0 Läs mer >>
 
Falsk Potatisbakelse
 
långpannerutor
 
4 ägg+ 1 äggvita (äggulan sparas till smörkrämen)
4 dl socker
200 g smält smör
2 1/2 dl mjölk
ca 6 dl mjöl
3 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
 
Kräm: 4 dl snabbmarzankräm
200 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1  äggula
1 tsk vaniljsocker
 
Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt övriga ingredienser och häll i en smord och bröad långpanna.
Grädda i 175 grader i ca 15-20 min.
 
Vispa ihop marzankrämen. Låt stå i kylen ett tag.
Vispa smör, florsocker, äggula och vaniljsockret slätt och pösigt.
Blanda ner smörkrämen i marzankrämen.
Bred krämen över kall kaka.
Strö grovt riven mandelmassa över hela kakan (ca 250g mandelmassa) 
Sikta kakao över mandelmassan.
Skär i rutor,
 
Rutorna går att frysa
 
Kram//Erica

Falsk Potatisbakelse

0 Läs mer >>
 
Min favoritsill.
Går fort att göra med 5 minuterssill.
Görs med fördel en dag innan den ska ätas.
 
VÄSTERBOTTENSOSTSILL
 
  • 1pkt 5-minuterssill i bitar (à 420 g)
  • 2 hårdkokta ägg 
  • 1 dl matyoghurt 
  • 1/2 dl majonnäs 
  • 1 1/2 dl riven Västerbottensost 
  • 1/2 dl skuren dill 
  • 2 tsk dijonsenap 
  • 1 krm cayennepeppar 
  • salt 

Så här gör du

 

  1. Låt sillen rinna av, skala äggen och skär i bitar. Blanda matyoghurt, majonnäs och ost. Rör ner dill, senap, cayennepeppar och smaka av med salt. Vänd ner sillen och äggen. Låt stå någon timme innan serveringen. 
  2. Servera sillen på bröd eller med kokt potatis.

Västerbottensostsill

1 Läs mer >>
 
Så har julen varit, mycke god mat och samvaro.
Men det blir alltid en massa mat över.
Då får man försöka ta till vara på det man har och göra gosa nya rätter av råvarorna.
Dagarna före ju hade dom clementiner i trälådor billigt.
Och jag var ju som intresserad av lådorna i trä oxå. Så det blev ju att köpa på sig några lådor clementiner.
Men för att dom nu inte ska bli förstörda så har jag lagt in dom i sockerlag, o dom ska ätas med Punchgrädde på nyår.
 
Inkokta Clementiner
4 port
 
8 clementiner
3 dl vatten
2 dl strösocker
1 kanelstång
1 vaniljstång, delad o urskrapad
(ev 2-3 msk vaniljvodka)
 
Skala clementinerna, jag skar bort skalet med kniv. ( vill få bort det vita)
Lägg clementinerna i en ren burk.
Koka vatten, socker, kanel o vaniljstång O frön.
(rör ner vaniljvodka)
Häll den varma lagen över clementinerna.
Låt kallna.
Förvaras i kyl.
 
Serveras med Punchgrädde.
(krossa punchgodisar och vispas ihop med grädde)
 
 
 
Skulle ha clementinlådorna att servera hemmagjort skrovmål i.
Lådorna är även fina att göra gåbortpresenter i.
 
 
 
Kram//Erica

Inkokta Clementiner

0 Läs mer >>
Vi gjorde ett rejält hemmagjort Skrovmål till middag.
 
SAFTIGA HAMBURGERBRÖD
8 normalstora el 16 småa
 
2 dl vatten
1 dl mjölk
15 g jäst
1 ägg
50 g rumsvarmt smör
1/2 dl socker
1 tsk salt
8-9 dl mjöl
 
Värm mjölken och vattnet till 37 grader.
Rör ut jästen i lite mjölk.
Blanda alla ingredienser till en smidig deg.
Täck bunken med glad pack och låt jäsa i rumstemp i 2 timmar.
Dela degen i 16 bitar ( 16 bitar till minisar, 8 till normalstora).
Låt jäsa i 45 min.
Pensla med vatten el uppvispat ägg och strö på sesamfrön el polenta 
175 grader i 10 -15 min
 
Hamburgerdressing
 
1 dl creme fraiche
3 msk majonäs
4 msk bostongurka 
1 msk ketchup
1 msk chilisås
1 tsk senap
salt
 
 
 
Älgfärsburgare
älgfärs
salt
svartpeppat
Forma färsen till burgare, stek i smör.
Salta o peppra
 
Västerbottenost
 
Ruccolasallad
 
Gul lök, skivad i tunna ringar
 
Montera burgaren med vbost, dressing, gul lök, sallad i bröden
 
 
 
Pommes
skala och dela varje potatis i 6 klyftor
koja potatisen i 5 min i saltat vatten
häll av vattnet o låt potatisen ånga sig torr på en ren kökshandduk
lägg potatisen på en bakplåtspappersklädd plåt
häll över olivolja och rör om
salta potatisen och strö på timjan
175-200 grader i ca 30-40 min
 
Kram//Erica

Skrovmål, Älgfärsburg...

0 Läs mer >>
 
Tomtemor Ericas Latte
 
1 glas
 
1,5 msk kanelsirap (se nedan)
en espresso ( jag tog 1/2 dl starkt kokkaffe)
 1 dl varm, skummad mjölk
1 tsk mortlade kardemummakärnor
vispad grädde
mald kardemumma
 
Blanda de mortlade kardemummakärnorna i kaffet och kör kaffet i micron så det blir extra varmt.
Koka upp mjölken och vispa till ett skum.
Häll kanelsirapen i ett glas.
Sila kaffet ner i glaset så kardemummakärnorna inte kommer me.
Häll i den skummade mjölken.
På med en rejäl gräddklick, sikta mald kardemumma över grädden.
Njut!
 
 
 
 
Kanelsirap
 
1 dl vatten
1 dl socker
1 kanelstång 
Koka i ca 3-5 min
Häll upp i en ren burk.
 
Kram//Erica 

Tomtemors Latte

0 Läs mer >>
 
 
 
BRÖDSKEDAR
ca 30 st
 
25 g jäst
3 dl ljummet vatten, 37 grader
1/2 tsk salt
7-8 dl vetemjöl
 
Smörade Asiatiska soppskedar
 
Lös jästen i det ljumma vattnet.
Rör ner salt och mjölet.
Rör till en smidig deg, knåda den i några minuter.
Låt jäsa i minst 30 min i rumstemp under glad pack.
Kavla ut degen så tunt du bara kan.
Skär ut en bit deg och drapera på skeden.
Klipp bort överflödig deg. 
 Grädda i 175-200 grader i 10-15 min.
 
 
 
 
Rökt Älghjärtsröra
 
1 dl creme fraiche
3 msk majonäs
riven pepparrot
2 finhackade äpplen 
1/2 finhackad rödlök
rökt älghjärta el annat rökt kött
Rör ihop allt o smaka av
 
 
Kram//Erica

Ätbara Brödskedar med...

0 Läs mer >>
 
SaffransBriocher
 
 40 stycken 
  • 25 g jäst
  • 2 msk mjölk
  • 1/2 g saffran
  • 6 dl vetemjöl special
  • 2 msk strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 4 ägg, medelstora

Till pensling

  • 1 ägg
 
  1. Rör ut jästen i mjölken i en liten skål. Tillsätt smulad saffran i mjölkblandningen. Blanda vetemjöl, socker, salt i skålen till matberedaren med plastkniven monterad. Tillsätt mjölkblandningen och finfördela.
  2. Tillsätt smör i klickar och arbeta ihop degen, cirka 1 minut. Tillsätt ett ägg i taget och arbeta degen blank och smidig, cirka 2 minuter. Lägg över degen i en oljad bunke och låt degen jäsa under bakduk, 1 timme. Stöt ihop och sätt på lock och ställ i kylen över natten.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till två längder. Dela varje längd i 20 bitar. Rulla till små runda bollar och lägg i smorda tartletteplåtar eller småbrödsformar i papper.
  4. Låt briocherna jäsa under bakduk, cirka 45 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg blandat med en nypa salt.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen 7-8 minuter. Låt svalna på galler. Servera briocherna ljumma, gärna med lite   marmelad.
(Recept från mitt kök)
 
 
 
Kram//Erica

SaffransBriocher

0 Läs mer >>
 
 
 
 
Brända mandlar.
 
200 g sötmandlar
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl vatten
ev röd karamellfärg
 
Blanda allt i en tjockbottnad rymlig kastrull, jag använder min gjutjärnsgryta.
Koka tills allt vatten kokat bort
& sockret smular sig.
Rör hela tiden.
 Fortsätt koka, rör hela tiden.
Sockret ska nu smälta och lägga sig i ett tjockt lager runt mandlarna.
Tänk på att det är varmt, riktigt hett! Så var försiktig!
  
Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper.
Sära på mandlarna så dom ligger en å en.
 
Kram//Erica 

Brända mandlar

0 Läs mer >>
 
 
 
Saffranssockerkaka med frosting

Ingredienser
3 ägg
3 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl grädde
75 g smör
200 g riven mandelmassa
1 g saffran

Frosting
200 g Philadelphia
50 g rumsvarmt smör4
4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
1. Mortla saffranet med lite socker, smält smöret med saffranet och låt det svalna
2. Sätt ugnen 175 grader, och smörj och bröda en form
3. Vispa ägg och socker
4. Rör ner grädden
5. Blanda mjöl och bakpulver för sig och rör ner tillsammans med smöret
6. Riv mandelmassan grovt och blanda ner den i smeten.
7. Grädda 40-45 minuter beroende på form, känn efter med en sticka att den är helt torr
8. Vispa ihop smör och philadelphia tills det är en slät massa
9. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa ihop tills det är en krämig Frosting
10. Bred ut frostingen över kakan

 
 
 
 
Kram//Erica

Saffranssockerkaka

0 Läs mer >>
 
Saffranspannacotta
6-8 port
 
5 dl grädde
150 g vit choklad
1 tsk vaniljpulver
1 påse saffran el 0,75 msk saffransessens
2 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ,ca 5 min.
Koka upp grädden, ta grytan från plattan. Lägg i hackad vit choklad, rör tills den smält i grädden.
Rör ner vaniljpulver och saffran.
Rör ner urkramade gelatinblad. Rör tills dom smält.
Häll upp i portionsglas/skålar.
Ställ kallt några timmar.
Krossa några pepparkakor och toppa pannacottan vid servering.
 
 
Kram//Erica

Saffranspannacotta

1 Läs mer >>
 
RULLRÅN
(många blir det)
 
 
2,25 dl socker
2,25 dl mjöl
2,25 dl pot.mjöl
2,25 dl mjölk
2,25 dl smält smör
2 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 tsk hjortronsalt
Blanda det smälta smöret och mjölken och vispa ner det i en skål med dom torra ingredienserna.
 
 
 
 
 

Rullrån

0 Läs mer >>
 
Varm Clementindryck
1 glas
 
ca 2 dl clementinsaft
1 dl vatten
1 kanelstång (kort)
1 stjärnanis
3 mortlade kardemummakärnor
ev 1 tsk socker
 
Pressa clementiner, häll saft o fruktkött i en kastrull.
I med vatten, kanelstång, stjärnanis och mortlade kardemummakärnorna.
Tillsätt ev socker.
Låt nu detta sjuda ca 10 min. 
Sila drycken.
 
Vill man ha en vuxendryck, spetsa drycken med vaniljvodka.
 
 
 
Kram//Erica

Varm Clementindryck

0 Läs mer >>
 
 
AhlgrensBilFudge
 

100 g Smör
4 dl Strösocker
2 dl Vispgrädde

Grön och röd karamellfärg

Två påsar Ahlgrens bilar (75 g per påse)


150 g Vit Choklad

GÖR SÅHÄR

 

Färgsortera bilarna

Blanda smält Smör, Socker och vispgrädde.
Ta fram tre olika kastruller och lägg i bilarna varje färg för sig. Dela grädd,smör,sockersmeten i 3 delar.

Förstärk färgerna m lite karamellfärg.

Koka upp på svag värme ca 10 minuter. Håll koll bränns lätt. Rör hela tiden.

Rör sist i chokladen.

Låt svalna.

Ta fram en form 20x20 cm, med bakplåtspapper i. Häll varje färg för sig. Låt det stelna en aning för varje färg.

 

 
 
 
Kram//Erica 

AhlgrensbilFudge

0 Läs mer >>
 
 
Detta är ännu en kaka som väcker minnen från min barndom.
Mamma bakade dessa.
 
KAFFEKAKOR
30 dubbla

175 grader

Kakor:

200g margarin
1 dl socker
4dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2msk nescafe el bryggkaffe.

 

Fyllning:

1 äggula
50 g margarin
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

 

Blanda alla ingr till en smidig deg.

Dela degen i 6 delar, rulla ut till en tumtjock rulle.

Skär varje rulle i 10 bitar, lägg på bakplåtspappersklädd plåt.

Tryck till varje kaka med handen el en gaffel.

Grädda i ca 10 min.

Låt kakorna kallna.

Vispa ihop fyllningen med elvisp.

Sätt ihop 2 o två med fyllning mellan.

 
 
 
 
Kram//Erica 

Kaffekaka

0 Läs mer >>
 
Så har även jag testat göra Chokladkorvar, ChokladSalami!
Gjorde en med krossade kex och en med blandade nötter.
 
CHOKLADSALAMI

Ingredienser till en stor korv el två små
100 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
200 g mörk choklad


50 g krossade kex el hackade blandade nötter ( pistage, mandel, hasselnötter, valnötter, kanderade mandlar o pekanfras använde jag)


+ lite florsocker till pensling

Gör så här:
1. Vispa smör, florsocker och vaniljpulver riktigt fluffigt.
2. Smält chokladen sakta över ett vattenbad.
3. Krossa kexen i mindre bitar el hacka nötterna.
4. Blanda den smälta chokladen med smörvispet tills det är välblandat. Tillsätt kexen  el nötterna och rör om så att det är välblandat.
5. Lägg en stor bit plastfolie på bänken, Fördela smeten i ca 30-40 cm lång korv. Vänd in långsidorna av paketet och sno ihop ändarna så att det försluter sig. Ungefär så som man gör kryddsmör 
6. Lägg korven i kylen. Efter ca 15-20 minuter så kan du forma den lite så att den inte blir platt på botten. Låt sedan stelna helt 1-2 timmar.
7. Rulla ut korven från plasten på lite florsocker ( hade finhackade pistagenötter på nötkorven) . Låt ligga framme ett tag innan du skär upp den, sedan är det bara att njuta!

Slå in i bakplåtspapper, gör en etikett och du har en originell 'gå-bort-present'.

 
 
 
Kram//Erica 

ChokladSalami