Fläskfilégryta med Ri...
Kålpuddingslimpa med ...
Laxkotlett med dillpe...
Tonfiskröra
Vitkålsgratäng
Inlagda Körsbärstomat...
Kaffeost
Rimmad Sej /Torsk på ...
- 1 kg blandfärs elller 1/2 kg nöt &1/2 kg fläskfärs
- 1 st gul lök
- 2 dl grädde
- 1/2 dl + 2 msk ströbröd ( jag hade glutenfritt ströbröd)
- 1 st ägg
- 1/2 msk Grillkrydda eller mer
- 1 msk kalvfond (bong)
- Knappt 1/2 krm malen kryddpeppar
- Salt ev peppar
- Fett till stekning
Lök skysås
- 3 st gul lök
- 5 dl vatten
- 3 msk Kikkoman soja
- 1/2 - 1 tsk flytande honung
- peppar och salt
- Blanda grädde och ströbröd, ställ åt sidan och låt svälla ca 20 -30 min.
- Skiva och hacka en lök, eller riv löken på rivjärnets grova sida, till färsen.
- Blanda samman alla ingredienser till biffarna när smeten är klar smaksätt med grillkrydda, kalvfond , malen kryddpeppar och salt. ( smaka gärna av färsen)
- Forma till biffar och stek snabbt båda sidor i lite fett på hög värme så att de får stekyta. De ska inte steka för länge för då bli de tillagade. Lägg ut dem i en ugnsfast form (30 x 25 cm )och ställ åt sidan. Det gör inget om de ligger något på varandra.
- Skiva resten av löken i strimlor och stek i köttsaften från biffarna tills löken fått lite lagom med färg.
- Häll på vatten och smaksätt med soja, flytande honung, lite salt och peppar. Koka upp och låt små puttra på svag värme ca 10 min så att löken sätter smak på vätskan.
- Häll lök skyn över biffarna och fördela löken jämnt över. Sätt in i ugn näst nederst 175 grader i 20 - 30 min beroende på ugn.
Pannbiff med lök i ug...
Apelsinkrokantglass
Skala tunna remsor från en citron, försök att bara få med det gula, annars blir det beskt.
Lägg citronskal, socker och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sedan puttra i 3-4 min, tills sockret löses upp.
Låt sirapen svalna.
Pressa 4-5 citroner, sila av citronsaften och kasta bort eventuellt fruktkött.
Blanda citronsaften med sirapen.
Sila av en gång till och lägg i en ren behållare och förvara i kylen upp till 1 månad.
Använd sirapen som ett koncentrat att späda ut drinkar med, med vatten till saft mm mm
Citronsirap
Currysås, kall
En knippa persilja (500g)
1 liten rödlök
3 stora tomater eller 6-8 coctailtomater
1-3 citroner
(2 msk torr mynta)
1/2-1 dl finmalen bulgur
1/2 dl god olivolja
Salt
Gör så här:
Skölj persiljan noga. Hacka den rätt fint.
Hacka löken och tomaterna. Blanda allt i en skål, tillsätt citronsaft, mynta, bulgur och olivolja. Tillsätt knappt 1 dl bulgur, vätskan ska ju räcka att göra den mjuk.Smaka av med salt.
Låt stå tills bulguren mjuknat.
Tabbouleh
Glöggkött
- 1/2 vitkålshuvud
- 3-4 msk smör att steka i
- 4 msk sirap
- 1 gul lök
- 400 g blandfärs
- 500 g risgröt
- 2 ägg
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 1 msk kalvfond
- ev 2 msk smör att ringla över och lite sirap