0 Läs mer >>
Blev lite sent,men nu har jag ätit min goa rödingsmörgås!!
Å huga såååå gott.
Som jag skrev igår så kokade jag röding. Sen har den fått kallna i kokspadet och stått i kylen ett dygn.
Så i kväll kokade jag potatis och gjorde min favoritsmörgås, den som tar mina minnen och tankar tillbaka till min uppväxt i Tärnabys fjällvärld, mitt ursprung.
Husmans, bregott, varm potatis, majonäs och kokt röding, yummi!!
Och när man är ensam som äter från fisken tar man ju stjärtbiten, där finns inga småben!!!
 
Igår hade jag en bild på en ny mojäng
Lovade ju att berätta vad det är...
En julien hyvel...
 
Kram//Erica

Min gomacka!!

0 Läs mer >>
Dagen började med ett tidigt kaffebesök.
Alltid roligt när någon kommer och hälsar på.
Det blev en massa surr och kaffedrickande.
Så innan kl10 var morgonens sysslor avverkade, då tog jag bilen och drog österut.
Låter lite som Barnen från Frosmofjällen men så allvarligt var det inte!
Det blev i en varm bil med destination Haparanda/Ikea!
 
Inga större inköp,men lite smågrejer typ fleecefilt,servetter, hårdbröd och deras veggopizza.
 
Har en vision som jag ska försöka se om det kan bli som jag har tänkt.
Handvärmare och fleecefilt.
Det ska bli en värmande madrass i hundburen i bilen åt Sigge. 
Då kanske han slipper frysa lite medans man är inne och handlar när det är kallt och han är i kvar i bilen!
 
Hittade denna fina burk på Ica maxi
Väl hemma blev det att baka lite till imorgon
Blev att baka Nougatrutor
NOUGATRUTOR
glutenfritt
 
400 g riven mandelmassa
200 g rumsvarmt smör
6 ägg
Vispas till en slät smet som breds ut på smörpapper i en långpanna
 
 
Grädda i 200 grader ca 15-20 min
Låt kallna på galler
 
Gör glasyren medans
GLASYR:
Värm 3 dl grädde och låt
200 g choklad (jag tog en kaka schweizernöt) och
200 g nougat smälta i den varma grädden
Låt kallna
Dela den gräddade kalla kakan på mitten
Bred ut lite glasyr på ena kakan,och lägg den andra kakan på
Bred ut glasyr på toppen och strö över flagad mandel
 
Låt glasyren stelna i kylen
Skär rutor
 
 
 
Blev även en tårtbotten
Gjorde en 3-lika-delar-sockerkaka
Ta fram tre glas
Knäck ägg i första glaset,tog 3 ägg idag
I glas nr 2 fyller du socker,så det blir lika mycke som äggen
I glas nr 3 tog jag hälften potatismjöl och hälften vanligt mjöl,så att det blev lika mycke som äggen
Tillsatte 1 1/2 tsk bakpulver i mjölet
Vispade socker och ägg pösigt
Rörde ner mjölet i ägg/sockret
Smörade och bröade en rund form
Gräddade kakan i 175 grader i ca 25-30 min
 
 
Blir att fylla imorgon med dumlefluff,hallon och glasscreme
Ska även tillverka smörgåstårtor!!
 
 
Kram//Erica
 

Så drog jag Österut

1 Läs mer >>
Imorse blev kaffekokandet lite annorlunda.
Hade ju ingen kaffepanna, så det blev att ta en gryta,men kaffet blev gott och morronen räddad!
Man tager vad man haver!
 
Förmiddan har varit väldig seg.
Kroppen tog väldigt god tid på sig att komma igång.
Var iaf så pass så jag kom mig iväg att fylla på kylen mitt på dan!
Tur att jag hade en liten låda med köttfärslimpa som jag kunde värma och äta till lunch (ja den räckte till middag också)
 
KÖTTFÄRSLIMPA m fetaost
 
600 g köttfärs
1 liten burk creme fraiche
1 påse fransk löksoppa
1 pkt fetaost
 
Blanda löksoppan med creme fraichen
Låt svälla i 5 min
Blanda ner köttfärsen och blanda väl
Smula ner feta osten i köttfärssmeten
Bred ut färsen i en ugnsform
Grädda i 175 grader i ca 25-30 min
Serveras med potatis, gräddsås, lingonsylt och smörgåsgurka
 
Enkelt och gott
 
Ett pakte fanns på bron när jag kom hem från handelsrundan,
mina fina burkar som jag beställt från www.klaraform.se
och som varit restnoterat läääänge!!
Fick även en present!
Burkarna med lock som har ett hål,perfekt för papperssugrören jag har.
Dessa ska användas till picknik!!
 
Ikväll har jag kokat dumlefluff som ska i tårtan på fredag,
 
kokade även en fjällröding.
Fiskad i Tärnafjällen.
Imorgon ska jag festa på en klassiker!
Jag älskar att lägga kokt potatis på en smörad husmans, sen kokt röding och majonäs på det.
Minns när man som barn var i Tärnasjökojan,en gryta full med sprattlande färsk röding kokades på vedspisen.
Gott var det,det tycker jag fortfarande!
Jag kokar fisken i saltat vatten, lagerblad, kryddpeppar, vitpeppar, gullök och morot.
 
Vet ni vad detta är för en mojäng??
Klura på det,svar kommer imorgon,även testresultat!!
 
 
Kram//Erica
 

Kokt röding är en ...

1 Läs mer >>
Blev så sugen på en god enkel hemmagjord KEBABTALLRIK
Att göra kebab själv när man har färs av något slag är såååå enkelt!
 
KEBABKÖTT
4 port
 
500 g färs (jag hade älgfärs, men går bra med vilken färs som helst)
1 msk kebabkrydda (man kan krydda mer sen när man äter)
salt
 
Blanda väl
Tryck ut färsen tunt på en bakplåtspappersklädd plåt
 
 
Grädda färsen i 250 grader i ca 10 min
Skär eller klipp färsen i bitar
Servera med pommes frites, sallad, lök och orientdressing
 
 
 
Jaha det är så jag är som Vattuman!!
 
 
Kram//Erica
 

Vattuman

1 Läs mer >>
Ja då har ett år till gått.
48 år.
Vi var på STOR LOPPIS i Boliden, nån stor loppis kan jag inte tycka att det var.
Men god lunch sålde dom,
 
palt, smör och lingonsylt!!
 
 
 
Middag blev hammagjord pizza med kassler, färska champinjoner och mozzarella.
Väldigt gott med pizzasalladen som jag gjorde dagen före och lite orientdressing.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Min tårta.
Fylld med nutella och spacklad med mashmallowsfluff.
I botten en brun tårtbotten, ett lager mmf, sen remsor av rulltårtsbotten (gjorde 2 rulltårtsbottnar) som har nutella.
Rulla en hög rulltårta på chokladbotten
På med mera mmf och avsluta med en brun tårtbotten på toppen.
Spackla hela tårtan med mmf.
 
RULLTÅRTSBOTTEN
3 ägg
1,5 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
250 grader i 5 min
 
 
BRUN TÅRTBOTTEN
Den bruna tårtbotten gjorde jag i 3 glas
i glas 1 knäckte jag 2 ägg
i glas 2 fyllde jag lika mycke socker som det fanns ägg i glas 1
i glas 3 satte jag en del cacao och en del mjöl, så det blev lika mycke som äggen
1 tsk bakpulver
175 grader i 20 min
 
 
Kram//Erica
 
Lämna gärna en kommentar ,blir väldigt glad när jag får en sån!
 
 

Födelsedag igår, 4...

2 Läs mer >>
Ja idag har jag och alla andra Ericor namnsdag,Grattis grattis!
 
Hade min mormor levt hade hon haft födelsedag...min goa lilla mormor!
 
 
 
 
-11 grader har vi haft och man har fått se solen!
Vi går en härlig tid till mötes...Vårvintern!
 
Kokade en enkel KASSLERSOPPA till middag, som jag säger; en soppa kräver ett nybakt bröd!!
 
 
SKRUVADE BACONBRÖD
8 bröd
 
1/4 pkt jäst
2 dl vatten 37 grader
0,5 dl olja
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
6-7 dl mjöl
riven ost
8 skivor bacon
 
Värm vattnet till 37 grader
Lös jästen i lite vatten
Rör ner alla ingredienser
Gör en smidig deg
 
Sätt glad pack över bunken
 
Låt jäsa i 30 min
 
Häll ut degen på mjölat bakbord
 
Dela den i 8 bitar
 
Platta ut el kavla varje degbit till 15x5 cm bitar
Lägg på riven ost
Rulla in osten
 
Lägg en baconskiva på varje brödrulle och vrid om
 
Lägg på en plåt med bakplåtspapper
Låt jäsa 30 min
 
Grädda i 200 grader i 20-25 min
 
 
KASSLERSOPPA
 
1 liter vatten
1 köttbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
fin hackad purjolök
finhackad morot
finhackad kålrot
finhackad vitkål
färsk broccoli delad i buketter
potatis i bitar
Koka tills grönsakerna är mjuka
 
Finstrimla kasslern medans soppan kokar
Lägg kassler i botten på soppskålen och häll varm soppa över
Servera
 
 
 
 
 
 
 
 
Blev en PIZZASALLAD till imorgon
Den blir ju bara godare om den får gotta till sig ett dygn eller två
Gjorde en enkel 1-2-3 lag
1 del ättika
2 delar socker
3 delar vatten
Och grovmald svartpeppar
Rörde ner den strimlade vitkålen (strimlar med osthyveln)
i den varma lagen,vitkålen blir typ slakad då!
Låt kallna och sen in i kylen
 
Sen till kaffet blev det att testa ett till nytt recept
 
SEMMELCUPCAKES
ca 16 st
4 ägg
3 dl socker
1 dl flytande margarin
1 dl mjölk
4 dl mjöl
2,5 tsk bakpulver
lite salt
2 tsk mald kardemumma
 
Vispa ägg och socker pösigt
Vispa ner margarin och mjölk
Sikta der de torra ingredienserna
Fyll muffinsformarna till 2/3
Grädda i 200 grader i ca 12-15 min
Låt kallna
Skär ut en bit i locket
Blanda lite inkrom med mandelmassa och grädde
Fyll hålet med mandelmassan och spritsa på grädden
Lägg tillbaka locket och pudra över florsocker
 
Kram//Erica
 
 

NAMNSDAG

1 Läs mer >>
Lite tung dag idag.
Värk både här och där.
Fantasin var på noll när jag skulle tänka ut middagsmat.
När jag öppnade frysen tyckte jag att inget såg ut att vilja bli varm mat!
Nå det blev att jag tog ut en påse med kycklingklubbor.
Tinade dom och gjorde CITRONKYCKLING & POTATIS, allt-i-en form
 
CITRONKYCKLING & POTATIS ala Stina Patetsos
4 port
 
4 kyckling klubbor
12 potatisar
2 dl olivolja
1 1/2 dl vatten
saft från 2 citroner,även lite rivet skal
4-5 tsk torkad oregano
salt & nymald svartpeppar
 
Ugn 200 grader
Skala potatisen och klyfta den i 4 delar
Blanda oljan och citronsaft/raspet med lite salt och peppar i en ugnsform
Vänd runt potatisen och kycklinklubborna i oljan
Salta och peppra extra på kycklingen
Häll på vattnet
Stoppa in i ugnen,stek i ungefär en timme
 
 
Hade kvar grönsaksröran från gårdagens middag,och den var så god att jag ville göra något av den också.
Så det blev DUMPLINGS m grönsaksfyllning
Hade färdiga dumplingsark i frysen
Låt dom tina under en fuktig handduk
 
Fukta kanterna på àrket´
 
Lägg på fyllningen 
 
Vik ihop på mitten
Pressa ihop kanterna, och pressa ut luften
 
Vecka kanten om du vill
 
Lägg dom på en oljad tallrik tills du ska koka dom
 
 
Kokas i vatten ,jag kokade i buljong.
6 dl vatten och 1 hönsbuljongtärning
 
Gjorde en dipp av
1/3 soja
2/3 sweet chilisås
sesamfrön
 
 
Avslutar med några kloka ord från en klok man!!
 
Kram//Erica
 
 

Dumplings & Kyckling

1 Läs mer >>
I Ica´s tidning Buffe´ finns en Instagramtävling.
Man ska skapa ett recept med följande ingredienser: falukorv, pasta, mozzarella, valfria grönsaker och valfria kryddor.
Så idag har jag skapat en ny rätt KORV I PASTARULLE
 
 
KORV I PASTARULLE
4 port
 
vitkål
morot
purjolök
spenat
broccoli
paprika
sparris
1/2 grönsaksbuljongtärning
1-2 dl vatten
 
Stek grönsakerna i lite smör
Lägg i buljongtärningen och häll på vattnet,låt puttra i tills vattnet kokat bort
Riv korven på den grova sidan på rivjärnet
Stek korven
 
Riv mozzarellan
 
Koka upp saltat vatten
Doppa dom färska lasagneplattorna i det kokande vattnet
Låt dom kallna något
 
Lägg lite av grönsaksblandningen,den stekta korven och lite riven mozzarella på kortsidan av lasagneplattan
Rulla ihop till en rulle
Lägg rullen med skarven nedåt i en ugnsform
Slå på ugnen,175 grader
 
Koka en sås av
1/2 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
3 msk tomatpure
2 dl creme fraich
1 pressad vitlök
oregano
 
 
Strö riven ost på rullarna
 
Häll över såsen
 
Gratinera i ugnen i ca 20 min i 175 grader
Servera med sallad
 
 
 
Har gjort en bäbis i sp.
Det är ganska lätt när man har en form
 
 
 
 
Låt den vara en liten stund i frysen innan bäbisen försiktigt trycks ut
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ett par Convers i SAIK´s färger på tork!!
 
Kram//Erica

Mitt bidrag till I...

0 Läs mer >>
 

Tränar på att göra...

0 Läs mer >>
Har inte skrivit på flera dagar.
Kroppen har varit såådär,inte riktigt samarbetsvillig.
Beror kanske på att det har varit väldigt kallt här i norr.
Men har iaf  bakat lite grann.
 
Köttfärsröra och pasta som blev över åt vi till middag igår.Smakade Utmärkt.
Bakade en chokladtårtbotten igår.
Hittade ett nytt recept på FB gruppen Kakburken
 
Ta fram 3 glas
Knäck 3-4 ägg i det ena glaset
Fyll lika mycke socker i det andra glaset som äggen
I tredje glaset tog jag 1/3 potatismjöl, 1/3 cacao och 1/3 mjöl och 1 1/2 bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt
Sikta ner mjöl/potatismjöl/cacao/bakpulver i äggsockret
Häll i en smord och bröad rund form
 
Grädda i 175 grader i ca 30 min
 
 
 
Kokade dumlefluff igår.
Kokar upp 3 dl grädde och 12 dumle får sakta smälta i den varma grädden
Sen får den kallna och sen stå över natten i kylen innan den vispas med elvisp 
Denna dumlefluff fick bli fyllning på första lagret i tårtan
 
Andra lagret blev glasscreme
Man gör marzankräm och vispar ihop lika delar av marzankrämen och grädde
Ovanpå det la jag lite frysta hallon
 
Skulle ju träna på att använda sockerpasta så då spacklade jag tårtan med chokladfrosting
 
 
 
 
 
Kram//Erica
 

BAKAT

2 Läs mer >>
Kl 3 i morse kokade jag en panna kaffe, gjorde ett gäng tunnbrödsrullar med skinka ost och pickles. Sen fyllde jag ett gäng hinkar å skålar med vatten och ställde ut i kylan. -23 grader visade termometern på morgonkvisten.
Så med en mugg rykande varmt kaffe och under filten mojnade jag och Sigge i soffan och såg tv. Inte mycke att se den tiden. Var mest tvshop.
 
 
Sigge trivs bäst inne under filten när det är kallt!
 
Så här fina blev islyktorna.
 
 
 
Middan blev spagetti med köttfärsröra.
Så enkelt och så gott med ketchup och riven parmesan.
Finhackade en gul lök och fräste den i smör i gjutjärnsgrytan.
Smulade ner köttfärs och brynte den med löken. Tillsatte 1 köttbuljongtärning och 2 dl vatten. Och så får det puttra ett tag.
1 burk med skivade champinjoner, spadet också hälldes ner i grytan.
smaka av och krydda med Salt och vitpeppar  om det behövs.
Rör ner en liten burk creme fraîche.
Låt allt puttra tills spagettin kokat klart, ca 8 min
Kvällsmys i soffan
 
Kram//Erica
 

När John Blund glö...

0 Läs mer >>
Brrrrr, nu har vi kyligt men det är myggfritt!
 
Älskar när himlen skiftar i flera färger i skymningen.
 
Blev snabbmat igår, Surströmming
 
 
 
Surströmming, potatis, lök, bordsdricka och tunnbröd!
 
 
 
Kram//Erica

-23 grader

1 Läs mer >>
Jag hade ju en himla tur att det blev lite mat kvar igår,det blev ju min lunch idag.
Och jag kan inte klaga.
Pulled pork, coleslaw, picklad rödlök i pitabröd!!
 
 
Recept på pulled pork, coleslaw och picklad rödlök finns i gårdagens inlägg.
 
Hade ju kokat 1/3 fläskytterfille i glögg.
Älskar glöggkött. 
Å så här efter jul finns det ju säkert en å annan glöggslatt hos många.
Så jag rekomenderar er att koka GLÖGGKÖTT
 
GLÖGGKÖTT

1,5-2 kg kött (jag kokade ju fläskytterfile och den blev jättegod)
1 stor gul lök (klyfta den)
1 morot
1-2 dl glögg
1 dl soya
1 tsk timjan
5-6 svartpepparkorn
ev 5-6 enbär
2 hönsbuljongtärningar
3 dl vatten
Bryn köttets sidor lite först i gjutjärnsgrytan
Tillsätt alla ingredienser i grytan
Låt köttet stå och småputtra under lock tills köttet har en innertemp på ca 80 grader
Jag brukar räkna ca 1 timme per kg kött
Ta upp köttet och låt det vila i en form
Sila lite av spadet för att göra såsen.
Tillsätt grädde och späd den tills du tycker att det smakar bra!
Skär köttet i tunna skivor och häll över den varma såsen
 
 
 
Till glöggköttet gjorde jag en rotsaksgratäng.
Potatis,morötter,kålrot,purjolök,ost,fetaost,salt,svartpeppar och grädde.
 
175 grader i ca 40 min
 
Hade kvar två pitabröd från igår som fick bli enkelt vitlöksbröd 
Blanda rumsvarmt smör med en pressad vitlök och tillsätt lite vitlökssalt
Värm pitabröden i brödrosten
Smöra de varma pitabröden med vitlökssmöret
Skär i småa bitar
Servera
 
 
Kram//Erica
 

Rester

3 Läs mer >>
Igår fanns ingen ork att uppdatera.
Kändes som om kroppen var genomfrusen.
Jag och gubben halvlåg i varsin soffhörna under varsin filt....och Sigge mitt-i-mellan under en filt.
Formen är ungefär lika idag,raggsockar och tröja med hög krage är det som gäller.
Igår förberedde jag lite inför kvällens middag, gjorde en Coleslaw och Picklad rödlök.
 
COLESLAW

4 grovt rivna morötter
1/4 finstrimlat vitkålshuvud (jag använder osthyveln)
 
1 dl majonäs
2 dl creme fraiche
2 msk sirap
2 pressade vitlökar
grovmald svartpeppar
ev salt
2 äpplen i finhackade bitar
 
 
 
PICKLAD RÖDLÖK
 
Skiva 3-4 rödlökar fint,lägg i en burk med tätslutande lock
 
Koka en 1-2-3 lag av:
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
Låt svalna lite,häll lagen över rödlöken
Väldigt gott till kött
 
Middan igår blev en enkel variant på köttstrogganoff
 
Strimlat kött,jag hade ju en bit fläskytterfilee som jag skivade och strimlade
Finhackade en gul lök som jag stekte till sammans med köttet
Hackade 4 färska champinjoner som jag också stekte med
Tillsatte 1 msk kalvfond,2 dl vatten och 1/2 buljongtärning
Låt puttra i ca 10 min
Red av med lite ljus maizenaredning
Smaka av,tillsätt mer salt om det behövs
Serveras med kokt ris
 
 
Idag ska Tobbes barn/barnbarn hit på middag
Så på förmiddan började jag förbereda efterrätten
 
PANNACOTTA MED AHLGRENSBILAR  6 port
 
1 påse Ahlgrensbilar 
6 dl grädde
ev röd och grön karamellfärg
 
Jag plockade ut 25 bilar av varje färg
Man gör en färg i taget
Började med den vita.
Värmde 2 dl grädde till varje färg
Smält bilarna i grädden.Klipp bilarna i mindre bitar,går lite fortare att smälta dom
Sila och häll upp i glas
Låt stelna ca 1 timme i kylen innan du gör nästa lager(färg)
Jag blandade i lite röd och grön färg så de skulle synas mer!
 
 
Sen var det att få in köttet i ugnen.
Pulled pork kräver ju sina timmar i ugnen...å nu kommer ljuvliga dofter från köket!
Pulled porken ska serveras till middag i pitabröd tillsammans med picklad rödlök och coleslaw.
Det vattnas i munnen!!
I gjutjärnsgrytan sätter jag några skalade gula lökar
2 vitlökar
1 skalad morot
3-4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 msk kalvfond
2 msk grillolja original
 
1 kg fläskarre/skinkstek
Köttet gnider jag in med en blandning av:
1 dl farinsocker
1 msk salt
1 tsk paprikapulver
1 tsk vitpeppar
 
 
In i ugnen på 150 grader i 5 timmar!!
 
Kram//Erica
 

Förberedelser!

3 Läs mer >>
Idag är det ett år sen Emelie flyttade ner till Uppsala.
Jag och Tobbe har varit tillsammans i 8 år. 
Otroligt att han stått ut med mig sååå länge ;-)
 
Bilderna är tagna på julafton!
 
Hittade denna skylt på Ica Maxi,kanske måste köpas... ;-)
 
 
Min pigga farbror Bengt fyller 75 år! Grattis grattis!
 
Har använt denna dag när vi äntligen fick se solen med att tvätta,förbereda morgondagens och torsdagens middag.
Sigge la sig att sova med Mamma Mu i renbäddad säng!
 
 
Vi åt ju stekt fläskytterfilee igår, men använde bara en tredjedel av fileen som var på drygt 1 kg.
Så idag tillredde jag det som vart över.
1/3 blev fileestrogganoff och 1/3 kokades till glöggkött.
 
Men idag slog vi på stort och gick på restaurang och åt.
Friterad kyckling och sötsursås åt jag. Gillar det skarpt!
Efterrätten åt vi hemma.
Hade gjort Plopp pannacotta
 
PLOPP PANNACOTTA
 
4 1/2 dl grädde
3 dl socker
150 g plopp
2 1/2 gelatinblad
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten
Koka upp grädden och lägg i plopp ,sjud grädden tills ploppen smält
Rör hela tiden
När ploppen smält,ta kastrullen från värmen och rör ner gelatinet
Häll upp i glas
Låt stelna nån timme i kylen
 
 
Blev inspirerad av en bild jag såg igår på svanar gjorda av handdukar som några vänner hade på sitt hotellrum i Thailand.
Men jag gjorde mina av servetter,ska slipa på utformningen i morgon!!
 
Hittade en rolig bild på FB idag när jag satt och bläddrade.
Så om jag inte hittar Sigge någon dag så vet jag vars jag kan börja att leta!! ;-)
 
Hahahaahaha
 
Kram//Erica

1 år, 8 år och 75 ...

1 Läs mer >>
Ja vart tar veckorna vägen?
Det är redan söndageftermiddag!
Och helgerna går ju ännu fortare.
Vi har nyss ätit middag och har satt oss i soffan med varsin dator, kaffet ska strax kokas.
Gårdagen gick i  värkens tecken.
...Ja kände mig så här ungefär!! ;-) (Bild lånat från nätet)
Men en liten sväng på Coop var vi och köpte ett spel
 
Sen så såg vi på Vinterstudion och Ingemar Stenmark.
Han är den största idrottsman, iaf för mig!
Å med han har man lekt en gång i världen.... ;-)
Innan jag började med middan lekte jag lite med sp, gjorde några kallor
 
 
 
Middan blev lax med pesto/fetaosttäcke
 
Lax
Pesto
Soltorkade tomater
Fetaost
Cashewnötter
Salt,citronpeppar
 
Klipp de soltorkade tomaterna i småa bitar och häll över lite olivolja. Låt ligga en stund och gotta till sig.
Hacka nötterna och blanda ner.
Till 4 bitar lax hade jag 3 msk pesto.
Mosa sen ner 1/2 pkt fetaost iröran
 
Salta och peppra på fileerna
Lägg röran på laxfileerna
 
 
 
Grädda i ugnen i ca 20 min . 200 grader
Serverade med kokt potatis
 
 
 
 
 
 
 
Efter middan ,som vi åt ganska tidigt för att vara lördag,så åkte älsklingen till Kraft arena för att se hockey.
Så jag och Sigge blev ensam hemma!
Då satte jag en hamburgerbröddeg och förberedde en Whiskeysås som skulle få mogna ett dygn.
 
SAFTIGA HAMBURGERBRÖD 8 st
2 dl vatten
1 dl mjölk
15 g jäst
1 ägg
50 g rumsvarmt smör
1/2 dl socker
1 tsk salt
8-9 dl mjöl
 
Värm mjölk/vattnet till 37 grader
Lös upp jästen i mjölken
Rör i övriga ingredienser
Spara 1 dl mjöl till utbaket
Gör en smidig deg
Täck bunken med glad pack och låt jäsa 2 timmar
Dela degen i 8 bitar,och gör 8 runda bollar.
Lägg på bakplåtskläddplåt, tryck till bollen lite lätt
Låt jäsa i 45 min till under glad pack
Pensla bröden med vatten och strö sesamfrön över
Grädda i 175 grader i 12-15 min
 
Jag gjorde bara HALVA receptet (1,5 dl vätska ) och så gjorde jag mini bröd. 13 st bröd blev det!
 
 
Till dom stekte jag kycklingburgare
Hade kvar ca100 g mald kycklingfärs sen tidigare i veckan
 
Kycklingburgare
100 g kycklingfärs
1 ägg 
lite ströbröd
1/2 dl grädde
salt
vitpeppar
Blir en lös smet
Klickas ut i varm stekpanna med smör
 
 
 
 
 
 
Gjorde en egen dressing till kycklingburgarna
 
Dressing;
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
1 tsk senap
1 st hackad saltgurka
3 msk hackade syltlökar
Blanda ihop allt
 
Blev riktigt gott!!
 
 
 
Stekt fläskytterfilee,bandspagetti och whiskeysås blev söndagmiddag.
 
Whiskeysås
 
2 finhackade charlottenlökar
2 tsk smör
2 dl grädde
2-3 msk kalvfond (koncentrerad)
3-4 msk whiskey
1 msk farinsocker
1-2 msk soja
svartpeppar
Finhacka charlottenlökarna och fräs dom i smöret
Häll på farinsockret och låt det karimelliseras
Häll i alla övriga ingredienser
Låt koka i ca 5 min
Låt den färdiga såsen gärna stå ett dygn och mogna
Jag tyckte den var lite stark så jag tillsatte ca 2 msk creme fraiche vid uppvärmning.
 
Kram//Erica

Söndag...Igen!