Chaimix:
2 msk malen kanel
2 tsk mald kardemumma
1 stjärnanis, bryt isär och mortla grovt
½ msk malen kryddnejlika
½ tsk äkta vaniljpulver
1 krm malen svartpeppar
7 msk svart te, exempelvis earl grey
1 dl råsocker
Blanda alla ingredienser i en skål, blanda noga. Häll upp chaimixen i en glasburk.
Chailatte/Chaite:
1,5 msk chaimix
2,5 dl mjölk/vatten
Eventuellt kaffe
Koka upp chaimixen med mjölken, drag kastrullen från plattan låt stå och dra 5-10 minuter under lock. Sila och häll upp i ett glas, tillsätt en liten kopp espresso (ca 2 cl) och toppa med skummad mjölk och en nypa kanel. Man kan hoppa kaffet och göra "chailatten" med endast mjölk. Lite som en lyxigare variant av chaite.
Chaitea
1,5 msk chaimix
vatten
Värm vatten till kokpunkten, häll därefter ner chaimixen och låt stå och dra under lock cirka 5 minuter. Sila och häll upp i glas, toppa med skummad mjölk och en nypa kanel.
Chaimix
Kantarellsushi
Syltade kantareller
Äppelkladdkaka med Ka...
- 5 dl varmt vatten
- 1 1/2 dl mjölkpulver
- 2 msk torrjäst
- 1/2 dl strösocker
- 2 tsk salt
- 50 g smör rumstempererat
- 1 ägg
- 12 1/2 - 14 dl mjöl ( brukar använda Vetemjöl special eller Manitoba Cream för luftiga bullar)
- ca 1 dl smält smör att pensla bullarna med
- Lös upp mjölkpulvret i varmt vatten i en skål.
- Tillsätt jästen och blanda väl. Låt stå ett par minuter på en varm plats så jästen aktiveras, börjar skumma.
- ( jag tog 5 dl fingervarm mjölk och 25 g färsk jäst för jag var för lat åka och handla)
- Tillsätt ägg, strösocker, salt, smör och 5 dl av mjölet och blanda väl. Jag använder köksassistenten till att knåda degen men det går alldeles utmärkt att göra det för hand.
- Kör ca 2 minuter innan du tillsätter 7 1/2 dl mjöl, totalt 12 1/2 dl hittills.
- Kör nu på mellan hastighet för 2 minuter.
- Addera mer mjöl, lite i taget, tills degen släpper kanterna och känns elastisk, fortfarande fuktig men klibbar ej. Själv har jag använt hela mjölmängden i receptet.
- Olja lätt en stor bunke, lägg i degen format till en boll som du har rullat i lite så hela degen blir oljig. På det sättet torkar inte degen under jäsningstiden.
- Täck med plastfolie eller kökshandduk och låt degen vila på en dragfri och varm plats tills den har fördubblats sin storlek. Min deg fick vila i 1,5 timme.
- Kavla degen på ett lätt mjölat bakbord till en rektangel, ca 6-7 mm tjock, och pensla rikligt med smält smör.
- Skär i små rektanglar så stora som t ex din sträckta tumme och pekfinger som formar ett L. Då har du både höjd och längd på rektanglarna.
- Rulla lätt och lägg på en plått klätt med bakplåtspapper med skarven neråt.
- Låt bullarna jäsa under en kökshandduk för ca 1 - 1,5 timme eller minst tills de har dubblat sin storlek.
- Sätt ugnen på 175º C när det återstår ca 20 minuter av jäsningstiden.
- Grädda i mitten av ugnen för ca 15- 20 minuter tills dem har fått fin färg. (Obs! tiden är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika)
- Pensla med smält smör när du tar dem ut från ugnen.
- Ät och njut.
Lion House Rolls
OSTSOPPA
Räkröra med västerbottensost
200 g skalade räkor
1 liten burk creme fracihe
1 tsk vanlig senap
1 msk majonnäs ( tog pickles)
125 g riven västerbottensost
1 skalat finhackat grönt äpple
salt och peppar
Blanda allt.