Morotssoppa
![](https://cdn1.cdnme.se/4141736/8-3/img_7888_598b584a2a6b2205ff3241fc.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/4141736/8-3/img_7881_598b5898ddf2b35b2d7e1c8e.jpg)
50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 msk honung eller sirap
0,5 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl
Pensling:
25 g smör
1 vitlöksklyfta
2 tsk finhackad persilja
0,5 tsk salt
Gör så här:
1. Smält smöret och blanda i mjölken, ljumma till fingervarmt, ej över 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp jästen med degvätskan.
3. Tillsätt honung/sirap, salt och vetemjöl vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 för hand.
4. Täck bunken med en duk och låt degen jäsa i ca 30 minuter tills den är dubbelt så stor.
5. Tippa upp degen på bakbordet och dela i 12 lika stora delar. Rulla ut varje del till en avlång pinne på 20-25 cm i diameter.
6. Lägg alla pinnar på en plåt med bakplåtspapper med lite mellanrum. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Baka mitt i ugnen 6-8 minuter tills de har fått fin färg.
9. Under tiden bröden bakas – Smält smöret i en kastrull. Pressa i vitlöken och låt den fräsa med i smöret i cirka en minut för att få bort den där starka smaken av rå vitlök. Blanda i persilja och salt.
10. Ta ut bröden och pensla med vitlökssmöret medan bröden är heta. Låt svalna något sedan är det bara att njuta!
![](https://cdn1.cdnme.se/4141736/8-3/633d0e54-6dc8-4a16-9a92-fe586075708a-895-000000fafc0bdd3e_598b59082a6b2205b69b9343.jpg)