0 Läs mer >>
 
Idag har jag bakat dom godaste saffransbullarna enl mig.
Dessa bakas varje jul och dom försvinner snabbt om jag inte lyckas gömma dom i frysen.
 
Saffransbullar med vit choklad & pinjenötter
ca 40-50 st
 

1 pkt jäst
150 gram rumsvarmt smör
6 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg

1/2 tsk mald kardemumma

cirka 15- 16 dl vetemjöl

Fyllning:
100 gram med rumsvarmt smör

1 dl socker

1 tsk kardemumma

4 msk vaniljsocker
100 gram grovriven vit choklad

Topping:

pinjenötter

1 ägg till pensling 

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Rör ut lite av mjölken med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl och tärna ner smöret, arbeta till se smidig deg,gärna med bakmaskin.

 

Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 50minuter. När degen jäst färdig , dela i två delar och kavla ut på mjölat bord. Cirka 30* 60 cm Bred över smöret, och riv över chokladen och rulla ihop och skär lagom stora bitar och lägg i bullformarna. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 225- 250 grader, pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pinjenötter och grädda bullarna i 8-10 minuter tills bullarna fått fin färg.

Ta ut och låt svalna något, pudra över lite florsocker vid servering.

 

Kram//Erica

 

Saffransbullar med vi...

0 Läs mer >>
Saffransgrottor
 
40 st 
 
 0,5 g saffran (1 paket)
1 tsk citronsaft, whisky, vodka eller vatten
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g vit choklad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader . Blanda saffran med någon av vätskan för att få ut mycket färg och smak ur saffranet.
2. Vispa samman smör, florsocker och saffransblandningen.
3. Blanda vetemjöl med bakpulver och arbeta in i smöret till en smidig deg.
4. Tippa upp degen på bakbordet, dela den i två lika stora delar.
5. Rulla ut fyra långa rullar, dela varje rulle i 10 delar.
6. Rulla varje del till en boll och lägg i småbrödsform eller som jag i silikonformen, tryck med lillfingret i mitten så att du får ett djupt hål. Eller tryck hål med en citruspress i trä, blir ju ett fint mönster.
7. Smält chokladen och fyll varje kaka med den, jag använde en engångsspritspåse för att ha lite kontroll.
8. Baka mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter.
 

 
 
 
 
Kram//Erica

Saffransgrottor med v...

0 Läs mer >>
Centergrottor
30 st
 
100 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl brun farin
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
 
30 st bitar center ( köpte lösvikt)
Flingsalt eller strössel.
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader( om du inte har silikonformar frå pufz,  sätt småbrödsformar i en minimuffinsplåt (om du har) ).
Vispa smör, socker och farin med elvisp ett par minuter.
Tillsätt ägg och vaniljsocker och forsätt vispa tills det är helt uppblandat.
Rör ihop de torra ingredienserna ordentligt. Häll ner mjölblandningen i sockersmeten och arbeta ihop till en slät och fin deg. Rulla 24 bollar och lägg i formarna.
Grädda ca 10-15 minuter. De ska få lite, lite färg.
Ta ut kakorna ur ugnen.
Tryck ner en centerbit i alla kakorna direkt.
Låt svalna och tryck försiktigt ut kakorna ur formen.
 
 
Silikonformarna från pufz som jag älskar.
Hade först bara en men fixade en till!

Kram//Erica

Centergrottor

0 Läs mer >>
Idag blev en bakdag.
Jag har använt mina fina silikonformar från puf.
Älskar dessa småbrödsformar.
Bla. blev det dumlegrottor, jättegoda.
Förvandlade dumlegrottan till en tomte med en godismashmallow och ett rött godisbär.
Vispad vitchokladpannacotta blev skägget.

Dumlegrottor
32 st ( jag gjorde 1/2 receptet denna gång)
 
3 1/2 dl mjöl
1 dl kakao
1 dl socker
1 tsk bakpulver 
2 tsk vaniljsocker 
200 g rumsvarmt smör 
 
16 dumlekolor

Ugn:175g
 
Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.
Tärna ner smöret i bunken och arbeta ihop tills det preci blir en deg.
Kanske lite mera mjöl.
Dela degen i 32 lika stora bitar, fulla dom till bollar och lägg i formen.
Dela dumlekolorna och tryck ner en kolahalva, med snittytan uppåt, i varje boll.
Grädda i 15-20 min.
Låt kallna i formen innan du försiktigt trycker ut kakorna.
 
 
Vispad Chokladpannacotta 
 
1 gelatinblad
100 g choklad, jag hade vit
3 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
  • Låt gelatinbladet ligga i kallt vatten 5 min. Hacka chokladen grovt och lägg i en kastrull. Tillsätt 1 dl grädde och värm under omrörning tills chokladen smält. Tillsätt resten av grädden. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg både frön och stång i kastrullen. Hetta upp tills grädden ryker. Dra då kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladet och rör ner det i grädden tills det har smält. Häll upp i en bunke och låt svalna. Täck ytan med plastfolie och låt stå i kyl över natten. Låt vaniljstången ligga kvar för att ge smak. 
  • Ta bort vaniljstången,Vispa pannacottan fluffig med elvisp.
Montera din lilla Tomtegubbekaka.

 
Kram// Erica

Dumlegrottor

0 Läs mer >>
 
 

Halloween 2024