0 Läs mer >>
Fick lite köttfärs över igår när jag gjorde Kålpuddingslimpa.
Då passade det ju bra göra ett gäng köttbullar att ha på lut i frysen.
Denna variant är en snabbvariant och enbart tre ingredienser.
Typ snabbmat.
 
Köttbullar
 
500 g nötfärs
1 liten burk creme fraiche
1 påse Fransk löksoppa ( pulver)
 
Rör creme fraoch med fransk löksoppspulvret.
Låt det stå och svälla i ca 20 min.
Blanda i färsen.
Rör om och blanda väl.
Rulla köttbullar och lägg på en ugnsplåt.
Grädda i 175 grader i 20-30 min.
 
 
Kram//Erica

Enkla Köttbullar

0 Läs mer >>
 
När man bara är två i hushållet är ju det mesta man köper för mycket.
Köpte en fläskfile inför förra helgen för att grilla.
Så halva fileen marinerades och grillades och den andra halvan fick bli en hittepågryta med kylskåpsrens.
Ibland behövs att kolla in vad som finns i kylen och behöver användas innan det blir förstörda råvaror.
#intekastamat
 
Fläskfilegryta
 
1/2 fläskfile
1/2 pkt bacon
1 gul lök
ca 10 st purjolök
1 gul paprika
1 morot
1 dl förvällda kantareller
1 msk tomatpuré 
olivolja
1 tsk vegeta
1 msk kalvfond
creme fraiche
salt &peppar
 
riscossa
parmesan
 
Stek strimlad bacon, finhackad lök, purjolök, hackad paprika, kantareller,grovt riven morot i lite olja.
Striimla fläskfilen och kasta ner i grytan.
Stek tills allt fått fin färg.
Rör i tomatpurén.
Krydda med vegeta, kalvfond, salt och peppar.
Rör ner creme fraiche.
Låt puttra en stund.
Smaka av och krydda mer om det behövs.
Servera grytan med riscossa eller annan pasta eller ris.
Strö över fint riven parmesan.
 
Kram//Erica

Fläskfilégryta med Ri...

0 Läs mer >>
Ibland gör man en gammal beprövad rätt i en annan form.
Idag gjorde jag kålpuddingen i en limpform.
Gott blev det iaf med en god gräddsås, pressgurka, potatis och lingonsylt.
När husmanskosten är som bäst.
 
Kålpuddingslimpa med gräddsås
4-6 port
 
400 g nötfärs
200 g fläskfärs
2 ägg
500 g risgröt
1 msk kalvfond
salt&vitpeppar
1/4 vitkålshuvud
1 gul lök
1/2 dl sirap
smör
Skär vitkålen i småa bitar och finhacka löken.
Stek kål och lök på medelvärme i smör.
Kålen ska mjukna och knappt få någon färg, ringla över sirap och salta lite.
Låt svalna.
Blanda färs, risgröt, ägg, kalvfond, kål/lök och salt och vitpeppar.
Blanda allt väl och forma till en limpa.
Lägg limpan på en plåt och grädda i 175-200 grader i 30-40 min.
 
Koka under tiden en Gräddsås
2 1/2 dl grädde
1 dl standard mjölk
2 lagerblad
1/2 gul lök
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning el 1 msk kalvfond
1 tsk timjan
1/2 msk ljus sirap
soja ( bara för färgens skull)
maizenaredning
salt 
vitpeppar
smör
 
Börja med att hacka löken och stek den i smör i en kastrull.
Tillsätt vatten, buljongtärningen, lagerblad och timjan, låt det koka upp.
Tillsätt grädde, mjölk, soja, sirap, salt , vitpeppar och lite maizenaredning.
Koka upp.
Låt såsen stå och vila i ca 30 min.
Sila av och koka upp innan servering.
 
 
 
Pressgurka
 
1 gurka 
 
Lag: 3 krm salt
2 msk ättiksprit
4 msk socker
1 dl vatten
persilja
 
Blanda lagen, rör tills salt och sockret löst sig.
Hyvla gurkan i tunna skivor med en osthyvel el mandolin.  
Blanda runt och låt stå en stund innan servering.
 
Kram//Erica

Kålpuddingslimpa med ...

0 Läs mer >>
 
Sambon kom hem med en lagomt stor lax från en fisketur i älven.
Så då var det ju läge att äta färsk fisk.
Laxkotletter blev det denna gång.
Bliden är ju inte så färggrann, för laxen som man får när man fiskar är ju inte lika röd som den man köper.
Men kan säga att denna färglösa mat hade iaf väldigt god smak!
 
Jag hade tanken på att göra en varm gräddig dillsås, men dillen i frysen var slut.
Men då kom jag ihåg att i sommar hade jag ju gjort Dillpesto och fryst ner i kuber! 
Så de fick hamna i gräddsåsen.
 
Laxkottletter med gräddig dillpestosås.
2 port
 
2 laxkotletter ( ca 1-1 1/2 cm tjocka laxkotletter)
salt
citronpeppar
smör
 
2- 3dl grädde
3 kuber av fryst dillpesto ( recept längre ner)
 
Slå på ugnen på 175-200 grader.
Salta och citronpeppra laxkotletterna och stek i smör, typ 3 minuter på varje sida.
Lägg kotletterna i en liten ugnsform, lägg lite smör på varje kotlett.
Stoppa in formen med laxen i varm ugn.
Låt fisken gå klart i ugnen, tror jag körde 15 min.
 
Såsen: Häll grädden i stekpannan ( smör o smakerna från då du stekte fisken ska ju vara kvar).
Koka ihop grädden lite.
Lågg i dillpestokuberna i den varma grädden.
Slå av plattan.
Låt dillpeston smälta ner.
Servera lax, kokt potatis, dillpestosås, rivna morötter och tunnbröd.
 
 
 
Dillpesto
 
1 kruka dill
1/2 -1 dl solroskärnor
1 dl fint riven parmesan
1-2 msk vitvinsvinäger
1 dl olja
ev 1 msk vatten 
salt & vitpeppar
Mixa allt till en pesto. 
 
Kram//Erica

Laxkotlett med dillpe...

0 Läs mer >>
Ibland blir man sugen på något krämigt och gott i en smörgås.
Och i detta höstrusk var det för många ute på stan för att det skulle kännas trevligt pressa in sig på ett kafé.
Så det blev en fylld baguette hemma.
 
Jag tog det som fanns hemma.
 
Tonfiskröra.
2 kokta ägg
1/2 rödlök
ca 10 cm purjolök
1 burk tonfisk, jag hade i olja
1 liten burk med majs
1/2 röd paprika
1/2 äpple
1 liten burk creme fraich 
majonäs
ketchup
shiraschasås
salt, peppar
Skala, hacka, blanda och smaka av.
 
Smöra ett gott bröd, lägg lite sallad och på med röran.
( god röra även till en bakad potatis)
Ät och njut.
 
 
 
Kram//Erica

Tonfiskröra

0 Läs mer >>
Ibland blir man så less på potatis, ris och pasta.
Så var det igår, då blev det en Vitkålsgratäng. 
Och den är ju så god. 
 
 
Vitkålsgratäng
 
5 portioner
 
1 vitkålshuvud, ca 2 liter hackade i bitar
1 gul lök
10 cm purjolök 
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
150 g riven ost
salt, peppar ev lite chilifllingor
smör
 
Hacka vitkål, lök och purjolök.
Stek i en stekpanna med smör.
Bryn tills kålen vattnat ur sig och blivit mjuka.
Häll över grädden och pressa i vitlöken.
Koka ihop några minuter tills grädden kokat in.
Salta o peppra, blanda i lite ost och häll kålen i en ugnsform.
Toppa med resten av osten.
In i ugnen, 225 grader i 20-25 min.
 
Kram//Erica

Vitkålsgratäng

0 Läs mer >>
 
Jag är en älskare av picklade grönsaker, lök och nu även tomater.
Pizzasallad, vackosallad, picklad rödlök och squash är mina favoriter.
 
Inlagda körsbärstomater
 
1/2 kg körsbärstomater i blandade färger
 
Lag: 2 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
1 dl socker
1/2 tsk salt
1 vitlöksklyfta
1 msk svartpepparkorn
2 lagerblad
färsk rosmarin
 
Väl rengjorda burkar.
 
Koka samtliga ingredienserna till lagen i en gryta.
Rör tills sockret löst sig ordentligt.
Skölj tomaterna.
Lägg ner tomaterna i lagen och låt koka upp igen.
Häll tomaterna och den varma lagen i en burk.
Stäng locket och låt svalna.
Förvara i kylskåp.
 
Kram//Erica

Inlagda Körsbärstomat...

0 Läs mer >>
 
Ja jag vet att för vissa av er låter detta konstigt! 
Men i Tärnaby där jag är född är detta väldigt vanligt, en delikatess.
Har man även torkat ren/älgkött och få karva torrkött och tärna ner kaffeost i en kopp och så hälla på rykande varmt nykokt kaffe, ja då är man hemma.
( kaffet sen kastar jag, det blir för salt)
 
 
 
Ju färskare mjölk desto bättre, och kan du få mjölk från en mjölkbonde är det ju de bästa.
Men gör din ost med den fetaste mjölk du hittar.
 
Kaffeost
 
6 liter mjölk 3%
1 dl grädde
5-6 tsk ostlöpe
2 tsk salt
 
Värm mjölken och grädden till 37 grader.
Ta grytan från plattan och rör ner ostlöpen.
Låt den stå minst 30 min.
Skär ostmassan till småa kuber.
Häll massan i en finmaskigt durkslag eller i en silduk.
Låt nu vasslen rinna av, gärna i nån timme.
Hjälp till att vasslen rinner bort , lägg gärna en assiett m tyngd på osten.i
Klar att äta som den är, i kaffe eller om du vill grädda den som är vanligt i Tornedalen och iaf norra Finland.
Kolla längre ner....
 
Osten går att frysa.
Låt den sakta tina i kylen, inlindad i bakplåtspapper och hushållspapper. 
 
 
Gräddad kaffeost
 
När kaffeosten  har runnit av i nån timme,lägg den i en ugnsform, jag hade en gjutjärnsstekpanna.
Slå på grillen i ugnen.
Grädda tills osten fått fin yta.
Jag vände på osten och gräddade även den andra sidan.
Om det tränger ut vassla/vätska, häll av den. 
Skär i bitar och njut av osten som den är el i kaffet.
 
 
 
Kram//Erica

Kaffeost

0 Läs mer >>
 
Förra helgen tömde vi frysen i husvagnen och där hade vi ett paket sej.
Så då blev det att tillreda den på grillen i ett foliepaket, fast det går lika bra i ugnen och gärna laga denna rätt med torsk.
 
Jag började med att rimma den tinade fisken fisken.
 
Blanda 1 dl salt med 1 liter vatten.
Rör tills saltet löst sig i vattnet.
Lägg i fisken och låt den ligga i 20-30 min.
Ta upp fisken och låt den ligga på hushållspapper, klappa den torr.
 
 
300 g körsbärstomater i olika färger
2 scarlottenlökar
2 klyftor vitlök
2 morötter
2-3 vårlökar
3 msk olivolja el flytande smör
citronpeppar
2-3 msk sherry
 
Ta fram en lagom stor ugnsform eller ta dubbla ark med aluminiumfolie( om den ska ligga på grillen)
Dela tomaterna och lägg i formen, finhacka lökarna, riv morötterna grovt.
Ringla över olivolja eller smör.
Lägg på sej eller torsken, häll över sherryn, strö citronpeppar över fisken och ev lite smör.
Ugnsformen stoppas nu in i ugnen på 175 grader ( gärna med ett folie över så den ångas) i ca 20-25 min.
 
Ska du tillaga på grillen tar du ett till dubbelvikt aluminiumfolie och lägger över fisken och så rullar du ihop kanterna tills du har ett tätt paket.
Gör ett litet hål i mitten av paketet.
Nu är det klart slänga paketet på varm grill, ca 15-20 min
 
Servera med potatis och rivna morötter.
 
Serverade också en räkröra, skalade räkor, creme fraiche, majonäs, vårlök, dill.
 
Kram//Erica

Rimmad Sej /Torsk på ...

0 Läs mer >>
Ugnen är ett bra hjälpmedel när mycke mat ska lagas. 
Hade en dag när mycke mat lagades och många matlådor gjordes.
Dessa saftiga pannbiffar med lök fick gå klart i ugnen och blev väldigt goda.
 
SAFTIGA PANNBIFFAR MED LÖK I UGNEN
 
  • 1 kg blandfärs elller 1/2 kg nöt &1/2 kg fläskfärs
  • 1 st gul lök
  • 2 dl grädde
  • 1/2 dl + 2 msk ströbröd ( jag hade glutenfritt ströbröd)
  • 1 st ägg
  • 1/2 msk Grillkrydda eller mer
  • 1 msk kalvfond (bong)
  • Knappt 1/2 krm malen kryddpeppar
  • Salt ev peppar
  • Fett till stekning

Lök skysås 

  • 3 st gul lök
  • 5 dl vatten
  • 3 msk Kikkoman soja
  • 1/2 - 1 tsk flytande honung
  • peppar och salt
  1. Blanda grädde och ströbröd, ställ åt sidan och låt svälla ca 20 -30 min.
  2. Skiva och hacka en lök, eller riv löken på rivjärnets grova sida,  till färsen.
  3. Blanda samman alla ingredienser till biffarna när smeten är klar smaksätt med grillkrydda, kalvfond , malen kryddpeppar och salt. ( smaka gärna av färsen)
  4. Forma till biffar och stek snabbt båda sidor i lite fett på hög värme så att de får stekyta. De ska inte steka för länge för då bli de tillagade. Lägg ut dem i en ugnsfast form (30 x 25 cm )och ställ åt sidan. Det gör inget om de ligger något på varandra.
  5. Skiva resten av löken i strimlor och stek i köttsaften från biffarna tills löken fått lite lagom med färg.
  6. Häll på vatten och smaksätt med soja, flytande honung, lite salt och peppar. Koka upp och låt små puttra på svag värme ca 10 min så att löken sätter smak på vätskan.
  7. Häll lök skyn över biffarna och fördela löken jämnt över. Sätt in i ugn näst nederst 175 grader i 20 - 30 min beroende på ugn.
 
  1.  
     Kram//Erica

Pannbiff med lök i ug...

0 Läs mer >>
Denna glass är ju oerhört enkel att göra.
Och smaksättningen väljer man ju hur man vill och vad man tycker är gott.
Denna fick smak av apelsin, nästa gång ska jag hacka ner brända mandlar i smeten, note to My self!
 
 
5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
2 apelsiner
1 msk vaniljsocker el frön från en vaniljstång
 
1 stor MarabouApelsinkrokant
 
Vispa grädden.
Vänd ner den kondenserade mjölken med en slickepott.
Tvätta apelsinerna noga, riv skalet fint ner i smeten, tillsätt vaniljen.
Rör om så allt blandas.
Nu gjorde jag ju portionsglas men man kan med fördel plasta in en avlång form och frysa in den i den.
Hacka el smält lite av chokladen och rör ner i halvfrusen glass.
Lägg plastfilm över och låt stå i frysen ca 6 tim innan servering.
Jag valde att dekorera min glasskupol innan servering med smält apelsinkrokantchoklad.
Jag tog ut en rundel ( som var lika stor som min kupolglass) av min saftiga chokladkaka som botten till glassen(recept finns på bloggen.)
 
 
Min form är köpt på lyckasmedmat.se
 
 
 
Kram//Erica

Apelsinkrokantglass

0 Läs mer >>
 
3 dl socker
2 1/2 dl vatten
saft från 4-5 citroner 
skal från 1 citron


Skala tunna remsor från en citron, försök att bara få med det gula, annars blir det beskt.

Lägg citronskal, socker och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sedan puttra i 3-4 min, tills sockret löses upp.

Låt sirapen svalna.

Pressa 4-5 citroner, sila av citronsaften och kasta bort eventuellt fruktkött.

Blanda citronsaften med sirapen.

Sila av en gång till och lägg i en ren behållare och förvara i kylen upp till 1 månad.

Använd sirapen som ett koncentrat att späda ut drinkar med, med vatten till saft mm mm

 
Kram//Erica 

Citronsirap

0 Läs mer >>
 
Ibland när man får lite rester över, är det tillfället bra att göra en matig sallad.
Hade lite grillad kyckling, färdigkokt pasta i kylen. Sen var det ju bara att hacka ner och blanda de grönsaker som fanns hemma, och att steka lite bacon.
Mumsig matig sallad.
sallad
gurka
majs
fetaost
tomat
 
Blandade till en enkel Kall Currysås.
1 port
 
Knappt 1/2 dl creme fraiche
1-2 msk majonäs
curry
gurkmeja ( mest för färgen)
en dutt flytande honung
salt & peppar
Rör ihop allt
Låt gärna stå en stund så smaken utvecklas.
Kram//Erica

Currysås, kall

0 Läs mer >>
 
 
Fick tips om att när man gör en Taboulleh, tillsätt okokt burgur och låt de svälla sig klart i den vätska som finns.
Så igår blev det att testa.
Man får passa på att göra denna när persiljan frodas i krukan .
 

En knippa persilja (500g)
1 liten rödlök
3 stora tomater eller  6-8 coctailtomater
1-3 citroner
(2 msk torr mynta)
1/2-1 dl finmalen bulgur
1/2 dl god olivolja
Salt

Gör så här:
Skölj persiljan noga. Hacka den rätt fint.
Hacka löken och tomaterna. Blanda allt i en skål, tillsätt citronsaft, mynta, bulgur och olivolja. Tillsätt knappt 1 dl bulgur, vätskan ska ju räcka att göra den mjuk.Smaka av med salt.

Låt stå tills bulguren mjuknat.

 
 
Kram//Erica 

Tabbouleh

0 Läs mer >>
Hittade en bortglömd öppnad, men felfri, glögg i skåpet.
Vad passar det att göra en höstruggig måndag om inte Glöggkött.
Idag blir det på skinkstek som jag köpt på mig förra veckan då de var på xtrapris.
Har även gjort denna rätt på ytterfilé som blev super.
 
GLÖGGKÖTT
 
1,5-2 kg kött , idag på skinkstek, testa gärna med fläskytterfilé 
1 stor gul lök (klyfta den)
1 morot
1-2 dl glögg
1 dl soya
1 tsk timjan
5-6 svartpepparkorn
ev 5-6 enbär
2 hönsbuljongtärningar
3 dl vatten
Bryn köttets sidor lite först i gjutjärnsgrytan
Tillsätt alla ingredienser i grytan
Låt köttet stå och småputtra under lock tills köttet har en innertemp på ca 80 grader
Jag brukar räkna ca 1 timme per kg kött
Ta upp köttet och låt det vila i en form
Sila lite av lite av spadet för att göra såsen.
Tillsätt grädde och späd den tills du tycker att det smakar bra!
Skär köttet i tunna skivor och häll över den varma såsen på köttskivorna.
 
 
Kram//Erica

Glöggkött

0 Läs mer >>
 
När man gör klassiska kåldolmar blir det ju en hel del av vitkålshuvudet kvar.
Och jag sänker ju ner 'huvudet' i kokande saltat vatten för att lossa bladen till kåldolmarna, så resten av huvudet blir ju lite kokt. Så det passar ju fint göra Kålpudding. Så då har man några fler matlådor.
För denna mat går finfint att frysa.
 
Kålpudding 
ca 4 port
  • 1/2 vitkålshuvud
  • 3-4 msk smör att steka i 
  • 4 msk sirap
  • 1 gul lök
  • 400 g blandfärs
  • 500 g risgröt
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk kalvfond
  • ev 2 msk smör att ringla över och lite sirap
Skär kålhuvudet i små bitar, stek kålen i smör på medelvärme.
Kålen ska bli mjuk, inte få färg.
Ringla sirapen över kålen och stek en stund till, den ska bli mjuk.
Låt kallna.
Finhacka löken och stek den på medelvärme, ska bli mjuk inte få färg.
Blanda färs, gröt, ägg, salt, peppar och kalvfond.
Färssmeten ska vara lös.
Blanda i den stekta löken och blanda ner 2/3 av den stekta kålen.
Fyll en smörad ugnsform med smeten.
Strö över den resterande kålen.
Tryck till.
Ringla över lite sirapssmör på kålen.
In i 175 grader varm ugn i 45 min.
 
Kram//Erica

Kålpudding