Citronmuffins i äggsk...
Ca 16 st beroende på storlek
25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
2 dl vatten, fingervarmt
1 ½ tsk salt
3 msk rapsolja
8–9 dl vetemjöl
Fyllning
200–300 g ost, riven
ca 300 g köttfärssås
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i ca 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.
3. Lägg 1–2 msk riven ost samt ungefär lika mycket köttfärs i en liten hög mitt på degbitarna.
4. Nyp ihop kanterna med fingrarna, enligt bilden.
5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem gärna nygräddade, men de går även bra att frysa in.
Köttfärspiroger, typ ...
Du behöver
- 25 g smör
- 4 msk vetemjöl
- 4 msk socker
- 2 msk kakao
- 1 krm vaniljsocker
- 1 krm bakpulver
- 1 nypa salt
- 1 ägg
- 3 msk mjölk
Gör så här
- Smält smöret i micron i 30 sekunder. Häll över till en bunke och blanda i mjöl, socker, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör ihop med gaffel till en jämn smet. Knäck i ett ägg och häll i mjölk. Fortsätt blanda och rör till en jämn klumpfri smet.
- Häll smeten upp till strax över hälften av en äggkopp. Grädda i micron i 40 sekunder, men ha koll på kopparna. Mina koppar är rätt stora så 40 sek var rätt tid för mina äggkoppskakor.
- Servera ljumma, dekorera med påskgodis, bär eller annan valfri gottighet.
- Receptet kopierat från köket.se
- Jag halverade receptet och det blev 3 äggkoppar.
Äggkoppskaka / Mugcak...
Havregrynsskålar m ma...
Mintkyssar
Chiafröknäcke
Blomkålspizza
Varm Vitchoklad & Ape...
Hasselbackskyckling
Chiasylt
Fläskfilegratäng med ...
Jordgubbssmoothie
Citron & Ingefärashot
4 personer
700 g aborrfile
300 g färsk spenat
1/2 purjolök
1 grovt riven morot
salt, vitpeppar
1 dl vitt vin
Gratängsås:
500 g oskalade räkor
1 dl vatten
4 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
2 msk fiskfond
3 msk finhackad dill
2 dl riven lagrad ost
Garnering:
räkor
dillvippa
Servering:
pressad potatis
Sätt ugnen på 200 grader.
Putsa fisken och dela filéerna längs med mitten om de är stora. Rulla samman filéerna.
Ansa spenaten och fräs den och moroten blank i lite matfett, tryck ut överflödig vätska. Ansa och strimla purjolöken. Fördela spenat, morot och purjo i bottnen på en smord ugnsform. Ställ fiskrulladerna på högkant i formen.Jag gjorde i ugnsfasta portionsformar. Salta och peppra. Häll vinet vid sidorna. Täck formen med smörat smörgåspapper och sätt in mitt i ugnen ca 15 minuter.
Skala räkorna. Häll vatten, grädde, mjöl, fond i en kastrull och låt koka under omrörning ca 3 minuter. Smaka av med salt, peppar och finhackad dill. Ta undan några räkor och lägg ner resten i såsen.
Blanda ner riven ost och låt den smälta. Häll såsen över rulladerna och gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta ut och garnera med resten av räkorna, dillvippa och citron. Servera med pressad potatis.
Tips! Aborrfilen kan du byta ut mot annan vit fiskfilé, t ex hoki, torsk el rödspätta.