Kaffeost

 
Ja jag vet att för vissa av er låter detta konstigt! 
Men i Tärnaby där jag är född är detta väldigt vanligt, en delikatess.
Har man även torkat ren/älgkött och få karva torrkött och tärna ner kaffeost i en kopp och så hälla på rykande varmt nykokt kaffe, ja då är man hemma.
( kaffet sen kastar jag, det blir för salt)
 
 
 
Ju färskare mjölk desto bättre, och kan du få mjölk från en mjölkbonde är det ju de bästa.
Men gör din ost med den fetaste mjölk du hittar.
 
Kaffeost
 
6 liter mjölk 3%
1 dl grädde
5-6 tsk ostlöpe
2 tsk salt
 
Värm mjölken och grädden till 37 grader.
Ta grytan från plattan och rör ner ostlöpen.
Låt den stå minst 30 min.
Skär ostmassan till småa kuber.
Häll massan i en finmaskigt durkslag eller i en silduk.
Låt nu vasslen rinna av, gärna i nån timme.
Hjälp till att vasslen rinner bort , lägg gärna en assiett m tyngd på osten.i
Klar att äta som den är, i kaffe eller om du vill grädda den som är vanligt i Tornedalen och iaf norra Finland.
Kolla längre ner....
 
Osten går att frysa.
Låt den sakta tina i kylen, inlindad i bakplåtspapper och hushållspapper. 
 
 
Gräddad kaffeost
 
När kaffeosten  har runnit av i nån timme,lägg den i en ugnsform, jag hade en gjutjärnsstekpanna.
Slå på grillen i ugnen.
Grädda tills osten fått fin yta.
Jag vände på osten och gräddade även den andra sidan.
Om det tränger ut vassla/vätska, häll av den. 
Skär i bitar och njut av osten som den är el i kaffet.
 
 
 
Kram//Erica

Kommentera här: