Matjesilltårta
I hälgen har vi haft Goa vänner från kalix på besök.
Trevligt få umgås med människor man känner väl, har umgåtts med dessa i snart 30 år!
Sånn som ställt upp i vått o torrt, i glädje o sorg och ändå vill vara ens vän!
Helgen har innehållit shopping, utflykter, sightseeing, jordgubbsplockning, kräftskiva och långa frukostar på balkongen.
Till kräftorna hade vi en massa olika tillbehör, bl.a Matjesilltårta.
Matjesilltårta.
Botten: 200 g kavring
75 g smält smör
Fyllning: 4 gelatinblad
200 g matjesill, ca 1 burk
1 finhackad rödlök
3 dl creme fraiche
1 pkt creme cheese
2-3 msk majonäs
2 msk spad från matjessillen
1 dl hackad gräslök
1 dl finhackad dill
3 finhackade hårdkokta ägg
peppar o ev salt
Börja med botten.
Smält smöret, och låt svalna.
Kör kavringen i matberedaren tills det är fina smulor.
Blanda ner smöret.
Plasta en sockerkaksform med plastfolie.
Tryck ut brödsmulorna i formen.
In med formen i frysen en stund.
Gör fyllningen.
Lägg gelatinbladen i kallt vattnet.
Blanda creme fraiche, creme cheese och majonäs till en slät smet.
Finhacka löken, matjessillen, äggen och kryddorna.
Rör ner i smeten.
Smaka av med sillspadet och krydda om det behövs.
Smält gelatinbladen i micron el i en gryta.
Rör ner gelatinet i sillröran.
Ta ut formen från frysen och häll smeten på brödlagret.
Låt stelna i kylen ca 4 timmar minst.
Garnera tårtan som du vill vid servering.
Jag gjorde min tårta fyrkantig.