- 1pkt 5-minuterssill i bitar (à 420 g)
- 2 hårdkokta ägg
- 1 dl matyoghurt
- 1/2 dl majonnäs
- 1 1/2 dl riven Västerbottensost
- 1/2 dl skuren dill
- 2 tsk dijonsenap
- 1 krm cayennepeppar
- salt
Så här gör du
- Låt sillen rinna av, skala äggen och skär i bitar. Blanda matyoghurt, majonnäs och ost. Rör ner dill, senap, cayennepeppar och smaka av med salt. Vänd ner sillen och äggen. Låt stå någon timme innan serveringen.
- Servera sillen på bröd eller med kokt potatis.
Västerbottensostsill
Inkokta Clementiner
Skrovmål, Älgfärsburg...
Tomtemors Latte
Ätbara Brödskedar med...
- 25 g jäst
- 2 msk mjölk
- 1/2 g saffran
- 6 dl vetemjöl special
- 2 msk strösocker
- 1/2 tsk salt
- 150 g mjukt smör
- 4 ägg, medelstora
Till pensling
- 1 ägg
- Rör ut jästen i mjölken i en liten skål. Tillsätt smulad saffran i mjölkblandningen. Blanda vetemjöl, socker, salt i skålen till matberedaren med plastkniven monterad. Tillsätt mjölkblandningen och finfördela.
- Tillsätt smör i klickar och arbeta ihop degen, cirka 1 minut. Tillsätt ett ägg i taget och arbeta degen blank och smidig, cirka 2 minuter. Lägg över degen i en oljad bunke och låt degen jäsa under bakduk, 1 timme. Stöt ihop och sätt på lock och ställ i kylen över natten.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till två längder. Dela varje längd i 20 bitar. Rulla till små runda bollar och lägg i smorda tartletteplåtar eller småbrödsformar i papper.
- Låt briocherna jäsa under bakduk, cirka 45 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg blandat med en nypa salt.
- Grädda i nedre delen av ugnen 7-8 minuter. Låt svalna på galler. Servera briocherna ljumma, gärna med lite marmelad.
SaffransBriocher
Brända mandlar
Ingredienser
3 ägg
3 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl grädde
75 g smör
200 g riven mandelmassa
1 g saffran
Frosting
200 g Philadelphia
50 g rumsvarmt smör4
4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
1. Mortla saffranet med lite socker, smält smöret med saffranet och låt det svalna
2. Sätt ugnen 175 grader, och smörj och bröda en form
3. Vispa ägg och socker
4. Rör ner grädden
5. Blanda mjöl och bakpulver för sig och rör ner tillsammans med smöret
6. Riv mandelmassan grovt och blanda ner den i smeten.
7. Grädda 40-45 minuter beroende på form, känn efter med en sticka att den är helt torr
8. Vispa ihop smör och philadelphia tills det är en slät massa
9. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa ihop tills det är en krämig Frosting
10. Bred ut frostingen över kakan
Saffranssockerkaka
Saffranspannacotta
Rullrån
Varm Clementindryck
100 g Smör
4 dl Strösocker
2 dl Vispgrädde
Grön och röd karamellfärg
Två påsar Ahlgrens bilar (75 g per påse)
150 g Vit Choklad
GÖR SÅHÄR
Färgsortera bilarna
Blanda smält Smör, Socker och vispgrädde.
Ta fram tre olika kastruller och lägg i bilarna varje färg för sig. Dela grädd,smör,sockersmeten i 3 delar.
Förstärk färgerna m lite karamellfärg.
Koka upp på svag värme ca 10 minuter. Håll koll bränns lätt. Rör hela tiden.
Rör sist i chokladen.
Låt svalna.
Ta fram en form 20x20 cm, med bakplåtspapper i. Häll varje färg för sig. Låt det stelna en aning för varje färg.
AhlgrensbilFudge
175 grader
Kakor:
200g margarin
1 dl socker
4dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2msk nescafe el bryggkaffe.
Fyllning:
1 äggula
50 g margarin
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Blanda alla ingr till en smidig deg.
Dela degen i 6 delar, rulla ut till en tumtjock rulle.
Skär varje rulle i 10 bitar, lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Tryck till varje kaka med handen el en gaffel.
Grädda i ca 10 min.
Låt kakorna kallna.
Vispa ihop fyllningen med elvisp.
Sätt ihop 2 o två med fyllning mellan.
Kaffekaka
Ingredienser till en stor korv el två små
100 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
200 g mörk choklad
50 g krossade kex el hackade blandade nötter ( pistage, mandel, hasselnötter, valnötter, kanderade mandlar o pekanfras använde jag)
+ lite florsocker till pensling
Gör så här:
1. Vispa smör, florsocker och vaniljpulver riktigt fluffigt.
2. Smält chokladen sakta över ett vattenbad.
3. Krossa kexen i mindre bitar el hacka nötterna.
4. Blanda den smälta chokladen med smörvispet tills det är välblandat. Tillsätt kexen el nötterna och rör om så att det är välblandat.
5. Lägg en stor bit plastfolie på bänken, Fördela smeten i ca 30-40 cm lång korv. Vänd in långsidorna av paketet och sno ihop ändarna så att det försluter sig. Ungefär så som man gör kryddsmör
6. Lägg korven i kylen. Efter ca 15-20 minuter så kan du forma den lite så att den inte blir platt på botten. Låt sedan stelna helt 1-2 timmar.
7. Rulla ut korven från plasten på lite florsocker ( hade finhackade pistagenötter på nötkorven) . Låt ligga framme ett tag innan du skär upp den, sedan är det bara att njuta!
Slå in i bakplåtspapper, gör en etikett och du har en originell 'gå-bort-present'.