott med västerbottensost i creme fraichen när man vill variera lite!!
 
Kram//Erica
-
 

Min resa börjar idag....

0 Läs mer >>
Vissa dar är det skönt ha färdig mat i frysen.
Idag var en sånn dag när jag bara orkade ha en låddag. Bara att koka potatis och ta fram de goda tillbehören som jag gjort tidigare!!
Så idag blev det vilda bollar i kantarellsås, potatis,picklad morot,picklad röd lök, svartvinbärsgele och ratatouille
Testa picklad morot....gott till kött!!
 
VILDA BOLLAR

1 kg köttfärs (älgfärs)
1 finhackad gul lök
1 pkt bacon, fint strimlat
1 ägg
1 dl ströbröd 
1 dl grädde
1,5 msk kalvfond
1 msk salt
0,5 tsk vitpeppar
 
Bryn den finhackade löken med fint strimlad bacon i smör
Låt svalna
Blanda ströbröd, ägg och grädde i en bunke
Låt svälla en stund
Blanda ner färs,kryddor och lök/bacon i ströbrödsblandningen
Smaka av färsen och krydda och salta mer om det behövs
Forma stora bollar,typ något mindre än tennisbollar och bryn dom runt om i stekpannan som lök/baconets stektes i.
När bollarna är brynta runt om tillsätt ca 1 dl vatten och 1 msk kalvfond och koka loss alla smaker från stekpannan
Flytta över bollarna till en ugnsform,häll över stekskyn från stekpannan och tillsätt 3-4 dl grädde och 1 dl förvällda kantareller
Stek färdigt i ugnen,200 grader ca 20 min
 
 
Sen har jag lekt med vuxenlera=sockerpasta!! Första gången jag testar denna produkt! Så nu ligger det ett gäng på tork,ska snart användas!!
 
 
 
Nu en kvällsmacka och sen snarklådan.
 
 
Kram//Erica

Vuxenlera!

0 Läs mer >>
September bjuder på varmt och vackert väder!
Man kan ju knappt tro att det är höst!
Fast något väcks till liv i mig på hösten,tror det är grottmänniskan i mig som vaknar!
Vill fylla frysen med bär,fisk,kött och svamp!
Sen vill jag göra det ombonat hemma,hänga upp långa gardiner,mysa till det i min grotta. ´Boa`om mig!!
Så i dag när kroppen hann ikapp resten av mig tog jag itu med den halva kasse med trädgårdsäpplen vi fått.
Kokade äppelmos,jag gillar inte så sött så det är perfekt koka själv!
 
Min lunchkopp,jing & jang.
 
Kaffeost och torkat renkött,å så häller man på hett kaffe!! Yummi...
 
Sigge med sin nya vän,Ior!!
 
 
Till middag idag blev det något som hör till festivaler,marknader odyl.
LANGOS
Kan säga att hemmagjort är gott!!
Då kan man ju fläska på med tillbehören!!
 
LANGOS  12-14st

1/2 pkt jäst
1 tsk salt
3 dl ljummet vatten  37 grader
1 stor mosad potatis
ca 7 dl mjöl+lite till utkavlingen
ca 7 dl frityrolja
 
Lös upp jästen med vattnet
Mosa potatisen,blanda ner det i vattnet med salt och mjöl
Gör en smidig deg
Låt degen jäsa i 30 min
Dela degen i 12-14 bitar
Kavla ut varje degbit till en tunn avlångt bröd
Låt jäsa igen ca 15 min
Värm oljan till ca160-170 grader
Fritera ett bröd åt gången till gyllenbrun färg
Lägg de nyfriterade bröden på ett galler så överflödig olja får rinna av
Pensla bröden med vitlökssmör
 
Tillbehör
Man kan ju ta det man tycker om, men idag hade vi:
rivost
hackade ägg
räkor
röd rom
svart rom
creme fraiche
rödlök
isbergssallad
tomat
mango
paprika
 
 
Efterrätt blev en pannacotta med vitchoklad och hallon
koka upp 3 dl grädde
blanda i 50 g hackad vitchoklad
rör tills chokladen smält
tillsätt 1 gelatinblad
låt stelna i kylskåpet några timmar
hallon till servering
 
 
 
 
Kram//Erica
 
 

FESTIVAL

2 Läs mer >>
Vilken fin höstlördag det var igår...
Men förkylningen och snor i hela huvudet gjorde att inte så mycke blev uträttat.
Men en god Räkmacka åt vi iaf hemma...
..stekte en skiva fralla i smör,mosade avocado med majonäs,och bredde det på brödet då det var färdigstekt.
Ett skivat kokt ägg,räkor i lag,citronpeppar och coctailtomater.
Svårare behöver inte en lunchmacka va!!
 
 
Mätta åkte vi till Pålänge och såg grabben spela boll.
Varmt å skönt hade vi på bänken,fick se PGIF vinna med 2-1 mot Parkalombolo.
 
Sen hem och laga middan jag så längtat efter....porken som var klar och väntade på uppvärmning.
Värmde det kött vi skulle äta långsamt i stekpannan,i sitt fett/sås
Värmde pitabröd i ugnen
Så fylla de varma bröden med coleslaw,picklad rödlök och varm pulled pork....
Men Huvvvva sååååå gott,tur att det vart mycke kött över så man kan ta fram från frysen och göra sig ett ´bröd`snart igen!!
    
Recept på hur jag gjorde porken finns i tidigare inlägg,så även på coleslaw och picklad rödlök.
Idag blev jag bjuden på hemlagad pizza!! Goddigoddi!!
 
                                                            Kram//Erica
 

September

0 Läs mer >>
Imorse fixade jag in två bitar fläskkarre,ska testa göra egen Pulled Pork.
Utan rökiga BBQ såser!!
 
Å nu sex timmar senare så luktar det himmelsk och köttet är hur mört som helst och smakar såååå gott!!
Tur jag gjorde två bitar,annars blir det nog ingen middag imorgon!!
Min variant på Pulled Pork
1 bit fläskkarre (ryms det i grytan så gör 2,det är sååå strykandeåtgångsgott)
2 msk salt
1 msk farin
1 tsk vitpeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
1 krm cayennepeppar
Blanda ihop kryddor och socker
Gnid in köttbiten med kryddblandningen
Häll 1 dl vatten &
1 msk kalvfond i botten på en gjutjärnsgyta
Skala och dela 2 morötter och lägg i botten
Skala 4 vitlökar och lägg i grytan
Lägg i köttbiten (bitarna) i grytan
Lägg på en skalad skivad gul lök
125 grader på ugnen och nu ska den gotta sig i 6 timmar i ugnen
(Efter halva tiden (ca 3 timmar )tog jag ut den och öste lite av ´buljongen och petade ner lökbitarna i grytan)
 
När solen lyste in genom köksfönstret såg jag att köket gått och blivit sjuk!
Trodde att hela köket fått röda hund!
Prickar i olika storlekar fanns överallt,på golvet,köksluckorna och på väggen.
Googlade och fick ett chockartat besked....
Köket är friskt men SKITIGT!!!
Ja visst ja,kokade ju svartvinbärssaft igår och höll på att fylla i flaskor sent på kvällen i halvmörkt kök!!
Jag hade väl gryllat i mörkret!! (gryllat betyder spillt)
Bara att grabba tag i trasan och släpa ut snabeldraken från sitt gömställe i garderoben!!
PHUUU!!
Så i em ska Kamprad (IKEA) få vara min kock!!
 
Med posten kom idag ett tjockt brev
I brevet låg....
 
...inte Sigge ,men mitt nya förkläde från Mitt Kök!
Fick det som tack för mitt publicerade bidrag i deras mattidning!!
 
Så nu är det bekräftat ....Detta är verkligen MITT KÖK!!!
 
 
 
Tänder ett ljus och skickar styrkekramar till mina barndomkompisar med familjer /mina närmsta
barndomsgrannar.
Mina tankar finns hos Er alla,vet hur det känns att säga farväl till en förälder som man har kär.
En person som alltid har funnits i ens närhet och liv, finns plötsligt inte mer.
Saknade kommer aldrig att försvinna,men man lär sig leva med den!
Sov gott Dagny
Dom som har gått före kommer att ta väl hand om Dig!!
 
Kramar//Erica
 

Röda hund????

0 Läs mer >>
En enkel middag stod på agendan idag!
Hade lämnar lite nymald älgfärs framme sen igår
Formade bara färsen lite lätt till en burgare som jag stekte i lite smör tillsammans med lite hackad lök
Saltade och pepprade lite på burgaren när jag vände på den i stekpannan
När den nästan var klar öste jag i ca 1/2 dl ratatouille som jag hade gjort i förrgår.
Den fick vara i pannan tills den blivit varm!!
Enkelt och gott
 
 
Saften är kokad klar och satt i flaskor,många i plast som ska trängas i frysen tills det blir dax att dricka den!!
Gott mitt i kalla vintern att göra varm svartvinbärssaft!! Yummi!!
 
En sats coleslaw blev det att göra idag,den blir ju god om den får gotta sig i kylen nån dag
 
COLESLAW

4 grovt rivna morötter
1/4 strimlat vitkålshuvud
2 äpplen,skalade och tärnade
1 dl majonäs
2 dl creme fraiche
2 msk sirap
salt +grovmalen svartpeppar
pressad vitlök efter smak,jag hade i 2 klyftor
 
Kram//Erica
.

Älgburgare