0 Läs mer >>
 
Detta är väl sommarmat?
Inkokt lax, färskpotatis & en god kall sås!
 
ca 6 port
1 kg laxfilé 
1 gul lök
1 morot
1 liter vatten
1/2-1 dl ättika
1 msk salt 
2 msk socker
7 vitpepparkorn
 
Ugn 200 grader
 
Lägg laxfilén i en liten form med höga kanter. ( jag tog bort skinnet)
Skala och skiva lök och morot, lägg de i en kastrull med vattnet, ättikan, salt, socker och vitpeppar.
Koka upp lagen och häll den över fisken, in i ugnen ca 10-12 min.
Ta ut formen och låt svalna I lagen.
Sätt in laxen med lagen i kylen.
 
Kall sås: 1 liten burk creme fraiche
2 msk majonäs
1 msk senap
bostongurka ( man tar så mycke man vill)
salt & peppar
dill
Rör ihop allt o smaka av.
 
 
 
Kram//Erica

Inkokt Lax med kall s...

0 Läs mer >>
 

Det här behöver du till 24 stycken
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 gram smör

Fyllning : Nutella & karamelliserad mjölk

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.

Rör ihop de torra ingredienserna, tärna ner smöret.

Arbeta ihop för hand eller med elvisp.

Forma till 24 bollar och lägg i muffinsformar , som gärna ställts i en muffinsplåt för minimuffins.

Och grädda dem i cirka 11-13 minuter, eller tills de fått vacker färg.

Tryck försiktigt ut en grop i mitten av dem ( när de är varma ) med hjälp av ett mindre glas eller kryddburk.
Jag hade en rund tandpetsburk.
 
Låt kakorna kallna.
Fyll nu gropen med kolakrämen (den karameliserade mjölken) och toppa med nutella.
 
 
 
 
Jag försöker att slänga minimalt.
Så iom jag hade öppnat den karamelliserade mjölken ( kolan) och inte använde upp allt, gjordes en liten Bananoffepaj.
Jag blandade kolan o Nutella, som breddes på en digistivebotten. ( krossade digistive som blandas med smält smör)
Skivad banan, grädde och riven choklad. 
Klart!
 
Kram//Erica

Nutella & Kolakakor

0 Läs mer >>
Passar på att göra några godbitar att ha i frysen om det blir läge för spontanfika under sommaren.
Dessa små läckra hallonpajer är toppen ha på lut i frysen om man får oväntat besök.
Jag gjorde dessa i mazarinformar, men man kan även göra en stor!
 
 
Hallonpaj
ca 16-20 st små el 1 stor paj
 
Pajskal:
200 g smält smör
5 dl mjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
 
Fyllning:
3 dl mjölk
7 msk snabb marzanpulver
350 g frysta hallon
1 msk potatismjöl
1/2 dl socker 
 
Börja med att göra marzankrämen, vispa ihop mjölken och marzanpulvret och låt den svälla i kylen.
Ta fram hallonen från frysen och blanda dom med potatismjölet och sockret.
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen.
Ta undan 1/3 av degen.
2/3 trycks ut i pajformen/pajformarna.
Förgrädda pajskalet/pajskalen i 200 g i ca 8-10 min.
Lägg en klick av marzankrämen i varje pajform / täck botten i den stora formen.
Sen på med hallonen och sist smula över pajdegen som är kvar.
Grädda i 200 grader i ca 20-30 min.
 
Serveras gärna med en klick grädde elller marzansås.
 
 
Kram//Erica 

Hallonpaj

0 Läs mer >>
En småkaka som passar bra till eftermiddagskaffet! 
 
Potatismjölskakor
ca 50 st
 
1 hg socker
2 hg rumsvarmt smör 
2 hg vetemjöl
2 hg potatismjöl
Rör ihop till en deg.
Rulla till bollar som läggs på en bakplåtspappersklädd plåt.
Tryck med en gaffel på varje boll.
Grädda i 225 grader i ca 8 min.
 
Kram//Erica

Potatismjölskakor

0 Läs mer >>
 
När jag sist var i Uppsala firades Cinco de Mayo, och jag blev bjuden på en variant av denna goda rätt.
Har laddat ett tag för att göra den själv.
Min variant blev med tacokryddade kycklingbitar.
Går lika bra med färs eller quorn.
 
CRUNCHWRAP SUPREME 
4-5 st
 
1 pkt stora tortillabröd
2 kycklingfiléer 
1 gul lök
1 påse tacokrydda
cheesedip
isbergssallad
tomat
gurka
majs
avokado
riven ost
tacosås , valfri styrka
tortillachips, cheesesmak
 
Skär kycklingen i småa tärningar, stek i smör tillsammans med finhackad lök.
När kycklingen är genomstekt, strö över tacokryddan och lite vatten.
Lägg kycklingen i en skål och diska stekpannan.
Hacka sallad, tomat, gurka och avokadon, blanda ner majs.
 
Lägg ett tortillabröd på en skärbräda.
Lägg lite kyckling , smeta på lite cheesedip, salladsblandningen,tacosås, tortillachips och rivost.
Nu ska brödet vikas ihop.
Om inte tortilla brödet 'går ihop', får man riva en bit från ett extra bröd.
Vänd vinkningen nedåt i en varm torr stekpanna.
Stek på båda sidor på medelvärme tills yan fått fin färg och ost och fyllningen blivit varm.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Crunchwrap Supreme

0 Läs mer >>
När jag bodde i Kalix kunde man köpa färdig Kräftsill i en liten burk, minns att jag tyckte så om den. 
Kunde ha sillen som pålägg, la den på en husmans och åt.
Brukar titta efter Kräftsill när jag besöker olika fiskdiskar men inte hittat.
Men nu ramlade jag över ett recept på internet och du, den blev jättegod.
Men bli inte besviken, det finns inga kräftor i!
 
Min version av:
Kräftsill
 
1 pkt 5 min sill (420g)
1 finhackad banancharlottenlök
1/2-1 msk senap
1-2 msk socker
1 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
3 msk chilisås
3-4 msk ketchup
fryst dill
(fint riven västerbottensost)
Skölj sillen i kallt vatten och klipp fisken i lagom stora bitar.
Rör ihop alla ingredienser.
Smaka av, tycker du att något fattas så ta mer av det.
Jag drog några varv med svartpepparkvarnen.
Serverade färskpotatis, kokta ägg, smör, tunnbröd och sill! 
God sommar middag.
 
Kram//Erica

Kräftsill

0 Läs mer >>
Idag har jag haft utlandsbesök, fd svägerska och två av hennes barn som jag är 'moster' åt.
Klart man då vill bjuda på Norrländska delikatesser.
Bl.a blev det en kantarellpaj med brieost, supergod som ensamrätt med en sallad eller på buffébordet.
 

Kantarell&Brieostpaj
 
Pajdeg
100g rumsvarmt smör
3 dl mjöl
1 msk vatten
 
Fyllning
3 dl förvällda kantareller
1/2 finhackad gul lök
ca 10 cm finhackad purjolök
1/2 finhackad röd paprika
smör
salt 
vitpeppar
brieost
vit sparris i burk
coctailtomater 
Nyp ihop till en pajdeg som trycks ut i en pajform.
Förgrädda skalet i 200 grader i 10 min.
Smörstek löken , paprikan och kantarellerna, salta och peppra.
Fördela kantarellerna , paprikan och löken i det förgräddade skalet.
Skiva brieosten och lägg skivorna som ett lock över svampen.
Garnera med delade tomater och den vita sparrisen.
Grädda i 200 g ca 20 min.
 
Bjöd en sallad till med sallad, gurka, majs, paprika, vattenmelon, fetaost och sparris.
 
Kram//Erica

Kantarellpaj med brie...

0 Läs mer >>
Jaa, hittade ett recept  på Vitkålsgratäng någonstans på nätet.
Tänkte att det måste jag testa.
Så när jag gjorde en Ugnstekt vildsvinsfransyska så testade jag.
Kokade några potatisar som en backup.
Men du sååå god gratäng, ingen åt potatisen.
 
 
Vitkålsgratäng
 
5 portioner
 
1 vitkålshuvud, ca 2 liter hackade i bitar
1 gul lök
10 cm purjolök 
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
150 g riven ost
salt, peppar ev lite chilifllingor
smör
 
Hacka vitkål, lök och purjolök.
Stek i en stekpanna med smör.
Bryn tills kålen vattnat ur sig och blivit mjuka.
Häll över grädden och pressa i vitlöken.
Koka ihop några minuter tills grädden kokat in.
Salta o peppra, blanda i lite ost och häll kålen i en ugnsform.
Toppa med resten av osten.
In i ugnen, 225 grader i 20-25 min.
Gott till grillat.
 
Kram//Erica

Vitkålsgratäng

0 Läs mer >>
Att ta till genvägar är tillåtet, så länge smaken är topp.
Dessa tartletter är med färdigköpt smördeg och kallrörd marzankräm.
 
 
Vi börjar med att göra garneringen, Limemarinerade jordgubbar.
Skölj och dela jordgubbarna.
Riv skal från en lime och pressa limesaften över jordgubbarna.
Strö över lite råsocker.
Rör om och låt jordgubbarna marineras i kylen.
 
Tartletterna.
6 st
 
1 smördegsrulle, ca 250 g
150 g mandelmassa
2 äggvitor
 
Topping: 4 dl kallrörd marzankräm ( mått finns på paketet)
1 dl vispad grädde
blanda marzankrämen och grädden
 
Smöra 6 låga bakformar i aluminium, ca 10 cm i diameter.Rulla ut smördegsrullen. 
Skär ut 6 rundlar som är något större än formarna.
Lägg rundlarna i formarna.
Tryck till degen något så den sluter n mot formarna.
 
Vispa vitorna till hårt skum.
Riv mandelmassan grovt och blanda med den vispade vitan.
Blanda försiktigt.
Fördela massan i formarna.
Grädda mitt i ugnen, 225 grader tills de fätt fin färg, ca 10-15 min.
Låt svalna.
Lägg en klick topping på varje tartlett och de marinerade jordgubbarna.
Riv lite limezest över.
 
Kram//Erica 

Enkla Tartletter

0 Läs mer >>
 
 
 
Banankaka med chokladganache
 
100 g rumsvarmt smör
3 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1/2 dl filmjölk
1/2 dl hackade hasselnötter ( kan uteslutas)
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
2 mosade bananer
 
chokladganache: 1 dl grädde
100 g mörk choklad
pistagenötter
 
Smöra och bröa en rund sockerkaksform.
 
Vispa det rumsvarma smöret med socker.
Ner med äggen, vaniljsocker, kanel, fil, hasselnötter, mjöl, bakpulver och bikarbonat.
Vispa.
Mosa bananerna och rör ner i kaksmeten.
Häll i kakformen.
Grädda i 175 grader i ca 30-40 min.
Låt kallna i formen.
Koka ganachen.
 
Hacka chokladen.
Koka upp grädden.
Ta kastrullen från plattan.
Rör ner chokladhacket. Rör tills chokladen smält och du har en slät smet.
Låt kallna.
Häll över kakan.
Strö över hackad pistage.
 
Kram/Erica

Banankaka

0 Läs mer >>
Efter några dagar med husvagnen så hade nektarinerna fått några törnar.
Så i stället för att slänga dom, fick det bli en Salsa!
Blev ett gott tillbehör till Norrlandstacon.
 
 
 
 
Nektarinsalsa
 
4 nektariner
1 banancharlottenlök el salladslök
1 lime, saft och rivet skal
1 msk honung
2 msk olja
salt
persilja
några varm med Svartpepparkvarnen
 
Finhacka löken.
Skär nektarinerna i tärningar.
Blanda olja, honung, saft från lime och skal.
Salt och peppar efter smak.
Häll dressingen över nektarinerna och löken.
Hacka persilja och strö över.
Rör om och lät stå och dra en liten stund innan servering.
 
Gott till mycke, grillat, i wraps mm.
 
Kram//Erica

Nektarinsalsa

0 Läs mer >>
 
 
 
 
Pensionärskakan är nog den godaste sockerkakan av dom alla, tycker jag i alla fall.
Och eljest som jag är, vill jag att kakan ska ha varit fryst innan jag äter den.
'Krämen' som man kokar och sätter i mitten blir så god eftre en köldknäpp!
 
 
Pensionärskaka
 
3 dl socker
3 ägg
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
 
Fyllning; 125 g smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker
 
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner mjöl som blandats väl med bakpulver och det kokande vattnet.
Häll smeten i smörad och bröad form.
Grädda kakan i 175 grader i ca 40-45 min.
 
När kakan kallnat delar man den på mitten.
Koka fyllningen i ca två minuter under vispning.
Häll fyllningen på båda sockerkakshalvorna och lägg ihop igen.
Pudra florsocker över vid servering.
 
Jag gillar denna sockerkaka bäst sen den varit fryst.
Fyllningen har då satt sig bättre...men smaken är ju som baken!!
 
Kram//Erica
 

Pensionärskaka

0 Läs mer >>
 
Har mamma på besök så det blev grillad oxfile på en måndag.
Men det går också bra!!
Kom ihåg att vi hade en del förvällda kantareller i frysen ,så det blev att göra ett vispat Kantarellsmör .
 
 
 
 
KANTARELLSMÖR
 
1 dl förvällda kantareller 
1 finhackad charlottenlök el 1/2 finhackad gul lök
50 g smör att steka i
vitpeppar, salt
flingsalt 
75-100 g rumsvarmt smör
1 msk kalvfond
 
Stek kantarellerna och den finhackade löken i smör.
Stek gärna så smöret blir en aningen brynt.
Krydda med lite vitpeppar o salt.
Häll kantarellerna, löken o det smälta smöret i en bunke, låt kallna.
Kör med en stavmixer så kantarellerna blir finhackade.
Vispa ner det rumsvarma smöret, flingsalt och kalvfonden.
Kör med elvispen till ett fluffigt smör.
Smaka av o krydda upp med mera fond, vitpeppar och salt.
Serveras på bröd, på grillat, på pasta, till dumplings mm mm
 
Kram//Erica

Kantarellsmör

0 Läs mer >>
Vi har haft några väldigt varma och sköna dagar.
Då måste man komma ihåg att dricka, och denna enkla Citronlemonad är väldigt läskande. 
Servera den iskall!!
 
Citronlemonad
 
4 citroner
(2 lime)
1,5. -2 dl strösocker
1,5 liter vatten
 
Pressa citronerna, jag hade två lime som också blev nerpressade.
Blanda citronsaften med sockret och rör tills sockret löst sig.
Häll i kallt vatten.
Servera gärna med is.
 
Kram//Erica

Citronlemonad

0 Läs mer >>
Jag tycker om att göra buffe.
Men när man ska vara på luffen med husvagnen får man ju tänka lite framåt och förbereda hemma i köket.
När vi var i Kalix och hälsade på hos vänner, ramlade jag över ett nytt recept. Fick det av Kerstin M, tack tack, det vart jättegott.
 
 
 
 
Rostbiff i marinad.
6-8 pers
 
ca 1 kg rostbiff i skivor
 
Marinad: 1 riven vitlöksklyfta
0,7 dl rapsolja
1 msk balsamvinäger ( jag hade röd)
3-4 finhackade soltorkade tomater i olja
1 finhackad tomat
1/2 dl finhackade örter, ( basilika ,gräslök o timjan, jag tog torkade, typ 1/2 msk av varje)
hackad färsk persilja
1/4 tsk salt
1 krm grovmald svartpeppar
ca 1 dl hackad syltlök och 1/4 dl spad
 
Garnering: körsbärstomater
färsk persilja
 
Rulla rostbiffsskivorna och lägg i en form, gärna i den form som dom ska serveras ur.
( jag köpte färdig rostbiff i skivor på affären)
Blanda marinaden och häll den över rostbiffrullarna.
Låt stå minst 2 timmar, gärna över natten.
Innan servering garneras rullarna med körsbärstomater ( gärna i olika färger och färsk persilja.
Serveras som ensamrätt med potatissallad eller på buffébordet.
Våran buffe i husvagnen på Ansiacamping i Lycksele på nationaldagen.
 
Kram//Erica

Rostbiff i marinad

0 Läs mer >>
 
 
Sparrissallad
 
Vinägrett: 1/2 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
1/2 klyfta riven vitlök
1 tsk flingsalt
1/2 tsk grovmald svartpeppar
 
Sallad: 1/2 dl rostade pumpakärnor
1 knippe färsk sparris, stekta
olivolja
1 tsk flingsalt
70 g salladsmix
2 tärnade avokados
250 g körsbärstomater
 
Rör ihop vinägretten.
Rosta pumpakärnorna i torr stekpanna.
Stek sparrisen i olivolja. Jag stekte mina i smör.
( stekte sen potatisen i smöret som smakade sparris)
Lägg salladen på ett fat.
Tärna avokadosen och körsbärstomaterna, och lägg på salladen.
På med sparrisen, strö över pumpakärnor, lite flingsalt.
Ringla över vinägretten.
 
Kram//Erica

Sparrissallad