Minidonuts
- 1.5 dl socker
- 300 gram extrasaltat Bregott ( 200 g Bregott brynt, 100g smör använde jag)
- 2.5 dl maizena
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1. Blanda ihop degen. Rulla en rulle och skär i skivor eller klicka i småbrödsformar. Jag hade en engångsspritspåse o spritsa ut smeten i småbrödsformar.
- Degen kan vara svår att hantera om den är för mycket bearbetad.
- 2. 175 grader 15-20 min
Bregottkakor
Färskostbollar
Fyrmästargratäng
Baconrullar
- 25 g jäst
- 1,5 dl mjölk, ljummen
- 1 msk honung eller strösocker
- 2 ägg
- 1 ägg, till pensling
- ca 4 dl mjöl
- 50 g smör, smält
- 1 tsk salt
- sesamfrön
- 3 msk olivolja, till pensling
- Blanda jäst, mjölk, honung/socker och 2 ägg i degbunken. Tillsätt mjöl, smält smör och salt. Arbeta degen i 5 minuter på låg hastighet i degblandare/assistent, eller 10 minuter för hand. Jäs 30 minuter i bunken.
- Ta upp degen på mjölat bord, men knåda inte. Forma 30–40 små runda bröd som får jäsa på plåt under bakduk i 1–2 timmar.
- Pensla med 1 ägg och strö över sesamfrön.
- Sätt ugnen på 220 grader med kombiånga. Har du bara en vanlig ugn så kör the old school-modellen och sätt in en ugnstålig bunke med vatten på ugnsbotten så att det bildas ånga. Ställ plåten mitt i ugnen och grädda i cirka 8–10 minuter, tills brödet har fått en ljus fin färg.
- Låt svalna på galler och pensla bullarna med olivolja, då blir de extra saftiga.
Bröd till Sliders
Jordgubbspaj
KantarellFocaccia
Madeleinekakor
3 ägg
1 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk
Smörkräm
100 g smör, rumstempererat
2 dl florsocker
½ krm vaniljpulver
1 äggula
Glasyr
100 g smör
1 dl strösocker
½ krm vaniljpulver
1 äggula
riven kokos
2. Vispa ihop ägg och socker pösigt. Vispa sen försiktigt ner mjöl och bakpulver. Vispa inte för mycket, utan blanda bara tills allt är helt blandat. Ha till sist ner mjölken och blanda tills allt är genomblandat.
3. Klä en plåt med bakplåtspapper och häll ut smeten. Bred ut den så att den är jämn (men inte för tunn!). Grädda den sen mitt i ugnen i 5 minuter (men håll koll så att den inte bränns).
4. När botten är färdiggräddad, strö lite strösocker över botten, vänd den upp och ner på ett bakplåtspapper . Ta loss bakplåtspappret från kakan och lägg långpannan över och låt kakan svalna så.
5. Gör under tiden smörkrämen genom att vispa smör och florsocker pösigt. Tillsätt sen lite vanilj och äggulan. Vispa allt luftigt i minst 5 minuter.
6. När botten har svalnat bred ut smörkrämen i ett jämnt lager.
8. Gör nu glasyren genom att smälta smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och vispa ner sockret.
9. Tillsätt sen vanilj och äggula och fortsätt att vispa för hand tills glasyren har tjocknat. Häll den över rulltårtan och strö över kokos.
Silviarulltårta
Mördegskakor
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 ägg
- 1 dl strösocker
- 1 tsk mald kardemumma
- ½ tsk salt
- 11–12 dl vetemjöl
Fyllning
- 150 g smör, rumsvarmt
- 2 msk vaniljsocker
- 3 dl florsocker
- 100 g färskost, t ex Philadelphia
Pensling & garnering
- 1 ägg
- pärlsocker
- Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med degvätskan.
- Tillsätt ägg, socker, kardemumma och salt. Häll i mjölet, lite i taget, och arbeta in det i degen som ska vara ganska lös.
- Strö lite vetemjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk i 40 min.
- Platta ut degen med mjölade händer i en smord långpanna, ca 30 x 40 cm. Låt den jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 220 grader.
- Blanda ingredienserna till fyllningen.
- Gör 20 gropar (5 x 4 cm) i degen och fördela fyllningen i dem. Jag fyllde en engångsspritspåse , Enkelt bara trycka ner spetsen i hålet o fylla. Låt den jäsa i ytterligare ca 15 min.
- Pensla bullarna med ägg, strö över pärlsocker och grädda dem längst ner i ugnen i 15–20 min.
- Låt bullarna svalna något innan du skär dem i bitar.
-
Tagit receptet från tidningen Hembakat.Kram//Erica
Philadelfiabullar i l...
Rabarberkaka
Chokladbolls Brownie
Brownie:
- 1,5 dl kakao
- 3,5 dl socker
- 0,8 dl florsocker
- 1 tsk havssalt
- 2,5 dl mjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 ägg
- 1,2 dl raps olja
- 2 msk vatten
- 200 g smält choklad
Chokladbollssmet:
- 150 g smör, rumsvarmt
- 1,5 dl socker
- 1 msk vaniljsocker
- 3 msk starkt kaffe, kallt
- 3,5 dl havregryn
- 4 msk kakao
- pärlsocker (att strö på toppen)
Brownie:
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en form på ca 20×20 cm med bakplåtspapper.
Rör ihop kakao, socker, florsocker, salt, mjöl och vaniljsocker i en stor bunke.
Tillsätt ägg, olja och vatten och rör till en jämn och slät smet.
Smält chokladen och rör ner den i smeten.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30-35 minuter. Börja testa med en sticka efter 30 min, den ska vara lite kladdig i mitten.
Låt svalna helt.
Chokladbollssmet:
Häll det rumsvarma smöret i en bunke tillsammans med socker och vaniljsocker. Vispa med elvisp/maskin till en krämig och jämn smet.
Tillsätt kaffet och vispa ihop.
Häll tillsist ner havregryn och kakao och vispa några minuter.
Häll chokladbollssmeten över den avsvalnade brownien och bred ut i ett jämnt lager.
Strö pärlsocker på toppen och skär i rutor.
Kram//Erica