0 Läs mer >>
 
 
Jag älskar en god , stinn chokladsmakande kaka. 
Och denna kaka blev riktigt god.
Sen en god glasyr på, så den blev som en liten Kärleksmumslimpa.
Jag gräddade smeten i min småbrödsform. 
Går ju jättebra att grädda i en vanlig avlång form.( 1 liter)

 
 

Saftig chokladkaka

 

  • 175 g rumsvarmt smör
  • 135 g strösocker (1 1⁄2 dl)
  • 60 g mörkt muscovadosocker (1 dl löst packat)
  • 110 g ägg (ca 2 st)
  • 1 3⁄4 dl kallt starkt kaffe
  • 60 g kakao (1 1⁄2 dl)
  • 1 dl crème fraiche eller smetana, jag hade gräddfil
  • 210 g vetemjöl (3 1⁄2 dl)
  • 1 1⁄2 tsk bakpulver
  • 1⁄2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt

Glasyr

  • 50 g smör
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3,5 dl florsocker
  • 1,5-2 msk kaffe, starkt
  • 2 msk riven kokos
 
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
    Klä en avlång brödform med bakplåtspapper (ca 1 liter).
  2. Vispa smöret 2–3 minuter i en köksassistent så det blir ljust och luftigt. Tillsätt båda sockersorterna och vispa 2–3 minuter till.
  3. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan gångerna. Nu kan smeten skära sig men den går ihop igen när du tillsätter mjölblandningen.
  4. Rör ihop kaffe, kakao och crème fraiche ( smetana el gräddfil) i en bunke.
  5. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt klumpfritt i en annan bunke.
  6. Rör ner mjölblandningen växelvis med kaffeblandningen. Vänd försiktigt runt till en jämn smet med en slickepott.
  7. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-50 minuter.
  8. Låt kakan svalna.
Glasyr:
Smält smöret till glasyren i en kastrull.
Blanda i kakao, vaniljsocker och florsocker.
Späd med kaffe tills du har en slät glasyr.
Gör små hål i kakan med ett sugrör och häll på glasyren.
Strö över kokos.
 
 
Kram//Erica

Saftig Chokladkaka

0 Läs mer >>
Thailändsk kyckling är en familjefavorit, rätten har hängt med i vår familj sen barnen var ganska små.
Idag serverade jag matvete till, även persikor( obligatoriskt)morot, broccoli och picklad rödlök.
 
Thailändsk kyckling
 
4 kycklingfiléer i bitar
30 g smör
 
1/2 dl mjöl
1/2-1 tsk kryddpeppar
1/2-1 tsk svartpeppar
1/2-1 tsk vitpeppar 
1/2-1 tsk chilipeppar
1 tsk curry
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
 
stor burk konserverade persikor
2 vitlöksklyftor
2 hönsbuljongtärningar
3 dl grädde
 
Blanda ihop mjöl och kryddorna i en skål
Bryn kycklingbitarna i smöret, gärna i en gjutjärnsgryta
Häll mjöl/kryddblandningen över kycklingen, låt fräsa ihop lite under omrörning
Häll spadet från persikorna över kycklingen och rör om
Pressa ner vitlöken och smula över hönsbuljongtärningarna
Tillsätt ev 1/2 dl vatten
Låt puttra 20 min
Tillsätt 3 dl grädde, koka upp å låt puttra 10 min till
Servera ris och persikorna till!!
 
 
 
Kände mig som en häxa ( som jag är) när jag rörde i min svarta gjutjärns kittel från satake.
 
Kram//Erica 

Thailändsk Kyckling

0 Läs mer >>
Ofta har 'min' affär två lådor babyplommontomater till bättre pris.
Och jag köper för jag gillar tomater men är den enda i hushållet som äter. 
Så ofta hinner dom bli skrövliga innan jag ätit upp dom.
Så då är ugnstorkade en bra ide att ta tillvara på dom.

Ugnstorkade och marinerade tomater
 
500 g småa valfria tomater ( om du använder stora tomater får du räkna med mycke längre längre tid i ugnen)
1/2 msk salt
1/2 msk socker
2 vitlöksklyftor
ett knippe färsk timjan
 
kall rapsolja, oljan ska täcka tomaterna i burken
 
Sätt ugnen på 90 grader.
Halvera tomaterna och lägg ut på en plåt med bakplåtspappe.
Jag vände snittytan uppåt.
Strö över salt och socker.
Torka tomaterna i ugnen i ca 5 timmar.
Låt tomaterna svalna.
Skiva vitlöksklyftorna.
Lägg tomaterna i en väl rengjord burk med vitlök och timjan.
Fyll på med oljan.
Låt tomaterna stå minst 3 dagar för bästa smak.
Förvara i kyl.
 
När tomaterna är uppätna, spara oljan och använd till stekning eller som smaksättare i en vinägrett.

 
Kram// Erica 

Ugnstorkade och marin...

0 Läs mer >>
 
 

Ibland kan man bli sugen på något gott.
Och vi älskar Glassvinerbröd, och flera gånger har vi gått på cafe men inga har serverats.
Så då gick jag hem, tog fram ett fryst smördegs 'ark'.
Lät degen tina, skar smördegen i 4 bitar, typ trianglar.
Hackade några sötmandlar och blandade med pärlsocker.
Penslade snibbarna med uppvispat ägg och doppa i pärlsockret/ hackad mandel.
Lägg på en bakplåtspapperklädd plåt.

Grädda i 200 grader, ca 20 min.
Låt kallna.
 
Förbered Glasscremen. 
Vispa 2 dl mjölk 
2 dl grädde
5 msk marzanpulver
Dela de gräddade smördegsbröden.
Spritsa cremen och lägg på 'locket'.
Pudra över florsocker.
Ät o njut.


Kram//Erica

Enkla Glassvinerbröd

0 Läs mer >>
Så var det fisk på dagen meny.
I receptet jag skulle testa stod det torsk, men jag tog abborrfile från frysen. 
Blev riktigt, riktigt gott.

Krispig fisk i ugn.
6 port
 
6 tinade el färsk portionsbitar av torsk el 6 abborrfileer.
salt
citronpeppar
citronzest
1 grovt riven morot
1 dl finhackad purjolök 
1 dl finriven palsternacka 
smör
Täcket: 1 dl olivolja
1 msk dragon
1 dl persilja
3-4 dl finhackat ljust bröd( rev fryst fralla)
2 dl fint riven västerbottenost 
 
Ugn 175 grader
 
Smörj en ugnsform
Blanda den rivna moroten, palsternackan och purjolöken och bred ut i ugnsformen.
Lägg fisken på grönsaksbädde, salta, strö över citronpeppar och citronzest.
Blanda till täcket, jag använde en köksmaskin.
Rev osten, det frysta brödet, sen körde jag med knivarna. 
Hällde i oljan och kryddorna.
Bredde täcket på fiskbitarna och körde i ugnen, ca 15-25 min.
( ca 53 grader innertemp på fisken)
Serverade matvete till, pressad potatis passar också fint.

 
 

Krispig fisk i ugn

0 Läs mer >>


Jag gillar soppa, matiga soppor med grönsaker är en riktig favorit.
När vi är i Umeå brukar vi gå å äta buffé på en kinakrog, och dom har så god Pekingsoppa.
Denna blev en annan variant, men jag ska fortsätta söka det receptet.
Denna soppa blev ändå riktigt god.
 
Pekingsoppa 
2 liter vatten
1 röd paprik
250 g färska champinjoner
1/5 purjolök
1 burk bambuskott
6-7 msk tomatpuré ( ta i lite eftersom)
4 st hönsbuljongtärningar
1 msk socker
2 tsk sambal oelek
1 msk ättika
3 kycklingfiléer 
maizenaredning, brun
Koka upp vattnet med buljongtärningarna.
Skär under tiden kycklingen i små tärningar Och låt kycklingen koka ca 10-15 min i buljongen.
Strimla purjolöken, finhacka champinjonerna och paprikan, lägg ner det tillsammans med bambuskott i grytan.
Tillsätt tomatpurén och koka 10 min.
Tillsätt socker,sambal oelek ( ta mindre för mindre styrka) och ättika.
Smaka av. 
Red av med maizenaredning ( alt potatismjöl)
Koka upp o servera.
 

 
Kram//Erica

Pekingsoppa

0 Läs mer >>

Söndagsmiddan blev Spagettisoppa, ja man kan äta den som en gryta också.
En smörgås med ost var riktigt gott till.
 
Spagettisoppa // Spagettigryta
500 g nötfärs, eller någon annan färs du gillar. 
2 slantade morötter
2 tärnade potatisar
1 liten tärnad palsternacka 
1/2 liten kålrot, skuren i småa bitar
1 dl vitkål i bitar eller strimlor
4 färska champinjoner 
lite fryst broccoli om du vill
1 liten purjolök/ skivad
10 st kryddpeppar , hela
5 vitpeppar, hela
1 lagerblad
5 buljongtärning , jag tog 3 kött o 2 grönsaks
2 msk paprikapulver 
2 msk tomatpuré 
salt/ vitpeppar/ svartpeppar 
spagetti
1 1/2 liter vatten
 
Hacka alla grönsakerna.
Koka upp vattnet med buljongtärningarna.
När vattnet kokar läggs färsen ner och vispa runt så färsen blir småa bitar.
Ner med alla grönsaker, förutom purjolöken och spagettin.
Koka i 20 min.
I med kryddorna, tomatpurén och koka upp.
I med spagettin och och koka enl anvisningar. Mina små Riscossa spagetti skulle koka 6 min.
I med purjolöken och servera.


 
Kram//Erica

Spagettisoppa//Spaget...

0 Läs mer >>
 
Av färs kan man göra många goda maträtter. 
Igår åt vi detta till fredagsmiddag.
Goda Köttfärsrullar med bacon.
Jag hade älgfärs men funkar minst lika bra med annan färs.
Receptet är 4 port
 
Köttfärs&Baconrullar i god sås
 

500 g köttfärs

2 pkt bacon 

1 tsk timjan

1 tsk oregano

1 tsk paprikakrydda 

1 tsk vitlökspulver

Salt & svartpeppar


Sås:

sky från köttfärsrulladerna

3 dl grädde
1 msk balsamvinäger

1 1/2 msk kalvfond

1 msk japansk soja

1 msk majsstärkelse 

salt & svartpeppar

färsk persilja 

1) Sätt ugnen på 225 grader
2) Dela köttfärsen i 3 delar. Lägg bakplåtspapper på en plåt, lägg en bit i taget på plåten och kavla ut den så den är ca 0.5 cm tjock. Tänk att den ska se ut som en avlång rektangel. Lägg på bacon. Krydda med paprikakrydda, vitlökspulver, oregano, timjan, salt ( jag uteslöt saltet pga baconet)och peppar. Snurra sedan ihop rullen. Gör likadant med de andra 2 bitarna.

3) Lägg rullarna i en ugnsform och krydda rullarna uppepå också. Skjuts in i mitten av ugnen i ca 15-20 min tills det är färdiga rakt igenom.

4) Ta ut från ugnen, lyft ur köttfärsrulladerna och lägg dem på en tallrik. Blanda majsstärkelse med en liten skvätt grädde. Häll sedan det och resten av grädden, balsamvinäger, soja, kalvfond och kryddor i skyn som blivit i formen efter rulladerna. Klipp i lite persilja. Vispa runt och ställ i ugnen i ca 15 minuter till. Höj gärna ugnen ett snäpp.

5) Ta ut såsen och lägg i rulladerna igen. Skiva upp dem och servera med t ex kokt eller pressad potatis.

 

 

 
 

 
Kram//Erica

Köttfärs&Baconrullar ...

0 Läs mer >>
Vi äter fisk minst en dag i veckan. 
För att göra middagarna intressan måste man testa göra nya varianter.
Blev att ta lite vad man haver, pga att jag inte handlat på ett bra tag, så blev det ett litet kylskåpsrens.

Krämig sås till ugnsstekt lax
4 port
4 portionsbitar av lax, salta och citronpeppar 
smör

1 gul lök
3 vitlöksklyftor 
5-6 st soltorkade tomater i olja
3 dl valfri grädde, jag hade creme fraiche för grädden va slut
4 msk färskost medvitlökssmak, jag hade 4 peppar som var kvar efter helgen
1 msk tomatpuré 
salt efter smak
peppar om det behövs
olja från tomaterna att steka i
ca 100 g babyspenat
citronsaft från 1/2 citron

Ugnsbaka laxbitarna i 180 grader varm ugn i ca 20 min
 
Finhacka den gula löken och vitlöken.
Frås i olja från de soltorkade tomaterna.
Tillsätt tomatpuré, finhackade soltorkade tomater.
Fräs en stund.
Tillsätt grädden ( creme fraiche) färskost och låt puttra en stund.
Smaka av och salta och peppra. 
Rör ner babyspenaten och citronsaften.
I och med jag hade creme fraiche blev ju såsen ganska tjock så jag spädde den med lite matlagningsvi.
 
Serverade kokt potatis och broccoli till. 
 
 
 
Kram//Erica

Krämig sås till ugnss...

0 Läs mer >>

 
GT med sockerlag.
Emil Åreng är han som skapat denna GTdrink.
 
Börja med att göra kaffesockerlage.
50/50 socker och färdigt kaffe.
Koka upp och låt svalna.
 
1 GT drink
5 cl gin ( jag hade 3-4 cl i min)
3 cl kaffesockerlag 
2 cl nypressad citronjuice 
blanda och häll upp i ett glas och toppa med tonic och is
 
Kram//Erica

GT med kaffesockerlag

0 Läs mer >>
 Kassler, den lilla köttdetaljen väcker många reaktioner.
Jag tycker den är god.
Idag gjorde jag en ny variant, blev jättegod.
Serverade matvete till.

Trollmors kasslerlåda// Kassler i ugn med täcke
4 port
 
8 skivor kassler, typ 0,5 cm tjocka
Stek kasslerskivorna i smör så dom får lite färg.
Lägg dom lite omlått i en ugnsform.

Gör såsen/ täcket i stekpannan.
1 hackad gul lök
1 pkt hackad bacon
1 liten förpackning champinjoner 
1 dl vitt vin, matlagningsvin
3 dl grädde el creme fraiche 
2 msk tomatpuré 
1 msk kalvfond 
dragon
paprikapulver
vitpeppar
 
Såsen; stek bacon och löken, tillsätt champinjonerna( även vätskan från förpackningen)
Rör ner de övriga ingredienser och koka upp såsen.
Häll såsen över kasslerskivorna.
Ställ in i ugnen, 175 grader.
Låt den stå i ugnen medans matvetet/ riset blir klart.


 
Kram//Erica

Trollmors kasslerlåda...

0 Läs mer >>
Har dammat av ett gammalt recept på salamirullar.
Receptet är enkelt och du kan fylla rullen meddet du tycker om.
Jag gillar salami så då blev det sånna.
Med färdigkavlad smördeg så är dessa klara på typ 30 min.

 
Till dessa behövs:
1 rulle färdigkavlad smördegsrulle
salamiost på tub el färskost
finhackad pepparsalami el något annat du gillar,kanske skinka
finriven smakrik ost, jag hade Västerbottenost 
200 grader i ca 20 min
Rulla ut den färdigkavlad smördegen.
Bred ut ett lager med salamiost från tub el färskost på smördegen.
Strössla över den finhackade salamin el pålägget du valt.
strö över den rivna osten.
Rulla ihop smördegsplattan , från långsidan, till en hårt rullad rulltårta.
Skär i skivor och ställ på ett bakplåtspappersklädd plåt.
Toppa rulltårtorna med riven ost.
Grådda i 200 grader varm ugn i ca 20 min.

 
 
 
 
Kram// Erica 

Smördegssnurror med s...

0 Läs mer >>
 
Julmustfrallor 
20- 26 st ( jag gjorde ganska småa)
50 g jäst
5 dl julmust
50 g smält smör
1 dl ljus sirap
14-17 dl rågsikt
1 tsk salt
1 msk brödkrydda
ev 1 dl russin
Pensling:julmust
 
Smula ner jästen i degbunken.
Smält smöret och värm musten till 37 grader.
Lös jästen med lite must.
Blanda ner sirap, salt, brödkryddor, ev russin Och rågsikt. 
Börja med lite rågsikt och jobba dig till en smidig deg.
Låt degen jäsa i 45 min.
Rulla frallor och lägg på bakplåtspappers klädd plåt.
Låt jäsa 30-45 min.
Grädda frallorna i 225 grader varm ugn i ca 15 min, lite lägre ner i ugnen.
Pensla frallorna med julmust när de kommer ut ur ugnen.
Låt kallna på galler under bakduk.
 
 

 
 
 

Julmustfrallor

0 Läs mer >>
 
När jag fyllde år ville jag laga något gott, såklart, men även något som ser vackert ut på en plåt och relativt lätt.
Rostade grönsaker och rotsaker tilltalar ju ögat och gom.
Så det blev denna plåt.
( måste även säga att jag älskar dessa stekbläck, köpta hos birkaknivar.se)
4 port
 
– 600 g lövbiff
– mozzarellabollar
– ½ kruka färsk basilika
– salt, svartpeppar
– smör att steka i
– färsk timjan till garnering
Medelhavsgrönsaker
– 1 kilo potatis, fast sort
– liten squash
– röd paprika
– orange paprika
– röd lök
-rödbetor förkokta)
– 3 msk olivolja
– salt, svartpeppar
– 3 msk grovt hackade färska örter
Kryddsmör
– 200 g smör
– vitlöksklyfta
– 1 tsk finrivet citronskal
– 2 msk hackade färska örter

 
1. Kryddsmör: Mixa smör, vitlök, citronskal och örter. Forma en rulle och svep in i plastfolie. Förvara kallt till serveringen. 
2. Sätt ugnen på 225 grader. 
3. Tvätta och klyfta potatisen. Fördela på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Salta, peppra och blanda om. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter. 
4. Dela squash , rödbetor och paprikor i mindre bitar. Skala och klyfta löken. Blanda grönsakerna med potatisen på plåten. Ändra ugnsvärmen till grill och rosta vidare ca 15 minuter. 
5. Lägg ut lövbiffen på en skärbräda. Skiva mozzarellan och fördela på köttet. Lägg på basilikablad och vik ihop från båda hållen. Salta och peppra.
 6. Hetta upp smör och stek köttet ca 3 minuter på varje sida. Jag hällde även i lite vatten och lät de puttra en liten stund under lock.Lägg köttet på den rostade potatisen och grönsakerna. Garnera med timjan. Servera med kryddsmör.
 
 
 

 
 

Kram//Erica

Mozzarellafyllda rull...

0 Läs mer >>

Brödstickor
 
6 dl ljummet vatten
25 g jäst
2 tsk salt
1 tsk bikarbonat 
1 msk honung
2 msk brödkryddor 
8-9 dl dinkelmjöl 
4 dl grahamsmjöl 

Blanda ihop allt och rör degen/knåda i maskin i några minuter.
2. Låt jäsa 45 min.
3. Tag i omgångar 1/4 av degen och kavla ut på mjölat bakbord. Kavla till degen är ca 2 mm tjock.
4. Kavla sist med kruskavel eller nagga ordentligt.
5. Skär ut smala remsor (jag använder pizzaskärare!) som läggs en och en på plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda i ugn i 225 grader tills de är bruna - ca 8 min.
7. Låt svalna på galler. Förvara dem gärna i papperspåse så att de bevarar sin krispighet.


 
Här är brödstickorna serverade med en färskoströra m västerbottenost.
Bilden är tagen midsommardagen 2021 på Burträskcamping, Västerbottenostens hemviste.

 
 
 
 
Kram//Erica

Brödstickor

0 Läs mer >>

RAGGMUNK
 
3 dl mjölk
2 ägg
1 1/4 dl mjöl
Knappt1/2 tsk salt
4 grovt rivna potatisar
 
1 pkt bacon
 
Slå på ugnen, 180 grader.
Klipp baconet i småa bitar och stek i stekpannan.
Vispa ägg, mjölk,mjöl och salt till en slät smet.
Riv de skalade potatisarna på den grova sidan.
Rör ner potatisen i smeten.
Häll raggmunksmeten i en smörad pajform.
Strö över baconet över smeten.
In i ugnen ca 40 min.
 
Kram//Erica

Raggmunk i ugnen