Saffransbullar med vit choklad & pinjenötter
1 pkt jäst
150 gram rumsvarmt smör
6 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
1/2 tsk mald kardemumma
cirka 15- 16 dl vetemjöl
Fyllning:
100 gram med rumsvarmt smör
1 dl socker
1 tsk kardemumma
4 msk vaniljsocker
100 gram grovriven vit choklad
Topping:
pinjenötter
1 ägg till pensling
Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Rör ut lite av mjölken med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl och tärna ner smöret, arbeta till se smidig deg,gärna med bakmaskin.
Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 50minuter. När degen jäst färdig , dela i två delar och kavla ut på mjölat bord. Cirka 30* 60 cm Bred över smöret, och riv över chokladen och rulla ihop och skär lagom stora bitar och lägg i bullformarna. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 225- 250 grader, pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pinjenötter och grädda bullarna i 8-10 minuter tills bullarna fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något, pudra över lite florsocker vid servering.
Kram//Erica