Lion House Rolls
Kan nämna att det är ett av de luftigaste bröd jag ätit.
Lika luftigt idag, tre dagar senare!
Lion House Rolls
24-26 bröd
- 5 dl varmt vatten
- 1 1/2 dl mjölkpulver
- 2 msk torrjäst
- 1/2 dl strösocker
- 2 tsk salt
- 50 g smör rumstempererat
- 1 ägg
- 12 1/2 - 14 dl mjöl ( brukar använda Vetemjöl special eller Manitoba Cream för luftiga bullar)
- ca 1 dl smält smör att pensla bullarna med
Instruktioner:
- Lös upp mjölkpulvret i varmt vatten i en skål.
- Tillsätt jästen och blanda väl. Låt stå ett par minuter på en varm plats så jästen aktiveras, börjar skumma.
- ( jag tog 5 dl fingervarm mjölk och 25 g färsk jäst för jag var för lat åka och handla)
- Tillsätt ägg, strösocker, salt, smör och 5 dl av mjölet och blanda väl. Jag använder köksassistenten till att knåda degen men det går alldeles utmärkt att göra det för hand.
- Kör ca 2 minuter innan du tillsätter 7 1/2 dl mjöl, totalt 12 1/2 dl hittills.
- Kör nu på mellan hastighet för 2 minuter.
- Addera mer mjöl, lite i taget, tills degen släpper kanterna och känns elastisk, fortfarande fuktig men klibbar ej. Själv har jag använt hela mjölmängden i receptet.
- Olja lätt en stor bunke, lägg i degen format till en boll som du har rullat i lite så hela degen blir oljig. På det sättet torkar inte degen under jäsningstiden.
- Täck med plastfolie eller kökshandduk och låt degen vila på en dragfri och varm plats tills den har fördubblats sin storlek. Min deg fick vila i 1,5 timme.
- Kavla degen på ett lätt mjölat bakbord till en rektangel, ca 6-7 mm tjock, och pensla rikligt med smält smör.
- Skär i små rektanglar så stora som t ex din sträckta tumme och pekfinger som formar ett L. Då har du både höjd och längd på rektanglarna.
- Rulla lätt och lägg på en plått klätt med bakplåtspapper med skarven neråt.
- Låt bullarna jäsa under en kökshandduk för ca 1 - 1,5 timme eller minst tills de har dubblat sin storlek.
- Sätt ugnen på 175º C när det återstår ca 20 minuter av jäsningstiden.
- Grädda i mitten av ugnen för ca 15- 20 minuter tills dem har fått fin färg. (Obs! tiden är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika)
- Pensla med smält smör när du tar dem ut från ugnen.
- Ät och njut.
Åt ljummet bröd till ostsoppan, Yummi!
( hittade receptet hos cookies and sweets, men finns massor på nätet)
Kram//Erica