Lefsa /Hardanger lefsan,
Lefsa/ Hardangerlefsa
8 bröd som läggs ihop 2&2 med smörkräm imellan
Slå på ugnen, 225-250 grader
10 dl vetemjöl
2 tsk hjortronsalt
3 dl fil
2 dl socker
1 dl ljus sirap
1,5 dl smält smör el flytande
Blanda allt till en smidig deg.
Dela i 8 ämnen.
Kavla ut i mjöl.
Kavla först med randkaveln el vanlig kavel, sen med kruskavel.
Grädda på baksten, gourmetstål eller en plåt som är inne i ugnen hela tiden.
Bröden gräddas fort.
Låt bröden kallna på galler, inbäddade i bakdukar.
Rör ihop fyllningen.
ca 200-250 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
2 msk kanel
Bred fyllningen på undersidan på varje bröd.
Lägg ihop 2 och 2.
Skär i bitar.
Går bra att frysa ner.