0 Läs mer >>
Varje gång jag gör egen pasta undrar jag varför jag inte gör det oftare.
Egengjord pasta är ju bara så gott.
Igår gjorde jag skuren Pappardell. Den pastan är breda remsor.


Pasta
 
5 dl durumvete 
4 ågg
1 msk olivolja
 Koka pastan i saltat vatten i några minuter, 3-4 min. Man får hålla koll, för det går fort.
 

I och med jag har en wipp i nacken och det gör arbetet med armarna svårt är jag så glad och mina maskiner.
Till Min Kitchenaid har jag en pastamaskin, och den är jag så nöjd över.

När våran Ica på byn hade Lokalproducerad oxfilé till bokningspris så köpte jag hem två fina filéer.
Skar oxfiléerna i portionsbitar och vacumförpackade dom för kommande middagar.
Men det blir ju några småa bitar så det blev att göra en oxfilepasta.
Oj så gott det blev.
Receptet från köket.se
 
  • 4 port
  • 400 g tagliatelle (eller pennepasta)
  • 300 g oxfilé, lövbiff (välj fritt efter smak) (eller entrecoté)
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 200 g champinjoner
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk vetemjöl
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • salt
  • peppar
  • 1 dl persilja, finhackad (kan bytas ut mot basilika)
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
Till servering: 
  • parmesanost
  • crema di balsamico
  • rucolasallad ( jag hade bara isbergssallad)
  1. Hacka lök och champinjoner. Skär köttet i strimlor. 
  2. Hetta upp matfett i en rymlig stekpanna (stek köttet i omgångar om du har en liten stekpanna, köttet ska stekas, inte kokas). 
  3. Bryn köttet under omrörning tills det fått färg. 
  4. I samma stekpanna som du har stekt köttet lägger du mer matfett och steker löken och champinjonerna tills de mjuknar och får färg. Finhacka vitlök och lägg i stekpannan, stek lite till. 
  5. Vänd i mjöl och bryn allt lite hastigt. Häll i grädde, mjölk, soja, dijonsenap, salt och peppar. 
  6. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt såsen sjuda långsamt under lock i 4-5 min. Smaka av såsen och krydda eventuellt med mer senap, salt, peppar eller soja. 
  7. Häll i köttet och persiljan, rör om och låt putta i 5 min. Blanda ned pastan i såsen, riven över parmesanost och toppa med ruccola och balsamico
  8. Kram// Erica 

Hemmagjord Pasta / Pa...

0 Läs mer >>
Hittade en liten påse köpepytt i frysen.
Brukar steka ägg till pytten men igår blev det en omelett i ugnen.
Enkelt och gott.
Jag gjorde halva receptet, men nästa gång blir det inte det.
omeletten blev inte så tjock i min 20x20 cm form.


omelett i ugnen
10 ägg
5 dl mjölk
salt
smör
Smöra formen.
Rör ihop ägg, mjölk och salt, vispa inte.
Häll smeten i formen och grädda i 200 grader varm ugn i ca 10 min.
Sänk värmen till 175-150 grader och grädda i ca 20 min till.

Kram//Erica

Omelett i ugnen

0 Läs mer >>

Ibland stöter man på något som är riktigt gott som man skyndar sig hem och försöker återskapa.
Så blev det när vi hade varit på Nordanå cafe och ätit ett gott bröd med västerbottenostcreme.
Det var brödet som väckte mina känslor.
Så detta filmjölksbrödet blev mest likt!

2 bröd

4 dl grahamsmjöl
3 dl havregryn
6 dl rågsikt
2 tsk bikarbonat
1,5 tsk salt
2 dl solrosfrön

1/2 dl pumpakärnor 

1 dl hela linfrön/sesamfrön eller 50-50

2 dl rågkross
1 liter fil
2 dl lingonsylt el sirap
ev. brödkryddor


 

  1. Sätt ugnen på 175 gr.
  2. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör sedan ner filmjölk och lingonsylt.
  3. Häll i bakpappersklädda formar (ca 1,5 liter)
  4. Ställ in i ugnen, längst ner i ca 1,5 timme.
  5. Låt svalna mellan kökshanddukar i 2 timmar innan brödet skärs upp.
Vi är ju bara två i vårat hushåll så jag gjorde bara halv sats ( 1 bröd) 
Skiva brödet och frys in, skönt att bara kunna ta fram ur frysen det man ska äta.
 
 

Kram// Erica

Saftigt grovt filmjöl...

0 Läs mer >>
Testade göra Koraller, en typ av dekoration till 'fancy' matlagning.
Jag samlar på recept och sen tycker jag det är kul testa.
Testar, utvärderar, kastar el sparar! 
Detta sparar jag.


 
 
Mina små koraller är typ 1 dessertsked, dom gillade jag mest i storlek, iaf denna gång.
Testa och överraska någon på middan!
 
Kram//Erica

Koraller

0 Läs mer >>
Dammat av ett recept, anno början av 2000talet.
Blev bjuden på denna maträtt på Blåbärsstigen i Kalix hos goda vänner. Lille o Tore.

Den sköter sig själv i ugnen, så i en timme kan man göra annat om man vill.
Jag gjorde Koraller, en typ av dekoration.


 
 
Gömda Kotletter
 
6 kotletter el kycklingfileer
 
Blanda ihop:
2 dl creme fraich
2 dl grädde
1/2 dl soya
1/2 tsk sambal oelek

grillkrydda
 
Smörj en ugnsform.
Lägg i kotletterna, krydda filéerna med grillkrydd ( behövs inte krydda om man inte vill)
Häll creme fraicheblandningen över kotletterna.
175-200 grader i ca 1 timme.
Servera kokt pressad potatis till kotletterna (ris till kyckling)
 
Ett Litet Tips:
Om det blir sås över, sila den och servera till grillat!
Eller gör enbart såsen i en gryta och servera till grillat/stekt kött/kyckling.
 
 
 
Kram//Erica

Gömda kotletter

0 Läs mer >>

När utrensningen i kyl/frys fortsätter efter jul och man hittar en öppnad tub Gräddädelost och en liten bit ädelost måste man ju laga något av det.
Så då blev det denna kyckling och ädelostgratän.
Man kan med fördel använda en grillad kyckling ( rensad & delad i mindre bitar) eller som jag, koka kycklingfiléer i en grönsaks/kycklingbuljong.

Kyckling & Ädelostgratäng 
4 port
1 grillad kyckling (rensad, delad i mindre bitar) el 2-3 kokta kycklingfiléer ( som sen hackas, kryddas med grillkrydda)
1 burk champinjoner 
1 burk vit sparris 
1/2 finhackad spetspaprika
 
Sås: 1 liten burk creme fraiche 
1 1/2 dl grädde
100 - 150 g Ädelost
salt&peppar
 
Garnering: vindruvor
finhackad röd spetspaprika
 
Lägg champinjoner och delad sparris i botten av en lagom stor ugnsform.
Bred ut kycklingbitarna.

Lägg alla ingredienser till såsen i en kastrull och koka upp, smaka av såsen, jag hade nog så lite ädelost , så nästa gång ska jag testa att ta i lite mera. ( allt ännu en smaksak)
Häll såsen över kycklingen och gratinera gratängen i 225 grader i ca 8-10 min.
Ta ut formen och lägg på delade vindruvor och paprikabitarna och gratinera i 8 min till.
 
Serveras med pressad potatis el ris. Pasta går säkert bra oxå!
 

Kram//Erica

Kyckling & Ädelostgra...

0 Läs mer >>
 
Här blev frukosten förskjuten så vi fick äta frunch.
Så jag slog till med Yorkshire Pudding// Ugnspannkaka i muffinsplåt.
Vi åt dom med sylt, socker, grädde och frukt.
Men jag hör att den äts i England med stek, kyckling, potatismos, skysås, ugnsrostade morötter och gröna ärtor inte att förglömma.
Kanske vi testar det någon dag.

Puddingarna fick häftig skålform, där ryms massor med gröna ärtor.
 
1 1/2 dl mjölk
3 stora ägg (à ca 70 g)
2 dl vetemjöl
3 krm salt
2 msk smör
Sätt ugnen på 225°C.
Vispa ihop mjölk, ägg, mjöl och salt. Låt stå 10 minuter.
Lägg lite smör i varje 'kopp'.ch ställ in i ugnen tills den är varm.
Häll smeten i den varma formen och grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter för stor form och ca 15 minuter för muffinsplåt.
 
Kram//Erica

Yorkshire Pudding// U...

0 Läs mer >>

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Julmustgryta med kyckling
 
600 g kyckling, jag hade kycklingfile
ca 10 cm finhackad purjolök 
1/2 hackad röd spetspaprika
1 strimlad morot
1 finhackad gul lök
smör och chiliolja 
2 dl creme fraiche
2 dl julmust
1 hönsbuljongtärning 
1/2 tsk malen ingefära 
1/2 tsk torkad rosmarin 
2 msk vetemjöl 
1 tsk salt

Dela kycklingen i små bitar, hacka och strimla grönsakerna.
Bryn kyckling och grönsakerna i en stekgryta i smör och chilioljan. 
I med kryddorna och fräs runt.
I med julmusten, creme fraichen och buljongtärningen.
Koka upp och lät sjuda ca 10 min.
Om såsen känns för tunn, red av med mjöl och koka en liten stund till.

Serverade ris och broccoli till.
 

Kram// Erica 

Julmustgryta med kyck...

0 Läs mer >>

 
Jag tycker om att använda det matvaror vi köpt hem.
Kring jul kan det lätt hänt att man köper hem ganska mycket gott som man inte hinner äta /dricka upp allt.
Glögg brukar det ju alltid bli lite kvar.
Göra glöggkött brukar jag ofta göra efter jul, gör det ofta på fläskytterfil.

GLÖGGKÖTT
 
1,5-2 kg kött , gag hade fläskytterfilé 
1 stor gul lök (klyfta den)
1 morot
1-2 dl glögg
1 dl soya
1 tsk timjan
5-6 svartpepparkorn
ev 5-6 enbär
2 hönsbuljongtärningar
3 dl vatten
Bryn köttets sidor lite först i gjutjärnsgrytan
Tillsätt alla ingredienser i grytan
Låt köttet stå och småputtra under lock tills köttet har en innertemp på ca 80 grader
Jag brukar räkna ca 1 timme per kg kött
Ta upp köttet och låt det vila i en form
Sila lite av lite av spadet för att göra såsen.
Tillsätt grädde och späd den tills du tycker att det smakar bra!
Skär köttet i tunna skivor och häll över den varma såsen på köttskivorna.
 
 
Kram//Erica

Glöggkött

0 Läs mer >>

Jag är en samlare av recept.
Och julen är ju speciell för mig, så julinspirerade recept samlar jag i min Röda julbok.
Just nu skriver jag in allt jag har lagrat i min 'padda'.
Och förhoppningsvis kommer jag testa de flesta och inte bara köra gamla beprövad! 
När jag tog fram boken för att börja skriva hittade jag detta recept på Musslor!
Är ju toppen för nötallergiker, gjorde några neutrala och i resten av degen blandade jag ner oskalade hackade mandlar och någon droppe bittermandelolja.

Musslor // Gammeldags Musslor 
( är ett ganska stort recept, jag delade det på tre och fick 14 st)
 
250 gram rumsvarmt smör ( får gärna vara saltat)
1 1/2 dl socker
6 dl mjöl ( kan behövas lite till )
 
smör till att smörja formarna
 
Blanda alla ingrediense, degen får inte bli för hård men inte heller vara kletig.
Tryck ut degen i de smorda formarna, ställ gärna in formarna i kylen i en halvtimme.
Värm ugnen till 175 grader och grädda i ca 10 min.
Låt kakorna svalna en stund innan de 'knackas' ur formarna.
Låt de svalna innan du rör i dom allt för mycke.
Jag vände på formarna på plåten, med en litet släpp så kakan lossnade ur formen.
Sen tog jag bort formen och lät de kallna upp o ner på plåten innan jag vände på dom.
 
 
Mitt 1/3 recept 
86 g smör
1/2 dl socker
2 dl mjöl
1/2 dl hackad sötmandel
nån droppe bittermandel 
 
 
Kram//Erica

Musslor//Gammeldags M...

0 Läs mer >>

Denna fruktkaka 'sväljer' mycke torkad frukt och nötter.
Så har du russin, fikon och aprikoser som börjar torka i sina förpackningar är denna kaka toppen att gör, god är den också.
Jag delade den färdiga kakan i mindre bitar och frös in.
Annars är hållbarheten väldigt bra på denna kaka, typ 1-2 veckor.
 
Fruktkaka // Romkaka

250 g torkad frukt, t ex 100 g fikon, 100 g aprikoser och 50 g russin ( tog allt det jag hade)
1 dl rom 

1/2 dl nypre apelsinjuice 
100 g sötmandel och hasselnötter ( tog även pistagenötter jag hade över)

( jag hade även lite syltade apelsinskal över efter garneringen av ambrosiakaka)
150 g smör
2 dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl, 240 g
1 tsk bakpulver

Gör så här

1. Skär bort fästet från fikonen. Hacka fikon och aprikoser.  Blanda fikon, aprikoser, russin med rom och lite apelsinjuice och blanda väl. Låt stå minst 10 timmar. Hacka mandeln Och hasselnötterna grovt och blanda ner i frukten.
2.  Smörj och bröa en  1 1/2 liters form. Sätt ugnen på 175°.
3. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
4. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda det med frukten, nötterna .Rör ner blandningen i äggvispet.
5. Häll smeten i formen. Grädda på nedersta falsen ca 1 timme, prova med sticka att den är torr. Stjälp upp och låt svalna.

 


 
Kram//Erica

Fruktkaka/Romkaka

0 Läs mer >>

Fikonmarmelad med vanilj och portvin.
 
  • 10 torkade fikon
  • vatten
  • 1 apelsin
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl syltsocker
  • 2 dl portvin
Lägg de torkade fikon i vatten över natten.
Häll av vattnet , ta bort skaftet från fikonen och klipp/skär fikonen i småa bitar och lägg i en kastrul.
Pressa saften ur apelsinen och riv skalet av den , häll över fikonen.
Dela och skrapa ur fröna från vaniljstången och lägg i kastrullen, tillsammans med syltsockret och portvinet.
Koka i 15 min. ( mixa om du tycker att fikonbitarna är för stora)
Häll upp i rena burkar.

 
Kram// Erica

Fikonmarmelad med van...

0 Läs mer >>
 
Är du som jag, att efter jul har du några öppnade glöggflaskor med några deciliter kvar i varje? 
( jag testar flera varje år men kommer alltid fram till att Blossas vanliga glögg som jag köper i min Ica-butik är bäst i längden. Det är den jag har i denna sylt)
Så nu efter jul gick jag igenom min baklåda som jag fyllt med div choklad, nötter, torkade frukter inför julens bak, för att inventera vad som blivit kvar.
Där fanns en nästan nyöppnad glögg, så då testade jag ett recept jag sparat på mig i min röda "tod-till jul" receptbok.
Såg även att min bakmentor Hanna hade gjort den.
Så detblev en kick-in-the-ass!

 
Glöggsylt 
 
500g blåbär 
500 g hallon
3 dl glögg
6 dl syltsocker
Rör ihop allt i en hög kastrull.
Koka upp och låt puttra i 10-15 min.
Häll upp i väl rengjorda varma burkar.
På med locket och låt kallna upp och ner.
 

Musslan jag serverade glöggsylt o grädden i är ett gammalt recept.
Receptet innehåller inte någon mandel, bara någon droppe bittermandel.
( men jag hackade några oskalade  mandlar bara för att testa, gillar när det är lite tuggig.)
Mitt gamla recept på musslan kommer i nästa inlägg.
 

Kram//Erica

Glöggsylt

0 Läs mer >>

Brukar inventera min 'baklåda' efter jul.
Öppnade påsar med olika nötter, choklad, torkade frukter, glögg och julmust hittade jag.
Så i stället för att kasta resulterade det i bakverk, marmelad, sylt och maträtter.
Först ut blir det en Madeleinekaka.
Jag brukar rulla de nygräddade kakorna i socker som man kan smaksätta med kardemumma, kanel el limezest.
Men nu blev det smält mjölkchoklad och hackade pistagenötter. Krossade polkagrisar hade också funkat.

MADELEINEKAKOR
12 st
75 g rumsvarmt smör
3/4 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl mjöl
ev rivet skal av 1/2 citron
 
Rör smöret pösigt med socker och vaniljsocker, använd elvisp
Vispa ner ett ägg i taget
Blanda ner mjölet och ev skalet
Smörj madeleinekakformen 
Klicka ut smeten i formen
 Grädda i 175 grader i 15 min
När kakorna svalnat doppas dom i smält choklad och i hackade pistagenötte.
 
 
Kram// Erica 

Madeleinekakor doppad...

0 Läs mer >>
Mina sparade bilder svämmar över, vådevill mobil och i padd.
Så jag måste göra en rensning bland bilderna, och då ser jag att Grinchenfesten, 1 advent, är obloggad .
Så lite sent, eller lite god tid så kommer bilder från min Grinchenday/Grinchenfeast.

Grinchenfrulle

Grinchentini
Grinchentini
 
martiniglas
lime el citronskiva
7 up
Sourz apple
grön karamellfärg
rött strösocker
polkagriskäpp
Börja med att färga vanligt strösocker rött.
Fukta kanten på ett martiniglas med lime el citron och doppa glaskannan i det färgade sockret.
Fyll halva glaset med Sourz Apple , i med lite grön karamellfärg och rör om.
Fyll på med 7 up.
I med en polkakäpp!

 
 
 
 
Brysselkållåda//Grinchballs 
4 port
 
  • 500 g brysselkål
  • 200 g bacon ( jag hade vindelrökt fläskfilé och den hackade jag bara, stekte den inte)
  • ca 10 cm hackad purjolök
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • salt
  • peppar
  • 2-3 dl  riven västerbottenost 
  1. Sätt ugnen på 225°. Koka kålen knappt klar. Lägg över i ugnsform. 
  2. Fräs baconet och purjolöken och lägg över. 
  3. Vispa ihop ägg och mjölk, krydda och slå över. Strö på osten.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 20-30 minuter.
  5.  

     
GRINCHFINGER
 
fryst, tinad sparris
bacon
Linda en backonskiva runt sparrisen.
Stek tills baconet är klart.
Serveras varma.
 
 
Sindy Lu Who Salad
 
Blandsallad
Gurka
Paprika
Majs
oliver
kall pasta
mini mozzarella 


GRINCH DIP
 
1 liten burk creme fraiche
fetaost, ev
1-2 pressade vitlökar
aromat
1 msk citronpeppar
grön karamellfärg 
lite olivolja till lagom konsistens
ananas
paprika
oliv m paprika
Blanda creme fraiche, feta, vitlök, citronpeppar. 
Smaka av med aromat.
Rör i olja om det behövs.
Färga grön.
Lägg upp dippen på ett fat, forma till grinchens ansikte och dekorera med ögon o näsa.
 
 
Grinchkaka
Orios som doppas i grönfärgad smält vitchoklad.
Dekoreras med ett litet strosselhjärta.


Grinchklubba.
Mashmallows som doppas i grönfärgad smält vitchoklad.
Sen i grön/röd o vitt strössel.
Grönvita papperssugrör eller i klubbpinnar. 
Salta pinnar funkar också.
 
 
 
GRINCH SLEIGH / släde
 
tacofärs
majs
paprika
purjolök
ost
tacobåtar/små
Blanda allt och fyll båtarna.
Gratinera i 175 grader varm ugn i ca 10-12 min 
 
 
ROAST BEAST ( tunnbrödsrulle)
 
mjukt tunnbröd
grön karamellfärg
bregott
rostbiff
potatissallad
coctailstomater
 
Pensla tunnbröden med utspädd grön karamellfärg 
Lägg den färgade sidan nedåt, smöra, på med 2 skivor rostbiff och lite potatissallad.
Rulla ihop från kortsidan, rulla ihop till en hård rulle.
Plasta in i plastfolie. 
Görs gärna flera timmar innan servering.
Vid servering skärs i bitar och läggs ihop som ett torn
Dela två små tomater och sätt ihop med en tandpetare så dom bildar ett hjärta
 
 
Grinch rosett
Salamikorv och salladslök 
 

GRINCH ROLLS
 
gravad lax
philadelfias pepparrotsost
gurka
paprika
Lägg ut plastfilm
hyvla remsor av gurkan med en osthyvel. Hyvla från två sidor, 
Mitten av gurkan används inte.
Lägg ut gurkremsorna, lite omlott så det blir en matta.
Lägg den skivade gravade laxen på gurkremsorna.
Bred på pepparrotsosten.
Lägg paprika remsor på osten.
Rulla ihop en rulle, så hårt du kan.
Linda in i plastfilm.
Vid servering skärs skivor.


 

Green Green Grinch 

omelett

  • 6 ägg
  • 2 msk mjölk
  • 1 dl spenat, mixad
  • 1 citron, skalet
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar

Fyllning

  • 200 g färskost, rumstempererad och rörd
  • 1 dl gräslök, finhackad
  • 1 dl persilja, finhackad
  • räkor
  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Vispa samman ingredienserna till omeletten och häll ut smeten jämnt över en bakplåtspappersklädd ugnsform, ca 33 x 22 cm. Smörj gärna pappret med smör så omeletten lossnar enklare.
  3. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter, tills smeten stannat och omeletten är genomgräddad. Ta ut och låt svalna.
  4. Bred ut färskosten jämnt, strö över örterna och toppa med lax. Rulla ihop omeletten till en rulltåera.
  5. Skär i skivor..
 
 
 
 
Grinch rosett
Salamikorv och Salladslök
 
 
Västerbottenpannacotta
5-6 glas
3dl vispgrädde
1 krm malen vitpeppar
2 dl finriven Västerbottenost
1 krm salt
2 gelatinblad
grön hushållsfärg 
 
Topping: löjrom
rödlök
gräslök

Gör så här
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min.
2. Hetta upp grädden i en kastrull. Tillsätt den rivna osten och rör tills osten smält helt. (Ha plattan på låg temp så det inte bränns i botten)
3. Dra bort från värmen och tillsätt gelatinbladen och smaka upp med vitpeppar & salt. Rör ner några droppar grön färg.
4. Häll upp pannacottan i glas och ställ i kylen ca 4-6h. 
Garnera m löjrom, finhackad rödlök o gräslök.
 

 
Who Pudding a'la Cindy Lu
'Feeds twohundred Whos....or four to sig yous.
4-6 port
 
1 kg färdig risgröt
1 tsk vaniljsocker
2 tsk smör
4 ägg ( separerade)
1/2 dl socker
röd karamellfärg
 
röda & gröna godisar
 
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Vispa gulorna i en annan skål tillsammans med socker, karamellfärg vaniljsocker och smör pösigt.
Rör ner risgröt och äggvitan i äggulsmeten.
Fyll en smörad ugnsform med grötsmeten.
Grädda i 200 grader i ca 35-40 min.
Låt svalna och låt puddingen står kylen över natten.
Toppa puddingen med gröna och röda godisar vid serveringen.
 
'At Christmastime ,
my favorite treat
is something creamy, light and sweet.
Who Pudding a'la Cindy Lu
And here's the recipe for You.
 

Grinchfudge
 500 g vit choklad
1 burk sötad kondenserad mjölk
  • 1 msK karamellfärg
  • citron, rivet skal
  • 25 g smör
  • hjärtformat strössel
  1. Hacka chokladen och smält över vattenbad i en rostfri bunke tillsammans med kondenserad mjölk, citronzest och karamellfärg.
  2. Rör ned smör i slutet till en slät och glansig smet.
  3. Klä en fyrkantig form (ca 20 x 20 cm) med bakplåtspapper. Häll i smeten.
  4. Låt stelna i kylen.
  5. Skär sen i små kuber.
  6. Dekorera med ett strösselhjärta på varje bit.
 
 
Whoville decoration/  Julkrans
 
100 g smält Vitchoklad som färgats grön
Corn flakes
strössel
Smält och färga chokladen.
Rör ner corn flakes och klicka ut kransar på ett bakplåtspapper.
Dekorera med strössel.
Låt stelna.
 

WHOPUDDING (Vitchokladpannacotta )
 
 6 port
 
5 dl grädde
200 g vitchoklad
2 gelatinblad
 grön karamellfärg 
Gelehjärtan 
 
Lägg gelatinbladen i kallvatten i 5 min.
Koka upp grädden.
Ta bort kastrullen från spisen.
Rör ner den hackade vita chokladen i den varma grädden.
Färga grädden grön.
Rör tills chokladen smält och krama ur gelatinbladen och rör tills grädden är slät.
Häll grädden i glas och låt stelna i kylen ca 3 tim.
 Dekorera varje glas med ett rött gelehjärta.
 
Kram//Erica

Grinchenday//Grinchen...

0 Läs mer >>
 
 
Kanelkakor, så goda och spröda.
Använd din favorit pepparkaksform.
 

Kanelkakor

225 g smör
4,5 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula

Garnering:
0,5 dl strösocker
2 tsk malen kanel

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hacka samman smör, mjöl och florsocker i en matberedare eller för hand.
3. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
4. Kavla ut degen tunt på lätt mjölad arbetsbänk. Ta ut valfri form med pepparkaksformar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
5. Grädda kakorna i mitten av ugnen 12-14 min tills de fått gyllenbrun färg.
6. Blanda kanel och strösocker och strö över kakorna direkt när de är varma.


Kram//Erica
 

Kanelsnögubbar//Kanel...