Kaffeost
![](https://cdn1.cdnme.se/4141736/8-3/img_9880_5f6c770c2a6b222781b811e0.jpg)
Ja jag vet att för vissa av er låter detta konstigt!
Men i Tärnaby där jag är född är detta väldigt vanligt, en delikatess.
Har man även torkat ren/älgkött och få karva torrkött och tärna ner kaffeost i en kopp och så hälla på rykande varmt nykokt kaffe, ja då är man hemma.
( kaffet sen kastar jag, det blir för salt)
![](https://cdn2.cdnme.se/4141736/8-3/img_9871_5f6c7801ddf2b3477867d2a3.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/4141736/8-3/img_9876_5f6c78202a6b2227a0a31734.jpg)
Men gör din ost med den fetaste mjölk du hittar.
Kaffeost
6 liter mjölk 3%
1 dl grädde
5-6 tsk ostlöpe
2 tsk salt
Värm mjölken och grädden till 37 grader.
Ta grytan från plattan och rör ner ostlöpen.
Låt den stå minst 30 min.
Skär ostmassan till småa kuber.
Häll massan i en finmaskigt durkslag eller i en silduk.
Låt nu vasslen rinna av, gärna i nån timme.
Hjälp till att vasslen rinner bort , lägg gärna en assiett m tyngd på osten.i
Klar att äta som den är, i kaffe eller om du vill grädda den som är vanligt i Tornedalen och iaf norra Finland.
Kolla längre ner....
Osten går att frysa.
Låt den sakta tina i kylen, inlindad i bakplåtspapper och hushållspapper.
![](https://cdn3.cdnme.se/4141736/8-3/24a263dc-fe03-44b4-98a4-a44dff90227a-19096-00000d94d32bcd4b_5f6c79abddf2b3478e4f6611.jpg)
Gräddad kaffeost
När kaffeosten har runnit av i nån timme,lägg den i en ugnsform, jag hade en gjutjärnsstekpanna.
Slå på grillen i ugnen.
Grädda tills osten fått fin yta.
Jag vände på osten och gräddade även den andra sidan.
Om det tränger ut vassla/vätska, häll av den.
Skär i bitar och njut av osten som den är el i kaffet.
![](https://cdn3.cdnme.se/4141736/8-3/d97d2c61-f05c-496c-b125-376fe30fd43b-19096-00000d94d6c1b700_5f6c79f1ddf2b3477d31a0ec.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/4141736/8-3/9de67dd7-edc8-4a3a-b6cc-c7cb96a7c84c-19096-00000d94bba8ecf4_5f6c7a0f2a6b2227c8b20355.jpg)
Kram//Erica