Jo jag vet, fläskytterfilé.
- 2 dl grädde
- 1 dl vatten
- 1 dl lingonsylt
- 1 msk kalvfond el 1 st köttbuljongtärning
- 2 msk soya
- 0.5 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar
ca 1 kg delikatesspotatis
Kram//Erica
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken och havregrynen. Rör om tills jästen lösts upp och låt blandningen stå i ca 5 min så att havregrynen blöts upp.
2. Tillsätt smör, salt, sirap, brödkryddor, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
4. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas.Eller forma bollar och kavla ut till en tekaka. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Pensla tekakorna med sirapsvatten( lite sirap utrört i lite vatten) direkt när de kommer ut från ugnen.Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Kram//Erica
50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 msk honung eller sirap
0,5 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl
Pensling:
25 g smör
1 vitlöksklyfta
2 tsk finhackad persilja
0,5 tsk salt
Gör så här:
1. Smält smöret och blanda i mjölken, ljumma till fingervarmt, ej över 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp jästen med degvätskan.
3. Tillsätt honung/sirap, salt och vetemjöl vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 för hand.
4. Täck bunken med en duk och låt degen jäsa i ca 30 minuter tills den är dubbelt så stor.
5. Tippa upp degen på bakbordet och dela i 12 lika stora delar. Rulla ut varje del till en avlång pinne på 20-25 cm i diameter.
6. Lägg alla pinnar på en plåt med bakplåtspapper med lite mellanrum. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Baka mitt i ugnen 6-8 minuter tills de har fått fin färg.
9. Under tiden bröden bakas – Smält smöret i en kastrull. Pressa i vitlöken och låt den fräsa med i smöret i cirka en minut för att få bort den där starka smaken av rå vitlök. Blanda i persilja och salt.
10. Ta ut bröden och pensla med vitlökssmöret medan bröden är heta. Låt svalna något sedan är det bara att njuta!
250 gram smör
1,5 dl strösocker
2 ägg
6 dl vetemjöl
0,5 tsk hjorthornsalt
Fyllning:
ca 0,5 dl fast hallonsylt
Glasyr:
2 dl florsocker
1,5-2 msk vatten
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rör samman smör och socker. Tillsätt äggen ett i taget.
3. Tillsätt mjölet blandat med hjorthornsaltet och arbeta samman till en smidig deg.
4. Dela degen i fyra lika stora delar. Rulla varje del till en cirka 40 cm lång rulle och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
5. Gör en fördjupning mitt i rullen och fyll den med sylt. Jag använder lillfingret och trycker ner och sen en spritspåse för sylten.
6. Grädda mitt i ugnen i ca 12- 15 minuter.
7. Blanda florsocker och vatten till en ganska fast glasyr. Ringla över glasyren över kakan på sylten direkt när du tar ut den ur ugnen ingredienserna till glasyren.
8. Skär snittar medan kakan fortfarande är varm.
Börja med potatismos. Skala och skär potatisen i bitar, koka upp i lättsaltat vatten. Låt rinna av och pressa sedan till mos, gärna med en potatispress. Smält smöret och blanda sedan med potatisen. Tillsätt äggulor, riven vitlök, salt och peppar. Låt svalna lite och Lägg moset i en spritspåse
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Hacka tomaterna i små tärningar el häll de krossade tomaterna i en sil. Hacka persilja fint, el ta fryst , riv löken eller hacka i små tärningar. Blanda ihop alla ingredienser till biffarna. Forma stora köttbullar ( 8 st blir perfekt tror jag)med fuktade händer. Platta till köttbullen och gör sedan en liten grop i mitten. Du ska forma små skålar. Lägg i en ugnsform, lägg hackad tomat el de avrunna tomaterna, runtom biffarna. Ringla lite rapsolja över. Förgrädda biffarna mitt i ugnen i ca 5 min. Detta gör du får att biffarna ska hålla formen bättre när du sedan toppar med potatismos.
Ta ut från ugnen, fyll biffarna med ost, spritsa potatismos över och tillaga sedan mitt i ugnen i ca 15 min. Servera med önskat tillbehör. Allt från bulgur, ris, sallad till tsatsiki passar perfekt till.
Ruccola, Bulgur, Tzatziki och Smörstekta kantareller blev det på min tallri, mumsigt!
1 skål Tzatziki
3 dl grekisk/turkisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
Halv riven gurka, låt rinna av en stund
1,5 tsk vinäger eller 1 msk pressad citron (kan uteslutas)
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk Olivolja
2 msk finhackad gräslök
Blanda samman alla ingredienser och låt stå en stund i kylen innan servering. Ringla över lite olivolja , strö över gräslök och servera!