0 Läs mer >>
Ibland hittar man häftiga saker på FB el instagram som man sparar och sen måste testa.
Nu var det dessa Mördegskakor med leopardmönster.
Inte alls svårt, men tar lite extra av ens tid! 
Läckra blev dom!
 
 ca 25 st:

225 gram rumstempererat mjölkfritt margarin 
2 1/2 dl strösocker 
3 tsk vaniljsocker 
1 tsk bakpulver 
1 tsk salt 
7 dl vetemjöl 

Ljus deg:
1 msk oboy 
1-2 tsk vatten (om det skulle behövas)

Mörk deg:
1 msk kakao 
1-2 tsk vatten (om det skulle behövas)

Gör så här:
1. Blanda samman alla ingredienser på grund degen och forma till en korv. 
2. Dela degen lite mindre än hälften. Ta den stora biten och forma till en boll.
3. Ta den andra halvan och dela den på mitten. 
4. Ta ena halvan och blanda ihop med oboy så att den blir ljusbrun = skulle degen kännas för torr så kan du blanda i lite vatten också. Forma degbiten sen till en boll.
5. Gör samma sak med den sista halvan och blanda ner kakaon. Tills du får en mörkare brunfärg = skulle degen kännas för torr så kan du blanda i lite vatten också. Forma degbiten sen till en boll.

Vi ska börja med den ljusbruna degen.
1. Dela upp degen i 12st lika stora bitar!
2. Rulla ut varje bit till en korv på ca 13 cm och lägg dom åt sidan.
 
Ta sen den mörkbruna degen.
1. Dela upp degen i 12st lika stora bitar.
2. Rulla ut en bit i taget till en 9 cm lång korv, kavla sen ut korven så att den blir 13 cm lång. Kavla även ut degen lite på brädden. 
3. Ta nu den ljusbruna degkorven och lägg den på mitten på den mörka remsan.
4. Vik upp den ena mörka kanten så den inte täcker den ljusbruna degkorven. 
5. Gör samma sak på den andra sidan och se till att du inte täcker den lita biten på den ljusbruna degkorven. (se bilden så förstår du lättare). 
6. Fortsätt så med dom andra bitarna tills du är klar. 
7. Lägg dom åt sidan och torka av bordet, så att vi inte får nån mörk färg i den vita degen.
 
 
Dags för den vita grund degen: 
1. Dela upp degen i12st lika stora bitar.
2. Rulla ut en bit till en korv som är ca 10 cm lång.
3. Kavla ut korven till en remsa som blir 14 cm lång och 6-7 cm bred.
4. Lägg nu den mörka/ljusa degkorven i mitten på degen och bädda in den.
5. Se till att den ljusa degremsan täcker hela den mörka/ljusa degkorven. 
6. Lägg den sen åt sidan, fortsätt så tills alla är klara.
 
Dags för näst sista steget.
1. Stapla degkorvarna 6 stpå varandra ( det blir två tjocka korvar)
 
Sista steget innan kylen.
1. Flytta över korven till en lagom stor bit plastfolier. 
2. Platta till lite lätt och forma degkorven så att den blir jämn och bra.
3. Täck in degkorven med plastfolier och rulla ut den lite lätt så att den blir något längre. 
4. Flytta sen över degkorven till en bricka/skärbräda och ställ in i kylen i ca 60 min. 
5. Under tiden kan du sätta ugnen på 200°C grader.
 
 

Ta fram en två plåtar med bakplåtspapper, dags för sista steget. 
1. Skär upp 1/2-1 cm tjocka skivor på leopardkorven. 
2. Dom 2 första skivorna och sista biten kan man välja om man vill ha kvar eller slänga.
3. Lägg ut dina leopardkakor på bakplåtspapper och lägg gärna med några cm mellanrum. 

 

4. Sätt in plåten i mitten på ugnen och grädda leopardkakor i 10-15 min. 

5. Dom ska INTE få nån ljusbrun färg. 

6. Flytta sen över dom till ett galler och låt dom svalna av helt. 

 
 
Recept från fika med Hanna
 
Kram//Erica
 

Leopardkakor / Mördeg...

0 Läs mer >>
Äggtoddyglass, visst låter det gott.
Min tanke var att göra den till jul, men i.o.m att jag bröt armen så blev det inget.
Men nu kom jag på att göra glass i chokladägg.
 
 
 
2 äggulor
2 dl grädde
10 krossade punchgodisar ( dom gröna i lösgodishyllan) 
ev socker
 
ev kinderägg och glasspinnar
 
Vispa gulorna riktigt.
Krossa punchgodisarna i en skål, på med grädden och vispa punchgrädden ganska hårt.
Blanda ner ägggulorna i punchgrädden, smaka av. Tillsätt ev socker om du vill ha sötare glass.
 
Nu kan du frysa glassen i en form om du vill eller så fyller du kinderägg.
Dela chokladäggen med en vass kniv.
Lägg dom i en äggkartong så halvorna ligger plant.
Fyll ägghalvorna med glassmeten och frys halvorna.
När glassen fryst, typ nästa dag, sätt ihop två halvor med smält choklad och en glasspinne mellan.
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Äggtoddyglass

0 Läs mer >>
 
 

 
Mintkyssar
40-50 st
 
1 äggvita
3,5 dl florsocker
1/2 tsk pepparmintsarom
gula Skittles el non stop
 Vispa äggvitan till ett fast skum med elvisp.
Blanda ner aromen.
Vispa till en en slät och len massa.
Smaka av massan så det är nog med pepparmintssmak.
Fyll massan i en spritspåse.
Spritsa ut små kluttar på ett bakplåtspapper, typ storleken av en krona.
Lägg på en gul godis på varje klutt.
Låt godisarna torka i rumstemp, minst 24 timmar.
 
Kram//Erica

Mintkyssar /Påskägg

0 Läs mer >>
Idag testade jag göra något nytt.
Tonkatsu, gjorde den med fläskytterfilé.
 
 
 
 
Centimetertjocka skivor av fläskytterfilé ( typ 2 st per person)
1-2 uppvispade ägg
vetemjöl
panko el ströbröd
salt & peppar
smör och olja att steka i
 
fint riven parmesanost
sesamfrön
salladslök
kokt ris( blandade i majs)
 
Sås: 1 dl ketchup
2 1/2 msk worcestershiresås
2 tsk ostronsås
2 tsk farinsocker
 
Koka ris enligt förpackningen.
 
Rör ihop såsen.
 
Skär ytterfileen i cm tjocka skivor, banka ut dom så dom blir ganska tunna, salta och peppra.
Dubbelpanera köttbitarna, doppa köttet först i mjöl, sen i ägg och sist i Panko.
Stek köttbitarna ca 3 min på varje sida, dom ska få fin färg och bli frasiga.
Lägg de färdigstekta köttbitarna på ett hushållspapper.
Skiva köttet.
Lägg riset/majs på tallriken, strö över lite sesamfrön.
Fortsätt med köttet, strö parmesan och salladslök.
Servera med såsen.
 
 
Kram//Erica

Tonkatsu

0 Läs mer >>
 
 Att göra marsipangodis med färdigfärgad och smaksatt marsipan är ett enkelt pyssel.
Nougat och marsipanlimpa har jag gjort flera gånger. Enkel och väldigt god.
 
Limpan är en dubbelnougat i botten.
Sen har jag lagt på en bit grön och en röd/el rosa marsipan.
Smält ljuschoklad och täck limpan med chokladen och så garnera med strössel.
Låt stelna.
Skär sen limpan i tunna skivor.
 
 
Mozartrulle
Jag kavlade ut en bit marsipan så tunt som möjligt.
Smälte en dubbelnougat och lät den svalna lite och blev lite trögflytande innan jag bredde den på marsipanplattan.
Rulla ihop som en rulltårta.
Smält vit choklad, bred chokladen på rullen och på med lite strössel.
Låt choklad och nougaten stelna innan den skärs i skivor.
 
 
 
Påskägg
Forma marsipanen till små bollar och om man vill trycker man in en bit dubbelnougat.
Forma till ett ägg.
Doppa botten på ägget i smält mjölkchoklad och sen i strössel.
Låt chokladen stelna.
 
Kram//Erica

Marsipangodis/Mozartr...

0 Läs mer >>
 
Morotskaka i rund form
 
3 1/2 dl socker
2 ägg
2-3 fint rivna morötter
4 dl mjöl
1 tsk bikarbonat 
1/2 tsk salt
1 msk kanel 
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl neutral olja, typ raps el solrosolja
2 dl kokosflingor
1 dl krossad ananas
 
Frosting:
60 g rumsvarmt smör
100 g creme cheese
3-4 dl florsocker
rivet skai av 1 lime el 1/2 citron
 
Kakan: Smöra och bröa en springform, isf ströbröd använde jag kokos.
Ugn 175 grader.
Vispa ägg och socker.
Rör ner de andra ingredienser , ska bli en slät smet.
Häll smeten i formen och grädda i 30-40 min.
( Vill du göra morotsrutor gör man dubbel sats och gräddar i smord o bröad långpanna)
 
Låt kakan kallna.
Rör ihop frostingen med elvispen.
Bred ut över den kalla kakan.
 
Jag hittade godismorötter på Lagerhouse som jag garnerade min kaka och färgade lite kokos.
 
 
 
Kram//Erica

Morotskaka //Morotsru...

0 Läs mer >>
Bananmuffins
12 st
 
150 g rumsvarmt smör
2 dl råsocker
4 ägg
3 dl mjöl
1 dl grovmald/hackade hasselnötter
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 mosade bananer
grovhackad mörk choklad
 
50 g smält choklad 

Gör så här 

  • Sätt ugnen på 225°.
  • Vispa smör och socker poröst. Rör ner äggen ett i taget.
  • Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd hastigt ner i smeten.
  • Mosa bananerna grovt. Rör ner banan, hasselnötterna och den hackade chokladen i smeten
  • Klicka ner smeten i 12 muffinsformar.
  • Grädda i mitten av ugnen 10- 12 min. Låt kallna.
  • Garnera muffinsarna med smält choklad el någon annan topping.
Går bra att frysa.
 
 
Kram//Erica 

Bananmuffins

0 Läs mer >>
 
Ja ska man göra något, så gör man det helhjärtat.
I höstas när jag hälsade på min minsting i Dublin köpte jag en klöverformad kakform som jag nu fick andvändning för.
Men så tänkte jag att även den gröna höga hatt var ju förknippad med St Patricks day.
Så den formen gjorde jag själv av en trasig form jag hittade på loppis.
 
 
 
 
SHORTBREAD
ca 60 kakor
300g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1/2 tsk salt
6 dl vetemjöl
 
(grönfärgat strösocker)

1. Rör smöret mjukt.

2. Tillsätt florsocker och salt och blanda ihop.

3. Tillsätt mjölet och jobba degen snabbt smidig. Överjobba inte degen för då blir kakorna för kompakta.
 
4. Kavla ut den snabbt till ca 1 cm tjocklek. 
 
5. Stansa eller skär ut kakor.Stick dom med en gaffel så kondensen pyser ut. (Pensla kakan m lite vatten och doppa i det färgade sockret)

6. Grädda ca 15 min i 175 grader. Dom ska inte få så mycket färg.
 
 
Kram//Erica

Shortbread

0 Läs mer >>
 

Irländsk Potatissoppa 

  • 2 port
  • 3-4 st potatisar
  • 1 st morot
  • 1 gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 1 dl grädde
  • salt & peppar
riven ost
finhackad grön paprika
vitt bröd
  • 1. Skala och skiva potatisen och moroten i mindre bitar. Skala och finhacka löken och vitlöken. 
  • 2. Fräs lök och vitök i smöret i en kastrull, utan att det får färg. Tillsätt potatis morot , vatten och buljongtärning.
  • 3. Låt soppan koka cirka 10 minuter tills potatisen blivit mjuk. Smaka av med salt och peppar.
  • 4. Mixa soppan men spara en del potatisbitar för varje portion. I med grädden och koka upp.Servera med riven ost, finhackad paprika och vitt bröd.
 
 
 
 
Kram//Erica

Irländsk Potatissoppa

0 Läs mer >>
 
Igår var det St Patrick's day, Irlands nationaldag. 
Dagen firas till minne av landets skyddshelgon Patrick.
Grönt, klöverblad och den höga hatten är ju väldigt överrepresenterat, ja o så öl!
Ett av mina barn bor i Dublin, så vi utökar våra seder lite grann.
Och i dessa oroliga tider så är det viktigt att fira lite extra i vardagen
Kalops / Guinness Stew
 
Ingredienser för 4 personer:
1 kg högrev,  grytbitar , nötkött ( jag hade älghögrev)
2 Gula lökar
2 Morötter
2 Vitlöksklyftor
1 paket bacon
1 burk Guinness eller annan mörk öl
ca 2-3 Buljongtärningar (smaka av så att det inte blir för salt innan du tillsätter alla)
2 tsk Timjan
färsk Persilja
Svartpeppar
Vetemjöl
Olja ( hade olivolja och chiliolja)
 
Gör så här:
1. Skala och finhacka den gula samt den vita löken. Skala och skiva även morötterna samt skiva baconen. Blanda svartpeppar i vetemjöl.
2. Häll ungefär en matsked olja i en gryta, stek först baconen tills de fått aningen färg lägg sedan på köttet och låt brynas innan du tillsätter  vitlök, gul lök samt morötterna. När löken blivit mjuk slå över mjölblandningen, ungefär hälften av ölen, späd med vatten.
3. Låt grytan koka ungefär 3 timmar på svag värme, späd med vatten eller öl (jag använde all öl i burken) om det blir för tjockt. Var noga med att smaka av och justera med mer kryddor om du tillsätter vätska.
 
Serverade grytan med mandelpotatismos och svartvinbärsgele!
 
 
Kram//Erica

Irish Stew / Guinness...

0 Läs mer >>
 
 
 
Enkelt och gott godis.
Flingor och choklad, det måste ju vara nyttigt också eller?
 
 
Chokladdoppade Havrekuddar
 
100 g smält valfri choklad
5 dl havrefras
florsocker
Blanda havrefras i den smälta chokladen, rör om försiktigt.
Sprid ut kuddarna på ett bakplåtspapper och låt chokladen stelna.
Pudra över lite florsocker och vänd runt kuddarna i florsockret.
Förvara i en påse.
 
Kram//Erica

Chokladdoppade Havrek...

0 Läs mer >>
 
 
 
Gör så här:
  • 1. Mördeg: Blanda allt tillsammans till en fast deg. Låt stå kallt i ca 10 min. Tryck sedan ut i smorda formar.
  • 2. Fyllning: Pressa potatisen. Mal mandeln. Blanda sedan allt till fyllningen i en skål.. Klicka sedan ut fyllningen i formarna, eller använd en engångsspritspåse.  Grädda i 175 grader i ca 15 min.
  • Låt kallna.
  • 3. Man får själv välja om man vill ha glasyr på eller inte.
Kram//Erica

Mazariner

0 Läs mer >>
 
Ni som känner mig vet att ättiksprit är min favorit sprit.
En pizzasallad ska ha sting, eller det som picklad ska smaka rejält av ättikan, ingen mesIG smak.
 
Picklad Rödkål
 
1/2 dl ättiksprit
1 dl socker
1 1/2 vatten.
Strimla rödkålen med mandolinen, eller hyvla med osthyveln.
Koka upp lagen och häll den varm över kålen.
Låt kallna och förvara i burk i kylen.
 
Kram//Erica

Picklad Rödkål

0 Läs mer >>
 
 
 
Lefsa/ Hardangerlefsa
8 bröd som läggs ihop 2&2 med smörkräm imellan
 
Slå på ugnen, 225-250 grader
 
10 dl vetemjöl
2 tsk hjortronsalt
3 dl fil
2 dl socker
1 dl ljus sirap
1,5 dl smält smör el flytande 
Blanda allt till en smidig deg.
Dela i 8 ämnen.
Kavla ut i mjöl.
Kavla först med randkaveln el vanlig kavel, sen med kruskavel.
Grädda på baksten, gourmetstål eller en plåt som är inne i ugnen hela tiden.
Bröden gräddas fort.
Låt bröden kallna på galler, inbäddade i bakdukar.
 
Rör ihop fyllningen.
ca 200-250 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
2 msk kanel
Bred fyllningen på undersidan på varje bröd.
Lägg ihop 2 och 2.
Skär i bitar.
Går bra att frysa ner.
 
 
Jag har ett Gourmetstål, om du är intresserad gå in på deras sida. Skriv 'ericasmeny' i rutan för rabattkod och få 10% på ditt stål!
 
Kram//Erica 

Lefsa /Hardanger lefs...

1 Läs mer >>
 
  • vitkål
  • 500 g färs, (jag hade 250 g älgfärs och 250 g fläskfärs)
  • 1 dl hackad salladslök
  • 2 msk hackad ingefära
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk soja
  • några droppar sesamolja
  • 1 msk potatismjöl
Strimla typ en näve vitkål fint med mandolinen och lägg vitkålen i en sil , häll över kokande vatten.
Krama ut vattnet och hacka kålen lite.
Blanda alla ingredienser till en smidig smet.
Låt färsen stå i kylen 30 min.
Fyll dumplingsdegen med färsen.Vik ihop och nyp till kanten så att dumplingen blir tät.
Nu kan man styckfrysa dessa fyllda degknyte och ta fram när man vill tillaga.
 
Nu kan man tillaga dessa på två olika sätt: ånga eller steka/ånga.
 
 
Ånga:
Lägg dumlingsknyttena i en ångkokare på bakplåtspapper med hål i. Ställ den på en kastrull med kokande vatten.
Ånga dumplingsarna tills de blir genomskinliga typ 12-15 min.
Servera med en dipsås.
Dipsås:
 
  • 4 msk japansk soja
  • 3 msk strösocker
  • 4 msk risvinäger
  • 2 tsk riven, färsk ingefära
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 2 tsk sesamolja
  • ev finhackad chili
 
 
Potstickers.

Stek dumplingsen i olja eller smör ca 1 minut,undersidan ska få fin färg,  häll på vatten så att det blir en bottenskyla, ca ½ cm. Koka under lock tills allt vatten har försvunnit, 5-6 minuter.
Jag serverade mina Potstickers med smörstekta kantareller och brynt smör.
 
 
 
 Kram//Erica

Dumplings /Potsticker...

0 Läs mer >>
Hade kokt ris över så det användes till denna enkla middagsrätt.
 
 
 
Jag la mitt dagsgamla ris i botten på formen, strimlade korven och la på.
Sen ananas och bananbitar på innan jag hällde currygrädden över.
Sen på med osten och så grädda.
Allt i en form.
 
 
Kram//Erica

Banana Bay / Korv på ...