0 Läs mer >>
 
 
 
 
Semmelkladdkaka
 
125 g smält avsmalnat smör
75 g finriven mandelmassa
2 dl socker
2 tsk mald kardemumma 
en nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl mjöl ( byt ut till ris el mandelmjöl och den blir glutenfri)
3 ägg
 
Slå på ugnen, 175 grader.
Rör ner sockret i kastrullen där det smälta, avsvalnade smöret ligger.
Riv ner mandelmassan i kastrullen.
Rör i mjöl, vaniljsocker, kardemumma, salt och ägg.
Rör till en slät massa, vispa inte.
Häll smeten i en springform el en pajform.
Grädda i ca 15 min.
Pudra över lite florsocker.
Servera grädde el vaniljglass till kall kaka.
 
 
 
SEMMELCUPCAKE / MUFFINSSEMLOR
ca 15-20 st
4 ägg
3 dl socker
100 g smält smör
1 dl mjölk
4 dl mjöl
2,5 tsk bakpulver
lite salt
2 tsk kardemumma
 
Vispa ägg och socker pösigt
Rör ner mjölk och smöret
Sikta ner de torra ingredienserna ner i smeten
Blanda om till en slät smet
Fyll muffinsformarna 2/3
Grädda i 200 g ca 12-15 min
 
När muffinsen fått kallna på galler , skär av ett *lock*,fyll med mandelmassa och spritsa på grädde
Lägg locket på och pudra över florsocker
 
 
 
SemmelLatte
 
starkt kaffe
värmd skummad mjölk, riv ner mandelmassa i mjölken ( finriven) och lite mald kardemumma
vispad grädde med fint riven mandelmassa
mald kardemumma
ev lite socker el sockerlag
en minicakepopsemla
 
 
 
Semmelwraps
 
100 g smält och avsvalnat smör
25 g jäst
1 dl kall grädde
1 dl kall mjölk
1 ägg
1/2 krm salt
1 tsk mald kardemumma
1/2 dl socker
1 tsk bakpulver som blandas väl i 
6 1/2 dl mjöl
Lös jästen i grädden.
I med alla ingr.
Rör ihop allt till en slät och smidig deg.
Låt degen jäsa under plastfilm i rumstemp. i 60 min.
Dela degen, ca 30 st. ( varje bulle vägde ca 40 g )
Rulla till bollar.
Jäs bollarna i ca 30 min.
 
 
 Kavla ut bollarna tunt.
 
Nagga med en gaffel.
Grädda i 220 grader i ca 3-4 min.
Gräddas dom för länge spricker bröden när man ska vika ihop bröden över fyllningen.
( vill man ha semmelbullar penslar man bullarna m uppvispat ägg och gräddar i 225 g i ca 10 min)
 
Jag fyllde mina wraps med egengjord mandelmassa som jag blandade med chokladkrokant, ca 50/50.
 
Mandelmassa
200 g sötmandel
2 1/2 dl florsocker
1 äggvita
3 bittermandlar el någon droppe bittermandelolja
ev lite vatten
 
Skålla och skala mandeln.
Jag gillar den lite mer ruffliga stilen så jag kör med skalet på.
Mixa mandeln fint i en matberedare.
Tillsätt äggvitan och florsockret.
Även bittermandeloljan om du inte hade bittermandel.
Kör till en slät massa.
Är massan för fuktig tillsätter du mer florsocker, är den för torr och kompakt kan lite vatten tillsättas.
Och så på med vispad grädde.
Vik ihop wrapsen och ät.
 
 
 
Semmeltårta
8-12 bitar
 
1 ¼ dl mjölk, fingervarm
1 ägg

25 g jäst

½ dl strösocker
1 nypa salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
50 g smör, rumsvarmt
4–5 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg

Fyllning
ca 150 g mandelmassa
2–3 msk mjölk
4–5 dl vispgrädde

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR


1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. Smörj kanten på en springform, ca 24 cm i diameter. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten och klipp bort kanterna som sticker ut. Knäpp upp formen igen.

3. Knåda igenom degen och forma den till en boll. Tryck ut bollen på den pappersklädda bottnen. Skär degen i 8 eller 12 tårtbitar beroende på hur stora semlor du vill ha. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semmeltårtan mitt i ugnen i 20–25 min. Låt den kallna helt i formen.

5. Skär isär semlan i skarvarna och skär av ett lock på varje bit. Gröp ur en grop i den undre delen på varje bit.

6. Blanda ihop mandelmassa och mjölk till en kladdig massa och lägg en klick i varje hål.

7. Vispa grädden och bred ut den över hela  bottnen. Lägg på locken. Pudra över florsocker före servering.

 
Semmelmilkshake
1 port
 
2 dl mjölk
1 semmelbulle
2 msk mandelmassa
en god vaniljglass
kardemumma
 
Kör mjölk o mandelmassan slät med en stavmixer.
Smula ner semmelbullen i mjölken och ös på med en rejäl skopa vaniljglass.
Kör med stavmixern.
Häll upp i ett glas, pudra över lite kardemumma.
Njut.
 
 
 
 
 
Goda MiniSemlor
ca 30 st
 
25 g jäst
1 dl kall grädde
1 dl kall mjölk
1 ägg
1/2 krm salt
2 krm kardemumma
1/2 dl socker
ca 6-7 dl vetemjöl blandat med 2 tsk bakpulver
100 g rumsvarmt smör
 
Blanda till en smidig deg.
Dra en plastfolie över bunken och låt degen jäsa i rumstemp i minst 1 timme.
Dela degen till småa bullar, ca 30 st, 
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa i 30 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda i 225 grader i ca 7 min.
 
Fyll de kalla bullarna med mandelmassa och vispad grädde.
 
 
Kram//Erica

Semlor, olika variant...

0 Läs mer >>
Ibland kommer bara ett recept över mig och känslan är att det måste jag bara pröva.
Så var det när vi var hos mamma i Tärnaby och vi satt och tittade på gokväll och Tareq gjorde denna kycklingkebab.
Första gången jag lagar något brukar jag göra nästan efter orginalreceptet, blir maträtten en hit så utvecklas receptet efter våran smak nästa gång.
 
 
KycklingKebab
 
  • 1 kg kyckling, jag hade innerfile
  • stor gul lök

Kryddblandning

  • 1 tsk sju kryddor (kryddblandning)
  • 1 tsk malen sumak ( hittade inte denna krydda?)
  • 1 tsk paprikapulver 
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver 
  • 1 tsk fint salt
  • 2 msk olja

1. Blanda alla kryddor och gnugga in dem i kycklingen så att den täcks runt om (gärna dagen innan).

2. Värm ugnen till 160 grader, varmluft. Jag har en vanlig ugn så jag hade 175-200g

3. Skär av som ett lock på löken (låt skalet sitta kvar) och lägg ”locket” åt sidan. Ställ den större delen av löken med snittytan ner och stick ett spett rakt in i löken.

4. Trä sedan upp kycklingköttet omlott på spettet. Avsluta med det skalade löklocket på toppen – där ger det smak och blir en fin detalj.

5. Ställ in spettet långt ner i ugnen och stek köttet i cirka 60 minuter, använd gärna termometer så kycklingen är mellan 70-72 grader. Ta ut och låt vila en stund. Temperaturen ökar ungefär 2 grader efter man tagit ut kycklingen.

6. Skär köttet tunt längs spettet med en vass kniv, som man skär en riktig kebab. Man skalar av köttet efterhand som det blir färdigt och låter det som är kvar på spettet få en ny yta.

7. Servera köttet med tillbehör i olika skålar och gärna med mjukt arabiskt tunnbröd (lawash), men det går lika bra med vanligt pitabröd. Jag bakade egna tortillabröd(se recept nedan) i stekpannan.Fyll brödet med kött, de olika såserna, grönsakerna och ät direkt.

 
 
 
 
Tortillas
 

Ingredienser

 20 st

 

  • 8 dl vetemjöl 
  • 1 1/2 tsk bakpulver 
  • 1/2 tsk salt 
  • 1/2 dl olja 
  • 3 dl vatten
 
  1. Sikta samman mjöl, bakpulver och salt. Blanda ner olja och vatten. Rör tills en smidig deg bildats. 
  2. Täck över noga och låt stå svalt 1/2 timme. 
  3. Dela degen i 20 bitar (för 20 st) av en pingpongbolls storlek. Kavla varje degboll i lite mjöl tills den är 2-3 mm tjock. 
  4. Grädda i torr stekpanna på medelhög värme ett par minuter på varje sida. Lägg bröden under bakduk och ät så snart som möjligt.
  5. (Recept Ica)
  6.  
  7.  
  8.  
  9.  
    Kram//Erica

KycklingKebab

0 Läs mer >>
 
Att göra eget kebabkött är väldigt enkelt.
Jag har gjort mitt av älgfärs men annan färs funkar också.
 
4-500 g färs
kebabkrydda
salt
ev 1 ägg
 
Blanda färsen med kebabkrydda, salt o ev ägg.
(Man kan även strö kryddorna på den utplattade färsen)
Tryck ut färsen tunt, på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 200 grader varm ugn i ca 10 min.
När färsplattan kallnat , klipp el skär i bitar.
 
Bitarna kan nu  frysas och tillagas senare.
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
Kebabbåtar
2 port
 
2 smördegsplattor
grovt riven västerbottensost
kebabkött
majs
uppvispat ägg
 
sallad 
tomat
majs
röd lök
gurka
peperoni
kebabsåser
 
Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek.
Lägg på lite ost i botten.
På med lite majs och kebabkött,
Strö över lite mer ost.
Vik in smördegskanterna.
Pensla smördegskanterna med uppvispat ägg.
Grädda båtarna i 200 grader i ca 15-20 min.
Servera med grönsaker och såser.
 
 
Eller stek upp kebabbitarna och gör en Kebabtallrik med pommes!
 
 
 
 
 
Röd kebabsås
 
500 g krossade tomater
1 gul lök, finhackad
2 msk tomatpure
1 köttbuljongtärning 
1/2 dl vatten
0,5 tsk svartpeppar 
1 nypa socker
chilipeppar
 
Koka allt, Utom chilin i ca 20 min på svag värme.
Avsluta att krydda med chilipeppar till önskad hetta.
Kan serveras ljummen el kall.
 
 
 
 
Rosa kebabsås
 

3 creme fraiche
1/2 dl Fanta
1 tsk tomatpure
1 riven vitlöksklyfta 
1 krm cayennepeppar 
salt & peppar
Rör ihop allt och 'låt stå till sig' någon timme i kylen.
Vispas upp strax innan servering till lite rinnigare konsistens.
 
 
 
 
Vit kebabsås
 
1 dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1/2 msk aromat
1/2-1 msk citronpeppar
 
Rör ihop allt. Smaka av och tillsätt mer om det behövs av något .
Denna sås är god till allt, nästan.
Vill man kan man mosa ner fetaost.
 
 
Kram//Erica

Hemma gjord Kebab/Keb...

0 Läs mer >>
 
 

Ca 10 portioner
1 kg vitkål
3 grovt rivna morötter
En halv purjolök eller en rödlök
1-2paprika

Dressing:
1,5 dl vitvinsvinäger el ättiksprit
0,5 dl socker (du kan minska mängden om du vill mindre sötma)
0,5 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
1 msk salladskrydda el oregano

Ca 1 msk örtsalt eller salt 

Gör såhär:
Strimla alla grönsaker, gärna i matberedare eller med mandolin. Lägg alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp under omrörning. Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda allting. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt eller vinäger. Låt stå i kylen några timmar innan servering. Salladen håller sig i kylen i ca 2-3 veckor.

Kram//Erica

Veckosallad

0 Läs mer >>
Någon gång per år blir man langossugen.
Och oftas är det ju ingen festival just när suget kommer.
Så igår gjorde vi hemmalangos.
Riktigt gott.
 
När vi nu bara är två i vårat hushåll så minskade jag receptet.
Sen hade jag överblivet potatismos som jag använde!
 
 
LANGOS
 

12 st langos
30 g färsk jäst
2 dl ljumen mjölk
1 tsk salt
2 kokta mosade potatisar
7 dl mjöl

Gör såhär:
Smula jästen i en bunke, rör ut den i mjölken. Tillsätt salt, potatis och mjöl och knåda degen smidig. Täck bunken med plast och låt jäsa i ca 45-60 min. Häll ut degen på mjölad bakbord och dela den i 12 bitar, forma till bollar och kavla till avlånga bröd, ca 15 cm långa. Lägg på mjölad bord eller bakduk. Hetta upp olja i en stekpanna/kastrull till 180 grader. Fritera 2 bröd i taget tills de blir gyllenbruna, ca 1-2 minut på varje sida. Låt rinna av på ett ugnsgaller eller på ett hushållspapper.

Pensla dom med smält smör med en pressad vitlöksklyfta i.
 
Vi toppade våra langos med:
riven västerbottensost
skalade räkor
rödlök
creme fraiche
Kalix löjrom
 
  
 
 
Kram//Erica

Langos

0 Läs mer >>
 
Kycklingsoppa med ädelost
4 port
 
2  kycklingfiléer 
2 charlottenlökar
5 cm purjolök
1 vitlöksklyfta 
2 hönsbuljongtärningar
1 tsk timjan, torkad
8 dl vatten
broccolie
1/2 tub ädelost
ev glasnudlar
smör
 
Skär kycklingen i småa tärningar, finhacka lök, purjo och vitlök.
Stek allt i smör i en rymlig kastrull.
I med vatten, buljongtärning, timjan.
Koka i ca 10 min.
I med broccolin, ädelosten o dom blötlagda glasnudlarna. Rör om tills ädelosten smält, broccolin blivit varm. 
 Servera.
 
Bjöd på stekta äggdoppade frallor till.
( vispa ihop 1 ägg med lite mjölk i en djuptallrik, lägg fralla skivor i äggmjölken o låt dom suga åt sig,  stek dom sen i smör.)
 
 
Kram//Erica

Kycklingsoppa med äde...

0 Läs mer >>
När vi var i Stockholm i dec åt vi Fläskfile, pommes och bea på en restaurang.
Pommesen hade kryddats med ett gott grönt salt.
Så nu testade jag göra likadan rätt hemma, o det blev minst lika gott.
 
Dragon & Persiljesalt
 
1 msk torkad dragon
1 msk torkad persilja
1 msk salt
Mortla tills örterna är finfin fördelade.
Salta dina pommes
 
Förvara ditt salt i en burk.
 
 
 
Saltet är en bra gåbortpresent 
 
 
Kram//Erica

Dragon&Persiljesalt