Flätade Vitlöksbröd
12 st
25 g jäst
3 dl vatten
3 msk olivolja
2 tsk salt
1 tsk socker
2 dl durumvetemjöl
5-6 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör, rumsvarmt
2 st vitlöksklyftor
färsk el fryst persilja
Topping:
1 msk olivolja
1 msk flingsalt
klippt smörgåskrasse
Ta fram smöret till fyllningen så att det blir mjukt.
Ställ tolv stora muffinsformar på en plåt.
Lös upp jästen i ljummet vatten.
Tillsätt olja, salt, socker, allt durum och lite vetemjöl i taget. Arbeta samman till en smidig deg som släpper från bunkens kanter.
Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
Fyllning:
Pressa eller riv vitlöken och finhacka persiljan om du använder färsk.
Vispa ihop vitlök och persilja med smör till en bredbar smet.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta, ca 30 x 40 cm.
Bred på fyllningen jämnt över hela plattan och vik ihop på mitten.
Skär tolv remsor, ca 3 cm breda och dela varje remsa så du får tre remsor,nästan hela vägen upp så att det ser ut som ett par byxor med tre ben.
Fläta"byxbenen" och rulla sedan ihop och ställ rullen med ändarna nedåt i formarna.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Gräddning:
Sätt ugnen på 220 grader.
Grädda i mitten av ugnen i i 10-12 min eller tills bröden fått färg.
Pensla bröden med lite olja och strö över flingsalt.
Låt svalna helt i formarna.
Klipp över lite smörgåskrasse vid servering.
Kram//Erica