100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk ljus sirap
ca 200 g Smarties
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smör och strösocker. Tillsätt de torra ingredienserna och sirapen och arbeta snabbt ihop allt till en deg.
2. Rulla degen till en tjock rulle och dela den i tre delar.
3. Rulla ut längder av degbitarna, ca 25 cm långa. Platta till dem lite. Tryck ner Smarties i degen.
4. Grädda längderna mitt i ugnen i 13–15 min. Skär dem i sneda bitar medan de fortfarande är varma. Låt kakorna svalna på plåten.
Smartiessnittar, Kola...
Ca 20 st stora , ca 40 smås (jag gjorde småa)
200 g smör, kallt
1 nypa salt
1 dl florsocker
4 ½ dl vetemjöl
Garnering
ca 100 g mörk eller ljus choklad, smält
kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 160 grader. Nyp ihop smöret med salt, florsocker och vetemjöl till en deg.
2. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till igelkottar med en smal nos och rund kropp, enligt bilden.
3. Lägg igelkottskakorna på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem kallna på plåten.
5. Doppa kroppen (bakre halvan av kakan) i smält choklad.
6. Strö kokos över kroppen. Doppa även nosen i chokladen. Lägg kakan på ett bakplåtspapper.
7. Doppa baksidan på en tesked i smält choklad och gör ögon på kakorna. Låt chokladen stelna (eventuellt i kylen). Förvara kakorna i en burk med tätslutande lock.
Igelkottkakor, mördeg...
50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 msk honung eller sirap
0,5 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl
Pensling:
25 g smör
1 vitlöksklyfta
2 tsk finhackad persilja
0,5 tsk salt
Gör så här:
1. Smält smöret och blanda i mjölken, ljumma till fingervarmt, ej över 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp jästen med degvätskan.
3. Tillsätt honung/sirap, salt och vetemjöl vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 för hand.
4. Täck bunken med en duk och låt degen jäsa i ca 30 minuter tills den är dubbelt så stor.
5. Tippa upp degen på bakbordet och dela i 12 lika stora delar. Rulla ut varje del till en avlång pinne på 20-25 cm i diameter.
6. Lägg alla pinnar på en plåt med bakplåtspapper med lite mellanrum. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Baka mitt i ugnen 6-8 minuter tills de har fått fin färg.
9. Under tiden bröden bakas – Smält smöret i en kastrull. Pressa i vitlöken och låt den fräsa med i smöret i cirka en minut för att få bort den där starka smaken av rå vitlök. Blanda i persilja och salt.
10. Ta ut bröden och pensla med vitlökssmöret medan bröden är heta. Låt svalna något sedan är det bara att njuta!
Vitlöksbröd, Breadsti...
1 plåt
5 dl vetemjöl
¾ tsk salt
2 tsk bakpulver
½ dl rapsolja
2 ½ dl mjölk (vatten går också bra)
Jag toppade min pizza med
ca 4 dl köttfärssås ( som jag hade färdig i frysen)
ca 200 g ost, riven blandade ostar
oregano
ketchup
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt rapsolja och mjölk och rör snabbt ihop allt till en lite kladdig deg. (Ska inte knådas för då blir pizzabottnen seg).
2. Tryck ut degen till en rektangel på en plåt med bakplåtspapper.
3.Bred ut köttfärssåsen, spruta över lite ketchup.
4. Strö över riven ost och oregano.
4. Grädda pizzan mitt i ugnen i 13–15 min. Tänk på att värmen i olika ugnar kan variera så håll koll på gräddningen mot slutet.
6 portioner
0,5 vitkål (mellanstor kål)
0,5 dl vit vinäger
2 msk torkad oregano
3 msk ananasspad (från konserverad ananans, kan bytas ut mot 1 msk socker)
2-3 msk rapsolja
1,5 tsk örtsalt/salt
0,5 tsk grovmald svartpeppar
Strimla kålen i tunna strimlor. Lägg över alla ingredienser i en bunke och blanda med händerna . Krama in vinägern ordentligt tills kålen mjuknar och släpper vätska. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor, vinäger eller olja. Ställ i kylen minst 1 timme innan servering. Rör runt salladen igen med salladsbestick precis innan servering.
Snabb pizzadeg med ba...
Koka upp crème fraîche och smula ner buljongtärningen och dragonen. Låt småkoka tills buljongen löst upp sig.
Ta av kastrullen från värmen och rör ner äggulorna.
Nu får inte såsen koka mer!
2 dl creme fraiche
3 msk torkad dragon
1 tsk äppelcidervinäger
en nypa torkad persilja och en nypa lökpulver
salt, peppar
1. Smula ner dragonen i creme fraichen. Blanda med resten av kryddorna och äppelcidervinägern.
2. Låt den stå ett till sig lite så att dragonen hinner ge ordentligt med smak. Vill du ha såsen tunnare kan du ha i lite vatten och röra ihop.
Till såserna serverade Vi stekte förkokta tjocka marinerade revbenspjäll och pommes med dragon/persiljesalt.
Saltet är så gott på pommes och lätt att göra.
Mortla lika delar av salt, torkad dragon och torkad persilja
Förvara saltet i en burk.