Smårätter /Tapas /Drinktilltugg /Förrätter

 
 
Bressolakorgar med chevrecreme
 
Korgarna kan göras lite i förväg.
 
Är cirka 10 skivor bresaola i ett paket färdigskivade.
Lägg ner en och en skiva i en muffinsplåt, har du ingen kan man lägga i engångs aluminiumformar el mazarinformar.
Grädda i 200 grader varm ugn tills de blivit hårda ' chipskorgar' ca 15 min.
Ta ut och låt svalna.
 
Chevrekräm.
100 g chevre utan kant
1 dl creme fraiche.
salt/peppar
Mixa ost och creme fraiche till en slät kräm.
Smaka av med salt och peppar.
 
 
Parmachips med grönkålsröra
 
12 skivor Parmaskinka
 
Grönkålsröra: 150 g grönkål
1 msk olivolja
ca 140 g gräddädelost
 1 dl creme fraiche
1 tsk honung
salt & peppar
 
lingon el granatäppelkärnor
 
Lägg parmaskinskivorna på en bakplåtspappersklädd plåt, lägg så det blir typ en liten skål.
Torka skinkskålarna i 150 grader varm ugn i ca 50 min. 
Låt svalna.
 
Grönkålsröran: Ta bort de grova nerverna på grönkålen.
Hacka kålen fint.
Fräs kålen mjuk i oljan, peppra.
Låt svalna. 
Smula ädelosten över kålen och rör ner creme fraichen. Smaka av, om det behövs salt.
Toppa chipsen med röran, strö över lite lingon el granatäppelkärnor.
 
 
Friterade Goyzastrutar m skagenröra
 
Strutarna kam man ju fritera innan.
Jag hade mina metallkoner, men man kan ju göra egna i folie.
Linda de färdiga goyzadegen runt struten. Fäst fast degskarven med vatten.
Fritera struten
 
Fyll struten med skagenröra. Jag hade köpt färdig som jag piffade till med grovt riven västerbottenost och lite cayennepeppar.
 
 
 
 
Råbiff
4 port
 
  • ca 250 g oxfilé
  • 1 schalottenlök
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymald
blandade sesamfrön
 
tryffelmajonäs
 
Jag frös in köttbiten över natten och skar sen oxfilén i tunna skivor med en vass kniv.
Sen hackade jag skivorna till må små bitar.
Så finhackade jag en lite charlottenlök, blandade ner lökhacket med köttet, olivolja lite salt och några varv med svartpepparkvarnen.
 
Lägg upp råbiffen, strö över sesamfrön.
Servera Tryffelmajonäs till ( blanda majonäs med några droppar tryffelolja)
 
Stekta Mini Babybell med hjortron
 
Dubbelpanera de små ostarna.
Först i mjöl, sen i uppvispat ägg och sist i Panko.
Stek i smör tills de fått fin färg och blivit frasiga.
Servera direkt med hjortronsylt 
 
 
Friterade Vårrulleblad med gravad lax
 
Urbenad och filéad  gravad börting el annan fisk
Vårlök
Gurka
Blandade sesamfrön
 
Råa räkchips att fritera el vårrulleblad
 
Sås: creme fraiche
ketchup
srirachasås
svartpeppar
 
Börja med såsen.
Blanda ihop allt till en sås med den styrka och smak du tycker passar dig. 
Proportioner är svårt att ange men ungefår till 1 dl creme fraiche, 3 msk ketchup, några droppar srirachasås, några varv m svartpeppar.
 
Fritera ca 3 räkchips per person.
 
Finhacka den urbenade och filéade fisken och blanda med fint strimlad vårlök och fina små kuber av färsk gurka.
Blanda lätt.
Montera rätten på tallrikarna.
Lägg upp fisk.
Strö över sesamfrön.
Spritsa lite sås över.
Lägg chipsen på sidan av tallriken och servera.
 
 
Hasselbackspotatis på mandel
Toppa med rom, lök och creme fraiche
 
 
Krustader med brieost och hjortron.
Skär småa bitar av brieost och lägg i krustaderna.
Värm krustaderna i micron tills brien börjar smälta.
Ta ut dom ur micron och toppa med hjortron el annan god marmelad.
 
Kram//Erica

Kommentera här: