1 Läs mer >>
 
 
 
Vi är i husvagnen och då får man ta till några enkla knep.
Vi grillade lax som vi bara saltade och pepprade innan vi grillade portionsbitar.
Till det serverades kokt färsk potatis och vitvinssås.
Testade vitvinssåsen från frysen.
Den var helt Ok. Bara att värma.
 
Men vill man göra en Vitvinsås själv så kommer här ett recept:
Vitvinsås
4 port
1 msk finhackad lök
1 msk smör
1/2 dl vitt vin
1/2 fiskbuljongtärning
2 dl vatten
2 dl grädde
salt & peppar
Fräs löken i smöret i nån minut utan att löken tar färg.
Tillsätt resten av ingredienserna, låt såsen sjuda tills den börjar tjockna.
Smaka av med salt & peppar.
 
Vi har gått broarna runt i Vindeln idag.
Ett båthus med lavor på taket.
Man upptäcker nya saker varje gång man går stigen.
Häftig skylt inne i Vindeln eller ?!?!? :-)
 
Kram//Erica

Vitvinssås & grillad ...

1 Läs mer >>
 
 
 
 
 
Att göra eget aromsmör är både enkelt, billigt och gott.
Å snåla Inte, använd äkta smör.
Jag brukar köra med extrasaltat.
Här kör man efter tycke och smak!!
Låt smöret bli rumsvarmt, då går det mycke lättare att jobba med!
Till detta vitlöks-& persiljesmör har jag pressat 
2 vitlöksklyftor i 
100 g mjukt smör
1 tsk vitlökssalt
Blanda allt noga och gör sen en rulle.
Finhacka färsk persilja och rulla smörrullen i persiljan.
Rulla in rullen i glad pack och låt den ligga i kylen tills den blivit hård och skivbar.
Alt. Lägg in den i frysen en liten stund.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Fick denna fina ros av svärmor!
Klippt i trädgården.
 
 
Kram//Erica
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vitlöks-& Persiljesmö...

1 Läs mer >>
Grillade Porterspjäll
4 port
 
ca 1 kg tjocka spjäll
0,5 dl porter
salt
svart el vitpeppar
 
glaze av valfri sort
 
Skär spjällen i portionsbitar.
Lägg spjällen i en långpanna.
Salta och peppra rejält.
Häll i portern.
Täck långpannan med aluminiumfolie.
Låt köttet vara i ugnen i 175 grader i ca 2-3 tim.
 
På med glaze och grilla.
 
(har man stor gjutjärnsgryta kan man även förkoka spjällen på spisen)
 
(recept från smaskelismaskens.blogspot.se)
 
Kram//Erica

Porterspjäll, grillad...

0 Läs mer >>
 
Denna goding, varm potatissallad, hittade jag på min väns blogg.
Smaskelismaskens.blogspot.se
 
VARM POTATISSALLAD
4-6 port
 
1 kg kokt potatis
4 dl creme fraiche
1 köttbuljongtärning
1 krossad vitlöksklyfta
1 dl persilja/dill/gräslök
salt/sv.peppar
 
Koka upp creme fraichen med med buljongtärningen.
Skär den kokta potatisen i lagomt stora bitar och lägg ner i creme fraichen.
Värm tills potatisen är varm.
Tilsätt vitlöken och örterna.
Salta och peppra.
 
Smakar smask till grillat.
 
 
Serverade den varma potatissalladen till Porterspjäll (recept på spjällen kommer i nästa blogginlägg), baconlindad sparris och fetaostpiroger.
Haft en helt otrolig vecka i Tärnafjällen hos mamma i Oltokken.
Vädret har varit det bästa tänkbara, nästan på gränsen för varmt!
Det enda som inte är på topp är internettuppkopplingen!! (så att blogga har inte varit det lättaste)
 
Men vem behöver internet när man har denna utsikt???
 
Kram//Erica

Varm potatissallad

1 Läs mer >>
 
 
Pulled pork med coleslaw och pickladrödlök i tortillabröd är bland det godaste man kan äta.
Och nu i denna ihållande värme så passar det yppeligt med kall mat.
Vi la även i bitar av vattenmelon,läskande gott.
Köttet tillagade vi under natten i ugnen, stoppade in den när vi la oss och när vi vaknade var den klar!
 
PULLED PORK
 
2 kg fläskarre (jag hade 2 bitar, tillsammans 2,5 kg ungefär)
 
1 dl farinsocker
1 msk salt
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitpeppar
Blanda ihop kryddorna och sockret och gnid in köttet.
 
Lägg 3 vitlöksklyftor, 1 gul lök i kvartar och ev 1 paprika i bitar i gjutjärnsgrytan.
Häll i 3 dl vatten
3 msk kalvfond
1 msk grillolja original
(jag gillar inte dom rökiga och starka BBQ-såserna,dom serverar jag på sidan om)
I med köttet i grytan och stoppa in grytan i ugnen.
125-150 grader i 5 1/2- 6 timmar
 
 
Vi tog med en rulle till lunch när vi var på en liten vandring i Hemavan efter kungsleden.
 
Tur man kan åka lift upp så fjället blir tillgängligt även för mig.
 
KKung Karls Spira, västerbottens landskapsblomma
 
 
 
Så det kan bli,ser ut som om jag har en stav genom huvve....
 
Behövligt med dryck denna otroligt varma sommar.
 
Varmt även i fjällsjöarna.
Så även jag kunde ta ett kvällsdopp!
 
 
Kram//Erica
 

Pulled Pork

1 Läs mer >>
Vitchokladpannacotta
6 port
 
5 dl grädde
200 g vitchoklad
2 gelatinblad
 
Lägg gelatinbladen i kallvatten i 5 min.
Koka upp grädden.
Ta bort kastrullen från spisen.
Rör ner den hackade vita chokladen i den varma grädden.
Rör tills chokladen smält och krama ur gelatinbladen och rör tills grädden är slät.
Häll grädden i glas och låt stelna i kylen ca 3 tim.
Lägg på hjortronsylt när dom serveras.
Ät och njut!
 
 
 
Kram//Erica

Vitchokladpannacotta

7 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
Bananoffepaj
2 pkt  cookies
75-100 g smält smör
2 burkar karinelliserad mjölk
2-3 bananer
3 dl vispad grädde ( som vispats med 2 tsk vaniljsocker)
riven vit el mörk choklad
 
 
 
 Krossa kakorna till fina smulor.
Har man ingen matberedare kan man lägga kakorna i en påse och kavla sönder dom med en kavel.
 
Blanda kaksmulorna med det smälta smöret och tryck ut massan i en pajform.
Bred ut kolan ( den karamelliserade mjölken) på kaksmulorna.
Skiva över bananerna.
På med den vispade grädden och riv över lite choklad.
Låt pajen stå en halvtimme i kylen innan servering.
 
 
 
 
 
 
 
 Kram//Erica
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bananoffepaj

0 Läs mer >>
 
Jordgubbspaj
 
Pajdeg:
100g rumsvarmt smör
1 ägg
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
 
Fyllning:
3 dl créme fraiche
2 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
ca. 500 g färska jordgubbar
 
Rör smör och socker till pajdegen pösigt.
Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en smidig deg.
Tryck ut degen i en pajform.
Skölj och snoppa jordgubbarna.
Skiva jordgubbarna och lägg i pajformen på degen.
Rör ihop fyllningen och häll den över gubbarna.
Grädda i 200 g i 35-40 min, långt nere i ugnen.
Servera lättvispad grädde till, el lite glass.
 
Jordgubbarna kan bytas ut mot hjortron, hallon el en burk krossad ananas!
Ja säkert andra bär åxå, men jag har inte prövat annat än med hjortron, hallon å ananas. Och det blev åxå jättegott!!
 
 
Kram//Erica

Jordgubbspaj

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
 
 
Helstekt laxfile på grovsaltbädd, sherrysås och färskpotatis, 
ja det går inte av för hackor!
Innan vi åkte till Tärnaby hann vi vara några dagar i Kalix, vi hann me lite besök.
Både planerade och spontan besökare.
Spontanbesökarna från Uppsala kom vid middagstid och fick en riktig Norrlandsmiddag.
 
 
Förrätten bestod av smörstekta sticks av fralla, Kalixlöjrom och en röra med créme fraiche, philadelphiaost och finhackad rödlök.
Varmrätten blev ugnstekt laxfile på grovsalt, sherrysås och färskpotatis.
 
Ungnsstekt Laxfile på Grovsalt.
Bena laxfilen och lägg filen med skinnsidan nedåt i en ugnsform som du lagt ett lager grovsalt i botten.
Strö över citronpeppar.
Sätt in laxen i 200 grader varm ugn i ca 20 min.
( kolla laxens tjocka del om den är klar)
 
Sherrysås
1 dl halvtorr Sherry
1 fiskbuljongtärning
2 1\2 dl créme fraiche
1 msk smör
Koka sherryn och fiskbuljongtärningen tills halva mängden vätska återstår.
Vispa ner créme fraichen och koka någon min.
Blanka av med smör.
Efterrätten blev nybakad sockerkaka, varma hjortron och lättvispad grädde!
 
Sockerkaka
3 ägg
3 dl socker
100g smält smör
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 1/2 dl mjöl
175 grader i 35-45 min
 
Sen hann vi även besöka Vassholmen, en pärla i Kalixälven.
 
 
 
 
 
 
 
 
Sigge med sin Lilla skål med vatten!
 
 
När vi kom hem hade jag dessa fina presenter bakom ytterdörren från spontangästerna!
Dom uppskattade nog norrlandsmiddan!
 
 
Kram//Erica
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Laxfile på saltbädd

1 Läs mer >>
Finhacka rödlök och klyv småa cocktailtomater.
Rör ihop 2 msk ättiksprit med
3-4 msk socker &
2 msk olja
grovmald svartpeppar
Skiva mozzarellan och lägg skivorna på ett serveringsfat
Blanda ner lök och tomaterna i ättiksblandningen och rör om.
Häll löktomatblandningen över mozzarellan
 
 
 
Kram//Erica

Tomat&Mozzarellasalla...

1 Läs mer >>
 
Västerbottenspizza.
 
Vi blev så förtjusta i pizzan vi åt på Brännlands Wärdshus i torsdags.
Så idag gjorde vi en snabbvariant. (När tid ges längre fram ska både deg och tomatsås göras själv från grunden.)
Men idag köpte vi ett pizzakit med både deg och tomatsås i paketet.
 
Men iaf, så här gjorde jag:
Slå på ugnen, 200 grader
Sätt in en plåt i ugnen, den ska bli het.
Ta ut degen, dela den på mitten och kavla ut dom på bakplåtspapper.
 
Skiva Vindelrökt skinka i tunna skivor.
Riv Västerbottensost grovt.
Skiva färska champinjoner.
(Förbered allt)
 
Ta ut den heta plåten från ugnen.
Tippa över den ena utkavlade pizzadegen på plåten.
Var försiktig, plåten är väldigt het!!
Bred på tomatsåsen.
Lägg skinkbitar över hela pizzan.
På med champinjonerna och osten.
In med pizzan i ugnen, grädda i ca 10-15 min.
När pizzan är klar, pensla kanterna med olivolja och strö över oregano.
Skär i bitar och toppa med ruccolasallad.
Servera och gör den andra pizzan.
 
Det fina med att lägga pizzadegen på en varm plåt är att den börjar gräddas innan fyllningen läggs på.
 
 
Kram//Erica

Västerbottenspizza

1 Läs mer >>
Idag har vi varit på utflykt hela dagen.
Först åkte vi upp till Mårdseleforsen.
Där åt vi lunch.
Smörstekte kokt potatis i foliepaket, ägg och skärgårdsill.
När man har en öppen eld är det perfekt att göra mat-i-paket.
Nu hade vi kokt potatis, smör och salt.
Men man kan med fördel göra pyttipanna och värma.
Eller potatis, morötter och fisk och låta det stekas på glöden.
Ja det är bara fantasin som sätter stopp för vad som kan tillagas!
 
 
 
Dagens Sigge
 
 
 
 
 
 
 
Trädrötter som en Bläckfisk.
 
Denna ängel stod i byn Åmsele.
Tänker på vad som hände i denna lilla by 1988, 3 juli.
När två makar och deras son blev mördade.
Sänder en tanke till de närstående.
 
 
Vi var bara förbi husvagnen/ campingen för att duschà och byta kläder.
Sen så åkte vi iväg åt det andra hållet och hamnade så småningom på 
Brännlands Wärdshus.
Där har dom pizzakvällar på torsdagar under sommaren.
Dom gräddar pizzan ute i bagarstugan.
Kan bara varmt rekomendera deras stenugnspizza.
Vi åt deras Västerbottenspizza.
Pizzabotten var tunn och spröd, men gjort på grahams- och rågmjöl.
God tomatsås, Vindelrökt skinka, Västerbottensost, champinjoner och ruccola var på.
Yummi!
 
Fick även träffa Kristina Hansen, som äger stället med sin man.
Gick med henne i Vilhelmina på vårdlinjen för länge länge sen.
Men kul var det att träffas igen!
Och god mat serverar dom!
 
 
Så var torsdagen till ända.
 
Kram//Erica

Grillad potatis

1 Läs mer >>
Ännu en varm dag, 31 grader visade termometern som mest.
Att äta varm mat biter inte riktigt på, så här blev det Tonfisksallad.
Och det var riktigt riktigt gott.
 
Så här gjorde jag min Tonfisksallad
2 port
 
Jag började att koka 1 dl pastaskruvar enl recept på paketet och kokade 2 ägg.
När pastan var färdigkokt hällde jag bort kokvattnet och spolade pastan i kallvatten.
Rörde ner lite olivolja, grovmald svartpeppar, 2 msk creme fraiche, 2 msk philadelfiaost och 1 msk Knorrs vitlöksdressingpulver.
Finhackade paprika och gurka och blandade ner i pastaröran.
 
 
La sallad, majs, tomat, ostbitar, vattenmelon i  bitar, tonfisk i olja, kokt ägg och pastaröran på tallriken.
 
Vi hade köpt ett surdegsbröd på ett bageri idag. 
Sura Vera hette brödet.
Ett jättegott bröd.
Det skivade vi, gned in med olivolja och grillade och serverade till salladen.
 
 
En enkel dressing gjorde jag också.
 
Dressing:
2 msk creme fraiche
1 msk majonäs
salt,peppar
ca 1 msk ketchup
Rör ihop och smaka av.
 
Enkel och god sommarmat!
 
Nu kommer lite bilder från saker vi gjort och sett idag!!
 
Vi var på utflykt till Granö, där har dom byggt trädkojor man kan hyra och övernatta i.
 
 
 
 
När vi åkte från Granö mot Vindeln igen fick vi syn på Hälge m Co.
 
 
 
 
 
Sen tog en tog vi en promenad vid Vindelälven.
Nöden har ingen lag, ett hederligt dass fanns i skogen.
Med det klassiska <3 i dörren
 
 
Men va tusan.......
 
Hahahahha....
 
Hoppas att du också har haft en fin och trevlig dag och har kunnat njuta av sommarvärmen!!
 
Kram//Erica

Tonfisksallad

0 Läs mer >>
Nu är det semestertider och vi är med husvagnen.
 Då blir det enklare mat som lagas på grillen, så det blir lite semester även från bloggen när inget nytt lagas!
Men kommer att lägga upp lite sommarbilder lite då och då!
 
Gjorde en kvällssmörgås i hamburgerbröd.
Dessa är nostalgi för mig, för då jag gick högstadiet i Tärnaby/Skytteanskaskolan fick vi köpa dessa godingar på fredagar.
Så här görs mina smörgåsar ala el classico....
Smöra hamburgerbröden.
Lägg på några salladsblad och någon skiva tomat.
På med skinkskivor, ostskivor och en klick mimosasallad.
Njut!
 
 
 
Grillat lat ryggbiff med kappa, stekt burkpotatis som kryddats med grillkrydda, vitlökssmör och grillad majs.
Jag skär loss majskornen när kolven är färdiggrillad, slipper få masjakal som fastnar mellan tänderna!
 
Smultron på strå är ju sommar på ett grässtrå, men hittade bara ett moget smultron....
Så får jag bara lite sommar då?? :-)
Vi har jättevarmt här i Vindeln där vi är med husvagnen.
28-30 grader varmt.
Kvällarna är varma och ljusa.
Naturen och Vindelälven är vacker.
 
 
 
Tre  nykläckta sädesärlor.
 
Sigge chillar!!
 
Ha sköna sommardagar tills vi ses igen, snart hoppas jag!
 
 
Kram//Erica
 

Semester

1 Läs mer >>
 
Enchiladas
4 port
 
Fyllning:
1 gul lök
300 g köttfärs
1 påse tacokrydda 
1 dl krossade tomater
3 msk guacamole
 
Sås:
3 dl vatten
1/2 köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré 
2 dl creme fraiche
salt
oregano
vitlök
 
tortillabröd
riven ost
 
Skala och finhacka löken.
Bryn färsen och löken.
Blanda ner kryddorna, krossade tomaterna och guacamolen.
Fyll tortillabröden med färsröran.
Vik ihop bröden och ställ i en smord ugnsform.
 
Koka ihop såsen och häll över tortillabröden.
Strö över den rivna osten.
Grädda i 200 grader i ca 20 min.
Servera med sallad.
 
 
 
 
Har varit varit i skolan i Fjällboheden idag, där finns ett skolplanchmuseum.......
 
 
 
 
Kram//Erica

Enchiladas

0 Läs mer >>
 
Gömda kotletter är en fin rätt som sköter sig själv i ugnen.
Att göra den på kycklingfileer är också jättegott, så prova gärna!
 
Gömda Kotletter
 
6 kotletter el kycklingfileer
 
Blanda ihop:
2 dl creme fraich
2 dl grädde
1/2 dl soya
1/2 tsk sambal oelek
 
Smörj en ugnsform.
Lägg i kotletterna.
Häll creme fraicheblandningen över kotletterna.
175-200 grader i ca 1 timme.
Servera kokt pressad potatis till kotletterna (ris till kyckling)
 
Ett Litet Tips:
Om det blir sås över, sila den och servera till grillat!
Eller gör enbart såsen i en gryta och servera till grillat/stekt kött/kyckling.
 
 
 
 
Sigge myser!!
 
 
Kram//Erica
 
 
 

Gömda Kotletter