0 Läs mer >>
 
 
 
Valborgsmässotårta.
Enkelt att göra, men effektfull.
Det svåra var att hitta hårda karameller/klubbor i eldfärger.
Sen kan man ju dekorera vilken kaka som helst.
 
Jag började göra 'elden'.
Krossa godisarna, jag hittade klubbor i gult, orange och rött. Dom krossade jag i morteln.
Sen gjorde jag två högar på ett bakplåtspapper och så smälte jag det i ugnen.
Ca 150 grader i 8-15 min.
Man får akta noga så det inte blir bränt.
Ta ut och låt svalna.
Bryt sen i bitar.
Dekorera kakan.
Jag hade ett batteridrivet värmeljus.
 
Jag bakade min Punchtårta.
Tyckte att punchgrädden skulle passa bra som smutsig snö, vi bor ju iaf i Norrland så några snöhögar finns faktiskt kvar.
 
 
 
PUNCHTÅRTA
 
3 ägg
3 dl socker
2 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 msk cacao
2 1/4 dl mjölk
2 1/2 dl mjöl
 
vispa ägg och socker pösigt
blanda ner mjölken
sikta ner de torra ingredienserna
häll smeten i en smord och bröad rund form
grädda i 175 grader i 40-45 min
kolla med sticka, den tar lite tid att bli klar
 
koka en ´glasyr´ medans kakan gräddas
75 g smör
1 dl kaffe
3 msk florsocker
3 tsk vaniljsocker
 
stjälp upp den färdiga kakan
häll den varma glasyren över den varma kakan
låt kallna
 
vispa 3 dl grädde & krossa ner 3 punchflaskor i grädden( är svårt hitta punchflaskor i butik, men jag länsar punchgodisar i lösviktsgodishyllan, tar minst 10 godisar som jag krossar innan jag vispar)
bred punchgrädden över kakan (eller servera den bredvid)
Kolla fler tips hos tipsochtrix
 
Kram//Erica

Valborgsmässotårta...

0 Läs mer >>
 
 
 
OXFILE PROVENCALE
 
4 port
 
800 g putsad oxfilé
olja och smör till stekning
 
Vitlökssmör:
6 vitlöksklyftor
100 g mjukt smör
2 msk finhackad bladpersilja
worcestershiresås
salt och peppar
 
 
Sätt ugnen på 125°. Bryn oxfilén runtom i smör, salta och peppra. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen och lägg köttet i en ugnssäker form. Stek i ugnen till en innertemperatur på 55°, det tar 20–25 minuter. Ta ut och låt vila 10 minuter före servering. Under tiden, skala och krossa 6 av vitlöksklyftorna.
Blanda med 100 g smör och 2 msk persilja. Smaka av med worcestershiresås, salt och peppra.
Sätt på grillelementet i ugnen. Skiva oxfilén och lägg upp på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra.
Fördela vitlökssmöret över köttet. Ställ in fatet under grillen ett par minuter så att smöret smälter ned över köttet.
 
Kram//Erica
 

Oxfile Provencale

0 Läs mer >>
 
CITRONBISKVIER i långpanna
 
Biskvibotten: 500 g grovt riven mandelmassa
3 äggvitor
1 dl socker
 
Smörkräm:, 300 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
1 dl lemoncurd
1 citron, fint rivet skal och saft
1 msk vaniljsocker
1 äggula
 
Garnering: 300 g vit choklad
1 dl vispgrädde
rivet skal från 1 citron
 
Klä en form , 30x25 , med bakplåtspapper.
Riv mandelmassan och blanda den med socker och äggvita.
Rör till en slät och krämig smet.
Bred ut smeten på plåten.
Grädda botten i 175 grader i ca 15-20 min.
Låt svalna helt.
 
Smörkräm: Vispa alla ingredienser till en fluffig smörkräm.
Vispa i ca 15 min.
Bred smörkrämen på den kalla biskvibotten.
Ställ in i kylen el frysen Medans garneringen görs.
 
Garnering/Ganache: Finhacka chokladen fint.
Koka upp grädden. 
Ta kastrullen från plattan och blanda ner den hackade chokladen.
Rör till en slät Ganache.
Låt svalna och tjockna en aning innan den breds över den kalla kakan.
Riv citronskal över, skär sen i rutor.
 
 
Kram//Erica

Citronbiskvi i lån...

0 Läs mer >>
Citronsockerkaka med vallmofrön
 
ca 8-10 skivor
 
150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
3 ägg
rivet skal och saft från 1 citron
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2-3 msk blåa vallmofrön
 
Ugn 175 grader, ca 45 min
 
Rör smör och socker pösigt.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga mellan varje ägg.
Rör ner fint rivet citronskal och saft.
Sikta ner mjöl och bakpulver under omrörning.
Sist i med vallmofröna.
Häll smeten i en smord och bröad rund form, ca 1 1/2 liter.
Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader i ca 45 grader.
Pröva med en sticka.
Låt den färdiga kakan svalna något i formen, innan den stjälps upp.
 
 
 
 
Kram//Erica

Citronsockerkaka m...

0 Läs mer >>
Att kunna äta upp förpackningen är ju toppentoppen och väldigt miljömässigt.
Sen att servera bakverk i en glasstrut är ju väldigt trevligt Och gott.
Jag serverade min prinsesstårta i hemmagjorda glassrån, Vill du också baka egna glasstrutar så sök på Kröllebölle bland mina recept.
 
Jag har ju spenderat en tid hos mamma i Tärnaby så mina fjällrötter speglas lite i bilder och dekoration.
Just i dessa påsktider  gör ju alla gula kycklingar men min Prinsesstårta fick en fjällripa.
 
Kom i håg att äter ni ute i naturen, ta med skräpet hem, har sett så många skräckexempel på rastplatser....
 
 
 
 
 
Prinsesstårta i glassrån
 
rån 
rulltårta med hallonsylt
glasskräm
marsipan
 
Glasskräm: 2 dl mjölk vispas ihop med 5 msk kallrörd marsanpulver.
Låt svälla en stund.
Vispa 2,5 dl grädde med 1 krm vaniljpulver.
Blanda ner marzankrämen i grädden .
Fyll krämen i en spritspåse, blir lättare så.
 
Montering: spritsa lite glasskräm i botten av struten.
Skär en rulltårtskiva och dela den tvärs över och stoppa ner den och fyll på med glasskräm runt om rulltärtan och på.
Så täcker du toppen med marsipanlock.
Garnera med valfri figur el ros.
Mina fick en ripa.
 
 
Kram//Erica
 

Prinsesstårta i strut

0 Läs mer >>
Röror är alltid gott på buffébordet.
Denna är gjord på Vindelrökt skinka Som är väldigt god i smak.
 
 
 
Skinkröra
 
150 gram fint tärnad skinka
200 g färskost
1 dl creme fraiche
1 msk majonäs
1 msk riven pepparrot
1-2 tsk senap
grovt riven västerbottensost, typ 1/2 dl
1 finhackat äpple
svartpeppar
gräslök
Blanda ihop allt och smaka av, smakar de gott är det klart!
 
Kram//Erica

Skinkröra

1 Läs mer >>
Påsken är här och den spenderas hemma hos mamma i Tärnabyfjällen. 
Klart man försöker fota med naturen som bakgrund ! 
Igår serverades Gubbröra med äggstra glada ägg.
 
Gubbröra
 
4-6 port
 
1/2 finhackad rödlök
1 burk ansjovisfilé (125g)
2 hårdkokta ägg
gräslök
dill
1/2-1 dl creme fraiche
2-3 msk majonäs
1/2 dl grovt riven västerbottenost
några varv med pepparkvarnen
 
Koka äggen ( koka några xtra till garneringen)låt svalna innan de hackas.
Rör ihop alla ingredienser.
Smaka av.
Servera.
 
Dom glada äggen är hårdkokta ägg som skalats.
Fötter och ben är utskurna av morot.
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Gubbröra med äggst...

0 Läs mer >>
Å så har jag testat baka glutenfria Rullrån med en vän, det gick väldigt bta och rånen blev möra.
Gillar mitt elektriska rånjärn.
 
 

Glutenfria rullrån 

Vispa ihop:
1 medelstort ägg och
1,5 dl socker och
1 tsk vaniljsocker
Blanda i en annan bunke:
2 dl glutenfritt mjöl ( jag använde Finax mjölmix)
1 1/2 dl potatismjöl
1 tsk hjorthornssalt
Rör ner blandningen i äggsmeten
Blanda ihop:
1 1/2 dl smält smör och
3 dl vatten
Häll hälften av smöret/vattnet i smeten och vispa tills den är en jämn smet. Tillsätt resten av smöret /vattnet och rör lite mer.

Värm järnet.Häll i 1 msk smet, tryck igen locket och grädda tills rånet är ljusbrunt. det går fort . Rulla snabbt rånet till en rulle, finns enkom Rullrånspinne.Låt kallna på galler. Förvaras i en tät burk så de inte mjuknar. Vill du göra korgar så lägg de varma rånen på upp och ner-vända dricksglas, vill du ha strutar lägg rånet platt på arbetsbänken och rulla ihop i form av en strut.

 
 
Kram//Erica 

Rullrån glutenfria

0 Läs mer >>
Igår mös jag på Fikaholmen på ett renskinn och i min snösoffa.
Till lunch gräddade jag Krabbelurer över öppen eld i solskenet.
Mat är ju aldrig så god som ute.
Kokkaffe, grädde och hjortron serverades till.
När jag hade stekt klart och skulle börja äta fick jag matgäst, så kul att min faster kom förbi på skidor och att jag fick skämma bort henne lite! 
 
Krabbelursmeten gjorde jag hemma och hällde i en petflaska.
Toppenbra att ta med smet i flaska, lätt att hälla ut smet vid gräddning.
 
 
 
 
 
KRABBELURER
4 1/2 dl mjöl
(1 dl socker)
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
2 ägg
Vispa ihop till en slät smet
Låt vila 30 min i kylen eller i ryggsäcken
Stek i smör
4-5 st klickar smet i stekpannan
 
 
Jag serverade krabbelurerna med grädde och hjortronsylt, men man kan vända dom i socker och kanel.
Kan tänka mig att dom även blir goda med kardemumma i smeten och serveras med mandelmassgrädde!  
Ja krabbelurer smakar gott även inne!
 
Kram//Erica

Krabbelurer

0 Läs mer >>
Gula Kakan
en långpanna
 
4 ägg
4 dl socker
3 dl mjölk
400 g smält smör
7 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1/2 flaska cedro citron el bittermandelolja
12 droppar gul karamellfärg
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda ner övriga ingredienser
Häll smeten i smörad och bröad långpanna
Grädda i 175 -200 grader i 20-25 min
 
Glasyr: 4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk smält smör
4 msk kallt kaffe
 
strössel
Jag hade bittermandelolja idag, blev ju lite mazarinstuk över kakan.
 
Välj karamellfärg efter tid på året, röd till jul, grön till sant Patriks day😎, gul påsk osv.
 
 
 
W
 
 
 
Kram//Erica

Gula kakan

0 Läs mer >>
 
KUBBAR
ca 50 st
200 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 dl mjölk el fil
8 dl mjöl
4 tsk bakpulver
några droppar bittermandel
 
Rör smör och socker pösigt med elvispen.
Rör ner de övriga ingredienserna.
Rulla bollar som doppas i pärlsocker.
Gräddas i ca 8 min i 225 grader varm ugn.
 
Kram//Erica 

Kubbar