Brigadeiros
1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g
50 g smör
3 msk kakao
1 krm salt
Garnering: strössel
Häll den kondenserade mjölken , smör, kakao och salt i en kastrull.
Koka upp under ständig omrörning.
När det kokat upp, sänk värmen och låt puttra under omrörning.
Smeten ska tjockna, tar typ 5-8 min.
Låt smeten kallna i rumstemperatur i typ 2 timmar.
Forma kulor av smeten och rulla i strössel.
Jag la kulorna i ischokladformar.
Förvara kulorna i kylen, dom smakar bäst kalla.
Bressolakorgar med chevrecreme
Korgarna kan göras lite i förväg.
Är cirka 10 skivor bresaola i ett paket färdigskivade.
Lägg ner en och en skiva i en muffinsplåt, har du ingen kan man lägga i engångs aluminiumformar el mazarinformar.
Grädda i 200 grader varm ugn tills de blivit hårda ' chipskorgar' ca 15 min.
Ta ut och låt svalna.
Chevrekräm.
100 g chevre utan kant
1 dl creme fraiche.
salt/peppar
Mixa ost och creme fraiche till en slät kräm.
Smaka av med salt och peppar.
Parmachips med grönkålsröra
12 skivor Parmaskinka
Grönkålsröra: 150 g grönkål
1 msk olivolja
ca 140 g gräddädelost
1 dl creme fraiche
1 tsk honung
salt & peppar
lingon el granatäppelkärnor
Lägg parmaskinskivorna på en bakplåtspappersklädd plåt, lägg så det blir typ en liten skål.
Torka skinkskålarna i 150 grader varm ugn i ca 50 min.
Låt svalna.
Grönkålsröran: Ta bort de grova nerverna på grönkålen.
Hacka kålen fint.
Fräs kålen mjuk i oljan, peppra.
Låt svalna.
Smula ädelosten över kålen och rör ner creme fraichen. Smaka av, om det behövs salt.
Toppa chipsen med röran, strö över lite lingon el granatäppelkärnor.
Friterade Goyzastrutar m skagenröra
Strutarna kam man ju fritera innan.
Jag hade mina metallkoner, men man kan ju göra egna i folie.
Linda de färdiga goyzadegen runt struten. Fäst fast degskarven med vatten.
Fritera struten
Fyll struten med skagenröra. Jag hade köpt färdig som jag piffade till med grovt riven västerbottenost och lite cayennepeppar.
Råbiff
4 port
- ca 250 g oxfilé
- 1 schalottenlök
- olivolja
- flingsalt
- svartpeppar, nymald
blandade sesamfrön
tryffelmajonäs
Jag frös in köttbiten över natten och skar sen oxfilén i tunna skivor med en vass kniv.
Sen hackade jag skivorna till må små bitar.
Så finhackade jag en lite charlottenlök, blandade ner lökhacket med köttet, olivolja lite salt och några varv med svartpepparkvarnen.
Lägg upp råbiffen, strö över sesamfrön.
Servera Tryffelmajonäs till ( blanda majonäs med några droppar tryffelolja)
Stekta Mini Babybell med hjortron
Dubbelpanera de små ostarna.
Först i mjöl, sen i uppvispat ägg och sist i Panko.
Stek i smör tills de fått fin färg och blivit frasiga.
Servera direkt med hjortronsylt
Friterade Vårrulleblad med gravad lax
Urbenad och filéad gravad börting el annan fisk
Vårlök
Gurka
Blandade sesamfrön
Råa räkchips att fritera el vårrulleblad
Sås: creme fraiche
ketchup
srirachasås
svartpeppar
Börja med såsen.
Blanda ihop allt till en sås med den styrka och smak du tycker passar dig.
Proportioner är svårt att ange men ungefår till 1 dl creme fraiche, 3 msk ketchup, några droppar srirachasås, några varv m svartpeppar.
Fritera ca 3 räkchips per person.
Finhacka den urbenade och filéade fisken och blanda med fint strimlad vårlök och fina små kuber av färsk gurka.
Blanda lätt.
Montera rätten på tallrikarna.
Lägg upp fisk.
Strö över sesamfrön.
Spritsa lite sås över.
Lägg chipsen på sidan av tallriken och servera.
Hasselbackspotatis på mandel
Toppa med rom, lök och creme fraiche
Krustader med brieost och hjortron.
Skär småa bitar av brieost och lägg i krustaderna.
Värm krustaderna i micron tills brien börjar smälta.
Ta ut dom ur micron och toppa med hjortron el annan god marmelad.
Kram//Erica
Smårätter /Tapas /Dri...
I höstas plockade vi ju en hel del lingon.
Och jag var ju inspirerad av min mammas berättelse om Vattlingon/Vattulingon , vanlig efterrätt när hon var barn.
Lingonen åts med socker och grädde.
Att göra Vattulingonen var lätt,
Fyllde en stor burk med nyplockade rena bär , sen fyllde jag på med vatten.
Sen har denna burk stått sen i slutet på hösten,längst in i kylen.
Men det kändes inte som om att det skulle vara någon flashig nyårsefterrätt, så jag piffade till den lite.
Lingonpuck med kolasås
4 puckar
2 gelatinblad
1 dl vatten
1/2 dl socker ( ska ni inte ha söt kolasås som tillbehör, ta då 1 dl socker i lagen)
2 dl lingon ( funkar med frysta oxå)
2-3 msk gin ( jag använde ND mountin gin)
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
Koka upp vattnet och sockret så sockret smälter.
Dra kastrullenfrån plattan och lägg ner gelatinbladen.
Rör tills gelatinet löst upp sig, i med lingonen och ginen.
Häll upp i små skålar el som jag i en Silikonform som är små kupoler.
Låt den svalna lite innan du ställer in de i kylen.
Låt de stelna i några timmar.
Kan med fördel göra dessa dagen innan.
Kolasås
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull.
Koka upp och låt sen puttra några minuter.
Ta från plattan och rör ner vaniljsocker.
Serveras kall till lingonpuckarna.
En klick grädde till detta och nyårsdesserten är klar!
Kram//Erica
Lingonpuck med kolaså...
Key Lime Pie i glas
4 port
Krossa ca 8 digistivekex eller Marylandcockies som jag tog
Blanda: 1 burk sötad kondenserad mjölk
4 äggulor
1 dl färskpressad limejuice.
Blanda noga.
Varva kakkross och lime/äggkrämen i glas.
Låt stå några timmar i kylen, el över natten.
Vid servering toppas glasen med grädde.
Key Lime Pie i glas
Som att dricka en Citron/marängpaj, det låter väl inte helt fel eller?!?!?
1 drink
4 cl vanilj vodka
2 cl sockerlag ( koka 1 dl socker o 1 dl vatten, låt svalna)
2 cl citronsaft
2 msk Lemon curd
2 cl äggvita
maränger
is
Koka sockerlagen som får svalna.
Blanda vodka, sockerlag, citronsaft, lemon curd och äggvita m isbitar i en shaker.
( jag rörde ut curden m citronsaften först)
Skaka rejält.
Sila upp i ett glas.
Toppa med krossade maränger.
Kram//Erica
Citron /Marängpaj Coc...
Igår blev den på sista biten av julskinkan, några halvledsna grönsaker från kylen . Färgklicken på sidan är friterad grönkål och lingon.
Det blev allt annat än dåligt!
Det är gott när sambon längtar till han ska få äta rester till lunch på jobbet dagen efter.
Ja, mitt tema fest på rest fortsätter.
Skink och ostpaj
Pajdeg: 100 g rumsvarmt smör
3 dl mjöl
ev 1 msk vatten
Fyllning: skinka
1 paprika
purjolök
broccolie
3 ägg
3 dl grädde
salt & peppar
paprikapulver
3 dl riven ost ( jag hade västerbottenost och riven mozzarella)
smör
Börja med pajdegen. Nyp ihop smör, mjöl och ev vatten.
Tryck ut pajdegen i en pajform och Picka botten med en gaffel.
Förgrädda pajskalet i 175-200 grader i ca 15 min.
Medans skalet förgräddas gör du fyllningen.
Fyllning: Hacka skinkan, paprikan och purjolöken i småa bitar och stek i smör tillsammans med broccolin.
Krydda med paprikapulver, salt och peppar.
Vispa ihop ägg, grädde och osten.
Fyll skalet med skinkröran och häll äggoströran över.
Grädda i 175-200 grader i 40-45 min .( äggstanningen ska ha stannat i mitten av pajen, blir pajen för brun, täck med ett bakplåtspapper)
Ta ut den färdiga pajen ur ugnen och låt den få vila 5 min innan du börjar skära i den.
Servera pajen med en god sallad.
Jag hade lite grönkål i kylen som började se ledsen ut.
Så jag skar bort den grova nerven , skar i mindre bitar.
Stekte bitarna i olivolja i stekpanna, strödde flingsalt på. Lägg grönkålen på ett hushållspapper.
Några lingon på de.
Kram//Erica
Skink & ostpaj med br...
Som jag har sagt flera gånger så gillar jag Inte att slänga mat.
Så vi hade gravad lax över sen jul' och vi hann som aldrig äta upp den. Så den blev en liten form laxpudding.
Jag tycker det är gott, och till det äter jag gärna skirat smör och husmans.
4 port
900 g potatis
250-300 g gravad lax, skuren i tunna skivor
1 gul lök
dill
4 ågg
4 dl gräddmjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
smör
panko
smör
Koka potatisen.
Finhacka el skiva löken tunt.
Hacka den färska dillen el så använder du fryst.
Skala och skiva den kokta potatisen i ca 1/2 cm tjocka skivor.
Vispa ihop ägg, gräddmjölk, salt och vitpeppar.
Smöra en ugnssäker form.
Varva potatis, lax, lök och dill. Understa och översta lagret ska vara potatis.
Häll över äggstanningen.
Strö över Panko och hyvla kallt smör med en osthyvel och lägg över Panko .
Grädda i 200 grader ca 45 min.
Servera gärna skirat smör till.
Kram//Erica
Laxpudding
Men en fördel med det är att vi inte har haft en massa julmatsrester.
Så det jag nu lagar är nya maträtter på rester som finns.
En frukost blev dessa Tomtegrötsplättar med saffran.
Och jaa, jag hade köpes risgröt i en 'korv'.
Tomtegrötsplättar med saffran
4 port
500 g risgrynsgröt ( en risgrötskorv)
2 ägg
1 pkt saffran
1 dl mjöl
1 tsk bakpulver
smör för stekning
Blanda alla ingredienser.
Stek i smör.
( stek plättarna som små klickar, typ 4 -5 i en stekpanna)
Stek på medelvärme , några minuter på varje sida, till vacker gyllene färg.
Servera genast.
Jag serverade grädde och hjortron /socker och kanel till.
För min del var socker/kanel en vinnare.
Kram//Erica
Risgrynsgrötplättar m...
Fördelen med att vi bara har varit jag och sambo som firat jul, är att vi inte har haft så stort julbord.
Så idag, juldagen, blev det skivor av fårfiolen, en rotsaksgratäng med västerbottenost och stekt brysselkål.
Oj vad brysselkålen blev god.
Stekt Brysselkål
brysselkål
champinjoner
purjolök
vitlök
olivoljachiliolja
salt & peppar
Börja med att tvätta och ansa brysselkålen.
Dela kålen på mitten och koka kålen någon minut i saltat vatten.
Häll av vattnet och låt brysselkålen ånga av sig någon minut.
Häll en god olivolja i stekpannan, och en liten skvätt chiliolja, i med brysselkålen och stek en liten stund.
I med champinjonerna.
Hacka purjolök och vitlök, ner med det i stekpannan och stek ca 5 min till.
Salta och peppra.
Servera.
Kram//Erica
Stekt Brysselkål
Vi har haft som tradition ( jag o mina barn) att kvällen före julafton ser vi Polarexpressen i våra julpyjamaser och äter varm nygjord skinka på smörgås.
Oj va det är gott och det längtar man till hela året.
Men detta året är ju inte som andra år, så vi gjorde plockplanka med ostar, kex, salami och skivor av varm nygjord julskinka!
Ja lite bubbel till det o Bingolotto .Bild på plankan är längst ner i inlägget.
Men till baka till Polarexpressen.
Konduktörsmössan är gjor av en pappburk för lösgodis, muschen av en papptallrik.
Loket är en fin Plåtask från
I första vagnen finns kolbitar ( lakritsfudge o Lakritskola )
Blanda i en tjockbottnad kastrull:
1 1/2 dl grädde
50 g smör
3 dl socker
2 msk ljus sirap
8 små bitar Kick ( finns i lösviktsgodis hyllan)
Sjud på svag värme tills smöret smält och sockret löst sig.
Öka sen på värmenoch låt fudgesmeten koka i 7-8 minuter tills den är tjock .
Dra kastrullen från värmen och låt den svalna lite.
När den är fingervarm, vispar du den med elvisp ca 5-7 min tills den är fluffig.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, 20x30 cm stor form.
Låt svalna i kylen, skär upp i lagom stora bitar.
- Lakritskola
- 100 g smör
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,75 dl Turkisk peppar, godis
- Mortla godisarna till ett pulver.
- Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull eller i en stekpanna.
- Rör ned vispgrädde,godispulvret, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt kolan koka utan lock cirka 15-30 minuter eller tills kolan är 124-126 grader, eller Gör ett kulprov för att veta när kolan är färdig
- Häll upp kolan på en oljad plåt eller ett bakplåtspapper i en form 20x20 cm.Låt svalna och stelna någon timme.
- Klipp el skär i bitar och slå in kola i smörpapper, jag köpte färdiga godispapper i cellofan från Lyckasmedmat.se
Krämig Hjulpastasallad med kyckling
6 port
en hel grillad kyckling , urbenad
400 g pasta (hjulpasta)
1 burk majs
2 st paprikor (gärna 2 röda eller 1 röd och 1 grön)
1 gurka
250 g cocktailtomater
1 liten bit purjolök eller 1 rödlök
2 dl majonäs
3 dl creme fraiche
svartpeppar o Vegeta
TIPS! Du kan tillsätta ost i salladen om du vill.
Koka pastan enl förpackningen. Häll av vattnet. Låt kallna. Häll Vegeta kryddan el örtsalt över pastan.
Bena ur kycklingen och skär i mindre bitar.
Blanda crème fraîche med majonäs. Blanda sedan samman alla ingredienser utan att du mosar sönder grönsakerna. Smaka av med salt och peppar. Du kan eventuellt tillsätta lite gräddfil eller yoghurt i salladen om du vill ha den ännu krämigare. Ställ sedan i kylen en stund innan servering.
Vilda Älgbollar
500 g älgfärs
1 pkt bacon
1 gul lök
1 ägg
2-3 msk kalvfond
salt & vitpeppar
Skär bacon i småa bitar, finhacka löken och stek den tills löken blivit genomskinlig.
Häll lök o bacon på hushållspapper o låt svalna.
Blanda alla ingredienser , smaka av, tillsätt mera av kryddorna om du tycker det.
Rulla bollar, lägg på en ugnsplåt.
Grädda bollarna i 175 grader ca 15-20 min.
Vann iaf en ny bingolott.
God Jul till Er alla
Kram//Erica
Polarexpressen /Lakri...
Ensam hemma är ju en film jag kan se om och om igen.
Här blev det mina Rudolftofflor och mysbyxor på.
Snabb Knäckebrödspizza med xtra ost ( inte från Little Neros Pizzeria dock)
Parmaskinkchips med grönkålsröra.
Knäckebrödspizza med xtra ost
tomatpure utrörd i vatten el tomatsås
knäckebröd
valfri riven ost, ( jag hade västerbottenost o riven mozzarella
strimlad skinka ( vindelrökt)
Bred tomatpurén el tomatsås på knäckebröd.
Strö på osten, strimlad skinka och lite mera ost.
Grädda i 200 g varm ugn tills osten fått den färg du vill ha.
Strö över oregano .
Njut.
Parmachips m grönkålsröra
12 skivor Parmaskinka
Grönkålsröra: 150 g grönkål
1 msk olivolja
ca 140 g gräddädelost
1 dl creme fraiche
1 tsk honung
salt & peppar
lingon el granatäppelkärnor
Lägg parmaskinskivorna på en bakplåtspappersklädd plåt, lägg så det blir typ en liten skål.
Torka skinkskålarna i 150 grader varm ugn i ca 50 min.
Låt svalna.
Grönkålsröran: Ta bort de grova nerverna på grönkålen.
Hacka kålen fint.
Fräs kålen mjuk i oljan, peppra.
Låt svalna.
Smula ädelosten över kålen och rör ner creme fraichen. Smaka av, om det behövs salt.
Toppa chipsen med röran, strö över lite lingon el granatäppelkärnor.
Kram//Erica
Ensam Hemma / Knäckeb...
12 skivor Parmaskinka
Grönkålsröra: 150 g grönkål
1 msk olivolja
ca 140 g gräddädelost
1 dl creme fraiche
1 tsk honung
salt & peppar
lingon el granatäppelkärnor
Lägg parmaskinskivorna på en bakplåtspappersklädd plåt, lägg så det blir typ en liten skål.
Torka skinkskålarna i 150 grader varm ugn i ca 50 min.
Låt svalna.
Grönkålsröran: Ta bort de grova nerverna på grönkålen.
Hacka kålen fint.
Fräs kålen mjuk i oljan, peppra.
Låt svalna.
Smula ädelosten över kålen och rör ner creme fraichen. Smaka av, om det behövs salt.
Toppa chipsen med röran, strö över lite lingon el granatäppelkärnor.
Kram//Erica
Parmachips med grönkå...
Nu har jag lekt igen.
Klassiska Mintkyssar blev Mintsnögubbar.
Ca 35-50
1 äggvita
3,5 dl florsocker
pepparmintsarom.
Rör till en slät smet.
Spritsa ut en platta eller en snögubbe ( typ en barbapappa) på en bakplåtspappersklädd plåt.
Låt mintplattan torka några timmar i rumstemperatur.
Smält choklad och dekorera mintgodisarna.
( morotsnäsan färgade jag lite mintmassa med röd karamellfärg)
Alla snögubbar är Inte nöjd över sitt utseendet!
Denna gillar inte sin näsa😱
Kram//Erica
Mintkyssar , Mintgodi...
Sökte i min handskrivna receptbok efter detta recept.
Fått receptet under min tid i Kalix, har ju spenderat 30 år där!
Inlagda Strömmingsflundror
500 g strömmingsflundror
salt
dill
ströbröd
smör att steka i
Lag: 6 dl vatten
1 1/2 dl ättiksprit
4 msk socker
10 kryddpeppar
10 vitpeppar
2 lagerblad
1/2 gullök
1/2 rödlök
5 cm purjolök
1/2 morot
Börja med att koka upp lagen.
Lägg skivad lök och morot i en ganska stor skål/ bunke och häll den varma lagen över .
Låt nu lagen svalna.
Klipp bort ryggfenan på strömmingsflundrorna.
Lägg flundrorna med den köttiga sidan uppåt.
Salta och strö över dill.
Lägg ihop två flundror, så att skinnsidan kommer utåt.
Vänd dubbelflundran i ströbröd.
Stek flundrorna på bägge sidor i smör.
Lägg dom färdiga flundrorna på ett hushållspapper så de får rinna av lite stekfett.
Lägg sen ner de ljumma flundrorna i den kalla lagen.
Låt dessa flundror ligga i lagen ett dygn innan de avnjuts.
Kram//Erica
Inlagda Strömmingsflu...
Rullströmming är riktigt gott.
Finns massor med varianter, denna är med kaviar i såsen.
God både kall och varm.
Rullströmming
500 g strömming
1 tsk salt
2 1/2 dl grädde
1/2 dl kaviar
2 msk finhackad gul el rödlök
2 msk dill
ströbröd
Sätt ugnen på 225°
Jag köper färdigrensade strömmingsfileer, så jag behöver bara klippa bort ryggfenan.
. Salta strömmingsfiléerna på den köttiga sidan.
Rulla ihop dem med skinnsidan utåt och lägg i en ugnssäker form.
Rör ihop grädde, kaviar, lök och dill.
Häll blandningen i formen och strö över ströbröd.
Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.
Kram//Erica
Rullströmming
Ibland måste man testa sina baskunskaper.
Men någon fiiinbagare är jag inte.
Men om jag får säga det själv så blev dom ju ända ganska fina.
En klassisk 'torrkaka' med Juligare utseende .
Schackrutor /Schackhjärtan