1 Läs mer >>
 
Sloppy Joes

ca 4-6 port

4-6 hamburgerbröd eller 8-12 franskbröd
500 gram köttfärs
1 liten hackad lök
5 skivade färska champinjoner
0,5 dl röd paprika
0,75 dl ketchup
1 tsk dijonsenap
2 köttbuljongtärningar
2 tsk farinsocker
peppar

Hacka lök svamp och paprikan. Bryn köttfärsen, lök svamp  och paprika tillsammans.

 Rör i de övriga ingredienserna så att allt är blandat ordentligt.

Låt det sjuda i 30 minuter.

Smaka av med peppar. Värm hamburgerbröden i ugnen tills de är lite frasiga, eller rosta franskbröden. Servera med sallad, dressing, röran, ost, tomat och ketchup.

Denna läckenhet har jag länge tänkt testa när jag sett på olika matbloggar.
Även min kompis som har bloggen Smaskelismaskens gillar denna och jag har tittat på hennes recept nu när jag testade.
Riktigt smaskigt gott vart det.
 
 
Kram//Erica

Sloppy Joe

0 Läs mer >>
Förra veckan hade våran butik ett väldigt bra pris på nektariner.
kom ihåg att jag förra hösten såg att någon kokat marmelad på dessa.
Så jag kollade runt och hittade ett recept som jag nu testade.
 
 
 
NEKTARINMARMELAD
  • 1 kg nektariner
  • 1 st vaniljstång
  • 500 g syltsocker
  • 1 st citron pressad saft
Dela, kärna ur och tärna nektarinerna fint. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
2
Blanda nektariner, vaniljstång, vaniljfrön, syltsocker och citronsaft i en gryta. Koka upp och koka i 10 minuter. Rör då och då. Skumma väl.
3
Ta grytan av värmen och mosa lite med en potatisstöt el kör med mixerstaven som jag,  till valfri konsistens. Häll upp på burkar och förslut.
 
Gott med brieost!
 
recept från hemmets veckotidning
 
Kram//Erica

Nektarinmarmelad

0 Läs mer >>
 
 
Kalljästa frallor
 
15-16 st

Ingredienser

  • 25 g jäst blå för matbröd
  • 5 dl vatten kallt
  • 2 msk honung el sirap
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk brödkryddor
  • 250 g Keso 1 burk
  • 900 g vetemjöl special ca 15 dl

Kvällen innan

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om så att jästen löser sig.

  2. Blanda ner honung, olivolja, salt och keso. 

  3. Tillsätt mjölet lite i taget och bearbeta degen kraftigt i assistent, i ca 15 min tills den blir smidig och glansig. 

  4. Täck bunken med lock eller plastfilm och låt stå i kylskåpet över natten.

Morgonen dag 2

  1. Sätt ugnen på 250 grader och ställ en långpanna i botten av ugnen.

  2. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord. Rulla till en avlång längd och dela i 15 -16 bitar med hjälp av en degskrapa.

  3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper, pensla eller spraya dem med vatten och strö över lite mjöl eller valfria frön.

  4. Ställ in plåten mitt i ugnen, häll ett litet glas vatten i långpannan och lämna luckan på glänt i några sekunder så ångan försvinner. Stäng luckan, sänk värmen till 225 grader och grädda frallorna i 20–25 minuter tills de får en härlig gyllenbrun färg.

     

    Receptet är tagit från Shireen, vinnaren från hela Sverige bakar. I hennes bok heter de kalljästa lördagsfrallor.

     
    Kram//Erica 

Kalljästa Frallor

2 Läs mer >>
 
Chokladbollsrulltårta 
 

Chokladboll
:
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 dl kakao
8 dl havregryn
0,5 dl starkt kaffe eller espresso

Havre/kokosboll:
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
5 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
2 dl kokosflingor
0,5 dl grädde

Gör så här:
1. Använd två separata bunkar. Vispa samman smör och socker till både chokladboll och havre/kokosboll.
2. Tillsätt resten av ingredienserna i vadera bunke och arbeta ihop tills välblandat.
3. Kavla ut chokladbollsfyllningen mellan två bakplåtspapper till en rektangel på cirka 30×30 cm. Gör likadant med havre och koksfyllningen. Eller använd engångshandskar och tryck ut med händerna! Det gjorde jag.
4. Lägg havre och kokosfyllningen ovanpå chokladbollsdegen och rulla ihop till en tight rulltårta. Börja med att vika in långsidan ordentligt så att du får med snurren. Använd bakplåtspapperet som hjälp när du rullar.
5. Lägg rullen i kylen 1-2 timmar tills den är riktigt kall.
6. Häll pärlsocker på en bricka och rulla hela ovansidan på din chokladbollstårta.

Jag ville inte ha så stor och tjock rulle så jag delade kakan på längden innan jag rullade ihop den från långsidan.

 
 
Kram//Erica 

Chokladbollsrulltårta

2 Läs mer >>
 
Hjortronsmoothie 
 
Turkisk yoghurt /kvarg
mjölk
fryst banan
apelsinjuice
färska hjortron el sylt
 
 
Tips!
Frys ner bananbitar i en påse.
Jag tycker inte om bananer när dom börjar få bruna prickar.
Då fryser jag ner bitar i en zippåse.
Perfa ha i frysen till smoothie!
 
 
Kram//Erica

Hjortronsmoothie

1 Läs mer >>
Hade finaste bloggvän Erika och Love på pizzalunch häromdan.
Planen var att köpa pizza från pizzerian, meeeen va då då. 
Köpte färdig pizzadeg på Ica är väl ungefär samma som köpepizza eller?
Gjorde tre olika pizzor och serverade Pizzaplanka. 
Egen pizzasallad och hemmagjord pesto.
 
 
 
Biancopizza med 4 ostar
 
färdig pizzadeg
philadelfiaost
creme fraiche
pesto  (hemmagjord)
Västerbottensost, grovt riven
mozzarella
vit sparris i burk
parmesanflagor, hyvla med potatisskalaren
 
 
Anti pastospett
 
grillspett
oliver
lufttorkad skinka
småa tomater
melon, hade galiamelon
mozzarellabollar, småa
basilikablad
 
Tryck ut den färdiga pizzadegen på en smörad plåt.
Blanda philadelfiaost, pesto och lite creme fraiche till en smidig kräm.
Blanda ner den rivna västerbottensosten.
Bred krämen på pizzabotten.
Skiva mozzarellan tunt och fördela på botten.
På med sparrisen.
Grädda enl anvisningar på pizzakittet.
Typ 200 grader i 15-20 min.
När du tar ut den färdiggräddade pizzan strösslas parmesanflagor över varm pizza.
Servera spetten till.
 
 
Delade ju ett pizzakit i tre delar o gjorde tre olika pizzor.
En Bianco, en med vitlöksmarinerade musslor och kronäerskockshjärtbottnar, en med västerbottensost, vindelrökt nätskinka och ruccola.
 
Recept på peston finns i förra blogginlägget.
 
Pizzasallad

6 portioner
0,5 vitkål (mellanstor kål)
0,5 dl vit vinäger
2 msk torkad oregano
3 msk ananasspad (från konserverad ananans, kan bytas ut mot 1 msk socker)
2-3 msk rapsolja
1,5 tsk örtsalt/salt
0,5 tsk grovmald svartpeppar

Strimla kålen i tunna strimlor. Lägg över alla ingredienser i en bunke och blanda med händerna . Krama in vinägern ordentligt tills kålen mjuknar och släpper vätska. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor, vinäger eller olja. Ställ i kylen minst 1 timme innan servering. Rör runt salladen igen med salladsbestick precis innan servering.

 
 
Kram//Erica 

Pizza Bianco med 4 os...

1 Läs mer >>
 
Pesto med Västerbottensost
 
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 krukor basilika
  • 1/2 dl pinjenötter
  • 1 dl olivolja
  • 40 g finriven västerbottensost
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
Repa basilikabladen från stjälkarna Och lägg i matberedaren ( knivarna i)med krossade vitlökar.
Kör till en fin massa och häll i olja.
Ner med pinjenötterna och kör tills nötterna är så 'tuggiga' som man själv gillar. 
Rör ner den fint rivna osten.
Smaka av med salt o peppar.
 
Om du inte använder all pesto kan den frysas ner i iskuber.
 
Kram//Erica

Pesto med västerbotte...

0 Läs mer >>
MOROTSSOPPA 2 port
1 morot
1 potatis
1/2 gul lök
1 hönsbuljongtärning
1/2 dl räkost
dl vatten
 
ev några skalade räkor vid servering
 
Riv morot, potatis och löken på den grova sidan av rivjärnet.
 
Häll allt i en kastrull med vattnet och buljongtärningen
Koka tills grönsakerna är mjuka ca 10 min
Rör ner räkosten
 
 
 
Serverade nybakta vitlöksbreadsticks till!
 
Vitlöksbröd Breadsticks
12 bröd
 

50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 msk honung eller sirap
0,5 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl

Pensling:
25 g smör
1 vitlöksklyfta
2 tsk finhackad persilja
0,5 tsk salt

Gör så här:
1. Smält smöret och blanda i mjölken, ljumma till fingervarmt, ej över 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp jästen med degvätskan.
3. Tillsätt honung/sirap, salt och vetemjöl vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 för hand.
4. Täck bunken med en duk och låt degen jäsa i ca 30 minuter tills den är dubbelt så stor.
5. Tippa upp degen på bakbordet och dela i 12 lika stora delar. Rulla ut varje del till en avlång pinne på 20-25 cm i diameter.
6. Lägg alla pinnar på en plåt med bakplåtspapper med lite mellanrum. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Baka mitt i ugnen 6-8 minuter tills de har fått fin färg.
9. Under tiden bröden bakas – Smält smöret i en kastrull. Pressa i vitlöken och låt den fräsa med i smöret i cirka en minut för att få bort den där starka smaken av rå vitlök. Blanda i persilja och salt.
10. Ta ut bröden och pensla med vitlökssmöret medan bröden är heta. Låt svalna något sedan är det bara att njuta!

 
Kram//Erica 

Morotssoppa