0 Läs mer >>
 

Jo jag vet, fläskytterfilé.
Men denna styckdetalj brukar man ofta kunna köpa billigt i butik.
När man har kräsna barn, bl.a är denna bit väldigt gångbar, utan mycke senor och fett.
Så denna gång tillagades denna i en avlång sockerkaksform.
 
 
Fläskytterfilé i sockerkaksform
 
1 fläskytterfilé, ca 800g -1000g
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1 dl lingonsylt
  • 1 msk kalvfond el 1 st köttbuljongtärning
  • 2 msk soya
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
 Sås: silad sky från formen
ev grädde el mjölk
mjöl utrört i lite rumsvarmt smör 
 
Fläskytterfilén ska gräddas i ugn i en avlång sockerkaksform eller liknande. 90 minuter i 175 grader.
Av skyn som blir gör du sen en god sås.
 
Storleken på fläskytterfilén kan variera, 08-1,3kg. "Putsa" köttet med att skära bort det du inte vill ha med ex., fett, hinnor, senor
 
Lägg köttet rå (behöver inte förstekas) i sockerkaksformen.
Blanda i en skål, grädde , lingonsylt, soya , kalv fond el smulad buljongtärning, salt och peppar, rör om. Häll det över köttet i formen. Grädda i ugnen.
2 ggr under tiden kan du skeda skyn  över köttet
När köttet är klart , ta upp det och vira in det aluminiumfolie för att vila en stund.
 
Såsen:
 Sila av skyn som är i formen till en kastrull och låt koka upp. Rör ut vetemjölet i lite rumsvarmt smör och vispa ner den i den kokande skyn, späd tills du får den konsistens på såsen du vill ha.
Låt stå och småputtra några minuter, rör om så det inte bränns i botten. Om såsen blev för tjock tillsätt lite mer vatten el grädde.
Smaka av och krydda om det behövs.
 
Skär upp köttet i skivor, valfri tjocklek. Lägg dem i en serveringsform med lite höga kanter. Häll den heta såsen över köttet strax innan servering.
 
Serveras till ex. kryddig delikatesspotatis i ugn, kokt potatis, pressad kokt potatis, kokt ris ... samt en sallad.
 
 
Kryddig Delikatesspotatis i ugn

ca 1 kg delikatesspotatis 
 
1 tsk paprikapulver 
1 tsk curry 
1 msk oregano
1 msk timjan
1 tsk grillkrydda 
svartpeppar
salt
3-4 msk oliv eller rapsolja 
 
Ugn 225 grader
 
Tvätta potatisen noga ( skala dom inte)
Halvera potatisen och låt den torka på en ren handduk.
Blanda de torra kryddorna i en stor skål.
Häll ner potatisen i kryddorna och rör runt.
Tillsätt oljan och blanda väl.
Häll ut potatisarna på en bakplåtspapperklädd plåt.
Stek i ugnen ca 30 min. ( ja du känner ju när potatisen är klar)
 
Kram//Erica

Fläskytterfilé i sock...

0 Läs mer >>

Potatisen blev väldigt god. 
Dessa ska jag göra fler gånger.
 
Kryddig Delikatesspotatis i ugn

ca 1 kg delikatesspotatis 
 
1 tsk paprikapulver 
1 tsk curry 
1 msk oregano
1 msk timjan
1 tsk grillkrydda 
svartpeppar
salt
3-4 msk oliv eller rapsolja 
 
Ugn 225 grader
 
Tvätta potatisen noga ( skala dom inte)
Halvera potatisen och låt den torka på en ren handduk.
Blanda de torra kryddorna i en stor skål.
Häll ner potatisen i kryddorna och rör runt.
Tillsätt oljan och blanda väl.
Häll ut potatisarna på en bakplåtspapperklädd plåt.
Stek i ugnen ca 30 min. ( ja du känner ju när potatisen är klar)
 

 
Kram//Erica

Kryddig Delikatesspot...

0 Läs mer >>

Har köpt en ny form.
Länge har jag sneglat på denna från Nordic Ware.
Små söta harar nu till påsk.
Först ut blev det Morotsmuffins med glasyr.
 
Morotsmuffins
12 st ( smeten räcker till denna form med 6 harar)
3 dl fint rivna morötter 
2 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver 
1 1/2 tsk kanel
1 tsk kardemumma 
3 dl mjöl
1 dl rapsolja
3/4 dl cremefraiche 
1. Sätt ugnen på 180 grader. Skala och riv morötterna fint. 
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda bakpulver, kanel, kardemumma och vetemjöl. Rör ner det ihop med oljan i äggsmeten. Tillsätt morötter, cremefraiche  och blanda allt till en slät smet. 
3. Fyll harformen med smeten eller Fyll ca 12 muffinsformar till ¾ med smet, använd en muffinsplåt för då håller de formen bättre, men det går bra även utan form. 4. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 13–15 min.Hararna kan behöva några minuter till, kolla med en sticka. Låt muffinsarna svalna i formarna. 
Låt hararna svalna ca 10 min i formen innan du stjälper upp dom från formen.
 
Glasyr
  • 75 g smör
  • 3 dl florsocker
  • 100 g philadelphiaost
  • 1.5 tsk vaniljsocker
  • 1 msk pressad limesaft och lite limeskal.
  1. Vispa alla ingredienser till glasyren till en fluffig smet. Bred ut el spritsa glasyren på de avsvalnade muffinsen och dekorera med färgad kokos eller strössel.
  2.  
    Kram//Erica 

Morotsmuffins

0 Läs mer >>

Kokade palt häromdagen.
Vi åt nykokt palt till middan med bacon, smör och lingonsylt.
Paltarna som blev över skivade jag och frös in inför fjällveckan. Lätt att steka på murrikkan, till lunch el middag.
Sen så sparar jag spadet, helst det som är på botten, och använder det som degvätska i matbröd.
Det fick jag lära mig när jag flyttat till Kalix och jobbade på dagis!

Tekakor
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm, eller paltspad
2 dl havregryn
75 g smör, smält
2 tsk salt
2 msk sirap
1 msk brödkryddor
1 ägg
10-12dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl 
 

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken och havregrynen. Rör om tills jästen lösts upp och låt blandningen stå i ca 5 min så att havregrynen blöts upp.

2. Tillsätt smör, salt, sirap, brödkryddor, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

4. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas.Eller forma bollar och kavla ut till en tekaka. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.  Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Pensla tekakorna med sirapsvatten( lite sirap utrört i lite vatten) direkt när de kommer ut från ugnen.Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Kram//Erica

 

Tekakor

0 Läs mer >>
Ja kärt barn har många namn.
Spröda fina bakver.
Många bakar dessa godingar bara till jul, men jag bakar dessa hela året! 

Detta är ett riktigt bra recept:
RULLRÅN
1 ägg
1 kkp socker
1 kkp mjöl
1 kkp potatismjöl 
1 kkp vatten
1 kkp smält avsvalnat smör , ca 150 g
2 tsk vaniljsocker 
1 tsk bakpulver
Vispa ihop till en smet och låt stå och svälla någon timme innan gräddning.
 
1 kkp är ungefär 1 1/2 dl.
 
Rånen gräddas i ett speciellt rånjärn, mitt är ett elektronisk.
 

 
Kram//Erica

Rån//Gorån//Rullrån

0 Läs mer >>
 

Varm Smörgåstårta 
 
1 pkt bacon 
1 pkt rökt skinka ( plånbok, smörgåspålägg) jag hade Vindelrökt skinka
1 purjolök 
250 g champinjoner
1/2 finhackad paprika
salt
peppar
1 dl grädde
100 g färskost
1 msk majsstärkelse
2 dl crème fraiche
3 hönökakor eller polarkakor
250 g körsbärstomater el paprika
150 g riven pizzaost

ugnen på 200°C.
 
Strimla baconet. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Skiva champinjonerna. Hacka skinkan och paprikan.
 
Stek baconet i en stor gryta tills det börjar bli knaprigt. Tillsätt purjolök, paprika och champinjoner, fortsätt att steka tills grönsakerna är mjuka.Tillsätt den hackade skinkan. Krydda med salt och peppar.
 
Vispa ihop grädde och majsstärkelse. Tillsätt grädde , färskost och crème fraiche i baconfräset. Koka upp och rör om. Smaka av med salt och peppar. Rör ner lite riven ost.
 
Lägg ut en brödkaka på en plåt med bakplåtspapper. Bred hälften av stuvningen ovanpå kakan, lägg på en brödkaka, bred på resterande fyllning och sist en brödkaka överst.
Jag bredde ut ett lager färskost på översta brödkaka.
 
Dela tomaterna. Strö på ost och fördela tomaterna på översta kakan.
Sätt in plåten mitt i ugnen 10-12 minuter.
 
 
Servera den varma smörgåstårtan med sallad.
 
 
Kram//Erica
 

Varm Smörgåstårta

0 Läs mer >>
 
Ibland stöter man på en bild/ ett ord på en maträtt som ser god ut.
Och Minestrone Bowl lät gott och intressant i mina öron.
Så då blev det att googla och så blev det en salig röra, på mitt sätt.
Jag försöker använda det vi har hemma i möjligaste mån, eller så är det inskrivet på matsedeln och råvarorna inhandlade.

Det recept jag utgick ifrån är ICAs.
Jag hade inga bönor men kokade belugalinser och smaksatte dom med oregano och salt.
 
 
Minestrone Bowl
 
( jag hade även skivade färska champinjoner)
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1/2 purjolök (à ca 300 g)
1 förp blandade kokta bönor (à 380 g)
250 g körsbärstomater
1 kruka basilika
250 g pasta (gärna gnocchi)
1 msk olivolja
4 dl vatten
1 förp krossade tomater (à 390 g)
1 påse färsk bladspenat (à 65 g)
1 dl riven parmesanost
1 msk finrivet citronskal
salt
 
Skala lök och vitlök. Skiva löken tunt och finhacka vitlöken.( skiva de färska champinjonerna )Dela purjolöken längsmed och skölj noga. Skiva tunt.
 
Häll av och skölj bönorna. ( Kokade mina belugalinser enl anvisningen, kryddade dom med oregano o salt när de var klara)Halvera tomaterna och plocka bladen från basilikan.
 
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
 
Hetta upp olivolja i en vid kastrull eller gryta. Fräs lök, vitlök , champinjonerna och purjolök tills det mjuknar.
 
Tillsätt vatten och krossade tomater. Koka ca 10 minuter, rör om då och då.
 
 
Tillsätt pastan, bönor och ev mer vatten. Smaka av med salt.( lite oregano oxå)
 
Vänd ner spenaten och parmesanen. Toppa med tomat, basilika, ( hade ingen basilika, men tog småa spenatsallad)citronskal och peppar.
 
Serverade croissanter ( testade ICAs i vacumförpackning, jättegoda)

 
Kram//Erica

Minestrone Bowl

0 Läs mer >>
Dessa bröd är sååå goda, bakar dom ofta till sallad, soppa el när man vill bjuda någon på något gott.
Hade en fin vän på lunchdejt, så till fiskgrytan serverade jag dessa nybakta, vitlöksdoftande breadsticks.

Vitlöksbröd Breadsticks
12 bröd
 

50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 msk honung eller sirap
0,5 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl

Pensling:
25 g smör
1 vitlöksklyfta
2 tsk finhackad persilja
0,5 tsk salt

Gör så här:
1. Smält smöret och blanda i mjölken, ljumma till fingervarmt, ej över 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp jästen med degvätskan.
3. Tillsätt honung/sirap, salt och vetemjöl vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 för hand.
4. Täck bunken med en duk och låt degen jäsa i ca 30 minuter tills den är dubbelt så stor.
5. Tippa upp degen på bakbordet och dela i 12 lika stora delar. Rulla ut varje del till en avlång pinne på 20-25 cm i diameter.
6. Lägg alla pinnar på en plåt med bakplåtspapper med lite mellanrum. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Baka mitt i ugnen 6-8 minuter tills de har fått fin färg.
9. Under tiden bröden bakas – Smält smöret i en kastrull. Pressa i vitlöken och låt den fräsa med i smöret i cirka en minut för att få bort den där starka smaken av rå vitlök. Blanda i persilja och salt.
10. Ta ut bröden och pensla med vitlökssmöret medan bröden är heta. Låt svalna något sedan är det bara att njuta!

 

 
 
 

Kram//Erica

Breadsticks

0 Läs mer >>
 
 

Wienerstänger/ Winersnittar  ca 40 st

250 gram smör
1,5 dl strösocker
2 ägg
6 dl vetemjöl
0,5 tsk hjorthornsalt

Fyllning:
ca 0,5 dl fast hallonsylt

Glasyr:
2 dl florsocker
1,5-2 msk vatten

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rör samman smör och socker. Tillsätt äggen ett i taget.
3. Tillsätt mjölet blandat med hjorthornsaltet och arbeta samman till en smidig deg.
4. Dela degen i fyra lika stora delar. Rulla varje del till en cirka 40 cm lång rulle och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
5. Gör en fördjupning mitt i rullen och fyll den med sylt. Jag använder lillfingret och trycker ner och sen en spritspåse för sylten.
6. Grädda mitt i ugnen i ca 12- 15 minuter.
7. Blanda florsocker och vatten till en ganska fast glasyr. Ringla över glasyren över kakan på sylten direkt när du tar ut den ur ugnen ingredienserna till glasyren.
8. Skär snittar medan kakan fortfarande är varm.


Kram//Erica 

Winerstänger/ Winersn...

0 Läs mer >>
 
Tabbouleh
4 port 
  • 500 g persilja
  • 1-2 dl bulgur 
  • 1 finhackad röd lök 
  • tomater 
  • 3/4 dl färskpressad citronjuice 
  • 1 dl olivolja 
  • 1 tsk salt 
  • 2 krm peppar 
  1. Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. 
  2. Skär bort de grova stjälkarna på persiljan och finhacka resten. Skala och finhacka löken. Tärna tomaterna.
  3. Blanda alla ingredienser med bulgurn. Krydda med salt och peppar.
Kram//Erica
 
 

Tabbouleh

0 Läs mer >>
Kyckling är en tacksam råvara. 
Igår blev det en gryta som gick klart i ugnen.
Man kan med fördel göra denna rätt med en färdiggrillad kyckling, urbenad.
Eller som jag, stekte kycklingfilé i bitar, kryddade med grillkrydda.

Kycklinggryta
4 port
 
1 urbenad grillad kyckling el 3-4 kycklingfiléer som stekts i i mindre bitar i smör o kryddats m grillkrydda 
 
Sås: 1 msk smör
1 msk fransk senap
2 msk soja 
1/2 msk nymald grönpeppar 
2 dl grädde 
2 dl creme fraiche 
 
Lägg kycklingbitarna i en ugnsform.
Koka upp såsen, har du stekt kycklingen själv så görs såsen med fördel i stekpannan.
Häll såsen över kycklingen.
Låt gärna kycklingen marineras i såsen i 2 timmar eller gärna över natten.
Värm ugnen till 225 grader, låt kycklingen vara i ugnen 15 min.
Servera ris el som jag, potatiskroketter till.



Kram//Erica

Kycklinggryta

0 Läs mer >>
Zeina Mourtada är en riktig stor inspirationskälla på nätet/tv.
Såg dessa goda färsbiffar för någon dag sen och så klart måste jag testa.
Och så klart måste jag ju gör om receptet lite grann så det blir en norrländsk variant.
Älgfärs, mandelpotatis, Västerbottenost och egenplockade kantareller.
Och jag kan säga, Muuuums va gott!
 
4 portioner

2-3 st tomater el 1 fpk krossade avrunna tomater
150 g riven ost, Västerbottenost 
Rapsolja

Biffarna:

600 g färs(valfri sort, jag har använt älgfärs)
1 gul lök
persilja, jag tog fryst
0,5 dl ströbröd
2 tsk paprikapulver
Salt & svartpeppar

Potatismos:

700 g potatis (gärna mjölig sort men jag använde mandelpotatis)
2 vitlöksklyftor 
2 äggulor
25 g smör
Salt & svartpeppar

Smörstekta kantareller.

Börja med potatismos. Skala och skär potatisen i bitar, koka upp i lättsaltat vatten. Låt rinna av och pressa sedan till mos, gärna med en potatispress. Smält smöret och blanda sedan med potatisen. Tillsätt äggulor, riven vitlök, salt och peppar. Låt svalna lite och Lägg moset i en spritspåse

Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Hacka tomaterna i små tärningar el häll de krossade tomaterna i en sil. Hacka persilja fint, el ta fryst , riv löken eller hacka i små tärningar. Blanda ihop alla ingredienser till biffarna. Forma stora köttbullar ( 8 st blir perfekt tror jag)med fuktade händer. Platta till köttbullen och gör sedan en liten grop i mitten. Du ska forma små skålar. Lägg i en ugnsform, lägg hackad tomat el de avrunna tomaterna, runtom biffarna. Ringla lite rapsolja över. Förgrädda biffarna mitt i ugnen i ca 5 min. Detta gör du får att biffarna ska hålla formen bättre när du sedan toppar med potatismos.

Ta ut från ugnen, fyll biffarna med ost, spritsa potatismos över och tillaga sedan mitt i ugnen i ca 15 min. Servera med önskat tillbehör. Allt från bulgur, ris, sallad till tsatsiki passar perfekt till.

Ruccola, Bulgur, Tzatziki och Smörstekta kantareller blev det på min tallri, mumsigt!

1 skål Tzatziki


3 dl grekisk/turkisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
Halv riven gurka, låt rinna av en stund
1,5 tsk vinäger eller 1 msk pressad citron (kan uteslutas)
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk Olivolja
2 msk finhackad gräslök

Blanda samman alla ingredienser och låt stå en stund i kylen innan servering. Ringla över lite olivolja , strö över gräslök och servera!


 
 
 
 

 
 
Kram//Erica

Hasan Pasha köftesi p...