0 Läs mer >>
 
Testade göra en lilja av brödet till mitt teparty.
Fyllde dom med en Äggcreme.
Använde mig att ett bröd jag bakat själv, ett formbröd som både är glutenfritt o lowcarb.
Klicka på länken här nedan för brödreceptet;
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/february/formbrod-glutenfritt-o-lchf.html
 
Äggcreme
1 kokt ägg
2-3 msk majonäs
50 g philadelfiaost
gurkmeja
salt & vitpeppar
morot
gräslök
Kör ägg, majo, philadelfiaost o gurkmeja i mixern till en slät smet.
Smaka upp med salt & vitpeppar.
 
   
Skär brödet i skivor och Kantskär brödet.
Kavla ut brödet tunt.
På med äggcremen o lägg i en gräslök som stjälk.
Forma brödet som en lilja, skär en liten morot o stick ner i cremen som en pistill.
 
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/february/stjarnsnittar-m-laxmousse.html
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/february/pestoblommor.html
 
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/february/tonfisksnittar.html
 
 
Kram//Erica

Äggcreme i lilja

0 Läs mer >>
 
 
Tonfisksnittarna gjorde jag med ett lite 'tuggigare' bröd.
Brödet är både glutenfritt o Lchf.
Receptet på brödet hittar du om du klickar på länken nedan;
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/february/frobrod-lchf-glutenfritt.html
 
Tonfiskröra
1 burk tonfisk i olja
1 dl creme fraiche
2 msk majonäs
4 coctailtomater
tomatpure el ketchup
salt o peppar
Tonfisk, creme fraich, majonäs o tomater körs i mixern till en slät kräm.
Smaka av o krydda upp.
Bre krämen mellan två brödskivor.
Plasta in bröden och låt ligga kallt några timmar o gotta till sig.
Ta fram o kantskär bröden o skär i önskade former.
Jag gjorde avlånga.
 
Tips på fler snittar,
Stjärnsnittar m laxmousse;
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/february/stjarnsnittar-m-laxmousse.html
 
Pestoblommor;
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/february/pestoblommor.html
 
 
Äggcreme i lilja;
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/february/aggcreme-i-lilja.html 
 
Kram//Erica
 

Tonfisksnittar

1 Läs mer >>
 
 
 
 
Brödet jag använde till dessa snittar är både glutenfritt o Lchf.
Recept , klicka här:
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/february/formbrod-glutenfritt-o-lchf.html
 
Laxmousse
50-75 g gravad el rökt lax
50-100 g Philadelfiaost
1/2 dl creme fraiche
1/4 röd lök
dill
vitpeppar
Kör lax o lök i mixern.
I med osten, creme fraichen o dill.
Kör till en slät massa.
 
(min blev väldigt lös, så jag smälte lite gelatin o blandade ner.)
 
Spritsa på bröden.
Garnera med något grönt, jag hade gräslök.
 
 
 
Pestoblommorna, recept så klicka på länken;
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/february/pestoblommor.html
 
 
Tonfisksnittar; klicka på länken nedan;
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/february/tonfisksnittar.html
 
Liljor m Äggcreme, hur jag gjorde dom, klicka på länken nedan;
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/february/aggcreme-i-lilja.html
 
 
Kram//Erica 

Stjärnsnittar m Laxmo...

1 Läs mer >>
 
 
 
 
Här kommer receptet på pestoblommorna som jag serverade på tepartyt.
 
Brödet jag använde var ett hembakat glutenfritt o lowcarb Formbröd, för recept, klicka på länken;
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/february/formbrod-glutenfritt-o-lchf.html
 
Peston gjorde jag ganska tjock,
 
Pesto, med västerbottensost o solrosfrön
1 kruka basilika
1/2 knippe persilja
2 vitlöksklyftor
1/2 dl solrosfrön
1 dl olivolja
120 g finriven Västerbottenost 
salt, peppar
 
Mixa alla ingredienser.
 
Blanda några msk Pesto med Philadelfiaost, blanda väl.
Smaka av till en smak du gillar.
(överbliven pesto kan man frysa ner i en iskubsform, när peston fryst kan man knacka ut kuberna i en plastpåse. Så kan man bara ta fram lite pesto när man vill o behöver)
 
Bre pestoosten på brödskivan, tryck ut en blomma( el annan form)
Garnera med en halv  coctailtomat ( ovandelen)o ett basilikablad.
Mozzarela blomman är underdelen av coctailtomat, minimozzarella, ett basilikablad o en grillpinne.
 
Stjärnsnittarna är samma bröd men med LaxMousse.
Recept, klicka på länken;
 
 http://ericasmeny.blogg.se/2016/february/stjarnsnittar-m-laxmousse.html
 
Äggliljorna, oxå Samma bröd. Äggcremen o hur jag gjorde liljorna, klicka på länken;
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/february/aggcreme-i-lilja.html
 
Tonfisksnittar på Fröbröd;
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/february/tonfisksnittar.html
 
 
 
 
Kram//Erica

Pestoblommor

1 Läs mer >>
 
 Igår hade jag tebjudning, Afternoonthe för några vänner.
Blev att använda huvudet för en äter Lchf och en annan inte kött.
Men det smakade riktigt bra, tyckte då jag iaf.
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/february/pestoblommor.html
 
Fick en fin Rosmarin i kruka! Tack så mycke! 
Varsågoda, nu tuggar vi! 
 
 
 
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/february/stjarnsnittar-m-laxmousse.html
 
Vi gjorde egna tepåsar för lösviktste!
 
 
 
 
 
 
 Tönfisksnittar
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/february/tonfisksnittar.html 
 
 Parmesansmör, nutella o citron&philadelfiasmör till sconsen.
 Glutenfria o lchfscones
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/february/lchf-scones.html
 
 
Kram//Erica
 
 

Afternoonthe.

1 Läs mer >>
Detta bröd hade lite mera tuggmotstånd o var lite smuligt. 
Men väldigt gott, Lchf o glutenfritt.
Till afternoonthebjudningen igår hade jag gjort snittar även av detta bröd.
 
 
Fröbröd, Lchf o glutenfritt
1 mindre formbröd
 
3 ägg
2 dl mandelmjöl
1,5-2 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
2 krm flingsalt
2 msk linfrön
2 msk sesamfrön
2 msk solrosfrön
1,5 msk olivolja
 
Vispa äggen pösigt, tar ett tag.
Mixa fröerna.
Blanda alla torra ingredienser, blanda ner ägg o olja.
Klicka ner smeten i en liten bakform , smord el klädd m bakplåtspapper.
Grädda i i 200 g i ca 20 min.
 
Kan visst även gräddas i micron. Grädda i två microformar,750 w i 3 min.
Har inte testat det!
 
 
 
Kram//Erica

Fröbröd, Lchf & glute...

2 Läs mer >>
 
Scones, Lchf och glutenfria 
6 st
 
1 ägg
1 dl creme fraiche
1 msk vatten
1 tsk fiberhusk
1 msk chiafrön
1 dl mandelmjöl
0,5 dl pofiber
1 tsk bakpulver
salt
Blanda allt ordentligt.
Låt smeten vila i 10 min.
Klicka ut 6 scones, i formar el på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 180 g i 15-20 min.
 
 
 
 
Till sconsen serverades, från vänster; parmesansmör, nutella och citron&philadelfiasmör ( rör smör, lite philadelfiaost, rivet citronskal+saft och vaniljpulver)
 
Kram//Erica

Lchf Scones

1 Läs mer >>
Testar att baka lite annorlunda bröd, detta bröd är både glutenfritt och passar de som äter Lchf.
Allt för att passa alla inför eftermiddagens Afternoonthe.
 
 
Formbröd
1 bröd
 
4 dl mandelmjöl
4 dl pofiber
4 msk fiberhusk
3 tsk bakpulver
2 tsk salt
6 ägg
125 g smält äkta smör
5 dl fet yoghurt
 
Ugn 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser.
Vispa äggen pösigt, tar en bra stund.
Smält smöret.
Vispa ner äggsmeten,  det smälta smöret och yoghurten i de torra.
Låt smeten svälla i 10 min.
Smöra en avlång form.
Klicka ner smeten.
Pensla ytan med mjölk, strö ev över vallmofrön.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 min.
Slå av ugnen och låt brödet stå kvar i ugnen på eftervärmen i ca 15 min.
 
 
 
Kram//Erica

Formbröd, glutenfritt...

1 Läs mer >>
 
Kesobröd
 
250 g keso
3 ägg
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl solrosfrön
1 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk ( el mandelmjöl)
 
Blanda allt torrt i en bunke.
Blanda i ägg & keso.
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Bred ut tunt på hela plåten.
225 grader i 15 min.
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Kesobröd

0 Läs mer >>
 
 

Pariser våfflor el Franska våfflor

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 1-2 msk vatten
  • strösocker till kavling
  • Fyllning:
  • 75 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker

Gör så här

1
Blanda mjöl och smör eller margarin till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt minst en timme i kylen eller gärna över natten. Kavla ut degen till knappt 1/2 centimeters tjocklek. Ta ut 20 kakor med ett ovalt eller runt mått, 
2
6 cm i diameter. Häll upp en hög med socker på bakbordet och kavla med kruskavel så att kakorna blir avlånga. Lägg dem på plåt och grädda mitt i ugnen 
3
6-7 minuter vid 225 grader. Låt kakorna svalna.
4
Rör smör och socker poröst, rör ner äggulan och vaniljsockret. Fördela fyllningen tunt på hälften av kakorna och lägg ihop dem två och två.
 
( jag gjorde dom mindre, och vissa la jag inte ihop två o två.)
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Franska Våfflor el Pa...

0 Läs mer >>
Är med My idag, så då bakar vi med
Play Doh
 
Play Doh
 

Ingredienser till play-doh
4 dl vetemjöl
3 dl salt
2 msk alun (går att ersätta med 2 msk citronsyra)
3 msk matolja
5 dl kokande vatten
karamellfärg

Gör play-doh steg för steg

1. Blanda de torra ingredienserna. Var försiktig med alunet. Det irriterar huden i "torr" form så blanda till degen själv, barnen får sitt roliga snart.

2. När vattnet kokar, häll i karamellfärgen. Häll i mycket karamellfärg så blir det lysande starkt färgad play-do.

3. Häll oljan och det kokande vattnet över torrvarorna. Blanda tills degen blivit smidig, gärna i hushållsassistent. Kom ihåg att den bör svalna litet innan telningarna får trycka in nävarna i den.

4. När barnen lekt färdigt för den här gången är det bara att stoppa leran i plastpåse eller burk med lock och spara i kylen, den går att använda många gånger.

Ha det så kul med leken och skapandet! 

Kram//Erica
 

Play Doh

2 Läs mer >>
Ett bra kakrecept om man vill göra motivkakor.
 
VANILJKAKOR
 
3/4 dl socker
3/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ca 4 dl mjöl
1 ägg 
100 g rumsvarmt smör
Blanda allt till en deg som håller ihop (i matberedaren)
Låt degen vila i kylen inslagen i glad pack ,minst en timme
Ta en bit i taget och kavla ut på mjölat bakbord , ca 4-5 mm tjock platta
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt
Grädda i 170 grader i 8-15 min
 
Knappkakor, använde mig av en plasthållare, en liten kapsyl och sugrör.
 
Nallekakor, formen hade jag köpt på lyckasmedmat.se och så en mandel och smält choklad till nos&lögn.
Ugglekakor
Tepåsar, utskurna på fri hand, doppade i smält choklad.
 
 
Kram//Erica

Vaniljkakor

2 Läs mer >>
 
 
En snabb variant av
 
Pulled Chicken
4 port
 
3-4 kycklingfiléer
1 påse tacokrydda
2 dl vatten
saft från 1 apelsin
smör el olja att steka i
 
Täck kycklingfiléerna med tacokryddorna.
Bryn kycklingen runt om, 3-4 min på varje sida, i en stekpanna el i en stekgryta.
Häll på vattnet och apelsinsaften.
Lägg på locket och låt sjuda 30-40 min.
( kycklingen ska va genomkokt)
Låt kycklingen ligga i vätskan i 5 min.
Under tiden kan tillbehören tillredas.
 
Vi åt i tortillabröd ( dom som ser ut som båtar), med sallad, gurka, tomat, riven Västerbottenost, paprika, majs, tacochips
 
coleslaw
http://ericasmeny.blogg.se/2016/february/coleslaw.html
 
picklad rödlök
http://ericasmeny.blogg.se/2014/march/picklad-rodlok.html
 
vitlökssås Och tacokrydda ( båda recepten i kryddlänken)
http://ericasmeny.blogg.se/2014/september/tacokrydda.html
 
Dra isär köttet med gafflar och servera
 
 
Ät o njut.
Kram//Erica

Pulled Chicken

1 Läs mer >>
 
 
 
 
 
Semmelespresso
1 port
 
1 espresso el 1/2 dl starkt kaffe
1 dl mjölk
1 msk mandelmassa 
kardemumma
Värm mjölken och mandelmassan.
Kör mandelmassan o mjölken slät med stavmixern.
Toppa espresson med den skummade mandelmassmjölken.
Strö över kardemumma.
Njut.
 
 
Kram//Erica

Semmelespresso

1 Läs mer >>
Fick tips om denna maträtt av en kompis.
Klart jag måste testa den jag oxå, fast jag gjorde den på mitt vis så klart!
Receptet var i Jaktjournalen jan-feb 1999
 
Jaktlåda
 
500 g älgfärs
5 färska champinjoner
1 paprika
1 pkt bacon
1 gul lök
smör
6 dl okokta spiralmakaroner
3 dl creme fraiche 
3 dl grädde
1 buljongtärning
1 msk kalvfond
3 msk ketchup
2-3 dl riven ost
Finhacka champinjonerna, paprikan, löken och baconet, bryn hacket i smör med färsen.
Koka spiralmakaronerna i saltat vatten.
Koka ihop creme fraich, grädde, buljongtärning o kalvfond, rör ner ketchup.
Blanda samman allt + hälften av den rivna osten.
Ner med allt i en ugnsform.
Strö på resten av osten.
Gratinera i 225 grader i 30 min.
Servera med sallad.
 
 
Kram//Erica
 

Jaktlåda

0 Läs mer >>
 
COLESLAW

4 grovt rivna morötter
1/2 finstrimlat vitkålshuvud (jag använde mandolin)
 
1 dl majonäs
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk sirap
1/2 msk senap
2 pressade vitlökar
grovmald svartpeppar
ev salt
2 äpplen i finhackade bitar
 
Blanda allt i en stor skål.
Salladen ska bli krämig, ev kan mera creme fraiche måsta tillsättas.
Låt mogna i kyl, minst i en timme.
 
 
Klicka på länken nedan för recept på pizzasallad 
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/february/pizzasallad.html
 
Åt salladerna till Hemmagjord pizza.
Blir spröd och god pizza hemma i ugnen på en pizzasten!!
Gjorde med Vindelrökt skinka och västerbottenost på pizzorna.
 
 
 
Kram//Erica 

Coleslaw