0 Läs mer >>
 
MANGO & KIWISMOOTHIE
1 port
 
1/2 dl fryst mango
1 skalad kiwi
1 msk lime el apelsinsaft
1 tsk flytande honung 
1/2 dl kvarg
1 dl mjölk
Mixa allt med en stavmixer.
Serveras genast.
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Mango & Kiwismoothie

2 Läs mer >>
 
 
Hemavans Äppelkaka
 
pajdeg: 2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
125 g rumsvarmt smör
 
fyllning: 4-5 grovrivna äpplen
3 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl creme fraiche 
1 dl hackade nötter, jag hade mandel och hasselnötter
1 tsk kanel
 
Blanda alla torra ingredienserna till pajdegen.
Finfördela smöret i mjölblandningen och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen i pajformen och låt den vila i kylen i 30 min.
Skal och riv äpplena grovt.
Bred ut äppelrivet över pajdegen, och strö kanelen över äppelrivet.
Förgrädda i ugn i 10 min i 175 grader.
Vispa ihop äggen med sockret och vaniljsockret. 
Rör ner creme fraichen, och häll blandningen över äpplena.
Strö över de hackade nötterna.
Grädda ytterligare ca 40 min.
Servera marzansås till.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Hemavans Äppelkaka

1 Läs mer >>
 
Jag älskar att laga och att äta husmanskost.
Och är det enkelt att laga är det ju ett plus i kanten.
Igår till middag gjorde jag Raggmunk i ugn.
Oj så god den blev!
Vi är ju bara 2 vuxna i vårdat hushåll så jag gjorde Raggmunken i en pajform.
Till Raggmunken serverade jag en Äppelsås.
 
RAGGMUNK
 
3 dl mjölk
2 ägg
1 1/4 dl mjöl
Knappt1/2 tsk salt
4 grovt rivna potatisar
 
1 pkt bacon
 
Slå på ugnen, 180 grader.
Klipp baconet i småa bitar och stek i stekpannan.
Vispa ägg, mjölk,mjöl och salt till en slät smet.
Riv de skalade potatisarna på den grova sidan.
Rör ner potatisen i smeten.
Häll raggmunksmeten i en smörad pajform.
Strö över baconet över smeten.
In i ugnen ca 40 min.
 
 
 
 
 Äppelsås
 
1 dl creme fraiche
1 grovrivet äpple
1/2 msk honung
salt, peppar
cayennepeppar
 

Raggmunk i ugn

0 Läs mer >>
Idag blev det Pestotest.
Hade så mycke egenodlad basilika.
Så det blev en med de saker som fanns hemma, västerbottensost och solrosfrön bl.a!
 
 
Pesto
 
1 kruka basilika
1/2 knippe persilja
2 vitlöksklyftor
1/2 dl solrosfrön
1 dl olivolja
120 g finriven Västerbottenost 
salt, peppar
 
Mixa alla ingredienser.
 
Ska serveras till pastan i kväll.
 
Det som blir över fryses ner i iskuber för framtida bruk!
 
 
 
MeatfreeMonday, Pasta, Pesto & Haloumi.
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Pesto m Västerbott...

0 Läs mer >>
 
 
Fröknäcke
2 plåtar bröd
 
2 dl majsmjöl (mandel el potatismjöl)
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl olja
2 dl kokande vatten
 
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Koka upp vattnet och oljan och blanda ner det i skålen.
Rör ihop till en deg.
Dela degen i två bitar.
Lägg ena degen på en bakplåtspappersklädd plåt.
Lågg ett bakplåtspapper på och tryck ut degen tunt,tunt.
Ju tunnare desto bättre.
Ta bort det övre bakplåtspappret.
Jag skär rutor eller till långa sticks, i degen, man behöver inte det för man kan bryta bitar av brödet om man vill.
Men jag vill ha ordning på mitt kaos!
Strö flingsalt över brödet.
Grädda i 150 grader i 30 min. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Fröknäckesticks

1 Läs mer >>
Mandelbiscotti
 
75 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ägg
7 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g grovhackad mandel
 
Rör smör och socker pösigt.
Rör ner ett ägg i taget.
Rör ner övriga ingridienser
 
 
Dela degen i tre bitar.
Rulla ut till längder.
Lägg på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 200 grader i 30 min.
Skär längderna i sneda kakor.
Lägg kakorna med snittytan uppåt.
Torka kakorna i 120 grader i 20 min.
Vänd på kakorna och torka 20 min till.
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Mandelbiscotti

0 Läs mer >>
 
I hälgen har vi haft Goa vänner från kalix på besök.
Trevligt få umgås med människor man känner väl, har umgåtts med dessa i snart 30 år!
Sånn som ställt upp i vått o torrt, i glädje o sorg och ändå vill vara ens vän!
Helgen har innehållit shopping, utflykter, sightseeing, jordgubbsplockning, kräftskiva och långa frukostar på balkongen.
 Till kräftorna hade vi en massa olika tillbehör, bl.a Matjesilltårta.
Matjesilltårta.
 
Botten: 200 g kavring
75 g smält smör
 
Fyllning: 4 gelatinblad
200 g matjesill, ca 1 burk
1 finhackad rödlök
3 dl creme fraiche
1 pkt creme cheese
2-3 msk majonäs
2 msk spad från matjessillen
1 dl hackad gräslök
1 dl finhackad dill
3 finhackade hårdkokta ägg
peppar o ev salt
 
Börja med botten.
Smält smöret, och låt svalna.
Kör kavringen i matberedaren tills det är fina smulor.
Blanda ner smöret.
Plasta en sockerkaksform med plastfolie.
Tryck ut brödsmulorna i formen.
In med formen i frysen en stund.
Gör fyllningen.
Lägg gelatinbladen i kallt vattnet.
Blanda creme fraiche, creme cheese och majonäs till en slät smet.
Finhacka löken, matjessillen, äggen och kryddorna.
Rör ner i smeten.
Smaka av med sillspadet och krydda om det behövs.
Smält gelatinbladen i micron el i en gryta.
Rör ner gelatinet i sillröran.
Ta ut formen från frysen och häll smeten på brödlagret.
Låt stelna i kylen ca 4 timmar minst.
Garnera tårtan som du vill vid servering.
 
Jag gjorde min tårta fyrkantig.
 
 
Lördagen bjöd på vackert väder.
Då åkte vi ut till Örviken och fikade gott på båten MS Stormvind.
Gott fika i väldigt fin miljö.
Gör gärna ett besök, Rekomenderar varmt!
 
 
   
Jordgubbar från Skråmträsk , råsocker o limeskalmarinerade!
 
 
 
 
Lite bilder från kräftskivan! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Matjesilltårta

0 Läs mer >>
 
Vi ska äta kräftor imorgon och har köpt hem ett gäng frysta kräftor/kräftstjärtar.
Så dom har fått tina och så har jag kokat en ny lag som dom ska få ligga i tills imorgon.
Det är värt besväret att låta dom gotta till sig i en ny lag i ett dygn!!
 
Ny lag till 1 kg frysta kräftor
 
2,5 l vatten
0,75 dl grovsalt
2 sockerbitar
1 bunt krondill
1,5 dl mörkt öl
Koka lagen i 10 min
Låt kallna.
Lägg i dom upptinade kräftorna. (tina dom enl förpackningen)
Låt kräftorna ligga ett dygn i lagen I kylen!
 
 
 
Kram//Erica

Kräftlag

3 Läs mer >>
 
Igår tog vi fram våran lilla Aburök.
Så till middag blev det varmrökt lax med Hjortronsås.
På Laxen hade jag bara salt, vitpeppar och rosépeppar.
Rökte laxen ca 18 min.
 
 
 
Hjortronsås
 
2 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
1/2 dl hjortronsylt
salt, vitpeppar
 
Blanda creme fraiche, majonäs och sylt.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Ställ såsen svalt till servering!
 
 
 
Kram//Erica

Hjortronsås

0 Läs mer >>
 
 
Korintkakor
ca 40 st
 
200 g rumsvarmt smör
1 ägg
1 krm vaniljarom
2 dl socker
4 1/2 - 5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl korinter el hackade russin
 
Linda in degen i plastfolie och låt den vila 30 min.
Rulla 40 småa bollar.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Tryck lätt med en gaffel.
 
Grädda i 175 grader ca 10 min.
 
 
 
Kram//Erica 
 

Korintkakor

1 Läs mer >>
 

KUBBAR
ca 50 st
200 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 dl mjölk el fil
8 dl mjöl
4 tsk bakpulver
några droppar bittermandel
 
Rör smör och socker pösigt med elvispen.
Rör ner de övriga ingredienserna.
Rulla bollar som doppas i pärlsocker.
Gräddas i ca 8 min i 225 grader varm ugn.
 
 
 
 

Kubbar

0 Läs mer >>
Toscarutor i långpannan.
 
4 ägg
3 dl socker
5 msk grädde
150 g smält smör
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
 
glasyr: 3 stora påsar mandelspån
200 g smör
3 dl socker
6 msk grädde
6 msk mjöl
 
Börja med kakan.
Slå på ugnen på 200 grader.
Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda ner grädden.
Sikta ner mjöl och bakpulver.
Rör om med det smälta smöret.
Häll smeten i en smörad och bröad långpanna.
Grädda i 200 grader i ca 8 min.
Medans kokar du glasyren.
Blanda smör, socker, grädde och mjöl i kastrullen.
Koka glasyren under ständig vispning, bränner lätt i kastrullen.
Koka nån minut.
Rör ner den flagade mandeln.
Bred glasyren på kakan, höj värmen på ugnen till 225 grader och grädda i ca 5-8 min till.
Toscatäcket ska få en fin bärnsstensfärg.
Låt kallna innan kakan skärs i lagom stora fikabitar.
Denna gång skar jag dom i stavar Och doppade ena änden i schweizernötmjölkchoklad.
 
 
 
Kram//Erica

Toscarutor

1 Läs mer >>
 
Här är tips två av vad man kan göra av 1 dl köttfärsröra och 2 port överblivna makaroner.
Rör ihop allt, tillsätt 2-3 ägg och 1 dl riven ost.
Smörj en ugnsform, och häll i röran.
In i ugn, 175-200 grader tills ägget stelnat. Ca 15-20 min.
Strö på lite finriven parmesan.
 
 
Kram//Erica

Makaronipudding

1 Läs mer >>
 
Som jag skrev i mitt förra inlägg ( lasagnemuffins) så fick jag över köttfärsröra.
Vi är ju bara 2 numera i vårat hushåll så det behövs inte så mycke för att man ska kunna göra en god middag.
Så det blev en köttfärssoppa en regnig dag. Enkelt och gott.
 
Köttfärssoppa m Klimp.
2 port
 
6 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 dl köttfärsröra
ca 1 dl vetemjöl
 
Koka upp vatten och med buljongtärningen.
Häll mjölet i en skål, och rör ner lite av buljongen (nån matsked) tills det blir en seg deg/smet.
Klicka ner småa duttar/klimpar i den kokande buljongen.
Jag använder 2 teskedar, så typ 1 tsk till varje klimp, dom sväller.
Rör ner köttfärsen och låt koka ca 8-10 min.
Servera med en klick creme fraiche!
 
 
 
Kram//Erica
 

Köttfärssoppa m Klimp

0 Läs mer >>

 

 
Lasagnemuffins, 10 st:
250 g färska Lasagneplattor, stora
500 g Nötfärs, jag hade Älgfärs
400 g Krossade Tomater
1 stor Gul lök
1 stor Vitlöksklyfta
1 Paprika, röd
2 msk Basilika, torkad

 

 

Ostsås:
2,5 dl Créme fraiche
2.5 dl Västerbottensost, riven

 

 

Garnering:
250 g Ost, riven

 

 

Gör så här:
Börja med att lägga alla lasagneplattor i varmt vatten i en skål, detta så att de ska bli mjuka.
Hacka lök, vitlök och paprika. Fräs det i lite smör i en stekpanna.
Tillsätt köttfärsen och stek tills den är genomstekt.
Häll på tomatkrosset och basilika, låt puttra ihop en stund och smaka sedan av med salt och peppar.
Ostsåsen: Rör ihop  ingredienserna till en massa.
Stansa ut 20 små runda plattor av ett par lasagneplattor, de ska passa i muffinsplåtens botten.
Skär sedan lagom breda skivor av lasagneplattorna, detta är ”väggen”.
Sätt ugnen på 220°C.
Lägg en rund platta i 10 formar av muffinsplåten.
Sätt i remsor som väggar i varje form.
Lägg ett lager ost i botten, detta funkar som ”lim” och håller ihop vägg med botten när den smälter.
Fyll med en rågad matsked köttfärs och sedan en rågad tesked med ostsås.
Lägg på en till rund platta och upprepa samma med köttfärs och ostsås.
Toppa till slut med mycket riven ost.
Grädda i mitten av ugnen i ca. 15-20 minuter, tills de fått en gyllene färg.

   

Kram//Erica

 

Det blev över köttfärsröra som blev till 3 olika köttfärsrätter.

(vi är ju bara på 2 i vårat hushåll)

Köttfärssoppa m klimp

Köttfärsröra m makaroner

Makatonipudding

Lasagnemuffins

2 Läs mer >>

 

 

 Laxchessecake m Kalixlöjrom 

 

Ingredienser

250 g kavring

75 g smör

Fyllning:

400 g creme cheese

2 dl créme fraiche

2 hårdkokta ägg

1 dl riven Västerbottensost

250 g gravad lax i bit

½ rödlök

1-2 msk hackad dill

salt och peppar

2 gelatinblad

Instruktioner

 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Smält smöret. Finfördela brödet i en matberedare. Blanda smör och bröd. Tryck ut det i en form.

Skär laxen i små tärningar. Finhacka löken, äggen och dillen.

Blanda creme cheese och riven Västerbottensost med créme fraichen.

Rör i lax, lök och dill. Smaka av med salt och peppar.

Smält gelatinbladen i lite grädde.Rör ner i laxblandningen.

Bred röran över bottnen och jämna till ytan. Blir godare om den står några timmar i kylen innan severing.

Garnera med lax, citronbitar och dill.

Går även att göra i mindre portionsformar!

  

 
 

Kram//Erica

Laxcheesecake