0 Läs mer >>
Nu har jag lekt med maten igen.
Tidigare i våras var jag i Luleå och var på Lyckasmedmat.se och köpte hushållsnära bl.a
Så nu blev det att testa färga marsipan.
Så då blev det regnbågsrullar och rutor.
 
 
DAMMSUGARE
 
 
300 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
6 msk kakao
1 pkt finkrossade Mariekex o ca 350 g sockerkaka (1 liter småkaks och sockerkakssmulor
Arraksarom efter smak, ca 5 tsk ( blev hela flaskan )
 
+
1 marsipanlock ca 200 g 
el marsipan som du färgar och kavlar själv 
+
ca 100 g smält choklad, mörk el ljus
 
 
Rör ihop smör, florsocker, vaniljsocker/pulver och kakao i en bunke.
Tillsätt sedan kaksmulorna och essens/arom och bland ihop ordentligt.
 
Rulla ut ormar av smeten el tryck ut i en liten långpanna.
Lägg in i kylen för att stelna.
Ev färga och kavla ut marsipanen.
Rulla in rullarna och skär i lagomt långa bitar eller lägg locket över den utplattade smeten i långpanna.
Smält chokladen. 
Rullarna brukar jag doppa en ände i taget och låta stelna innan andra änden doppas.
På rutorna ( jag gjorde trianglar) kan man doppa kanterna eller bara ringla över den smälta chokladen. 
 

Dammsugare /Punchrull...

0 Läs mer >>
Palt i olika former har jag vuxit upp med. 
Flat, Pite, Mjöl, Potatis, Blod, Sked, Raspeballe,Hemmagjord, Köpes, Nykokt, Uppstekt-palt.
Även kroppkakor och gnocchi .
Förra inlägget var om Leverpalt ( som jag inte ens smakat då jag inte tål lukten ens) och nu Havregrynspalt.
 
Havregrynspalt
 
5 dl havregryn
5 dl vatten
Blanda i en stor bunke och låt stå och svälla ca 30 min.
 
Tillsätt 2 ägg
salt
3 dl kornmjöl
5 dl vetemjöl
 
rimmat fläsk/rökt fläsk i små bitar
kryddpeppar
 
Rör ihop alla ingredienser, utom fläsket.
Förma paltar som fylls med fläsket och gör bollar.
Koka upp rikligt med vatten med salt.
Koka paltarna i 50-60 min.
 
Om man vill göra dubbel sats så tar man ändå bara 2 ägg till den dubbla satsen.
 
Nu är det bara att invänta den sedvanliga Paltkoman! 
 
Nu är det bara Blodpalt jag ska lära mig göra!!
 
Kram//Erica

Havregrynspalt

0 Läs mer >>
 
 

VANILJHJÄRTAN I LÅNGPANNA/VANILJRUTOR

500 g smör

10 dl vetemjöl

4 dl strösocker

4 msk vaniljsocker

1 msk bakpulver

Fyllning

4 ägg

2 dl kesella

5 dl crème fraiche

3 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

Garnering

florsocker

Ugn 200 grader

 

Gör så här

1. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna, 30×40 cm, med bakpapper. ( ta undan andra halvan av degen)

2. Fyllning: Blanda ägg, kesella, crème fraiche, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över degbottnen i långpannan.

3. Smula resten av degen ovanpå fyllningen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. Pudra över florsocker precis före servering.

Tips! Om du har en mindre matberedare kan du behöva göra degen i två omgångar. Mät upp halva mängden av ingredienserna och arbeta ihop. Tryck ut degen i långpannan, häll på fyllningen och arbeta sedan ihop resten av degingredienserna och smula på toppen.

 
Kram//Erica

Vaniljhjärtan i långp...

0 Läs mer >>
 
Jag är inte någon som gillar lever, ja den enda form av lever jag äter är pastej.
Men min sambo tycker om lever, så när jag av en slump såg detta recept tänkte jag att jag skulle testa. 
Och han tyckte det var gott.
 

Leverpalt

ca 250 gr mald lever ( finns fryst)
ca 1 kg potatis
3 dl kornmjöl
drygt 2 dl vetemjöl

salt 
rimmat fläsk/bacon 
kryddpeppar

 

Tina leverfärsen, skala och riv el mal den råa potatisen. 
Skär fläsk/bacon i bitar och strö över lite kryddpeppar.
Blanda kornmjöl, vetemjöl, potatis och salt i leverfärssmeten. 
Forma runda bullar och lägg en sked fläsk i varje. 
Koka palten i saltat vatten cirka 50- 60 min.

Servera lingonsylt och smör till.

 

Går bra att frysa in,  gott att skära i bitar och steka upp i smör.

 

 

 

Kram//Erica 

 

Leverpalt

1 Läs mer >>
Jag älskar citron, men det visste ni väl redan.
 
Hemmagjord Limoncello
 
3 dl sprit ( jag använde vaniljvodka)
5 citroner, skal och saft
2,5 dl sockerlag
 
Skölj citronerna noga, jag diskar dom typ med diskmedel och varmt vatten innan jag sköljer dom noga. Skala dem med potatisskalare. Försök att få med endast det gula, det vita smakar beskt. Pressa ur citronsaften. Koka ihop en sockerlag och låt svalna. Häll upp spriten, i med citronsaften och skalet, samt sockerlag i en ren burk.Låt stå svalt i 3-5 dagar. Sila och häll upp i rena flaskor.
 
 
Sockerlag
1 dl socker
2 dl vatten
Koka socker och vatten tills sockret löst upp.
Låt lagen  kallna innan den används.
 
 
Kram//Erica

Hemmagjord Limoncello

0 Läs mer >>
 
Pitabröd
 
 

15 st pitabröd
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk socker
1,5 tsksalt
Ca 14 dl vetemjöl special

Gör såhär:
Lös upp jästen med ljummet vatten, häll i mjöl, salt och socker. Knåda degen ordentligt en bra stund. Minst 10 min för hand eller maskin tills du får en smidig och elastisk deg. Degen ska inte vara för kompakt, häll i så mycket mjöl det behövs tills du får en smidig och lättarbetad deg. Häll sedan direkt ut brödet på mjölat bakbord (behövs inte jäsas efter knådning). Tryck ut 15 st bollar, lägg under två bakdukar eller ett tjockt baklakan. Detta så brödet inte får en torr skorpa. Låt vila i 10 min.

Kavla sedan ut en boll till ett runt bröd på ca 15 cm i diameter. De ska inte vara för tunna men inte heller tjocka. Lägg rundlarna mellan två bakdukar eller ett lakan (en på undersidan och en på ovansidan). Låt jäsa i 1 timme och 30 min. Viktigt att brödet får jäsa så länge så de öppnas upp i ugnen. Värm ugnen i god tid till högsta värmen, 275°. Låt stå i högsta temperatur i ca 15 min innan du gräddar bröden.

Klä plåtarna med bakpapper.Vänd försiktigt bröden så att brödets undersida kommer uppåt på plåten. Jobba varsamt så du inte “punkterar” det jästa brödet. Baka sedan mitt i ugnen. Så fort brödet reser sig låter du den vara några sekunder och sedan öppnar du upp luckan och vänder på brödet med en stekspade och låt bakas i ytterligare 2 min. Brödet ska inte få färg utan bara bli genomgräddade. Så fort du tar ut brödet lägger du den under dubbla bakdukar, viktigt att de täcks direkt, annars hårdnar de. Låt svalna under bakduken. Servera med något gott och frys in de bröd som blir över samma dag. De håller sig i frysen upp till 4 månader. Det är bara att värma upp dem i en påse i Micron innan servering.

 
Recept från Zeina.
 
Kram//Erica

Pitabröd

0 Läs mer >>
God sås till rökt mat, serverade denna till rökt sik i pitabröd.
 
Hjortronsås
 
1 1/2 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
hjortronsylt
salt & peppar
Blanda ihop och smaka av
 

Hjortronsås

0 Läs mer >>
 
Kall bearnaisesås,
 
ca 6 portioner
 
2 dl  creme fraiche
0,5 dl majonäs
1 schalottenlök
1-2 tsk vit vinäger (justera syra efter smak)
2 msk torkad dragon
1 liten bunt persilja
2 tsk senap (dijon eller vanlig senap funkar bra)
0,5 msk socker
0,5 tsk gurkmeja (kan uteslutas, är bara för att ge såsen lite färg)
Salt & peppar
 
Hacka löken fint och persiljan. Blanda sedan samman alla ingredienser och låt såsen stå i kylen några timmar innan servering.
 
 
Kram//Erica 

Enkel Kall Bearnaises...

0 Läs mer >>
 
När man är i husvagnen får man planera maten lite noggrannare än när man är hemma.
Så denna dubbelbakade potatisen var ett test.
Och den funkade toppen att göras i Omniaugnen på husvagnens gasolspis.
Jag bakade 4 bakpotatisar som vanligt i ugnen hemma i förrgår. (225 grader i typ 50 min)
Idag ska jag av en topp längst efter potatisen.
Gröpte ur potatisarna, mosade dom med lite flytande smör, 1 liten pressad vitlöksklyfta, grillkrydda, 1 ägg ca 1 dl riven västerbottenost, salt och nymald svartpeppar, 
Så tillbaks med potatisröran i det urgröpta skalen.
Toppa med lite riven västerbottenost och grillkrydda.
I omnian ställde jag potatisarna på gallret, körde full låga ca 5 min, sen halv låga i 15-20 min.
Servera och ät direkt.
 
Går ju att grädda dessa i vanlig ugn också, typ 175 grader i ca 20 min el tills de fått fin färg
 
Serverade den dubbelbakade potatisen till grillad oxfile, falsk bea, pressgurka, melon/fetaostsallad och vitlök/persiljesmör.
 
 
Kram//Erica

Dubbelbakad potatis

0 Läs mer >>
 
Ibland vet man inte riktigt vad man ska laga till middag.
Då är denna köttfärsrulle ett snabbt, enkelt och gott alternativ. Till det serveras en god sallad med vattenmelon.
 
Köttfärsrulle
ca 4 port
 
1 färdigkavlad smördegsrulle 
 
1 gul lök
finhackad paprika
finhackad purjolök
500 g köttfärs
smör att steka i 
1 tska salt
3 msk tomatpure
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk oregano 
2 dl riven ost (jag hade västerbottenost)
1 uppvispat ägg
timjan
 
Stek lök, paprika, purjolök och köttfärsen i smöret.
Salta, i med tomatpurén , sambal och oreganon..
Låt röran kallna.
Rulla ut den färdigkavlad smördegen.
Fördela färsen och osten på degen och rulla ihop som en rulltårta.
Lägg rullen på en bakplåtspappersklädd plåt.
Pensla med uppvispat ägg och strö över lite riven ost och timjan.
Grädda rullen i 200 grader i ca 20-25 min.
Servera med en god sallad.
 
 
Kram//Erica

Köttfärsrulle

0 Läs mer >>
 
 
Så har jag äntligen testat ett recept som legat sparat en längre tid. 
De blev magiskt goda.
Klart de är lite meck att göra dessa med koka socker till viss temp och vispa vispa i evigheter och pensla choklad mm med det är det värt!
Och sååå mycke godare med det man gjort själv. 
 
Krokofanter

Krokofantfyllning:
4 1/2 tsk gelatinpulver
125 ml (1 1/4dl) kallt vatten
170g strösocker
125ml (1 1/4 dl) glykos
65ml (0,65dl) vatten
Någon droppe röd karamellfärg

Florsocker till topping

Topping:
400g mjölkchoklad
Flerfärgat strössel

Gör så här:
Rör ihop gelatinpulver med 125ml kallt vatten i en kastrull, ställ åt sidan.

Häll strösocker, hälften av glykosen och 65ml vatten i en annan kastrull. Låt det koka upp på medelvärme. Låt koka utan att du rör i det tills det når en temperatur på 120 grader. Använd termometer.

Värm kastrullen med gelatin tills det löses upp, låt det inte bli för varmt ska bara lösas upp lite hastigt. Häll resterande mängd glykos i en vispbunke. Jag använder min kitchenaid till detta. Tillsätt den varma och upplösta gelatinet i bunken med glykos. Vispa på lägsta hastigheten.

När sockerlagen nått en temperatur på 120 grader så ta av kastrullen från plattan och häll ner sockerlagen långsamt i bunken med gelatin blandningen, det är viktigt att det blir precis rätt grader. Kör på lägsta hastighet hela tiden du rör ner det.

När all sockerlag är i bunken så höj hastigheten till medelfart och vispa i 5 minuter. Efter 5 minuter tillsätter du någon eller några droppar röd karamellfärg (smeten ska bli ljust rosa) och vispar ytterligare 5 minuter men nu på högsta hastighet.

När du vispat klart så lägger du all smet i en spritspåse med en stor rund tyll. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller bricka och strö över florsocker så det täcker överallt.

Spritsa sedan långa stänger av marshmallows smet och låt dem stå några minuter (se bild nedan). Pudra sedan över rikligt med florsocker över dem så det täcker överallt. Låt stå några timmar i rumstemperatur så de sätter sig och blir fasta. Skär sedan de spritsade stängerna i ca 10 cm långa bitar. Doppa kanterna i lite florsocker.

 
Smält mjölkchoklad och låt svalna något. Skaka av det yttersta lagret av florsocker från krokofanterna och pensla chokladen runt om varje marshmallows stång.  Börja  med botten på dem, sedan lägga dem på ett bakplåtspapper och pensla på sidorna och ovansidan. Strö slutligen över flerfärgat strössel och låt stelna i rumstemperatur eller i kylen.
 
Receptet är från Victorias provkök
Strössel och gelefärg från Lyckasmedmat.se
Kram//Erica

Krokofanter

0 Läs mer >>
 
 
Dumlekakor
 
24 kakor
 
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
24 dumlekolor
 nobless
mazarinformar
 
Rör smör och socker pösigt.
Rör ner mjöl och bakpulver.
Dela degen i 24 bitar och rulla varje bit till en boll.
Lägg bollarna i mazarinformarna.
Tryck ner en Dumlekola o varje boll.
Grädda kakorna i 200 grader i ca 10 min.
 
Smält en kaka Schweizernöt och ringla över kakorna! 
Mums
 
 
Kram//Erica

Dumlekakor

1 Läs mer >>
 
 

PRESSGURKA
 
1 gurka
salt
 
Lag: 3 krm salt
2 msk ättiksprit
4 msk socker
1 dl vatten
persilja
 
Skiva gurkan tunt med osthyvel el mandolin.
Lägg gurkskivorna på en tallrik.
Strö över lite salt.
Lägg en tallrik och en tyngd på så att gurkorna pressas, ca 30 min.
Gör lagen. Rör så att socker och saltet löser sig.
Krama vätskan ur gurkskivorna.
Lägg gurkan i en burk och häll lagen över.
Strö på persilja.
Låt gurkan stå svalt minst 30 min innan den serveras.
 
Kram//Erica

Pressgurka

0 Läs mer >>
 
Vi fortsätter på temat Godiskakor.
Jag har bakat denna kaka flera gånger tidigare, fast då som rutor och som toppar.
Denna gång som en småkaka.
 
 
 
1 dl socker 
2 dl ljus sirap
1 burk jordnötssmör med crunch
Smält socker,sirap och jordnötssmöret i en kastrull,rör hela tiden.
Får inte koka.
Tillsätt;
1 tsk vaniljsocker
2 dl kokosflingor
10 dl Special K flingor el Rice crips (jag tog hälften av båda)
Rör om alltihop..
Ta upp en klutt och forma till en boll, tryck till den som en småkaka. (Jag använder plasthandskar, är kletigt)
Lägg på ett bakplåtspapper att kallna och stelna.
Smält choklad och ringla över.
 
 
Vill du göra rutor trycker du ut smeten i en liten ugnsform,
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper, ca 1 cm tjockt.
Smält 200 g choklad och bred ut på kakan.
 
Eller så formar du smeten till toppar och doppar botten i smält choklad.
 
Kram//Erica

Snikerskakor

0 Läs mer >>
 
 
Ruccolasmör
 
200 g rumsvarmt smör
1 dl ruccola 
3 msk persilja
rivet skal av 1/2 citron
Kör med en mixerstaven till ett krämigt smör.
 
Kram//Erica

Ruccolasmör

0 Läs mer >>
 
Dubbelmarinerad Fläskfile
 
6-8 port
 
1 kg fläskfile
 
Marinad 1: 2 msk japansk soja
3 msk olivolja
1 msk hoisinsås
2 msk riven ingefära
1 krm salt
fint rivet skal av 1/2 citron 
 
Marinad 2: 1/2 dl vit balsamvinäger
3 msk vatten
1 1/2 dl neutral olja
2 msk ljus muscovadosocker 
1 tsk salt
2 finhackade vitlöksklyftor
3 msk hackad persilja
 
Blanda marinad nr 1 i en plastpåse.
Putsa köttet och lägg ner köttet i marinaden.
Låt köttet ligga minst 3 timmar i marinaden, i kylen, helst över natten.
Vänd köttet några gånger.
Ta upp köttet från marinaden och torka av med hushållspapper.
Hetta upp olja i stekpannan och bryn köttet runt om.
Lägg köttet i en ugnssäker form.
Salta och peppra.
In med köttet i ugnen. 175 grader tills köttets innertemp är 70 grader.
Ta ut köttet från ugnen och låt vila övertäckt i ca  20 min.
Skiva köttet och lägg köttskivorna på en bädd av ruccolasallad, avokado och coctailtomater.
Vispa ihop marinad nr 2 och häll över kött och sallad.
Klicka på ruccolasmör.
toppa med citronskal och persilja.
 
Serverade kokta och uppstekta delikatesspotatisar.
 
 
 
Ruccolasmör
 
200 g rumsvarmt smör
1 dl ruccola 
3 msk persilja
rivet skal av 1/2 citron
Kör med en mixerstaven till ett krämigt smör.
 
 
Marinad nr2
 
 
Kram//Erica

Dubbelmarinerad Fläsk...