1 Läs mer >>
Glad påsk på er alla.
Flygningen till Blåkulla och tillbaka gick hur bra som helst.
Trevligt var det också.
Nu har jag landat i Oltokken//Tärnaby hos mamma och bjuder på Vaniljpaj som jag kallar den.
Såg Baka med Manuela på kanal 8 o den såg så god ut, och det var den också.
 

Baka med Manuela avsnitt 30

Flan pâtissier

 

Pâte brisée

3 ¾ dl vetemjöl

¼ tsk salt

2 msk strösocker

125 g osaltat smör

2 msk iskallt vatten

 

Vaniljkräm

1 liter röd mjölk

3 dl vispgrädde

Fröna från 1 vaniljstång

4 st stora ägg

9 st äggulor

4 dl strösocker

125g maizena

 

Pâte brisée
Ha mjöl, salt och socker i en köksmaskin och tryck på "puls" några gånger så att det blandas väl. Tillsätt smöret och det kalla vattnet och kör maskinen tills att det bildat en degklump. Packa in degen i plastfolie och lägg i kylen i minst 1 timma.

Ta ut degen ur kylskåpet och strö lite mjöl på bakbordet. Kavla ut degen så att den är stor nog att klä in en form som är 26-28 cm. Pressa degen upp mot kanterna. Sätt formen i kylen medan du förbereder vaniljkrämen.

 

Vaniljkräm
Ha mjölk, grädde och vaniljen i en kastrull, koka upp och stäng sedan av plattan.

Blanda ägg, äggula, socker och maizena i en skål till en redning. 
Häll en åttondel av mjölkblandningen över äggen och vispa dem samman. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och sätt på plattan på medel värme. Vispa tills krämen börjar tjockna, rör då i någon minut till så att smaken av maizenan försvinner.

Häll vaniljkrämen över pajdegen, det kommer gå över kanten på degen men det är så det ska vara! 
Baka i mitten av ugnen i 1 timme på 160°C.

Låt den stå i kylskåpet till dagen efter.

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 

Kram//Erica 

 

 

Vaniljpaj / Flan pâti...

0 Läs mer >>
 
 Tipsar igen på muffins jag gjorde i äggskal för några år sen!
Tyckte dom blev helhäftIga.
 
CITRONMUFFINS i äggskal
töm äggen på dess innehåll (jag har samlat i flera dar, knäcker bort toppen m en kniv)
skölj ur äggskalen ordentligt
lägg i saltat vatten, låt ligga minst i 30 min 
skölj i kallt vatten och lägg i glas med färgat vatten
låt äggskalen ligga i det färgade vattnet tills dom fått den färg du vill att dom ska ha
mina låg ett dygn
skölj av dom och låt torka
gör en form av alu.folie i en muffinsplåt så skalen står stadigt
 
Citronmuffins
 
150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl mjölk
2 msk lemon curd el skal & 1 msk saft av citron
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
rör ihop alla ingredienser
fyll smeten i äggskalen
fyll dom till knappt 3/4
grädda i 200 I ca 8-10 min ( man får kolla m sticka) 
 
 
 
 
Kram//Erica

Citronmuffins i äggsk...

0 Läs mer >>
 
Goda hemma gjorda piroger.
Går fint att frysa.
Receptet hittade jag på tidningenhembakat.se
 
Piroger, hemmagjorda Gorbys
 

Ca 16 st beroende på storlek 

25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
2 dl vatten, fingervarmt
1 ½ tsk salt
3 msk rapsolja
8–9 dl vetemjöl

Fyllning
200–300 g ost, riven
ca 300 g köttfärssås

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i ca 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.

3. Lägg 1–2 msk riven ost samt ungefär lika mycket köttfärs i en liten hög mitt på degbitarna.

4. Nyp ihop kanterna med fingrarna, enligt bilden.

5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem gärna nygräddade, men de går även bra att frysa in.

   

 
 
 
Sigge chillar i soffan o hoppas på att få smaka av dom smaskiga pirogerna!
 
Kram//Erica

Köttfärspiroger, typ ...

0 Läs mer >>
Såg detta tips på Nyhetsmorgon.
Snabbt, gott o enkelt gör man dessa i micron.
Söta är dom ju också att ställa fram på gottedelen av buffébordet.
Receptet från köket.se
 
 
 
 

Du behöver

  • 25 g smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 msk socker
  • 2 msk kakao
  • 1 krm vaniljsocker
  • 1 krm bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 ägg
  • 3 msk mjölk
 

Gör så här

  1. Smält smöret i micron i 30 sekunder. Häll över till en bunke och blanda i mjöl, socker, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör ihop med gaffel till en jämn smet. Knäck i ett ägg och häll i mjölk. Fortsätt blanda och rör till en jämn klumpfri smet.
  2. Häll smeten upp till strax över hälften av en äggkopp. Grädda i micron i 40 sekunder, men ha koll på kopparna. Mina koppar är rätt stora så 40 sek var rätt tid för mina äggkoppskakor.
  3. Servera ljumma, dekorera med påskgodis, bär eller annan valfri gottighet.
  4. Receptet kopierat från köket.se
  5. Jag halverade receptet och det blev 3 äggkoppar.
Körde alla tre koppar  samtidigt i micron, håll koll.
Körde kanske 25 sek kollade in kopparna, sen körde jag några sek till.
 
 
Kram//Erica

Äggkoppskaka / Mugcak...

2 Läs mer >>
 
Ett tips på en lite annorlunda havregryns frukost.
Havregrynsskålar.
Jag fyllde min frukostskål med mangoglass/ sorbet.
Men en klick kvarg o bär funkar också bra.
Mangoglassen är helt utan tillsatt socker.
Bara frusna mangotärningar och 1/2 frusen banan.
Kör med stavmixer, jag hade i 1 msk kvarg också.
 
Havregrynsskål
12 st
 
2 bananer
150 g havregryn
1/2 dl honung 
Mosa bananerna
Rör ner havregryn o honung.
Smeten ska vara ungefär som till chokladbollar.
Låt smeten vila i kyl 1 timme.
Pensla en muffinsform m neutral olja.
Tryck ut smeten i formarna.
 
Grädda i 175 grader i 10-15 min.
Låt kallna i formen.
Fyll formarna och ät!
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Havregrynsskålar m ma...

1 Läs mer >>
Dessa Mintkyssar är enkla att göra, inge kokning el så.
Men dom är väldigt goda och dom här fick formen som stekta ägg, så här i påsktider så klart!
 
Mintkyssar
40-50 st
 
1 äggvita
3,5 dl florsocker
1/2 tsk pepparmintsarom
gula Skittles el non stop
 Vispa äggvitan till ett fast skum med elvisp.
Blanda ner aromen.
Vispa till en en slät och len massa.
Smaka av massan så det är nog med pepparmintssmak.
Fyll massan i en spritspåse.
Spritsa ut små kluttar på ett bakplåtspapper, typ storleken av en krona.
Lägg på en gul godis på varje klutt.
Låt godisarna torka i rumstemp, minst 24 timmar.
 
 
 
 
 
 
 
Gjort en godishare av en barnmatsburk, garnb ( jag gjort själv) filtbitar o klister.
 
 
Kram//Erica

Mintkyssar

1 Läs mer >>
Brukar baka fröknäcke, men testade ett nytt recept på lite tjockare Chiafröknäcke.
Riktigt gott blev de åxå!
 
Chiafröknäcke
1 plåt
 
1 3/4 dl bovetemjöl el mandelmjöl
1 dl chiafrön
3/4 dl sesamfrön, skalade
3/4 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 tsk fiberhusk
2 krm salt
1/2 dl rapsolja
2 1/2 kokande vatten
Garnering: flingsalt
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Koka vattnet, blanda i oljan.
Häll vattnet och oljan i bunken med de torra ingredienserna och rör om noga.
Kavla el pressa ut degen mellan två bakplåtspapper, degen ska täcka hela plåten.
Skär degen i rutor med en kniv el pizzaslaicer.
Strö flingsalt över.
Grädda i 150 grader i ca 60 min.
Låt brödet kallna på plåten i ugnen på eftervärmen.
 
 
 
 
Kram//Erica

Chiafröknäcke

1 Läs mer >>
Jaaa du hörde rätt, Blomkålspizza!
(Blomkålsbotten)
Hade 1/4 blomkålshuvud liggandes i svalen, så tog chansen att göra lunchpizzan när jag äter själv.
Oj va gott. 
Kommer göra den fler gånger.
Jag gjorde min pizza helt veggo.
 
 
Blomkålspizza
1 liten pizza
 
Botten:1/4 blomkål
1 ägg
1 dl riven ost
salt
oregano
 
Topping: 1/2 msk tomatpure
olivolja
mozzarella , el annan typ av riven ost
svamp
tomat
paprika
rödlök
oregano
(Ja du kan toppa Din pizza med det du gillar.)
 
Pizzabotten: Riv blomkålen på den grova sidan av rivjärnet i en skål. ( microtålig)
Kör blomkålen i micron på full effekt i 4-5 min.
( har du ingen micro kan du koka den rivna blomkålen i vatten någon minut. Häll av i durkslag)
Blanda i ägg , salt, oregano och den rivna osten ( jag hade västerbottensost)
Bred ut blomkålssmeten på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 225grader i 10 min.
Pizzabotten ska vara gyllene.
Blanda tomatpurén med lite olivolja. Bred ut över botten.
På med riven mozzarella.
Smörstek champinjoner , som skurits i skivor, lägg på pizzan.
På med hackad paprika, rödlök, tomat och sist lite riven västerbottensost.
In i ugnen igen, ca 7-10 min.
Strö oregano över den färdiga pizzan.
Servera pizzasallad till.
Klicka på länken nedan för god pizzasallad:
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/february/pizzasallad.html
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica
 

Blomkålspizza

2 Läs mer >>
 
Ibland vill man bara mysa till det lite för sig själv.
Igår afton var jag ensam när sambon var på hockey.
Tände lite ljus, kokade mig en väldigt gooood Vitchokladdryck med smak av apelsin, yummi.
 
 
 
Varm Vitchoklad&Apelsindryck
1 port
 
3 dl mjölk
1 krm vaniljpulver
ca 50-60 g vit choklad
saft från 1/2 apelsin
rivet skal 
 
Topping: vispad grädde och rivet apelsinskal
 
Koka upp mjölken vaniljpulver, lite apelsinskal och apelsinsaften.
Ta kastrullen från plattan och vispa ner den hackade chokladen.
Vispa tills all choklad smält.
Häll upp i kopp/glas och toppa med lite vispad grädde och lite rivet apelsinskal.
MasonJar och sugrör från Klaraform.se
 
 
Kram//Erica

Varm Vitchoklad & Ape...

1 Läs mer >>
 
 
 
Igår till middag testade jag Hasselbackskyckling.
Har sett bilder och recept som florerat på olika FBsidor och bloggar.
Serverade en Grönsaksgratäng till kycklingen.
 
 
 
Hasselbackskyckling
4 port
 
4 kycklingfiléer
200 g spenat
200 g ricotta el creme cheese
Smör
salt 
peppar
paprikapulver
 
Börja med att steka spenaten i smöret. ( du kan få stekta spenaten i omgångar)
Blanda ner ricottan el creme cheesen i spenaten.
Skär skåror i kycklingen. Skär ca 1 cm mellan skårorna, skär djupa skåror men inte igenom.
Kycklingen ska hålla ihop.
Lägg filéerna i en smord ugnsform.
Fyll skårorna med spenatröran.
Salta, peppra på filéerna.
Strö över rikligt med paprikapulver.
200 grader i ugnen i ca25 min.
 
Grönsaksgratäng
4 port
 
ca 8 potatisar
1 squash
4 tomater
salt & peppar
vitlökspulver
1 dl grädde
panko
1/2 dl persilja
olivolja
 
Skala potatisen.
Skiva potatis, squash och tomaterna tunt.
Smöra en ugnsform.
Varva potatis, squash o tomat glest i formen.
Salta, peppra och strö över vitlökspulver.
Häll över grädden.
Ställ in gratängen i 200 g varm ugn i ca 15 min.
Ta ut gratängen och strö över persiljan, ströbröd och ringla lite olja över.
In med gratängen igen i ca 25-30 min. ( klar då potatisen känns mjuk)
 
 
 
Kram//Erica

Hasselbackskyckling

1 Läs mer >>
Chiasylt
 
2 dl bär, jag hade hallon
2 msk chiafrön
2 msk sötning
ca 1/2 dl vatten
 
Blanda allt i en skål, mosa bären lite med en gaffel.
Låt stå i kylen över natten.
Häll upp sylten på burk.
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Chiasylt

1 Läs mer >>
 
 
 
 
Fläskfilegratäng med ostbollar
4 port
 
ca 500 g fläskfile
1 påse ostbollar ( finns vid chipsen och ostkrokarna)
champinjoner 7-8 st
salt, peppar
smör att steka i
 
Sås: 4 msk smör
4 msk mjöl
7 dl mjölk
vitlökspulver
salt, vitpeppar
 
riven ost
 
Skiva fläskfilén i centimetertjocka skivor.
Skär champinjonerna i kvartar.
Stek köttet i smör, salta och peppra ( köttet får nog stekas i omgångar).
Lägg köttet åt sidan och stek champinjonerna, salta o peppra dom.
Koka såsen. Smält smöret och vispa ner mjölet och vispa runt en liten halv minut.
Späd med mjölken till en slät och lagom tjock sås.
Salta, peppra och i med lite vitlökspulver, eller lite riven färsk vitlök.
 
Smöra en ugnsform.
Lägg hälften av köttet och svampen i botten.
Strö över halva påsen ostbollar och häll över med hälften av såsen.
Så dit med resten av kött o svamp, på med ostbollarna och såsen.
Avsluta med riven ost.
Gratängen ska så in i ugnen, 200 grader i 45 min.
Täck gratängen dom första 20-25 min med ugnsfolie.
 
Vi åt pressad potatis till.
  
 
 
 
 
 
 Hittade receptet på Hemmets journal.
 
 
 
Kram//Erica 

Fläskfilegratäng med ...

1 Läs mer >>
 
Dagens lunch blev en smoothie.
Läste någonstans att man skulle även ha i havregryn, så idag testades det!
Jag spädde med vanlig mjölk till lagom drick konsistens som passade mig.
 
Jordgubbssmoothie
1 port
 
5 jordgubbar (jag lät mina frysta jordgubbar få halvtina)
1/2 banan ( har du fryst banan så låt den halvtina åxå)
1 dl kvarg, naturell
1/2-1 dl havregryn
mjölk
Mixa med stavmixer och späd med valfri mjölk.
 
 
 
Kram//Erica

Jordgubbssmoothie

0 Läs mer >>
 
 
 
Att dricka både citron och ingefära ska vara nyttigt både för det ena och det andra.
Så nu har jag hittat ett recept som blir en hel liter och räcker i en månad. 
Nu är den kokt och jag kan shotta varje morgon i en hel månad!
 
 
 
Kram//Erica

Citron & Ingefärashot

1 Läs mer >>
 
Räkgratinerade Fiskrullader 

4 personer
700 g aborrfile
300 g färsk spenat
1/2 purjolök

1 grovt riven morot

salt, vitpeppar

1 dl vitt vin

Gratängsås:
500 g oskalade räkor
1 dl vatten
4 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
2 msk fiskfond
3 msk finhackad dill
2 dl riven lagrad ost

Garnering:
räkor
dillvippa

Servering:
pressad potatis

Sätt ugnen på 200 grader.
Putsa fisken och dela filéerna längs med mitten om de är stora. Rulla samman filéerna.
Ansa spenaten och fräs den och moroten  blank i lite matfett, tryck ut överflödig vätska. Ansa och strimla purjolöken. Fördela spenat, morot och purjo i bottnen på en smord ugnsform. Ställ fiskrulladerna på högkant i formen.Jag gjorde i ugnsfasta portionsformar. Salta och peppra. Häll vinet vid sidorna. Täck formen med smörat smörgåspapper och sätt in mitt i ugnen ca 15 minuter.

Skala räkorna. Häll vatten, grädde, mjöl, fond i en kastrull och låt koka under omrörning ca 3 minuter. Smaka av med salt, peppar och finhackad dill. Ta undan några räkor och lägg ner resten i såsen.
Blanda ner riven ost och låt den smälta. Häll såsen över rulladerna och gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta ut och garnera med resten av räkorna, dillvippa och citron. Servera med pressad potatis.

Tips!  Aborrfilen kan du byta ut mot annan vit fiskfilé, t ex hoki, torsk el rödspätta.

 
 
 
 
Kram//Erica
 
 
 

Räkgratinerade Fiskru...

2 Läs mer >>
 
 
Att inte slänga mat, är ju en slogan som finns omkring oss.
Det är ju klart man är med på det. 
Det är ju både kostsamt, för vi har ju redan betalat för maten, och dåligt för miljön.
Har ju en svärfar som fiskar en del, och ibland får han nån gädda. 
Så jag har sagt att jag tar gärna nån gäddfile när gäddan är som bäst i köttet.
Så nu var det läge att ta fram gäddfilen från frysen och testa gäddfärsbiffar.
Har testat gäddquneller som är supergott; klicka på länk nedan för qunellrecept
 
http://ericasmeny.blogg.se/2015/february/gaddqueneller.html
 
Nu till gäddfärsbiffar, gott med hemlagad mos, gröna ärtor och rivna morötter.
Våga testa! Var jättegott!!
 
Gäddfärsbiffar
4 port
 
400 g fisk, gädda,torsk, sik el kolja
100 g fläskfärs
salt, vitpeppar
1 dl finhackad purjolök
1/2 finhackad gul lök
1 msk potatismjöl
1 ägg
1 dl grädde el mjölk
 
ägg och ströbröd el Panko till panering
smör till stekning
 
Använder man gädda, som har en hel del ben, brukar jag ta bort dom största benen. Sen mal jag gäddan i köttkvarnen, mal minst 3-4 gånger.
Annars kan man bara köra fisken i matberedaren till ett mos.
Finhacka purjolök och den gula löken och fräs den i smör.
Blanda lökfräs, fiskfärs, fläskfärs, salt, vitpeppar, ägg, grädde och potatismjöl till en slät smet.
Stek ett smakprov, känn så att du är nöjd med kryddningen. 
Rulla bollar av färsen, platta ut bollarna på en vattensköljd skärbräda.
Doppa el pensla biffarna med uppvispat ägg och vänd biffarna i ströbröd el Panko.
Stek i smör, tills biffarna blir vackert bruna. Ca 3-4 min på varje sida,
ej i för het stekpanna.
 
 
 
Kram//Erica

Gäddfärsbiffar